Двомовність. 4-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем forester, 4 вер 2013.

1. mrochkizm

mrochkizm Безсмертне поні Команда форуму

Яка імперія, Ви про що? Російська мова була і є більш ніж захищена в Україні, думаю, Ви це прекрасно знаєте. Від російськомовного Києва чи інших регіонів не йшли запити на другу державну російську, питання мови виключно спекулятивно піднімалося різними партіями.
    Якщо буде внутрішня потреба суспільства на другу державну - окей, можна це обговорити. А піднімати питання другої державної в контексті того, щоб позникали ДНР_ЛНР, вважаю безрезультатним і власне проявом неповаги до всього суспільства (не лише до галичан), оскільки їх (російськомовних) мовні права ніхто і ніколи не порушував.
    Тобто якщо йде цивілізований запит - можна говорити.
    Якщо йде запит з автоматом та псевдореферендумами - ні.

Я думаю про те, що по всьому світі, мабуть, одні лише російськомовні вперто відмовляються вчити мову держави, де вони живуть. Приклад Прибалтики теж промовистий.

Може давайте взагалі українську заборонимо, щоб не дратувати Крим? Справді, нащо українська в Україні?
    І хай провідники УКРзалізниці далі говорять до громадян України іноземною, чьо там.

• Подобається Подобається x 2
  2. UNIA

UNIA Well-Known Member

Moskal Charivnik верно сказал в свое время - хочет какой-то регион иметь в обороте русский, какие проблемы? Пусть за свой счёт внутри своего региона меняет все вывески, ведёт двойной документооборот и т.д и т.п. Статус регионального языка это позволяет делать.

Пусть. Но за СВОЙ счёт, а не за счёт жителей Ивано-Франковска или Львова. Им то на кой ляд такое счастье?

• Подобається Подобається x 6
  3. shelev

shelev Well-Known Member

Цілком згодна з UNIA.
    Змінила декілька міст проживання, на сході більшість людей спілкуються російською. Української навіть не знають. Коли просиш що-небудь написати українською, то у них починається майже паніка - вони на знають, не вміють, не розуміють навіщо і чому не можна написать російською.
    Офіційні документи без проблем приймають на російській мові.

4. ELiKA

ELiKA Дуже важлива персона

Может в Крыму? На Донбассе мовная паника появлялась только на выборах и подогревалась политиками, а в бытовом плане никаких проблем. Повторюсь - ВСЕ жители УССР учили украинский в школе (мы со 2 класса).

• Подобається Подобається x 1
  5. metallic

metallic Well-Known Member

Да, и что из этого? Нужно смотрет на реальное положение вещей, а не на бабушек-прадедушек.

Большие. Давайте все перейдем на русский. Его в Украине тоже все понимают и учили.

Вы заметили, что это прошедшее время? И я прекрасно знаю, что Вы правы. Я сейчас нахожусь у суржикоязычном селе в Херсонской области. И многие тут в той или иной степени разговаривают на украинском(большинство на суржике). Но к данной теме это отношения не имеет. Я же не за запрет украинского выступаю.

Не зовсім в тему. Я за російську, а не проти української :).

Кто? Сепаратисты? А причем тут они? А как же русскоязычные воины АТО? Почему при возникновении темы второго государственного, все тут же начинають тыкать сепаратистами и ватой. И никто не желает слушать про мировые практики решения подобных вопросов.

Ну а до этого, почему не приняли? Была куча других отговорок.

Ну это, мягко говоря, не совсем так. И другие страны тому подтверждение.

---------- Додано в 14:06 ---------- Попередній допис був написаний в 14:03 ----------

Полностью поддерживаю. Но не совсем. Тогда, следуя логике, регион должен иметь право, ПОЛНОСТЬЮ перейти на русский язык! А я против этого.

6. ELiKA

Классно... У украинцев, как и у представителей других национальностей НЕ БЫЛО ВОЗМОЖНОСТИ давать детям образование на РОДНОМ языке, как результат - русскоязычие. Не все иваны, не помнящие родства...
    Вы внимательно прочитайте - ДАЖЕ ПРИ СССР, о сегодняшнем дне я уже и не говорю -

А кто же против русского, как и любого иного языка? Для кого русский - родной или просто интересен - пусть учит, знает, развивает... В местах компактного проживания - региональные языки, но гос. - только украинский.

7. UNIA

UNIA Well-Known Member

Логику не прослеживаю, извините.

Гос. язык он и есть гос.язык. Украинский остаётся , как бы не было.
    А в обороте, если уж очень нужно, можно вторым использовать региональный.

Одно другого не исключает.

8. metallic

А хто повинен їх слати? Політики і є представниками народу.

Це само-собою. Тут я повністю з Вами згоден.

А я і не про порушення прав, я про їх зміну. В нас самі права, це, на мою думку, порушення здорового глузду.

Тю, а я з Вами якою спілкуюсь. До того ж російськомовні сюди не переїхали, вони тут живуть. І їхні предки тут давно живуть. Та і взагалі, що значить мову де живуть? Переїхали, наприклад в Херсон. Мова - російська. Вони знають мову міст де живуть. І не кажіть про державну. Це не аргумент.

"Опять 25". Чому Ви порівнюєте другу державну, із забороною української. Я хоч десь писав про заборону?

---------- Додано в 14:37 ---------- Попередній допис був написаний в 14:26 ----------

У Ирдандцев, например, тоже. И что? Мы живем в реальном времени, и должны отталкиваться от реалий. А не от того, кто и как говорил когда-то.

А может введем украинский в местах компактного проживания. Как Вам такой вариант?
    В принципе, я уже описал вариант, который считаю оптимальным для страны: украинский - основной, русский - 2-й гос., выбор языка обучения отдать учебным заведениям, гос. служащие должны сдавать экзамены на знание обоих.

9. ELiKA

Реалии у нас с Вами разные. :)

А врачи, например?
    Если учитывать, что русскоязычные, которые бьются в истерике по поводу языков, в массе своей бьются в этой истерике за право не учить никакой другой язык, кроме русского и по их мнению, русский должны знать все. :) А что если к русскоязычному врачу придет татарин, который знает украинский и свой родной?

10. metallic

Миллионы русскоязычных это не реальность?

Я уже писал, что гос. работники, должны знать оба. Врач частной практики, выбирает сам. Все эти формулы, давно придумали в других странах. В Швейцарии, Ирландии, Бельгии,....Ничто, не ново.

Я отстаиваю права своего родного языка. Но если желаетете, можете считать что я тоже получаю деньги из Кремля :). Тут на форуме уже есть несколько таких.

11. mrochkizm

Їх хтось порушує?

12. Mylnyk

Mylnyk Well-Known Member

друга мова буде англійська ? тоді я проти, от якщо французька, або польська то я за

13. metallic

Самі права, які існують у російської мови в Україні, на мою думку є порушенням здорового глузду.

14. mrochkizm

Ви можете конкретно сказати - Ви зазнаєте утисків як російськомовний, Ваші права хтось порушує? Вам бракує спілкування російською, контенту, ЗМІ, документації, книжок?

15. UNIA

UNIA Well-Known Member

Что самое интересное, эти формулы даже в РФ давно придумали :) .

И в любой республике никто не запрещает использовать национальный язык, но государственный язык - русский :) .

• Подобається Подобається x 3
  16. Mathilda

Mathilda Well-Known Member

Немецкая. :mocking:

---------- Додано в 16:22 ---------- Попередній допис був написаний в 16:20 ----------

В субъектах Российской Федерации - республиках обычно два государственных языка - русский и национальный. А как было в Крыму, когда он был украинским? Разве там не два гос.языка было (или даже три, с крымско-татарским)? Статус Крыма как автономной республики это позволял, во всяком случае - точно не знаю, но мне кажется, так.

17. metallic

Ну РФ и федерация. Правда только на бумаге. Но все же я перечислил гос-ва на которіе ориентируюсь.

Хочу мати право на судочинство та документообіг на російській. Хочу що б з кінотеатрів, видавництв, навчальних закладів не витискали російську. Хочу мати всі ті ж права на російській, які маю на українській. Що б її вивчали і знали як і українську. Але що б це не було примусово, я пропоную дати право обирати мову викладання - навчальним закладам.
    Ви ж обурилися коли до Вас працівник УЗ звернувся російською. А я маю право вимагати, що б до мене звертались російською?

18. Mylnyk

Mylnyk Well-Known Member

давайте голосувалку яка мова має бути другою ну і варіанти на вибір
    польска угорська німецька італійська казахська китайська корейська японська французська іспанська і т.д. і т.п. Ну і звісн отакі питання тільк на референдум треба виносити обговорити 20-ку найпопулярніших мов і їх у бюлетень ! щоб не дуже довгий був

19. metallic

Только на бумаге. Пример с кинотеатрами, приведенный мною выше, тому подтверждение.

20. mrochkizm

Ви маєте право попросити. Якщо працівник знає Вашу мову - він має право відповісти.
    Ви закордоном теж би вимагали, щоб до Вас в державних структурах зверталися Вашою мовою?

Уявіть, що буде, якщо польська, вірменська чи болгарська громада теж цього вимагатиме - нам поліглотів не вистачить :)

Є найефективніший засіб порозуміння - державна мова. По закону Колісніченка можете вимагати цього в регіонах, де російська регіональна.
    Чому за це мають платити люди, яким це не потрібне? Хай регіон, де це потрібно, сам платить за виготовлення документації, переклади і т.д.

А я особисто не хочу, щоб державна мова поступалася регіональній.

Взагалі, в даний час будь-які спекуляції мовним питанням лише на руку Кремлю.

• Подобається Подобається x 3
а де твій аватар? :)