Пані Otsoa, не годуйте троля. Ви не зобов"язані відповідати на запитання тим, хто все одно зафлудить тему. Тим більш, таваріща не вчили ввічливості при розмові з Міссіс, Мадам, Сеньорамиі Пані.
Оце правильно, Боря. Обізвати все, що викриває істинну суть предмету обговорення брехнею, звинуватити в тролізмі, почати вишукувати орфографічні помилки і звинуватити у невихованості..., - справжнє обличча свідомінутого нацика.
Чего только не пробовал: Міссіс Boris Мадам Boris Сеньора Boris Пані Boris а ввічливості никак не появляется ...
Що бачу, про те й співаю. Питатися дозволу в комсомольців чи в ліги захисту сексменшин мені не потрібно. Вам аби сказати наперекір? Це теж всім відомо. А суб"єкт Вашого захисту - повторюю - троль, невіглас і невихований моцкаль. Крапка. Заходить у Львівську Кнайпу - нехай зніме малахая і витре личаки (лапті).
Де ж Ви раніше були, Боря. Папа Іоан ІІ блаженний зціляв від цієї недуги. Через це, але не тільки через це, його визнали святим. Вірити, Боря, треба в Бога, а не в героїку націоналістів.
Це Ви розписалися в своєму абсолютному невігластві. ...І тоді батько сказав синові.Бери вилатус і кидай гноятус на возатус... Еребусе. І Ви туди ж? Erebus і Otsoa. Визначтеся із термінологією, хто що розуміє під народом, і що під нацією. Бо Ваш діалог нагадує спір між глухим і сліпим.
Питання дуже складне і неоднозначне. Скажем так, і політичний аспект може бути одним із критеріїв, а іноді навіть дуже важливим. Як наприклад стосовно сербо-хорватських мов або румунської і молдавської. Але чи даний ідіом (мова-діалект) є мовою чи діалектом беруться до уваги і сфера застосування, і поширення, і етнічне походження ідіома, і самоідентифікація, і граматичне забезпечення і ще багато чого іншого. Тому щоб не заморочуватися із тим усім - якщо ідіом має свій код в системі ISO, значиить мова, а не діалект. Русинська мова, наприклад, в Румінії є мовою, а в нас діалекттом.
Це вже результат оцінки мова-діалект, а не її критерій. Ось просто і я про то, що головне тут - політика, а лінгвистика вже побічна! Так можна би було взяти і розділити Українську в Україні на два діалекта: Східний (російська) і Західний (українська), але це нікому не спаде на думку, бо Російська має свій культурний ґрунт. І тоді лише один діалект буде визнаний офіційним без всяких питань. Ось ТАКе політичне вирішення!
Дивимося Вікі хоча б: На́ція (лат. natio — плем'я, народ) — полісемантичне (багатозначне) поняття, що застосовується для характеристики великих соціокультурних спільнот індустріальної епохи. Існують два основні значення терміна[1]: Політична спільнота громадян певної держави — політична нація. Часто вживається як синонім терміну держава, коли мається на увазі її населення, наприклад для посилання на «національні» університети, банки та інші установи. Етнічна спільнота (етнос) з єдиною мовою і самосвідомістю (як особистим відчуттям «національної ідентичності» так і колективним усвідомленням своєї єдності і відмінності від інших). У цьому значенні фактично є синонімом терміну народ[1]. В Україні (та і взагалі в більшості країн) є де-кілька спільнот-етносів. Мова в тих спільнот може бути різною. Державною є мова більшості. Офіційними регіональними можуть бути (а можуть і не бути) мови других етносів. Тре приклади? Можу.
Ні, не дивимось Вікі... звідки я знаю, може то, що там зараз написано, Ви вчора і написали?.. А чому тоді мову русінів, гуцулів записали як діалекти української? А в Індії більшість англійців живе? Там англійська - державна!
Я ы кажу, що результат. Але політика виходить на ключеві ролі лише в окремих випадках. Яка політика, напр., у визначенні гуцульського чи бойківського діалектів? Геніальне рішення
Політика може бути в тому, що вони принципово визнані діалектами і виділені з української взагалі! Але тут радше просто лінгвістичні традіції.
Як це "виділені з української взагалі". Навпаки. Українська це синтез в тому числі і галицькі діалекти