ДВОМОВНІСТЬ

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Даяна, 18 лют 2010.

?

Чи запровадить Янукович двомовність?

1. ТАК

46 голосів
    25,7%
  2. НІ

133 голосів
    74,3%
Статус теми:
Закрита.
  1. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Я набрел на любопытные данные - по родному языку, отображенному в переписи 1926 года.
    Луганск - 17% украинская, 61% русский
    Одесса - 10% украинская, 65% русский
    Николаев - 10% украинская, 77% русский
    Херсон - 16% украинская, 66% русский
    Запорожье - 33% украинская, 52% русский
    Мариуполь - 9% украинская, 79% русский
    Артемовск - 34% украинская, 56% русский
    Зиновьевск (Кировоград) - 25% украинская, 42% русский

Интересные цифры. Показательные. И для обоснования "геноцида" (странно - как это геноцид среди русскоязычных?!?) - и для "мовного оточення" - еще не началась большая индустриализация - а население - в большинстве крупных городов - русскоязычное. И для нынешнего дня - города выросли на порядок - а соотношения - мало изменились...Странная какая-то "руссификация".....

Порівнюючи дані двох переписів,(1897 и 1926) можна зробити висновок, що відомості у відсотках про рідну мову українців та росіян,що проживали на території Півдня, змінилися недуже суттєво. Наприклад, в Одесі цей приріст на користь українців складав тільки 0,6 %, в Дніпропетровську – 4,2 %, Миколаєві – 1,8 % , Зінов’євську –2,3 %, Мелітополі – 2,2 %. А в таких містах як Луганськ, Херсон, Запоріжжя, Маріуполь, Артемівськ відбулося навіть падіння тієї частки українців, чиєю рідною мовою була саме українська, на 1,9 %; 3,6 %;9,6 %; 0,8 % та 27,4 % відповідно.

2. Bogun

Bogun Well-Known Member

Міста поповнювалися за рахунок україномовних сіл.

• Подобається Подобається x 1
  3. Saszko

Saszko Well-Known Member

Це наївно.
    Це і є дуже по-людському.

• Подобається Подобається x 2
  4. Gron

Gron тафгай

Інша справа яких авторів і яких газет, але заради статистіки можливо порахувати якусь "Чорноморську комуну", безмежним тиражем.
    Тільки тих, що адобрєнно ЦК.(тобто неким нечитаємих)
    Де викладали історію, фізику, хімію, астрономію,... українською?
    Де іспити в ВНЗ українською?
    Де держпапери українською?
    Де ТБ українською?
    Таких ДЕ, дуже багато.
    Зараз потрібно встановити втрачений паритет, а потім, років за 20, пабалакаємо.

5. renar

renar Well-Known Member

У моей прабабушки вся семья от голоду вымерла кроме неё - в Курской области, эт как считать геноцидом против украинского народа?

6. Bogun

Bogun Well-Known Member

Просто для нього, це статистика, гра, якісь дані, якогось автора. Він не розуміє, що ця статистика - це долі українців (у тому числі і моєї родини), смерті родичів, страшні факти... А для нього гра, якісь статейки якогось, таких як він, авторів, яка червоною ниткою пройшлась по долях українців.

---------- Додано в 17:03 ---------- Попередній допис був написаний в 17:01 ----------

Дивно, а в яку голодовку, у вашої прабабці вимерла сім*я. Просто у моїй родині пам*ятають голод і 20-х років і післявоєнних. Мого прадіда годували у Курській області у 1932-1933 році. Чогось в курських селах голоду не було, а в наших по той бік кордону так.

7. renar

renar Well-Known Member

улыбнуло. сейчас вообще не экзамены а непонятные тесты для дебилов( что сделал Герасим с Мумой :1)застрелил.2)содомизировал и сжёг 3)распял 4)утопил)
    да на любом языке экзамен лучше чем нынешнее "образование".

---------- Додано в 17:06 ---------- Попередній допис був написаний в 17:03 ----------

как раз в 32-33, откуда прадед с ней и переехал в Донецк(Сталино) на шахту, потому что тут еда была.

8. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Я - писал сочтнение в институт ИМЕННО по-украински. Русские темы были - просто жах... :)
    Вот, кстати, - явное преимущество перед приезжими в Украину: 6 тем сочинений - вместо 3-х ;)
    Как - ГДЕ? В телевизоре!Долгое время было всего 2 телеканала - ЦТ - и УТ. :)
    Что - нынче в школах про это не говорят? Все про "руссификацию" дудят? Ну-ну....
    20 рокiв говорите?

Нынче так же, как вовеки,
    Утешение одно:
    Наши дети будут в Мекке,
    Если нам не суждено.

Даже сроки предсказали:
    Кто - лет двести,кто - пятьсот,
    А пока лежи в печали
    И мычи, как идиот.

Разукрашенные дули,
    Мир умыт, причесан, мил...
    Лет чрез двести? Черта в стуле!
    Разве я Мафусаил?

Саша Черный

9. Bogun

Bogun Well-Known Member

Мій двоєрідний дід (у мого прадіда було 20 дітей, я вам можу стільки історій розказати) також переїхав у Донецьку область у 1932-1933 році. Знаєте під час холокосту гинули і цигани, вірмени та інші народи, але суті цього не міняє.

Один з моїх дідусів був поляком. Також гинули німці, поляки, росіяни, які проживали у селах. Знаєте, коли ліс рублять, а тріски летять :sad:. Одна з фаз голоду осінь 1932 - весна 1933 року - це був спланований геноцид української нації.

10. Gron

Gron тафгай

По роману О. Гончара "Прапороносці"?
    Який мої однокласники читали російською, а потім мекали на суржикі загальний зміст.
    Те що мова була в негласному загоні, про це можу свідчити де завгодно.
    Забороняти- ні ,але розвивати, підтримувати, заохочувати, теж ні, в ступені ен .

11. kron

kron Well-Known Member

Письменная форма украинского языка появилась в 30-е годы прошлого века при советской власти.До того периода были различные диалекты русского языка в украинских сёлах.Понятие "украинский язык" не существовало.

---------- Додано в 17:23 ---------- Попередній допис був написаний в 17:21 ----------

Русскую,казахскую нацию тоже геноцидировали.Голод был не только в Украине.В Поволжье,Западной Сибири,Казахстане.

12. renar

renar Well-Known Member

Но почему-то архивные документы рассекреченые этого не подтверждают. Да был голод, но не целенаправленный.

13. Даяна

Даяна Well-Known Member

А як це все стосується теми?

14. kron

kron Well-Known Member

Поток сознания занёс в тему голодомора.Многие темы и вопросы взаимосвязаны.Выделить в одну тему сложно.

15. Tanka

Tanka Well-Known Member

Ну, мабуть вам з Білорусі відніше, але як раз НУНС найідеологічніша партія в парламенті в порівнянні з іншими. Я вважаю, що вони ніколи не дадуть голосів з таку маячню, як двомовність. Як раз у Тимошенко могли би дати. Думаю, в неї набереться декілька десятків депутатів, які б з задоволенням проголосували за двомовність. Це і той же Портнов, Кожем'якін, Фельдман, Губський і такі інші. Але це ж буде політична смерть БЮТу.

16. kron

kron Well-Known Member

Перед выборами Ющенко агитировал против Тимошенко,призывал голосовать против всех.Многие предположили,что Ющенко и Янукович до выборов заключили соглашение о сотрудничестве.Своими действиями Ющенко помог Януковичу быть избранным президентом.
    Кучму можно вспомнить,заставлял себя говорить на украинском языке,но потом поддержал Януковича,одним из предвыборных лозунгов которого был референдум о статусе русского языке на Украине.
    Так однозначно утверждать,НУНС не поддержит двумовность,не стоит.Кто его знает,как оно дальше будет.:naci::moskali:

17. Tanka

Tanka Well-Known Member

Думаю, референдум відповість на це питання так же як учасники форуму на даний момент - 63 на 37.
    Зараз вже не ті часи, коли було десь 50 на 50. Але, це тільки моя думка та спостереження на прикладі своєї сім"ї та декілька знайомих. Ще 10 років тому я б та вони проголосували б за двомовність. Але зараз - ні.

18. Bogun

Bogun Well-Known Member

Ви смієтесь, у мого прадіда було 20 дітей, я вам можу розповісти 40 історій і це лише з одного боку. Про 5 дітей, які загинули у цей не цілеспрямований голод.

Як на Донбас війська не пропускали, коли чули українську мову... Я можу багато чого розповісти.

Казахи-молодці, половина емігрувала в Китай, чи ви пане kron хотіли, щоб українці емігрували теж в Китай. У Росії - це було локально (протів неблагонадьожних сьол), на відміну від України. Де цих неблагонадьожний сьол з націоналістическіми елемєнтами било очєнь многа.

• Подобається Подобається x 2
  19. Tanka

Tanka Well-Known Member

Кроне, ви дуже поверхнево розбираєтесь в реаліях українськох політики. Пробачте, будь ласка, але це так. Ви берете інформацію не з першоджерел, а зі СМІ, які для того і існують, щоб маніпулюваати громадою та формувати думку у суспільства на ту чи іншу користь. Як би ви трохи попрацювали з документами, з законами ВР тощо, тоді можна було про щось говорити. Повірте мені на слово - НУНС ніколи не дасть голосів за двомовність, бо це найукраїнська партія в парламенті. Ну, може Бут, якійсь-небудь, який туди невідомо як потрапив. Один-півтора голоси, то максимум що можна вичавити за цій закон з НУНСу. Півтора - бо розірвуть як худу свиню у самої партії, і цьому другому прийдеться утриматися:mocking:

20. Bogun

Bogun Well-Known Member

З першого підкреслення добре видно, як Ви ставитеся до українці. Ну, так получилося...

А в другому, я Вам радив білорусів замінити на українців, а поляків на Вас.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)