Двомовність. 3-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем NorthWind, 1 сер 2012.

Статус теми:
Закрита.
  1. Fedir Vygovskiy

Fedir Vygovskiy Well-Known Member

Як Михнівка не перетворилася на Вавилон
    У Михнівській сільраді паніка. На теріторії треба негайно вводити регіональну мову, а яку саме - вже тиждень не можуть знайти консенсус. Колишній бригадир Сергій Павлович, по-сільському "сивушник", лобіює в офіціальні той лексикон , яким він зазвичай спілкується з дідом Ільком, фуражиром на пенсії. Але проти потоку "вставних слів" рішуче запротестував депутат сільради, він же директор місцевої школи Валерій Павлович: учнів і так важко тримати в шорах, а з регіональними, перепрошую, матюками у вчительки української мови буде другий інфаркт. Як викладач англійської і прихильник євроінтеграції у місцевих масштабах, директор запропонував возвеличити свій предмет. Але такої орієнтації на далекий від Михнівки Брюссель не сприйняла решта колег з депутатського "корпусу". Англійською, крім самого директора, у школі "спікали" лише двоє відмінників, та й то з натяжкою. У регіональну вона не годилася навіть сторожу "Шопу Ганнуся" (колишня лавка), який після третьої чарки взагалі лише "окав" і "мукав": за це в селі його звали "німцем" або "американцем", одне слово, "не нашим".
    Тут хтось згадав, що з циганського табору, який улітку три дні палив вогнища на околиці Михнівки і жебрав хатами дітям "хоч на сухий шматок хліба" (щоправда, ковбасу, сало та інші "легіміни", як по-тутешньому величають делікатеси, маленькі циганчата полюбляли більше, ніж суху шкуринку), до села прибилося двоє ромських родин."То, може, хай регіональною буде циганська?", - несміливо запропонував скляр дядько Василь. Його немудру хитрість розкусили відразу. Дядько Василь хотів віддячити своїм неспокійним сусідам за невеликий, але постійний, як він каже по-вченому, "гонорар". Роми мали звичку майже щовечора бити дружин і вікна, а зранку ті самі дружини просили дядю Васю пошклити шибки й обіцяюче трусили спідницями, виймаючи десь із потаємних глибин то чвертку, то кілька закаляних, мабуть, одразу з чийогось сідала, яєць.
    На жаль, і ця ідея не пройшла. По-перше, і найголовніше, ромської, схоже, не знали самі цигани, бо крім "дай тобі погадаю, молода, красива" чи "позолоти ручку" - від них інших слів і не чули. Звісно, під час биття шибок - та в комплекті дружин - вони переходили і на мову "сивушника", але це ж, як не крути, а не ромська.
    Не пройшов і івріт, або по-михнівські...
    Одне слово, не будемо цитувати "Свободу", та й про таке поняття, як політкоректність, у селі зроду не чули. Тут говорили, що думали, у паспорт не заглядали, бо п"ята графа і без цього не таємниця, але були щирі й доброзичливі до людей путящих. Колгоспного коваля Якова Єсрика всі поважали за працелюбство і якусь неймовірну готовність прийти на поміч вдовам і сиротам. Але, на жаль, Яків відійшов до Господа ще в перебудовні часи, а його діти й онуки пороз"їжджалися по америках та ізраілях. Приїздять на могилки щороку, але розмовляють такою щирою українською, що михнівці аж за потилицю беруться: "Чули, знову наші "бандери" з Ізраїля приїхали..."
    Залишався безвідмовний варіант: згідно з політикою уряду й партії не клеїти дурня, а зупинитися на російській. Її кажуть, навіть в Африці вчили, щоб зрозуміти Леніна. На цьому майже зійшлися, але знову ж таки заковика. Де в селі негри, крім місцевого "куркуля", який "паше на своїх гектарах, як чорний раб"? У нього з Леніним свої рахунки. А єдино "руська" в селі тьотя Паня перейшла на державну як сорок років тому потрапила в михнівські невістки. Державна, щоправда, також з натяжкою, але "спасібо" і "здравствуйтє" у Михнівці іноземними не вважають.
    ... У дебатах поставила крапку прибиральниця Ганна. Віником. Годі, сказала, вам тиждень дурнею займатися. Тьху, надиміли, наче закону на вас нема (тітка читала газети і завжди була "у курсі"). Мені прибирати треба. А в нас, засідайте - не засідайте, українська була й буде. Хто тут живе, якщо на голову не слабує, той нашу мову знає. І махнула своїм віником, наче рушницею: "Ще бракувало нам в селі Вавилона. Розходьтеся собі з Богом, він вас зрозуміє і без "второї"...:)

2. olegp

olegp миється в бані

та я не проти, і згоден - Україна, українці та українська мова залишаться. тільки, сподіваюся, Україна- в інших кордонах

3. kjk

kjk Дуже важлива персона

Цього не станеться, краще РФію діліть, там он Кавказ багато кому не подобається.

• Подобається Подобається x 1
  4. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Не Вам вирішувати. Ви яким кінцем до України?
    Ніяким. І раніш мали відношення хіба що за "бирочкою". Заспокойтеся і збирайте далі канадські мухомори.

• Подобається Подобається x 2
  5. olegp

olegp миється в бані

в рівній мірі мені і вам, один голос на референдумі, як би ви не раздували щеки

---------- Додано в 20:56 ---------- Попередній допис був написаний в 20:54 ----------

одне іншому не заважає,
    Наилучший вариант- одновременный распад Украины и России- тогда воссоединится разорванная большевиками Слобожанщина,
    Но, вариант маловероятный

6. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Не смішіть. Бачили вже ваш лейбл "ПІСУАР".
    Не світить вам, наївним немовлятам, референдум. Давно все вирішено.
    Взагалі, Ви віддаєте собі звіт, що Ваші перманентні дурниці тільки в перспективі погіршать життя синьому електорату?
    Більше цяцькаться з ними, виспівуючи мантри "схід і захід разом" ніхто не буде. Їх змусить принишкнути звичайний, тваринний інстинкт самозбереження.
    Поруч з ними - вєлікая расєя. Там потрібне гарматне м"ясо зі штампом "2-й сорт".

7. Rogers

Rogers Well-Known Member

Интересно ,а депутаты Свободовцы эту надбавку получают ?

8. Romko

Romko Дуже важлива персона

9. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Його тоді взагалі не зрозумієш. ЗАС-ом говоритиме :)))

10. kotov

kotov миється в бані

А где вы будете "первым"? И не забывайте, что за ВСЁ что у вас есть, за это спасибо России, и ЛИЧНО тов. Сталин (будь он неладен!). Но это он отмывал вас от польского навоза. Чего вы добились за 20 лет? В Севастополе русский мичман получает больше, чем ваш, адмирал, типа, флота "растошованного" в Куриной бухте.
    Вот уж точно; ни ляхам свечка, ни русским кочерга!
    Кстати, когда Киев забалакает?

11. kjk

kjk Дуже важлива персона

12. VasMT

Не надо. Бандытська влада подняла денежное содержание всем военнослужащим Крымской группы войск, назовем ее так, в два раза, чтобы сравнять зарплату российских военнослужащих и украинских. Так что об "больше" не надо свистеть...
    Для справки: всенароднообрана влада тоже платила офицерам флота больше, чем сухопутчикам. Дабы не выглядили нищими на фоне российских моряков.

13. kotov

kotov миється в бані

В Севастополе нет "мовного пытания" - у нас был русский, есть и будет.
    Но какое дело Львову до того, на каком языке мы говорим? Не понимаете? Учите.
    Без мовы на Украине жить можно, зато без русского - нет.
    Однако, в результате не знают ни мовы, ни русского.
    Вы этого хотели?

14. VasMT

Товарищ. Вы знаете, что Вы неправы? Если я, как Вы, безапеляционно заявлю, что без русского на (это для Ромки&Со) Украине можно прожить, а без знания украинского нет, то чем Вы мне докажете обратное?
    А вот то, что не знают ни того, ни другого, то это правда...
    Вы, кстати, знаете, как будет на украинском слово топорище?

15. kotov

kotov миється в бані

Простите, я на Марсе был и не знал. Но, прилетев с Марса, я остановил первого попавшегося русского матросика-срочника и спросил:" Сколько русский царь на табак даёт?..." Ответ: "3700...."
    Для справки: чтобы "поднять" пришлось "сокращать".
    И давай без "не надо свистеть.." Досвистелись уже.
    Влада не такая? Давай Тягнибока на трон усадим.

---------- Додано в 21:47 ---------- Попередній допис був написаний в 21:38 ----------

Может и неправ. Но как-то живу. И дела веду со всей Украиной. Всё на русском.
    За "топорище"? Учитывая то, что топор для бандеровца святое, то догадываюсь))))
    Чего проще: два языка и вперёд. Всегда было так: песни - на украинском, дела - на русском. Но что тогда обещать на "выборах"??? Вот и льют одни песни.

16. VasMT

Спасибо... Не надо...
    Я не буду гадать на кофейной гуще. В гривнах ли, в долларах ли...
    Я сказал то, что сказал. Украинский военный в Крыму получает более чем в два раза больше своего коллеги из Большой Украины. Майор среднего командного звена около тысячи американских гривен.
    Так кто же спорит? Я вот тоже, песни на русском, а дела на украинском. А бывает и на том и на том одновременно. Тоесть, кто-то из нас неправ. Либо Вы, заявивши, что без русского ну никак, либо я, который утверждает, что можно обойтись и без русского...
    Выбирайте.

---------- Додано в 21:07 ---------- Попередній допис був написаний в 21:06 ----------

Дает шанс на взаимопонимание и взаимоуважение.

17. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

хм.... нам яке діло? :) то це ми на Севастопольський форум прийшли, чи ви на Львівський зі своїм Сталіним?

Зовсім вже нацята зі своїм рускім міром в географії заблукали :)

18. kotov

kotov миється в бані

3700 - гришки. Это простой матрос. Мичман - от 10 до 20тыс гришек.... офицеры от 30 до 100 тыс гришек А те, кто с Мурманска приезжает - у тех уже счёт на доллары - так проще. Однако, по палубе бегом стали бегать. И штрафы появились.

Прав-неправ: хоть на китайском, главное дело делать. Я учил укрианский в одесской школе, но и английски, тоже "учил". Язык это практика. А где на юго-востоке говорят на мове? Я и В Киеве её только на вокзале слышал. В Одессе - на Новом базаре, но что там от мовы осталось, сами понимаете. В Севастополе за русский штафовали. Ну и что? На стенах появилось "Мовно нах..."
    Этого хотели? Русских, что водку - лучше не трогать.

---------- Додано в 22:53 ---------- Попередній допис був написаний в 22:29 ----------

Почему Сталин "наш"? Кто из вас украинцев делал? Он ... значит ваш. А "наш" - цэ Хрущёв.
    "Русский мир" мешает "украинскому мирку"? А кто вам не мешает?
    Однако, спасибо, теперь и я вижу, что Украина у каждого своя. Жаль, но при этом, границы Украины каждого украинца, определяются по формуле "дальности видимого горизонта".

19. VasMT

Все может быть. Я ж не спорю. Сиречь заботится Путин об своем служивом люде. Видать нужны...
    Дай Бог. Нашим то нафиг армия не нужна. Ти этим, ни тем. Эти-то хоть зарплату подняли, прошлые то вообще обобрали, как липку...
    Да везде. В Херсонской области, в Николаевской, в Запорожской...

Странно, как это меня Бог миловал... :)))

У нас тоже рогули на стенах всякую хрень пишут. Это не показатель...
    Вот сегодня, гостили у меня друзья. Так на каком только языке не говорили... Даже на испанском...

Это Вы мне? Так мне ,что водка, что ДШК... :)))

20. kotov

kotov миється в бані

То-то и оно, что в "области". Худоба лучше мову понимает. Зло конечно, но верно: м-м-О-О-О-ва... Ну и хорошо. Металл варить - на русском удобнее. Только, что с металлом, что с худобой - худо.
    Давайте сначала страну сделаем, а потом о нации подумаем. Героев, глядишь, найдём. Нет, надо дом с крыши начинать.

Пенсии русским тоже до астрономии подняли. Русский майор получал 3.500, сейчас 10 000 гришек. Зато у наших ментов и русских, пенсия идёт ноздря в ноздрю.

В России не мёд, но они что-то делают. Что-то получается, что-то нет, но движуха. Путин подмял магнатов и хоть уплюйся, но это факт. Я каждое лето русских вижу. Сразу по фотоаппаратам можно отличить. Зато западники всё на телефончики фотают. Русский меню читает слева направо... западник, как араб: справа налево, от цены! С них уже наши татары и те прикалываются.)))
    А мне обидно. Лучший кусок получили и всё уделали.
    .

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)