Двомовність. 4-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем forester, 4 вер 2013.

1. Moskal Charivnik

Moskal Charivnik Комуняку на гілляку!

Десь там під час того, як якийсь обоз й вона з ним були атаковані французами, її згвалтувати намагався франець, а руський зольдат врятував, то вона йому так віддячила. Точно не пам’ятаю. То було видання явно трохи більш повне, ніж мені траплялися. Доречі, Толстой натуралізму не цурався, "Отрочество" досить еротична штука, наприклад... Можна сказати навіть "скабрезна" - старий огер деталі так смакує, шо у мене й нині від спогадів оскомина... :crazy: Навіть "Воскресение" й то не таке...

2. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

мої діти теж, але я не вимагаю для російської якогось особливого статусу)

• Подобається Подобається x 4
  3. Moskal Charivnik

Moskal Charivnik Комуняку на гілляку!

Зайвий доказ того, що потреби нема для якогось "статусу" російській.

• Подобається Подобається x 5
  4. lia lemony

lia lemony Well-Known Member

1. В чтому трабл, з російською мовою ?
    [FONT=&quot]
    [/FONT]
    2. наведу приклад, В США "на захищалися" мови нац. меншин. , що в тому році було чимало протестів , розмов по введення іспанської як другої офіційної мови ( хоча як ми знаємо в США немає державної мови єдиної). опоненти іспаномовних додали дуже переконливий аргумент , - що при такій кількості ( зростаючей) іспаномовних незабаром "захищати" англійку мови потрібно буде .. І це вже не хіханьки-хахоньки ,бо де-які переселенці не бажають натуралізуватися , не вивчають англійську , бо і без неї можуть прожити. От нащо вчити , якщо в побуті -іспанська, на роботі теж , судочинство та держ установи теж двомовні ...

Нічого не нагадує??
    Можна ще чимало паралелей провести з тими штатами із Україною.

3. Неписьменність немає прямої залежності від шкільної освіти вивчення мови, (у РФ зараз неписьменність стає дуже актуальною проблемою , та от тільки про це соромно їм казати назагал..)

процентне відношення шкіл де не вивчають російську мову до загальної кількості ? Це тільки у селі немає альтернативи вибору освіти..
    Грузини взагалі не паряться з цього питання ,кому треба вчить російську , та здебільша англійську ..

• Подобається Подобається x 2
  5. Vadym

Vadym Member

це все гра політиків щодо мов, але якби навіть десь регіонально і ввели російську як другу державну, то це потребувало б стільки коштів, що все бажання зникло б одразу. Окрім коштів, подібне дійство принесло б море проблем.

6. Oxid

Oxid Well-Known Member

Сьогодні почув, як моя дитина спілкується з російськомовними з України(вона не вчила російської в школі і живе в чисто українському середовищі)... українською, хоча російську розуміє..:)

• Подобається Подобається x 1
  7. metallic

metallic Well-Known Member

А, зрозумів! Вибачаюсь. Не правильно Вас зрозумів.
    А люди яких відвертає будь-яка мова, то не "не патріоти", то - дибіли. Як можна пишатися тим, що чогось не знаєш. Або зневажати іншу, будь-яку, мову.

А вони її знають. Ця мова - російська :). І це -факт. В не залежності від того, що Кравчку&co не визнали того ще у 91-му.

А де ще країна, в якій мова на якій спілкується половина країни, не має офф. статусу?
    Знову повертаємося до офф. статусу та простої логіки. Хоча Ваші емоції я розумію. У Криму у 90-х, дуже різко перевели кінотеатри на українську(не повністю, але відсотків на 70). Люди були дуууже обурені, бо банально не розуміли фільмів. Тоді і почалися перші крики про "хохлів". Так-так, державна і все таке. Але ж здоровий глузд треба мати. Так і почалося зростання ненависті.

8. mrochkizm

mrochkizm Безсмертне поні Команда форуму

В нас російська вже і регіональна, і окремим пунктом серед інших іноземних мов в конституції виокремлена, шкіл/друкованої продукції/контенту на російській теж далеко не бракує :)

---------- Додано в 23:35 ---------- Попередній допис був написаний в 23:34 ----------

А бажання вивчити мову держави, в якій живеш, не виникало? Ну це ж елементарні речі.
    Думаю, вони просто не хотіли її вчити і ненавиділи її - теперішні події яскраво це показують/показали.

Важко робити якісь реверанси в сторону подібної категорії населення.

• Подобається Подобається x 3
  9. metallic

Я вже багато разів писав, що вважаю ідеальним варіантом, для нас, був би приклад Ірландії. Дуже схожі в нас шляхи. Країна була у складі імперії. Розмовляла її мовою. Потім вийшла з її складу.
    Тому я за російську як другу державну, українську - як основну. Держслужбовці повинні здавати іспити на знання обох. Вибір мови викладання та вивчення, віддати навчальним закладам. І все, більше мовної проблеми не буде. В Європі вже давно все придумали за нас.

Хто її піде вчити у 30-50 років? Ну серйозно? У всіх дорослих людей і так вистачає роботи. До того НАЩО насильно змушувати ПРИВАТНІ кінотеатри, показувати не прибутковий контент? Нащо людей змушувати дивитись, фільми чужою для них мовою. Я розумію, змушувати держслужбовців вивчати мову. Але насильницьку українізацію я не розумію.
    Я, наприклад, добре знаю українську. Але фільми, бажаю дивитись російською. Книги читати також. І так далі. Всі ці змушування кінотеатрів та видавництв - це долб***изм. Причому страшенний.
    Українську у Криму, вивчали в усіх школах, ще з 60-х, як мінімум. На одному рівні з російською. І ніяких проблем не було(і саме тому мене дуже дивували воплі на севфорумі про "телячу мову"). Але вона ніколи не була рідною для більшості кримчан(і не тільки). Так нащо було це робити? Який в цьому сенс?

10. mrochkizm

Парадокс!
    Як при такому розкладі кримчани
    ?

---------- Додано в 00:17 ---------- Попередній допис був написаний в 00:16 ----------

Я не вважаю, що мова нашого ворога, на темі якої він постійно спекулює, має отримати зараз статус вищий того, який має.

11. metallic

Ні, не парадокс. Якщо людина вчила мову 10-20 років тому, тільки по шкільній програмі і ніколи не вживала її у житі. То вона навряд чи буде її розуміти.

Це не мова нашого ворога. Це - НАША мова.

P.S. Можна розробити український стандарт російської :).

А нам не пофіг що він робить? У себе хай спекулюють скільки завгодно. А у нас, впровадження другої державної, унеможливить ці спекуляції.

12. mrochkizm

От мали прекрасний шанс в кінотеатрах покращити та відновити свої знання, але не хотіли, мабуть :)
    Чесно кажучи, я знаю багато молоді з Криму, які розмовляють і розуміють українську (тобто навіть якщо російськомовні в побуті, на українську переходять без проблем).

Не для всіх.

Цікава ідея :) Але утопічна :)
    До речі, я подумала - а що це дасть? Все одно захочуть пхатися - лізтимуть і далі, не залежно від мови.

• Подобається Подобається x 1
  13. metallic

От саме і воно. А я казав про 90-ті. Тобто покоління ще радянської епохи. До того ж, те що переходять і розуміють, це одне. Але коли ти йдеш дивитись фільм, ти все ж таки бажаєш отримати контент рідною мовою. Для молодого покоління проблем не має. А тоді були великі, і нащо це було, логічно не пояснити.

Українська теж.

Чому? Англійська має кілька стандартів і нічого :).

Це звісно так. Пуйло прибхалося б сюди, навіть якщо б весь Крим розмовляв українською. Привід він би знайшов.
    Я про внутрішні, політичні, спекуляції.

14. Mathilda

Mathilda Well-Known Member

Я раньше думала, что действительно можно сделать два государственных языка, и ничего страшного в этом нет. Но после всего, что было, мне кажется - не стоит давать русскому статус государственного. Просто из принципа. А то быдло, которое все эти годы, оказывается, "мучилось в оккупации" и ненавидело Украину - нечего на них смотреть. Есть такие люди - чем с ними жестче, тем больше они тебя уважают.
    ИМХО.

15. metallic

Простите, из какого?

А причем тут быдло? Быдла и украиноязычного хватает. Это толжно быть сделано из соображений элементарной логики в взаимоуважения. А не потому что это требует москва или еще кто-то.

Иосиф Виссарионович тоже так считал. Но он в отличие от нас, не собирался построить европейское общество.

16. mrochkizm

Знаєте, % російськомовних людей з проукраїнською позицією, які виступають за другу державну, напрочуд низький. Їм це не потрібно в більшості.

А робити реверанси в сторону україноненависників та їм в угоду піднімати навіть тему про другу державну - вибачте, то вже себе не поважати.

17. Mathilda

Mathilda Well-Known Member

Не знаю, но мне самой было бы обидно, хотя я русскоязычная (ну так ведь никто не запрещает русский язык как таковой). Они же не хотели по-хорошему, значит, не будет никак. Иначе нельзя с ними.

Я имела в виду сепаратистов и изменников. А все равно признание русского языка вторым государственным будет выглядеть именно так, как будто Украина приняла требования Москвы. Потом, как Вы думаете, не будет ли это на руку сепаратистам? Они ведь скажут, что "мы завоевали право говорить по-русски" (хотя никто этого права никогда не отнимал, и, кстати, я знаю, что среди бойцов АТО много русскоязычных, потому что это не война Востока с Западом, а война за Украину, за само ее существование как независимого государства).

А европейское общество тоже не сразу стало таким, какое мы знаем сейчас. Я не знаю, может, Вы правы, ведь двуязычные государства существуют, и никто от этого не умер. Я вообще не хотела даже в этот спор вступать. Но я вопрос о государственном языке воспринимаю так же, как вопрос о флаге - все равно что признать наравне с украинским флагом и российский. Если бы Вы знали, как стыдно россиянину смотреть на то, как срывают и топчут украинский флаг и на его место вешают российский... :sad: Вот и с языком теперь как-то так же. :sad:

18. mrochkizm

картинка в тему:

• Подобається Подобається x 4
  19. metallic

По-перше, кого "себе"? Ви так кажете, наче україномовна імперія, вирішує чи дати російськомовним холопам право на свою мову. Кого "не поважати"? В більшості своїй російськомовний Київ? Чи інші східні/південні/центральні регіони перестануть себе поважати? Чи це тільки галичан так тіпає?

А Ви ніколи не думали, що українізація, приклад якої я навів вище. Дуже сприяє появі "україноненависників"?

20. ELiKA

ELiKA Дуже важлива персона

Вы отдаете себе отчет в том, что для большинства русскоязычных - русский язык - это не язык их бабушек-дедушек, пап-мам? Реально посмотрите на историю и истоки русскоязычности среди городского населения.
    Я не знаю, кто в Украине не понимает или не знает украинский - учили в школе и в УССР и в независимой Украине. Какие проблемы?
    Никаких притеснений русскоязычных НИКОГДА не было.

При чем тут галичане? На Кировоградщине, Черкащине, например, и при СССР большинство населения говорило по-украински.
    Поэтому не стоит фантазировать и передергивать факты.

а де твій аватар? :)