Двомовність. 4-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем forester, 4 вер 2013.

1. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Это лишнее. Достаточно посмотреть info (под авотаром).

Вы сознательно разделяете язык и литературу? Или у вас - в 80-е было столько всего?!?
    Что-то говорит мне, что это - неправда.
    + хотелось бы узнать - а на русский язык и литературу у вас было больше часов?

Даже не знаю - смеяться тут - или плакать... :)
    В каком году вы поступали в машик? А в какой школе учились?
    Я - к примеру - начнал в 15-й, потом год в 10-й и год в 40-й. И окончательно - в 47-й.
    Везде преподавали украиский язык и литературу с одинаковым количеством часов с русским языком и литературой. :)

• Подобається Подобається x 2
  2. Feba

Feba Well-Known Member

под аватаром только город, а он достаточно большой, если интересно где- смотрите в теме Привет

да ( жаль дневники у родителей, если не забуду- через недельку скину фотку)

средняя школа №2 имени сергея мироновича кирова, что на улице свердлова

учительница украинского, Пасько Раиса ( отчество не помню) разговаривала исключительно на русском и когда я, отвечая на какой-то вопрос, сказала " земна куля" спросила- а что это? по совместительству она же вела военную подготовку для девочек ( ватно-маролевые повязки и все остальное)

учитывая знание украинского языка среди населения Луганска моего возраста, подобные уникумы к 80-м годах были почти в каждой школе.

• Подобається Подобається x 1
  3. Sphynx

Sphynx Well-Known Member

Вибачайте, помилилась!

А цей цілий пост Ви написали українською, то до чого ж вся ця дискусія про її незнання .....

4. Feba

Feba Well-Known Member

вы просто начало дискуссии пропустили, оно где-то в середине темы затерялось- там было не про меня а про очень многих жителей востока Украины которых в течении многих лет отучали от родного языка ( русскоязычные садики и школы- тому пример) ну а многие русские- принципиально не хотят учить украинский и требуют второй гос. язык, принятие закона о котором добьет украинский язык на востоке страны.

Я знаю рідну мову завдяки батькам- це й колискові і казки українською, згодом- цікаві дитячі книжки...
    Якось у школі я позаздрила, що пів класу не вивчають українську, і йдуть додому раніше, натякнула батькам- може й мені взяти якусь довідку ( мабуть кожен учень мріє здихатись половини уроків, якщо це можливо ) Мені вдома пояснили, чому так не можна, скільки українців залишилось на сході і куди поділась решта...

А друкую я російською, бо українською роблю це набагато повільніше, та ще й звикла друкувати не дуже дивлячись на клавіатуру- плутаю букви ..
    .. та й лаятися українською не вмію.. :blush:

• Подобається Подобається x 5
  5. kjk

kjk Дуже важлива персона

• Подобається Подобається x 4
  6. Feba

Feba Well-Known Member

на Донбассе куча народа, которая против второго государственного, но мы сидим на попе ровно. пока вооруженные отморозки качают права в СБУ от имени всего Донбасса..
    в группе на фейсбуке читала предложение- давайте после того как террористы освободят помещение СБУ, захватим его под украинскими флагами и выставим требование- ни каких референдумов, ни кого русского языка и вообще -услышьте наконец восточных украинцев а не местных ватников! :cools::uanew::bandera:

7. metallic

metallic Well-Known Member

8. Sphynx

Sphynx Well-Known Member

Тільки забули написати, що Шевченко писав російською на засланні, бо українською йому заборонили, і малювати заборонили, а з душі лилися слова і образи....

А щодо Сходу, то там велася десятиліттями русифікація народу, і за роки незалежності з цим нічого не робили... Навпаки ще й виховали ненависть до всього українського... Це сумно

9. metallic

Ось це, сумна правда. Не знаю як на сході, не бував там ніколи. Але у Криму, у багатьох виховали. Звісно, там і проросійські організації постаралися. Але так як нашкодили наші керманичі, ніхто не нашкодив.
    Крим завжди був повністю російськомовним. Але до розпаду СРСР там ніколи не було ненависті до українців і всього українського. Навіть у Севастополі. Це явище, породила та розвинула українська влада.

А з цим і не потрібно було нічого робити. Треба це сприймати як факт і від цього відштовхуватись у побудові гуманітарної політики. Але наші мужновладці, пробували щось робити і..

---------- Додано в 08:02 ---------- Попередній допис був написаний в 07:57 ----------

Цікаво, скільки відсотків.

Тобто, ви самі бажаєте "покачати" права від усього Донбасу. :facepalm:

10. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Мені тут теж іноді закидають ненависть до "всього" українського. Тому, гадаю, я маю право вставити репліку на це. Так от у термін "всього" входить тільки, і тільки, печерний націоналізм. Не більше.

• Подобається Подобається x 3
  11. metallic

Таке враження, що ви встановили якийсь еталон українця і по ньому міряєте. Не по галичанах, часом міряєте?
    Українець, який відстоює інтереси рідної для нього, російської мови. Вже якось і не зовсім українець? Так виходить? Я тут схожі ідеї, вже не раз чув. Що схід чи південь, чи ще хтось, повинні довести, що вони справжні українці. Цікаво тільки кому і де цей еталон українства.

12. metallic

Ну чому ж, той самий щоденник, він вів вже після заслання.

13. iso

iso Well-Known Member

Еребусе. Для чого Ви прикидаєтеся таким тупим

• Подобається Подобається x 3
  14. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Дивно від Вас, ніби інтелегентної людини, читати такі питання! :sad:

ЗІ Я впевнений, що 2 часа на тиждень достатнє, щоб вивчити українську мову, якщо є бажання! Не така і велика різниця між російською і українською.

15. iso

iso Well-Known Member

Виходить, що так. Що і підтвердилося подіями в криму і на сході

16. metallic

Дурня. Події в Криму та на сході, показують тільки одне. Що держава не в змозі себе захистити. Більш нічого.

17. kjk

kjk Дуже важлива персона

Мова нац/лінгво -меншини не може мати такі ж права як і мова більшості.

18. metallic

Ну, якщо дивитись з точки зору, Вашого печерного націоналізму. То, мабуть так.

19. kjk

kjk Дуже важлива персона

Словаччина, Сербія, Болгарія, Румунія, Естонія, Литва, Латвія.
    Всі ці країни мають нац(лінгво) меншини які складають значну частку у населенні.
    Кожна з цих країн має одну єдину державну мову. Для меншин або нічого, або регіональні статуси. Вищезгадані держави печерно-націоналістичні режими?
    О!
    Та навіть Россіюшка!
    Мільйони меншин, але державна мова одна єдина. Для росіян - російськомовний простір, для нацменшин - двомовний (та й то у межах компактного проживання цих меншин).
    Так і у нас має бути.
    Двомовність для росіян на Донбасі, угорцям на Берегівщині, чи болгарам на півдні Одещини, і україномовність на всіх решта територій.

20. iso

iso Well-Known Member

Крім сказаного (я цього не заперечую) події показали багато ще чого. І серед іншого - що росіяни завжди залишаться потенційним ворогом стосовно держави проживання.

а де твій аватар? :)