Як колись навязала, так, логічно б було, повинна і відвязати. Добровільно і трохи з піснею. У будь-якому випадку статус російської не має права бутим вищим за регіональний.
Чого ж шановна публіка підняла лемент, коли бандитська влада намагалася це затвердити, і мовчала, коли народна влада намагалась знову надати російській статус мови міжнаціонального спілкування? Чи в даному випадку головне не "що", а "хто" робить? Хтось, до речі, зможе пояснити, чому у Раді біснуваті перестали волати "українська" під час виступів російською?
Після Азірова, краще хай вже російською говорять бо і так вже сором нема де діти. Щоб на світ непозорились. Вважаєте мене біснуватою? Я цілком аргументовано висловила свою думку. Жоден з аргументів не підлягав запереченню і ви говорите, що я неправа? Покажіть же мені мою неправду, я ненастільки непробивна особистість, навідміну від декого. Якщо ваші аргументи переб'ють мої - я погоджусь з вами.
Вже трохи давно було, мені теж влом шукати. Я повторю. Спеціально для вас. 1 і найголовніше. Я проти саме російської як 2-ї державної бо вважаю, що це буде кощунством по відношенню до усіх тих людей, які загинули під час насильної русифікації нашого народу. 2. Українська мова є однією з головних ознак нашої держаності. І саме ми, українці, маєм цінувати її і берегти. І саме тому для нас, як патріотів, вона повинна бути вищою від інших. Навіть, якщо ви самі російськомовні. У російської мови є величезна і агресивна росія, в української - фактично лише частина ( завдяки п.1) україни. 3. Дисципліна державних структур. Навіть зараз, коли українська має статус державної, вона ігнорується держ. службовцями. Це лише показує слабкість України. Людям, які виросли в російськомовному середовищі і які не є корінними жителями важко зрозуміти свою національну приналежність навіть якщо вони дають присягу на вірність Україні. В результаті - їх легко зламати чи купити. Хоча є хороші російськомовні, які це знають і розуміють українську. З поваги до них - п. 4 4. Я не проти статусу російської як регіональної. 5. Навідміну від росіян, які незнають української і нехочуть її знати, українці в більшості, в силу життєвої необхідності (п.1, зіграв свою роль;більшість з доступної літератури і інформації- російські, відголосок СССР) російську добре розуміють, що становить загрозу для її існування. 6. Додався недавно. Становлення російської як 2-ї державної є однією з умов ультиматуму Росії. Яка, фактично, зараз є нашим ворогом. Я не буду виконувати жодну з умов. 7. З огляду на п. 5 і 6 я повністю перестала спілкуватись на російській з усіма українцями, навіть якщо до мене говорять російською тепер я відповідаю українською. Якщо непонімають - відповідаю своїм інглішом. Читати російську літературу, без нагальної потреби. Дивитися фільми, мультики, передачі без укр. перекладу. Вчу англійську бо не хочу працювати на російському фрілансі. З тими проектами, що є ще працюю, але нічого нового брати вже не буду. Ігнорую російські товари і товари з рос. етикеткою, видалила профіль з ВК, тепер є лише фейсбук. Трохи важко якщо чесно, але я готова віддати за це життя. Все ще впевнені, що ваші аргументи перекривають мої? ( то ще не повний перелік, писала не думаючи, там десь було, може в попередніх розділах, я писала ще про історію, але вже забулась, знову треба шукати і підчитати, я з усіма цими росіянами тепер просто гуру з історї України )
Мені? Тоді поясніть, що Ви хотіли сказати. Хто такі біснуваті, бандитська і народна влада, коли на родна влада хотіла надати статус мови міжнаціонального спілкування для російської (може я щось пропустив), хто така шановна публіка і що намагалася затвердити та бандитська влада? (Задумався над "біснуваті")
Дякую 1) Як від русифікації можна загинути? 2)А ніхто і не збирається щось робити з українською. Нехай вона залишається основною, а російська буде другою державною. Чому Ви протиставите, одну мову іншій? Чому не дати, іншій частині України, мовну свободу. Надати їхній рідній мові, яким би чином вона не стала такою, ті ж можливості що і українській? 3) А Ви не думали, що якби їх рідній мові надали рівні права з російською, вони б ще більше любили цю країну? До того ж, про людей "які виросли в російськомовному середовищі і які не є корінними жителями важко зрозуміти свою національну приналежність" - повна маячня. У людини або є принципи та вірність присязі, або не має. Від мови це не залежить. 4) Не підходе, через поширеність російської. Навіть у Львові, наскільки мені відомо, є багато людей, які спілкуються російською. Російською володіють майже на всій території країни. Чого не можна сказати про українську. Не має в Україні повністю російськомовних або україномовних регіонів. Статус регіональної, підходить для татарської мови. Бо, на ній спілкуется етнос, який проживає дуже компактно, на певній місцевості. Про російськомовне населення, такого сказати не можна. До того ж, не бачу проблем, у запровадженні російської наприклад на Львівщині. У тій чи іншій мірі, її все одно знають. А таким чином, вони її будуть знати добре. Правильно писати та висловлюватись. Але це ніяк не русифікує Львівщину. До того ж, при бажанні батьки, можуть прийти до школи та написати заяву. І їх дитина, не буде вивчати російську. От і все. 5 Не зрозумів. Здається Ви не зовсім чітко висловились. Цей пункт - логічний парадокс. 6 Тут згоден. Але для мене РФ не = російська мова. 7 З Вас радикалізм, так і пре (без образ). Хоча я та мої знайомі фрилансери, теж перестали співпрацювати з росіянами, після останніх подій. Товари теж не купую. Але рідна мова, для мене - святе. Її права, буду завжди відстоювати. Я впевнений, що для мене перекриють. А для Вас - ні.
Точно так же, как хомо сапиенс погиб в ссср, мутировав в хомо советикус. От руссификации, как и от ассимиляции, гибнет не человек, а Нация. Остальные пункты не имеют смысла, если не осмыслен даже этот... К сожалению...
Дюже цікаво, а це як, що люди загинули від "русіфікації"? Тобто російська мова така погана для уст і вух щирого українця, що він лише почув її чи сказав хоч слово одразу вмирає?
Біснуваті - це ті, хто скандував "українська!" під час виступів депутатів російською. Бандитська влада - влада Януковича, народна - теперішня. Народна влада, відмінивши Закон про статус регіональних мов, намагались повернути російській мові статус мови міжнаціонального спілкування, але Турчинов не підписав цю відміну, залишивши російській мові, разом із іншими, статус регіональних . Ну а шановна публіка - це ті, які криком кричали, виступаючи проти закону "Колісніченка". Отак от у нас все заплутано...
Мені робити екскурс в історію спеціально для вас, чи самі неполінуєтеся і знайдете? Входить у шкільну програму, наскільки знаю. Вас совість за це не мучить? Серце не щемить? Ви вважаєте, що це цілком нормально? А ви не думали, що жити в Україні і не знати української принаймні на управлінському рівні - просто соромно. Азіров - це цілком нормально? Кажете, що від мови не залежить - маєте право так думати. Але, чомусь, перевертнів та сепаратистів набагато більше саме у російськомовних областях. Чи значить це, що там живуть просто гірші люди? Але сваритись з вами на цю тему не збираюсь. Перечитайте ще раз п.5 і подумайте над своїми і моїми словами. Не я така, життя таке. Для вас головне це зручнісь і комфорт життя, для мене - відновлення справедливості та збереження своєї культурної спадщини у час війни. А також цілком праведне небажання потурати ворогу.
Правильно скандували. В Росії хтось з депутатів виступає нерос.мовою? Кримський татарин прекрасно демонструє, що значить державна мова: http://www.youtube.com/watch?v=C1VpXI5MjFw
В даній ситуації піднімати мовне питання, навіть скандуванням "українською!", може лише останній бовдур, імхо.
Мене совість? За що мене має совість мучати? І все одно, не розумію, як через русифікацію, можна загинути. Це по-перше, а по-друге. Яка різниця, як російська стала рідною для українців? Ми маємо дуже багато прикладів, коли мова імперії, ставала основною мовою її для всіх народів, які входили в неї. Ні, не нормально. Але я ж не вимагаю заборонити українську у школах. Перечитав, подумав. І повторюю, якщо вже і так всі знають російську, то хіба не краще знати її добре? До того ж, ніхто не забороняє, відмовитися від її вивчення. Для мене теж. Але "справедливість" у нас різна. Ви хочете зберегти своє, роздавивши інше. Я хочу, що б кожен мав змогу зберегти своє.