ДВОМОВНІСТЬ

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Даяна, 18 лют 2010.

?

Чи запровадить Янукович двомовність?

1. ТАК

46 голосів
    25,7%
  2. НІ

133 голосів
    74,3%
Статус теми:
Закрита.
  1. - Поясните, пожалуйста, "особенную" связь между этими понятиями.

• Подобається Подобається x 2
  2. Sandy

Sandy GRAND

Ну попробуйте сами себе ответить на простенький такой вопросик: знать государственный язык страны, в которой вы живете, нужно? Правильно? Или можно забить? Иностранец еще ладно, но когда мы говорим о человеке, который постоянно живет в стране...

3. - давайте без детских уходов к "истокам", (нажмите на значок "детальнiше" в моём сообщении, там раскроется довольно много текста, почитайте, плз, там подробнее) если можете - ответьте на поставленный вопрос. В чём Вы видите особенную связь (т.е. как минимум формулируемую) между уровнем культуры человека и статусом языка, на котором говорит его собеседник?
    Если произойдёт как Вы когда-то допускали, и будет два государственных языка, но украинский - "первый", а русский - "второй", разница в статусе будет влиять на то, кто должен на какой язык переходить, чтобы слыть "культурным"? :)

• Подобається Подобається x 1
  4. Bambook

Bambook Persona non grata

Панове, ви кудись побрели вбік.
    Я всього лише хотів знати, чи передбачатиме двомовність у баченні тих, хто її насамперед добивається, лише розширення їхніх (російськомовних) прав, чи й закріплення моїх (україномовного) прав і відповідальність за їх порушення.
    Я просто хочу знати, якою буде та двомовність. Тому що дуже часто те, про що говорять політики, які пропагують ідею двомовності, у мене з двомовністю аж ніяк не асоціюється.
    У моєму баченні цивілізована двомовність (без жодної оцінки - подобається мені вона чи ні - просто аби визначитися з поняттям):
    1. У випадку чиновників означає обовязок ПЕРЕХОДИТИ на мову, якою до нього звернулися. Я сподіваюся, хоч тут ніхто не буде заперечувати, що з україномовним чиновник має РОЗМОВЛЯТИ українською навіть за умови двомовності?
    2. У випадку нечиновників означає моє право отримати будь-які товари чи послуги в будь-якій точці країни, замовивши їх українською мовою. Наголошую - я не кажу про варіант, коли хтось зобовязаний ПЕРЕХОДИТИ на українську. Я говорю про варіант, коли я маю забезпечене законом ПРАВО, не переходячи на російську, отримати в переважно російськомовному регіоні ті самі послуги чи товари, які отримує російськомовний. Тобто я говорю про обовязок РОЗУМІТИ українську, а не ПЕРЕХОДИТИ на неї для російськомовного.
    То чи бачите ви двомовність так само, панове російськомовні?

• Подобається Подобається x 8
  5. - т.е. не только для чиновников и сотрудников правоохранительных органов, но и для работников торговли, сферы услуг, медицины, и некторых других отраслей.
    - хотя моё мнение тут десятое (ибо не громадянин и не предвидится), но я вижу двуязычие именно таким.
    -

6. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

А розважити без емоцій? Чи мусить кожна бабулька підлаштовуватись під продавця (умовно кажучи кліент до чиновника)? Невже Ваша ненька не спроможна була за пару місяців вивчити як називається казахською булка і цукор, сказати ціну тощо? Гадаю, не вимагали вільно читати/писати на рівні літфака?

7. Sandy

Sandy GRAND

Я читал то, что вы написали. Возможно, я выразился не совсем удачно, попробую еще раз. Государственный статус языка я здесь рассматриваю как усиливающий фактор, т.е. речь идет не о каком-то отдаленном для данной страны языке, который вы не обязаны и знать, а если знаете, то не обязаны переходить на него. Я в Париже обращался к местным жителям по-французски, т.к. хотя и есть язык международного общения английский, но я прекрасно отдавал себе отчет в том, что парижане вовсе не обязаны на него переходить. В Германии у меня уже не было выхода, т.к. немецкого не знаю, говорил по-английски.

Я понимаю 2 государственных языка таким образом, что все официальные государственные документы издаются в обязательном порядке на двух языках, но для выступлений в СМИ официальные лица государства должны пользоваться предпочтительно украинским, за исключением разве что особых случаев типа Азарова. Использование русского языка пусть будет допустимо временно - если человек пока не знает украинского, но учит его. При общении с гражданами каждый чиновник обязан применять тот язык, на котором к нему обратились. На культуру в бытовом общении все это никак влиять не должно: как украиноязычный должен иметь возможность обслужиться на родном языке в Симферополе, в той же степени и русскоязычный - во Львове.

• Подобається Подобається x 3
  8. - я и пытаюсь понять, чем этот фактор по-Вашему "усиливающий" при определении культурности собеседника применительно к условиям, существующим в Украине (а Вы сплошь примеры из Ваших поездок по заграницам).

Встречаются два гражданина Украины, один русскоязычный, другой украиноязычный, каждый говорит на своём родном, и независимо от того, насколько клеится у них беседа, по-Вашему выходит, что культурнее тот, чей язык имеет статус государственного на данной территории. :)

- или уже не выходит. :))) Вы бы определились...

9. Nevermind

Nevermind Просто персона

В общем-то, в Киеве такие ситуации встречаются сплошь и рядом - один на одном языке, другой - на другом. И никто не напрягается. Все друг друга понимают, но на другой язык не переходят. Двуязычие. Это же не безкультурье?

• Подобається Подобається x 8
  10. Sandy

Sandy GRAND

Представим, что государственные оба. Тогда культурнее тот, кто перейдет на язык собеседника.

Фактор усиливающий тем, что мы говорим о человеке, который в Украине не гость, не временный, а гражданин.

---------- Додано в 19:41 ---------- Попередній допис був написаний в 19:28 ----------

Як російськомовний згоден майже з усім, крім "РОЗУМІТИ українську". Хіба що на початковому етапі двомовності, але у подальшому потрібно не тільки розуміти, але й ПЕРЕХОДИТИ на неї. Критикуйте, але я так вважаю. Так само й на російську у західниїх регіонах. А те, про що ви написали, і без того здебільшого присутнє - що українську, що російську розуміють усі. Вийнятки, звістно, є, але це вийнятки, а не правила.

Ви, шановний пане Бамбук, наприклад, я бачу, на російську не переходите. Хоча, логічно - ви знаходитесь у своєму контексті пасивного розуміння.

11. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Торгівля була державною і вимоги були державними. Булькою-тарелькою не обмежувалось. Обов"язково потрібно було здати іспит з казахської мови. Вимоги: знання мови на побутовому рівні.

12. - по мне так нет. А у пана Sandy выходит, что при этом тот, кто говорит по-украински культурнее, ибо он просто не перешёл на язык собеседника, а зато его собеседник - не перешёл на державную! ;) Значит, проявил бескультурье

13. аксакал

І правильно.

Чи вірна була моя оцінка потрібного рівня, що пару місяців на курсах вистачило б?
    Додаю через хвилин 10. А може, просто: бакшиш і достатньо "булька-тарелька"? Таки Схід - це справа тонка ;)

Останнє редагування: 8 лют 2011
  14. VasMT

Звичайно вірна. Але без цього рівня на таку роботу не брали.
    Бакшиш не канав. Курси, так... Але після роботи. Тому мама пішла на будівництво. А коли достатньо знала мову, влаштувалась в бухгалтерію СМУ. Знання не знадобились :). Між іншим казахську мову навіть в садочку давали... Мало, але давали.
    Повернемся до теми в світлі сказаного;)
    Держслужбовці зобов"язані володіти державною мовою. Бюджетники, до яких відносяться МВС, МО тощо не держслужбовці. Тому в контрактах повинно бути це питання врегульоване. Так само як і у приватного роботодавця. Наймаєш наймита (звичайно якщо чесно приймаєш, а не уникаєш оподаткування), узгодь це питання в трудовому договорі. І все, питання відпадають...
    Доречі, вчора не дивились Дроздова? Раджу. Обговорювалось питання квотування україномовного продукту в ефірі...

15. аксакал

ТБ сто літ не дивився. Пошукаю в інеті.

* * *
    Щось нема. Сподіваймося, поки що.

16. VasMT

Даремно... ЗІК толковий канал. Особливо політичні і соціально-політичні програми...
    Нате - Прямим текстом Бліц. 7.02.2011

17. аксакал

Щиро дякую за посилання. Сумно. Той Дроздов, перебиваючи інших, пропхав хибну тезу протиставлення "російське=якісне" і "українське=дворове". Часто буває навпаки, але російські чи то проросійські власники каналів (пані Ірина права!) наполягають на російській мові. Навіть за наявністю тих квот, бо за виконанням нема кому перевірити і спитати за законом. Сучасний якісний продукт можна створити лише у сучасній студії, талановита людина без грошей ПРИРЕЧЕНА! Скоріш український співак запишеться у Франції чи Німеччині ніж у нас.
    Власне через російську невартісну попсу і брехливі новини ТБ не дивлюсь.

18. Bambook

Bambook Persona non grata

Якщо вже пішли в офтоп, то Дроздов - ганьба професії у Львові. Тому що продажний недоумок - це жалюгідно. А от продажний талант - це біда...
    А по темі - є в мене таке враження, що якби люди з обох "боків" - російськомовного та україномовного - розібралися, що ж таке та двомовність по суті, замість сперечатися по дрібницях і спекулювати цифрами - було б менше сварок між звичайними людьми.
    Не просто так нам постійно підкидають цю тему. Страшно владі, що ми - всі громадяни України - порозуміємося...

19. VasMT

А мені здалось, що Дроздов правий.
    Я вчора вперше побачив "видатну українську співачку" І.Федишин...
    А Вакарчука, Скрипку, Гадюкиних, Ротару, Івасюка, Солов"яненка знають і люблять і в Росії також.
    Не зважаючи на мову виконання...

• Подобається Подобається x 3
  20. Karbofoss

Karbofoss Well-Known Member

Дякую, передивився із задоволенням.:) Але ж він такі правій, є таке собі тернопільське радіо "Ух-радіо", грає виключно українську музику, десь через п'ять днів слухання кожну наступну пісню пісню можна вгадати з трьох нот. І це триває місяцями, звісно, не гребуючи тз "коломийками" на грани фолу. А шо робити, якщо нема де взяти контент?
    До речі, Федишин чув й до цього, є непогані речі
    [MP3]http://cs4248.vkontakte.ru/u16335713/audio/115f7d3b6d66.mp3[/MP3]

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)