Двомовність. 4-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем forester, 4 вер 2013.

1. KLIBERN

KLIBERN Status Quo

Отчёт в налоговую тоже на английском?:mocking:

• Подобається Подобається x 3
  2. Оля

Оля Старожилка форуму

Почнемо з того, що таке діалект, а що таке суржик.

Вікі каже: Діалект - це наріччя, говір, мова, якою спілкується між собою певна група людей, що проживає на спільній території.
    Суржик - («суміш різних зерен з житом») — елементи двох або кількох мов, об'єднані штучно, без додержання норм літературної мови.
    Тут ще обширніше про суржик: http://uk.wikipedia.org/wiki/Суржик

І якщо ви хочете знати різницю між суржиком і діалектами зі сторони лексики, то зважаючи, що лексика- це весь словниковий запас мови, про який словниковий запас мови ( мається на увазі зараз української ) можна говорити, розглядаючи суржик? Він входить в словниковий запас української мови? Ні, бо це взагалі мішанина російських і українських слів. А точніше - це російські слова, мовлені на український манер. А діалекти - це слова певної території. Ви знаєте як була створена сучасна українська літературна мова? А створена вона була на основі київсько-полтавського ділекту. :) От взяли один діалект і поставили за основу. Але всі інші від того не стали неукраїнськими. ;) Просто ними і надалі спілкуються люди тих територій, де вони і були засновані. І нема в тому нічого постидного. А суржик - це позорище української мови.

Якщо знаєте діалекти певної території, то можете відповідати так, як до вас звертаються. А якщо ні, то коли відповідатимете літературною мовою, то всі вас зрозуміють. Бо її знають всі. Всі до школи ходили. А вже всі старі, при яких її не вивчали, повимирали. І нема ніякої проблеми. Не надумуйте. ;)

Від нащадків маскалів? :mocking:

---------- Додано в 08:03 ---------- Попередній допис був написаний в 08:00 ----------

Ага. Там, як приймають на роботу, вимагають знання англійської мови. :) Ви не знали? :mocking:

3. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Звісно, написав, що "по всій" я утрирував, але у цілому ТАКа тенденція є, що чисту літературну мову почути в розмові з селянином виходить, м'яко кажучи, "не завжди". І звідки Ви знаєте тямлю я чи ні, не знаючи навіть яка в мене освіта?

Як філолог могли би й знати, що на сьогоднішній день діалектів у російської мови можна сказати не існує (лише у глухих селах в жителів старшого покоління ще лишились старі говори)!
    А то кажете не як фахівець:

---------- Додано в 11:27 ---------- Попередній допис був написаний в 11:22 ----------

Аргументація з лінками на Вікіпедію... :facepalm::facepalm::facepalm:

4. Оля

Оля Старожилка форуму

Якщо ви - український філолог, то - перепрошую. :hi: Бо інша освіта вам точно не дасть ніяких знань у цьому питанні. ;)

Я українську філологію закінчувала. Знати би може і могла би, якби мене Росія дуже цікавила. Але вона мене ( нажаль, чи нащастя - не знаю) ніколи не цікавила. :pardon:

Хіба я себе фахівцем російської мови десь позиціонувала? о_О Грамотно писати російською вмію. В школі добре вчилася. Трохи ще нам читали російську в інституті. А російським фахівцем ніколи не старалася виглядати, бо я ним не є.

• Подобається Подобається x 1
  5. -Erebus-

Якщо робити висновкі з вікіпедії, то виходить, що Суржик, то діалект, бо їм "спілкується між собою певна група людей, що проживає на спільній території"! :))) Автор вікі, схоже щось курив перед тім, як написати статтю, бо я завжди думав, що діалект, це варіант мови, що відрізняється від літературної! ;)

---------- Додано в 11:41 ---------- Попередній допис був написаний в 11:38 ----------

Може Вам не дасть! А говорити за інших все ж не варто! ;)
    Любять, я дивлюсь, деякі націоналістичні форумляні говорити за інших... деякі навіть за всіх українців!

6. Оля

Оля Старожилка форуму

А вам що, пошукати лекції з українознавства? Не те саме буде?

Як росіянин, а ще як той, що щось доказує в мовній гілці ви би мали знати, що російські діалекти і донині живі. ;)
    Ось читайте "текст лекции кандидата филологических наук, научного сотрудника отдела диалектологии и лингвистической географии Института русского языка им. В.В. Виноградова РАН; доцента кафедры русского языка Института лингвистики РГГУ Игоря Исаева «Живы ли русские диалекты? В поисках носителей», прочитанной 9 декабря 2011 года в Лектории Политехнического музея Москвы в рамках курса «Языки и люди», организованного Институтом лингвистики РГГУ и Лекторием Политехнического музея."

http://polit.ru/article/2012/03/21/isaev/

Оооо! З вами все ясно. Як нема вже що говорити, то відразу термін "націоналізм" в руки. :good:

7. Forpost

Forpost Стоїк

та з москальом нема чого навіть зачинатися ,то як ракова пухлина та й ще заразна

8. -Erebus-

Власне ця лекція зайва доказа, що діалекти в російській мові вже фактично мертви.
    Ви її хоч читали самі?:)))

Ні, просто не люблю, коли хтось за мене починає говорити!

Вікіпедія, як джерело інформації, на мою суб'єктивну думку, ще гірше за цей форум. Бо на форумі тут хоч оперативна і більш-менш адекватна модерація є, чого не можна сказати про вікі! ;)

---------- Додано в 12:19 ---------- Попередній допис був написаний в 12:14 ----------

Аґа, незабаром як заражу всіх москалізмом, будете горілку пити і з ведмедями танцювати! :)))

9. Оля

Оля Старожилка форуму

Якби не читала, то би не запостила. ;) А ви? Ви ж щойно відписували в іншій гілці. І таку лекцію проковтнули! Аднака! :haha:

Так почав ж "вазмущатса" за мінуси. :) Думала, дійсно, хлопаці пояснити щось, забираючи свій час на сон. А він ж тут працює - строче безперестанно. Як не в одній гілці, то в другій. :haha: Арівідерчі, Рома! (с):bye2:

10. -Erebus-

Я про діалектні дослідження російської мови читав і до того, і Ісаєва також. Всім людям з яких він робіть свої дослідження більш за 70 років(!) молодь вже діалекти не використовує. ТАК живи вони чи мертві? Я вважаю, що вже де-факто мертві, Ви - ні. Хто з нас правий - най кожній, хто читає тему, робить висновки сам.

Зрозуміли, що все ж не праві і швиденько злилися? Буває... :)))
    Все, що Ви пояснили, то лінкі з вікіпедії, де написана повна марення! :)

11. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Ви спiзнилися. Вiн вже уражений "москалiзмом" - Місто: Пятигорск Північний Кавказ.
    Бачите, що пише лише в образливому тонi? Отож! Українцi - люди толерантнi та ввiчливi. :)

---------- Додано в 11:48 ---------- Попередній допис був написаний в 11:38 ----------

Вполне допускаю, что лiт - именно галицкого происхождения. Посткольку в древнерусской традиции было лет - к примеру -
    Се повѣсти времяньнъıх лѣт. :)

12. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

Так, пан Дальнєвосточнік, українці дуже толерантні, бо терплять присутність кацапів, які спотворюють і обсирають все українське, все шо було світлим і білим, після дотику кацапа стає чорним, надії на майбутнє стають вчорашнім незреалізованим днем...така суть кацапизму...чорна суть, суть диявола в людській подобі.

13. mrochkizm

mrochkizm Безсмертне поні Команда форуму

"Почну завтракати" львів'янин не скаже, а хіба приїжджий. Наприклад, з Хмельниччини ;)

14. -Erebus-

Припускаю, що не львів'янин!
    А ось "в ітозі" говорила саме галичанка, причим не прикалувалась, а це була саме помилка, калька з російської мови: "итоґ" замість підсумок.

15. iso

iso Well-Known Member

Ви неправі. Львівська область, особливо прилеглі села, також заражені суржиком. Переважно - молодь. І причина в потужній інвазії російськомовного простору.
    Олю. Не треба так спрощувати. А галицька мова куди ділася:).

• Подобається Подобається x 2
  16. mrochkizm

Значить, вживала у своїй мові русизми :)

17. -Erebus-

Вже 20 років незалежности, можна ж було і позбавитись впливу, принаймні на Заході України!

Ось! І я про то!
    Не існує чітких ознак, щоб сказати суржик це чи людина розмовляє в цілому українською (російською), просто з додаванням декількох слів з іншої мови. Скільки потрібно тіх слів - 10%, 20%?

18. mrochkizm

А з іншого боку, якщо я за день скажу два-три русизми, то невже вважатиметься, що я весь цей день говорила суржиком? :scratch_one-s_head:

• Подобається Подобається x 2
  19. iso

iso Well-Known Member

Москалів надто багато навколо. А всіх не перевішаєш:dntknw:

20. kjk

kjk Дуже важлива персона

Я вас прошу, який суржик на заході? Хіба що з польськими словами. Навіть в центрі цей суржик це українська вимова, українська граматика, і абсолютна більшість українських слів.
    Навіть оце 'завтракати' вимовляють українською.

а де твій аватар? :)