ДВОМОВНІСТЬ

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Даяна, 18 лют 2010.

?

Чи запровадить Янукович двомовність?

1. ТАК

46 голосів
    25,7%
  2. НІ

133 голосів
    74,3%
Статус теми:
Закрита.
  1. Gron

Gron тафгай

Ци всі посилання, таки собі "москальські хитрощі", нібито всі тут руськомовні, ну як у Канаді, а українці як в Квебеку, навіть автономію нехай отримують(якщо зможуть)
    Канада тільки умовно двомовна, бо в Квебеку майже не почуєш англійської, а у Нової Шотландії чи Альберті, французької.

Та скільки там тих чиновників?
    Депутати різних рівней та поліція.

Справа в тому, що крім Канади, за англійську та французьку є кому піклуватися, а за українську?
    Ну не бажають деякі руськомовні ставати українцями, не етнічними, а громадянами вільної Держави, невизнають права ураїнців на відродження їх мови, бо відчувають, що як дати час на відродження, то головний козирь з рук випаде і вони із своїми воланнями про утиски, у меншості опиняться, а допомогти, їх істАрічєской родінє, приводу не буде.

Останнє редагування: 4 лют 2011
    • Подобається Подобається x 4
  2. DISBATya

DISBATya Well-Known Member

Где же она реально существует , если даже в ВУЗах студентов заставляют учиться и сдавать экзамены только на украинском ?

• Подобається Подобається x 1
  3. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Хорошие слова! Правильные. Только вот - есть у нас недруги, желающие постоянного противостояния - чтобы ловить в мутной воде свою рыбку. Им - социальный мир - нож острый. Поэтому - только заслышав слова о возможном консенсусе - кричат -
    ...
    Причем - эти паны - даже когда пишут - сами себе противоречат (впрочем - мыслить - не самая сильная их черта) -
    Чем Донбасс - не Квебек, а Альберта - не Галичина? Почему мы - не можем жить как они? Да не надо им это... Посмотрите на их "лидершу" - что сможете о ней вспомнить - кроме как - "все ей мешали"... Вот и тут - костьми лягут, но не допустят языкового мира. поскольку -
    ...

4. bayard

bayard Дуже важлива персона

в каких вузах? у нас в Харькове ни в одном вузе такого нет. Если у вас такой беспредел в Одессе, то этот вопрос задавайте своей местной администрации, вы же ее избирали.

5. Bambook

Bambook Persona non grata

Далекосхіднику, ворогів не там шукаєте. Вороги наші позасідали у Києві на Банковій, в уряді, ВР, облдержадміністраціях. Доки ви будете їх на форумах серед тих, у кого на мовну проблему інша думка видивлятися - будемо жити, як живемо. А живемо - на букву ха. і нє падумайтє, шо харашо :sad:

Тепер ще одна думка по суті двомовності. Прикіл в тому, що всі розглядають ДВОмовність тільки з точки зору інтересів ОДНІЄЇ мови. Україномовні - української, російськомовні - російської.
    А що ж таке цивілізована двомовність?
    Вона передбачає не тільки те, що Азаров нарешті зможе говорити мовою, якою хоча б на трієчку володіє.
    І не тільки те, що російськомовні зможуть вчити дітей російською.
    Вона передбачає ще й те, що всі російськомовні будуть зобовязані знати українську. І навпаки (що і так наразі є).
    І коли я приїду, наприклад, в Луганськ чи Крим, і попрошу кухоль пива - мені наллють кухоль пива. А якщо хтось скаже "Я вас нє панімаю", я зможу подати на нього до суду, відшкодувати моральні збитки, плюс ще заплатить штраф у бюджет. А якщо це буде чиновник - то його не просто звільнять, а посадять.
    І при цьому ви не будете розповідати, що я провокатор, а то бідолашна жертва, а скажете: о, молодець, добився виконання закону. Знаючи, що якщо вам хтось у Львові скаже, що не розуміє вашої російської, ви зробите з ним те саме.
    Питання: чи готові ви, панове російськомовні, до такого?

• Подобається Подобається x 9
  6. Yarema

Yarema Дуже важлива персона

Звичайно, що ні;).

7. DISBATya

Вы хотите сказать что в Харькове студенты имеют возможность учиться и сдавать экзамены на родном русском языке ?:haha:
    А я в Одессе не избирал ту администрацию , которая принимала эти идиотские законы об обязательном образовании на украинском языке , ее в 2005-м назначил Ющенко прямо с майдана.

8. Nevermind

Nevermind Просто персона

Дисбатенька, включите логику. В Харькове большинство населения - русскоязычное. Преподы тоже русскоязычные. Они принимают экзамены на том языке, на котором им удобно. :)
    У меня в Харькове есть парочка знакомых преподов... Так что знаю, что студенты там учатся на русском. Как и у Вас в Одессе. :)

• Подобається Подобається x 7
  9. DISBATya

10. Sandy

Sandy GRAND

Відповідаю за себе: готовий! :pardon:

• Подобається Подобається x 2
  11. Bambook

У вас я й не сумнівався :) Не мав на увазі тих, хто ВЖЕ двомовний, а тих, хто спілкується тільки російською.

12. Дальневосточник

Вот только не надо все до кучи валить - государство путать с гражданином. Я - вы - любой гражданин - ничем государству - в языке - не обязан. Гражданин - имеет право - говорить и не говорить, понимать - и не понимать. Если не говорит - или не понимает - государство для общения с ним использует переводчика. А вот государство - в лице чиновника - не имеет права не знать государственного (государственных) языков - а в местности, подпадающей под действие Хартии о языках - и этих языков. Или - не должен быть государственным чиновником. Вперед - в частный бизнес. Вот там - хоть исключительно по-китайски общайся в Луганске с клиентами - только не удивляйся, что быстро прогоришь... :haha:
    Со своей стороны замечу - я равно не зайду в магазин, на котором будет написано "только по-русски" - или "виключно українською" - ибо это есть расизм.
    Примером действительного двуязычия может служить этот форум - на котором каждый пишет на том языке, на котором ему лучше выражать свои мысли - и его понимают (правда - не без высокомерных намеков о нежелание переходить на "державну" ;) )

• Подобається Подобається x 3
  13. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Я уже когда-то рассказывал, что маму мою не взяли в Караганде продавцом, в шестьдесят каком-то году, как раз из-за того, что она, зная украинский и русский, не знала казахского. Комунякы кляти ... :)))

14. Bambook

Не державі - іншому громадянину. Для якого було б логічно - якщо його мова є державною, хоч і однією з двох - отримати послуги чи товари, попросивши або замовивши їх саме нею - в будь-якій точці держави.
    Коли кожен розуміє дві мови - і жодному не треба переходити на нерідну - тоді це двомовність.
    А якщо в мене й надалі будуть проблеми (не повальні, не буду перебільшувати, але наразі і не одиничні) з тим, щоб в мене прийняли замовлення українською в Бердянську чи Сімферополі у магазині чи кафе (промовчу про те, що це просто тупо для туристичних територій) - то я якось не бачу сенсу в такій однобічній двомовності. та й не двомовність це. Це просто дві відокремлені одна від одної одномовності...

• Подобається Подобається x 8
  15. Дальневосточник

Простите - а почему это - логично? Логично только то, что записано в Конституции. Все остальное - досужие размышления. :)
    Голосуйте гривней. Не ходите в ТАКие места, где вас не обслуживают. Кстати - книгу жалоб - еще нигде не отменяли. :)

16. Sandy

Sandy GRAND

- Так больше ведь никаких нет...
    - Вот ни в какие и не ходите!

(почти ©)

:crazy:

17. Bambook

Я так і роблю. Але коли таке стається в чужому місті, де ти нічого не знаєш, а особливо під час службового відрядження, коли нема часу шукати - це недостатня компенсація того, що ти лишаєшся голодним. Під час відпустки - це моральний збиток від зіпсованого відпочинку. Я не настільки схожий на стереотипного українця з анекдоту, щоб втіха від того, що хтось недозаробив сотню гривень, перекрила мій власний дискомфорт.

А на що скаржитися, якщо воно закону не суперечить?

Не плутайте логічно і законно.
    От один чи то мудак, чи то даун збирається конституційно закріпити голосування чужими картками, бо депутати не можуть ходити на сесії через прес-конференції
    http://forum.lvivport.com/showthread.php?p=806035#post806035
    І не факт, що не внесуть таку фігню. Буде вона записана в законі. Вона що, логічною стане?

• Подобається Подобається x 6
  18. Дальневосточник

Да шож вы мне опять - о чиновниках? Я - не чиновник - и мне - не понятно, отчего вы - решив пообщаться со мной - считаете меня обязаным перейти на державну - только потому, что по-вашему это логично?

19. Bambook

Де ви побачили слово перейти
    Не полінуйтеся перечитати уважніше:

20. Sandy

Sandy GRAND

Понимаете, Дальневосточник, зная язык собеседника, переходить на него - это несколько другой уровень культуры. Особенно, когда этот язык в стране, в которой вы живете, государственный. Или один из...

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)