Двомовність. 3-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем NorthWind, 1 сер 2012.

Статус теми:
Закрита.
  1. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

А что это там - в начале отрывка - Богдан под красным знаменем на коне? Прям как Щорс... :)
    Впрочем - "москали" все украли. И красное знамя. :)

Казак Луганский составлял словарь украинского языка.

• Подобається Подобається x 3
  2. Romko

Romko Дуже важлива персона

«НЕ ТУДИ Б'ЄШ, ІВАНЕ...»

• Подобається Подобається x 4
  3. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Щодо ставлення до других-третіх мов РФ у себе і у сусідів:
    "Ви ж, гадаю, чули, приміром, що в ці передноворічні дні в самій Росії підготували циркуляр щодо обов'язкового вивчення в національних республіках лише державної мови. Так що рідну, національну мову тепер у тамтешніх школах уже можна й не вивчати. Виходить, її краще забути, як непотріб, аби не плуталася під ногами…
    Хіба ж ми не пам'ятаємо, що точнісінько таке ж, за часів СРСР учинялося відносно української...
    А тепер зверніть увагу на інший факт.
    Не встиг, як відомо, знаменитий паризький актор Жерар Депардьє побити горшки в Франції, як кремлівський правитель уже виписав йому російського паспорта, видав спеціальний указ про дароване йому громадянство РФ.
    А що зробив у відповідь знаменитий француз? Він подякував за увагу до його персони, заявив, що навіть знає місце де хотів би поселитися, і, (увага!), заявив, що буде… вивчати російську.
    Це тому, що, як розумна, інтелігентна людина, котра мешкатиме не в рідній своїй державі, повинна знати мову титульної нації. Державну мову. Позаяк подібне, загальновідомо, є частиною внутрішньої культури особи і громадянина.
    Іншими словами, Росія, як бачимо, не поспішає навіть для самого Депардьє французьку підносити до рівня державної в РФ, а очікує, що пан Жерар вивчить мову титульної нації самотужки."
    http://gazeta.ua/blog/35774/navischo-rosijskogo-kozhuha-zapravlyati-v-zhovto-blakitni-trusi

"Французький актор Жерар Депардьє написав російським журналістам відкритого листа, в якому прокоментував надання йому громадянства РФ. У тексті звернення, наведеного на сайті "Першого каналу", Депардьє наголосив, що справді зробив запит на отримання російського паспорта і радий, що його запит був прийнятий. Він розповів, що обожнює Росію, її культуру, історію і спосіб мислення росіян, а також нагадав, що його батько "свого часу був комуністом". Депардьє також висловив упевненість, що в Росії "добре жити", зазначивши, що Москва для нього "занадто великий мегаполіс", а він любить село і знає в Росії "багато дивовижних місць". Він повідомив, що має намір вивчати російську мову. Актор зазначив, що вже обговорював ситуацію з президентом Франції Франсуа Олландом. "Він знає, що я дуже люблю вашого президента Володимира Путіна, і це взаємно", - заявив Депардьє, додавши, що вважає Росію "країною великої демократії". Він зазначив, що "це не та країна, де прем'єр-міністр міг би назвати громадянина своєї країни жалюгідним", коментуючи таким чином заяву глави уряду Франції Жан-Марка Ейро, який назвав "жалюгідним" його прагнення отримати громадянство іншої держави. Своє звернення Депардьє завершив словами "дякую" і "слава Росії"."
    http://www.unian.ua/news/545017-dep...rejizd-do-rosiji-z-prezidentom-frantsiji.html

4. Полковник

Полковник миється в бані

Хм. А не следует-ли Украине после данных высказываний объявить актёра персоной нон грата?

• Подобається Подобається x 2
  5. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

Не, нє нада, він актор , а не політик.

6. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Еще на одного москаля с мировым именем стало больше.

7. Karmeluk

Karmeluk Well-Known Member

Який же він москаль, якщо хоче вивчити мову країни в якій має намір проживати ?

8. Полковник

Полковник миється в бані

Какой краины?
    России?
    Т.е. москальску мову учить хочет?
    Чем же не москаль?
    Вот если бы он решил на Украине остановиться, да Мову учить, тогда, конечно.

9. olegp

olegp миється в бані

не совсем так,от региона Украины зависит

10. Полковник

Полковник миється в бані

Ну, вот, я же говорил!!!!!
    Примерно так и происходит:

Представитель украинской националистической партии "Свобода" Александр Аронец призвал всех украинцев объявить бойкот французскому актеру Жерару Депардье, официально получившему российское гражданство.
    "Думаю, что украинцы должны объявить бойкот всему, в чем принимает участие Депардье. Его слова о России просто возмутительны: "Я обожаю вашу культуру, историю... образ мышления... мой отец в свое время был коммунистом..." Надо понимать это так: "Я обожаю вашу захватническую историю, особенно то, как вы боролись с повстанцами, ваши методы голодоморов, репрессий, расстрелов интеллигенции, особенно актеров, режиссеров... я обожаю ваш имперско-шовинистический образ мышления, ведь мой отец был коммунистом..." Интересно, знает ли он хоть немного о том, что коммунисты отбирали не 75% доходов, а все доходы и вообще все имущество? Интересно, знает ли он демократическую Россию и процесс Ходорковского и других оппозиционеров? Словом, БОЙКОТ!" - написал Аронец 4 января в своем Facebook. Представитель "Свободы" отдельно отметил, что лично он больше не будет смотреть фильмы с участием Депардье.

Подробности: http://www.regnum.ru/news/polit/1610592.html#ixzz2H5TPc6iW

11. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Ви темою не помилилися? :)

12. Полковник

Полковник миється в бані

Надеюсь, это Вы пану Аксакалу?

13. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Я всім

14. Полковник

Полковник миється в бані

Мирослава Бзикадзе, "КП" - Львов":

- Почему первые лица государства упрямо не хотят общаться на украинском языке, который в Конституции записан как государственный? В частности, недавно Сергей Тигипко заявил Олегу Тягныбоку, что если депутатам не разрешат разговаривать на русском, "то мы не дадим никому выступать с этой трибуны"?

- Я не буду комментировать действия отдельных политиков. Я хочу их призвать прекратить предвыборную риторику и заняться реальными насущными проблемами граждан и страны. Что же касается языкового вопроса - то, как вы знаете, рабочая группа при Кабмине работает над концепцией защиты украинского языка. Мы должны построить такую страну, в которой каждый сможет чувствовать себя свободно и говорить на своем родном языке, но государственный украинский язык должен развиваться и быть защищенным.

http://kp.ua/daily/040113/373799/

• Подобається Подобається x 1
  15. Romko

ЗАЯВЛЄНІЄ ДИРЕКТОРУ ШКОЛИ

Прошу ослободіть синка,
    Бо не совсєм здоровий
    От ізучєнья язика
    Української мови.
    Хоч я з села, жена сельска,
    Нужди у нєй не маєм.
    Зачєм ця мова для синка,
    Звиніть, не понімаєм.
    Для поступлєнья в інститут?
    Роботи на заводі?
    Вона йому ні там, ні тут
    Не надобная сьодні.
    Язик англіцкій вчить синок —
    Цей, можеть, пригодиться,
    Не сключено, що прийде строк —
    Пошлють і за границю.
    Прошу синка ослободіть
    От єтой самой мови.
    Від того, што єйо він вчить, Он нє совсєм здоровий.
    Застой прошол. Ми сталі жить тепер демократічно.
    Какой язик дитині вчить —
    батькам рішати лічно.
    Бо вибор нам слободний.
    К сєму — Іван Безродний.

Анатолій ГАРМАТЮК

---------- Додано в 10:33 ---------- Попередній допис був написаний в 10:32 ----------

НОВІТНІЙ ЯНИЧАРСЬКИЙ МАРШ,
    АБО ПОЛІТИЧНА ЗАЯВА В РАЙВНО ГРИЦЬКА ІВАНОВИЧА ПРИДУРЧЕНКА, ХОХЛА ЗА НАЦІОНАЛЬНІСТЮ

Здравствуй, дорогоє наше районо!
    Я пишу заяву і смотрю в окно:
    Це ж моєй дитинє скоро сьомий год,
    Ето ж в школу нинє вже оно пайдьот.
    Но вмешалась сила сатанинськая,
    Бо ближайша школа — українськая!
    Що ето такоє — спрашиваю вас,
    Нікуди дитину вести в первий класі
    Пнулись я і жінка з яслєй-садіков,
    Щоб була дитина, як в начальніков.
    Бо какой начальній, рило свинськоє,
    Скажеть вам хоть слово украінськоє.
    В українську школу я б дітей не вів,
    Їх учебнік школьний весь би посадив.
    Там хотя б Шевченка прочитайте зміст —
    Ето же отпєтий націоналістці
    Як сприймьот дитина все натурою —
    Піде неодмінно за Петлюрою!
    (Сам я українську закончів давно,
    Так казали: "Грицька — будущий Махно".)
    Хто там ще за мову, що за голоса?
    А по мнє била би в доме ковбаса.
    І щоб хата скраю, і щоб самогон —
    Ой лунала б пєсня — ото всех сторон!
    Ми пойдем всє хором в саму свєтлу жизнь!
    А заклеймим позором націоналізм.
    І спайом, как Сталін научил нас петь:
    Гаркнем — "Україну з України геть!"

Е.Драч

16. olegp

olegp миється в бані

Потому что если первые лица государства, как и значит часть населения, упрямо не хотят общаться на украинском языке, значит,в Конституции он нелогично записан как монопольный государственный:haha:
    впрочем, есть прецеденты и в иных странах, ничего страшного, от рейтинга обсуждаемого языка все зависит

17. Romko

І в зв"язку з насущністю...

18. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

1. Нинішні "пєрвиє ліца" - це жалюгідні "врємєнщікі". Прийде час - попливуть як дещо в унітаз. А Україна, українці та українська мова залишаться.
    2. Симпатики згаданих "лиць" будуть відмиватися протягом двох поколінь.
    3. Ви, olegp, своїми безглуздими постами, тільки сприяєте поглибленню пункту (2). Воно Вам потрібно?

• Подобається Подобається x 1
  19. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Це хто такі? :mocking:

20. Romko

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)