Двомовність. 4-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем forester, 4 вер 2013.

1. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Що Ви там в Совєцкой Армії робили? Кажуть до сержанта дослужились...
    Як там із поворотом зброї сцикливою сволотою проти клятого режиму?
    А тато кажуть квартиру у Львові отримали? З рук клятого режиму...
    А дідусь Бєньо чо на лижі встав? Чо не воював із клятим режимом?

• Подобається Подобається x 4
  2. Romko

Romko Дуже важлива персона

Давно помічено,що в совків блуд в часі.
    Крім того,що підлість і брехливістьл в крові,ще й блуд чіпається.
    Вашого діда за що наші хлопці повішали?
    Не за сексотство,часом?
    СБ даремно хліб не їло.
    А,щодо моєї служби в армії.
    Надіюсь,що навики мені ще згодяться.
    Як згодились чеченцям,що служили разом зі мною.

3. Оля

Оля Старожилка форуму

Наш паслєдній атвєт Чємбєрлєну, раз такий настирливий. :) А привати від таких, як ви, я стираю, не читаючи. ;)

Так в мене філологічна освіта. Інститут я закінчила у 1983 році. Працювала за фахом всього три роки. Проживаю в Америці вже 21 рік. Філологію не практикую. І коли я навчалася в інституті, то обидва варіанти були правильними - "на рахунок" - калька російського "насчет" ( напевно теж мається на увазі банківський ;) і "щодо". Тому що нас, общность - савєцкій народ, зближали. А при виникненні української держави почалася чистка від калькування слів, словосполучень з російської. Її я вже не проходила і можу часто й помилки робити. Хоча на зауваження в коректній формі реагую нормально. :) Тільки людей. Не хамів... ;)
    Все. Можете більше не писати. Не відповідатиму.

• Подобається Подобається x 1
  4. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Ніколи ТАКий варіант правильним не був, пані Олю. Але помилково ТАК часто говорять - це правда.

Ех... Олю, Олю! Навіть коментувати нема чого, якщо Ви так легко ліпіти всім штампи...

• Подобається Подобається x 2
  5. VasMT

• Подобається Подобається x 3
  6. Fedir Vygovskiy

Fedir Vygovskiy Well-Known Member

Як вошей в кужусі. Що робити? Спитали в старого вуйка на початку 90-х? Тре спалити його, відповів той.

---------- Додано в 15:23 ---------- Попередній допис був написаний в 14:54 ----------

Пам"ятаєте шановний, кінокартину "Іронія долі, або з легкою парою" і фразу головного героя, яку він змушений був кілька разів повторювати за певних обставин? "31 грудня за звичкою, ми з товаришами йдемо до лазні.."
    Так і я в котре...
    У 28 штатах та двух теріторіях на державному/законодавчому рівні закріплено про офіційний(державний) статус англійської в США. Зрештою вже прогугліть: "Державна мова США"
    Хтось шкодує що Сталін не загатив українців в резервації??
    :)
    Прошу пана.

---------- Додано в 15:37 ---------- Попередній допис був написаний в 15:23 ----------

Оперативні зведення - підробки "покращання вже сьогодні":)))

7. -Erebus-

Шановний, Ви що не розумієте різниці? Статус мови визнаний штатом, і як офіційна мова за законами вона використовується на рівні штата. На рівні всій держави, вкотре Вам вже повторюю :facepalm:, в США немає офіційної мови де-юре. Де-факто це англійська, звісно.

8. Fedir Vygovskiy

Fedir Vygovskiy Well-Known Member

Розумію.. Це Ви щось собі вигадуєте.
    На законодавчому рівні вона затверджена як державна в 28 штатах з 50-ти, і двох територіях (Американські Віргінські острови і Пуерто-Ріко).
    За даними на 2000 рік (загальний перепис в США), англійська мова є рідною для 82 % населення США, і 97 % нею володіє різною мірою. Тим не менш, країна не має офіційної мови на федеральному рівні, хоча, через наростання ролі іспанської (наприклад, на телебаченні) і досить обмеженої асиміляції мігрантів з Азії та Латинської Америки, багато штатів оголосили англійську мову офіційною на місцевому рівні.
    Офіційною мовою освіти та діловодства де-факто (а в деяких штатах і де-юре) є англійська мова.
    Висновок. Американської мови як не існувало так і не існує.
    Поясніть ще раз будь ласка, в чому Ви вбачаєте схожість мовної ситуації США та України?:)))

9. Оля

Оля Старожилка форуму

Як цікаво мені, американці, читати що люди пишуть про Америку. Особливо маскалі:) І всюда ані билі, і всьо ані знают. (с) :mocking: Гаспада маскалікі, у США і офіційно, і неофіційно вся освіта, вся paperwork, вся преса, всі ЗМІ англійською мовою. Мови етнічних груп використовуються тільки для потреб етнічних груп і державою не оплачуються. Навіть у нас у Сіетлі є декілька видань російською і українською мовами, декілька радіопередач. Дуже багато іспанських радіостанцій. Але то все PRIVATE. Держава тільки дублює важливі папери мовами тих етнічних груп, яких у штаті є більшість. І то це роблять з ініціативи дєрьмократів, які таким чином завойовують електрорат для виборів. А республіканці завжди при можливості то прикручують - живеш в Америці - вчи англійську в будь-якому віці. І я на їх боці. Нема чого тратити гроші тих, хто платить податки, на захцянки панаєхавших. Приїхав - асимілюйся, або їдь назад, звідки приїхав. Україна повинна робити те саме.

10. -Erebus-

А де я казав, що я її бачу? Я просто виправив Вас, бо Ви не знали, що в США не існує де-юре державної мови на території всій країни. Тепер Ви це знаєте, могли би і подякувати, до речі, бо взагалі освіта дорога справа! :)
    А взагалі між Україною і США, що в мовному питанні, що у інших сферах існує велика різниця: в США, наприклад, інститут держави обслуговує платників податків (в цілому), а в Україні навпаки. І якби пів США, як в Україні, розмовляло би іноземною мовою, то впевнений вона би отримала свого часу (під вибори від демократів) офіційний статус.

Пані, я бачу в Вас одруковочку, не "дєрьмократів", а демократів. Львівський форум місце ввічливого спілкування, а не згадування різних туалетних справ!
    Поки що більшість амеріканців налаштована менш консервативне: тому і поразка на останніх виборах, хоч я теж в гамериці підтримую з більшості питань республиканців.

11. Оля

Оля Старожилка форуму

Пане, прошу мені не вказувати, що я маю говорити про свою хату, ок? ;)

Це ви скажіть своїм деяким землякам, а не відверто ставте їм плюси за ці
    Тоді і поговоримо, ок? ;)

Боже, ви навіть експерт і в справах в Америці. :mocking: Чим ви тільки не цікавитесь- і Україною, і Америкою! Тільки не своєю Рашою. :haha:

Треба написати Чайній Партії, щоби вам вислала подяку. :mocking:

12. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Скільки десятків разів намагалися це пояснити деяким крикунам з території України - а до них не доходить.
    Не бачать очевидного навіть у тексті Конституції та Закону про мови.
    Недарма казав юрист Маттілайнен, що для читання навіть своїх законів потрібна певна лінгвістична і логічна підготовка.

13. -Erebus-

---------- Додано в 21:50 ---------- Попередній допис був написаний в 21:37 ----------

Борісе, Україна це історично не США, на Півдні і Сході, ТАК вже склалося, проживає досить велика частка українців для яких зручніше користуватися російською. Так що же наплювати на тіх українців?
    А взагалі, якщо в США би було, як зараз в Україні, то офіційний статус мала би не англійська, а мови індіанців! :) Круто би було!

Подяк від Вас мені не треба! :pardon:

14. kjk

kjk Дуже важлива персона

Українізуємо.
    Хто принципово хоче російську - той отримає.
    А абсолютній більшості байдуже. І з україномовною освітою/роботою справляться.

15. -Erebus-

Робите. Успіхів Вам!
    Отримає російську чи сокіру у чоло? :)))
    Молоді, як в мене склалося враження - так. А ось старше покоління турбує іноді.

16. VasMT

А Вам, американці, яке діло до НАШОЇ України і НАШОЇ хати?
    Чітко і недвозначно... :)))
    По большевіцки... :mocking:

• Подобається Подобається x 3
  17. kjk

kjk Дуже важлива персона

Вона українка, на відміну від багатьох російськомовних товаріщів які тут пишуть.

---------- Додано в 21:09 ---------- Попередній допис був написаний в 21:08 ----------

Карта частки учнів у школах з українською мовою навчання по роках

18. Полковник

Полковник миється в бані

Это что за дизайнеры такие?
    Прямо "коричневая чума" Украину покрывает.
    "Пан" знает, что, кроме дерьма, ещё называют коричневым?

19. kjk

kjk Дуже важлива персона

фошизм?

20. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Не розумію, яким кінцем тут Ви? "Пагаваріть"?
    Так "пагаварітє" про гагаузів, кримських татар, болгар, греків.
    Не хоцца? Дивно.
    Зрозумійте: діти, які пішли в українські школи з перших років Незалежності - давно вивчили мову, адаптувалися до норм застосування державної мови і батьків трохи підучили.
    Замість сприяти цьому процесу, знаходяться "агітатори", які хочуть поламати, розколоти, підбурити.
    Слідом за такими як Ви знайдуться "гуру", які агітуватимуть за заборону викладання зоології - мовляв церква проти теорії Дарвіна. А потім хтось виступить проти арифметики - мовляв нумерологія - від диявола.
    І кого випускатимуть такі школи? Обмежено дієздатних придурків.
    Нагадаю Вам - і в царській Росії, і в совку випускник школи ніколи не отримав би ані золотої ані срібної медалі, якщо в атестаті була єдина "четвірка" з російської мови.
    Так усвідомте собі нашу істину: випускник навчального закладу без впевненого володіння українською мовою - це недоучка, перед яким закрито багато кар"єрних шляхів.
    Просто смішно це обговорювати. Тим більш із-за кордону. Митного. :)

P.S. Не смішіть публіку своїми зауваженнями на адресу пані Олі - філолога-славіста за фахом. І не хаміть їй, бо отримаєте відповідь від нас - представників чоловічої статі. Мало не буде.

Останнє редагування: 7 жов 2013
а де твій аватар? :)