Не мiряйте всiх по собi. От якщо ТАК зробить - напишете. Що "дивного" ви побачили? Держава витрачає грошi платникiв податкiв ТАК, як вони цього вимагають. Вони - а не "державнi мужi"... Бо на цi школи є соціальний запит. А ви все за совком сльози л'єте - коли як пртiя сказала - ТАК i стало? Запiзнилися на 20 рокiв. Ранiще треба було битися за тоталiтаризм, шановний, ранiше...
Це не нібито хфакт - а реальний факт. Хоч і один. ---------- Додано в 10:19 ---------- Попередній допис був написаний в 10:16 ---------- http://easternwestern.livejournal.com/34656.html Українська VS російська вКонтакті
Почитал. Заглянул на свою страничку - Мови: Українська и всё. Еще раз убедился - все подобные исследования показывают среднепотолочные данные...
А в мене у Львові сусід був Дзюнек, то він також, коли вже був "на вухах" та нічого не второпував, починав говорити на російський... Тай не побачите. Це ж працювати потрібно...
І невже такі результати когось дивують? І ТАК відомо, що українською в Україні переважно користуються на заході і в центрі, російською — на сході і півдні.
Російською тільки у великих містах сходу і півдня, плюс Крим і Донбас. Але на щастя Київ українізовується, почне домінувати українська мова в Києві - провінція українізується дуже швидко. Враховуючи що у нас то шкіл україномовних процентів 80-85. ВИШів і то більше.
Шановний. Відповідаю із запізненням. Не мав доступу до інтернету. Те що Господь обділив Вас здатністю до асоціативного мислення – не Ваша вина. Тому поясню доступною для Вас мовою свою думку. Писати про українізацію 20-30 як про позитивну подію – або невігластво, або відвертий цинізм. Задекларована концепція українізація в результаті не була виконана майще за жодним пункутом. Більше того. Вже в 1932 році почалася чистка наукових установ України від проукраїнського елементу, про що, як велике досягнення, було скказано на XII з’їзд КП(б)У: "Лише на початку листопадового пленуму було викрито і викинено з науково-дослідних установ ВУАН (Всеукраїнська Академія Наук — І.Дз.) і Наркомосвіти 248 контрреволюціонерів, націоналістів, шпигунів і класових ворогів, серед них 48 ворогів з партквитком. Тепер цього елемента викинуто з установ зна чно більше. Ось нещодавно, в грудні, нам довелося зовсім закрити Науково-дослідний інститут історії культурнім. Багалія, бо виявилося, що цей інститут — знов-таки, як і ряд інших наукових організацій, як, приміром, Українська Радянська Енциклопедія, Інститут Шевченка, в якому орудував Пилипенко, — був притулком контрреволюції" . ("XII з’їзд КП(б)У: стенографічний звіт", X., 1934, с. 380.) А попереду був ще 37 рік. А щодо цитування Леніна – Ленін декларував багато правильних речей. Але декларації не узгоджувалися із справжніми намірами і діями. Хоча б для прикладу, у що вилилося гасло «Земля-селянам»...
Прямо ТАК і "тільки"? Та й взагалі на селі суржиком по всій Україні розмовляють переважно, тут ничия!
Ви б хатєлі. Ви настільки володієте предметом, що здатні дистанціно розрізнити де суржик, а де місцевий діалект (говірка)? "Нічия" - це натяк на величезні зусилля команди під назвою "рашен совок"? "Чия, чия". Українська.
Є деякі лексичні форми, які відсутні у літературній українській мові, але використовуються носіямі: "в ітозі", "скіко тобі літ?", "почну завтракати" тощо. Дякую ЛФ трошки розрізняю, де суто українська, а де ні! Можна назвати це діалектними виразами — не суттево, головне, що це не є чистою українською мовою, як і не є чистою російською, тому і не можна людей, розмовляючих суржиком віднести, хоч до україномовних, хоч до російськомовних. Ви про що? Точно?
Є дані перепису, про що взагалі мова? Суржик - в українському селі це не 50-50 української та російської, це та сама українська мова, з специфічними словами. В Україні українська мова це мова більшості, російська - мова нацменшини. Навіть законом це визнали.
Роз'яснiть рiзнiцю, будь ласка! Тiльки слiв тих спецефичних надто багато, що важко поняти що все ж українською до тебе звертаються... Най буде ТАК!
це в інтернеті, так як 1. є рідні на сході (України і Росії) 2. ВКонтакте все таки спочатку це російськомовний ресурс -- а в житті практично 100% мова і ось це правильно
Дивлюсь, Оля з Ігорем мені минуси ж поставили, але ніяких заперечень на мою думку ТАК і не написали... якось не дуже гарна дискусія виходить!
А що вам заперечувати? Переливати пусте з порожнього? Вам ж пояснили, що ваше твердження не має нічого спільного з дійсністю. Бо ви не володієте зовсім предметом і мішаєте все докупи, як горох з капустою - суржик з діалектами. Я, як філолог, можу відрізнити в розмові з різними українцями, чи вони львів"яни, чи франківці, чи чернівчани, чи закарпатці, чи тернопільчани, чи волиняни, чи рівенчани, чи вінничани, чи хмельниччани, чи житомирчани, чи полтавчани. А ви доводите, що всі у селах говорять по всій Україні суржиком. За це вам і мінуси. Я, наприклад, зовсім не знаю нічого про діалекти Росії. Чула тільки про якесь "окання". І ще чула, як москвичі говорять. То чого би то я лізла розбиратися в російському мовному просторі? А ви - лізете, хоча в тому нічо не тямите. Не чула тут на форумі, щоби хтось говорив "в ітозі", хіба прикалується. Я то через раз роблю. "Скіко тобі літ?" - а от це є якраз діалективна форма. А ще кажуть старі люди "Кілько тобі літ?" І слово "літ" не взялося від російського "лет" як вам здається. То є старе галицьке слово. Є така навіть пісня у нас популярна "Многая літа!" Стара, як світ. Співали її ще в Галичині, як москалі татарами були. То теж галицький жарт, доречі. "Почну завтракати". А от це вже справжній суржик. І в нас так ніхто не каже. Навіть не прикалується. То вже вислови східняків, півдня України. У нас кажуть "снІдати", "снідАти".
А в чому по-Вашому різніця між діалектом і окремою мовою чи суржиком з лексичної точки зору? Я хіба про форум говорив? Я говорив про то, що чув власними вухами в Україні від різних людей. Просто я коли відвідав Україну, не знав якою мовою відповідати, коли до тебе звертаються ТАКим суржиком! Ось у чому проблема! ---------- Додано в 10:11 ---------- Попередній допис був написаний в 10:10 ---------- Це я чув саме у Львові!