Двомовність. 3-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем NorthWind, 1 сер 2012.

Статус теми:
Закрита.
  1. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Когдато я задал один вопрос паньству, на который так и не смог получить вразумительного ответа. Времена изменились, паньство пополнилось новыми членами, попробую еще раз, -
    - На каком языке разговаривают люди с особенніми потребностями, а именно глухонемые? (рус)
    - На якій мові розмовляють люди з особливими потребами, а саме глухонімі? (укр)

• Подобається Подобається x 1
  2. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

На якій думають.

3. VasMT

Добре. А на якій вони думають, якщо ніколи НІЯКОЇ мови не чули взагалі?

• Подобається Подобається x 2
  4. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Ну читати вони ж вміють, бачать надписи.

5. VasMT

І вміють, і бачать, і читають...
    Але питання стоїть інакше, - якою мовою вони розмовляють?
    Чи зможе порозумітись глухий француз із глухим поляком? А на якій мові?

6. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Може на мові жестів?

7. Picasso

Picasso Німий фільозоф :)

Спілкуються на жестовій :) (Є калькована, і є розмовна)

Вони мислять картинками і образами. А виражають дактилюванням ;)

Важко, але окремі слова зможе

8. VasMT

Так, мовою жестів. А її можна вважати українською, чи російською, чи китайською?
    Ні. От і получається, що мовне питання надумане. І можливо прожити в Україні все життя не знаючи жодної мови. Такі діла :)

• Подобається Подобається x 3
  9. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Це шо за мутотня? Ще одна причина не знати в Україні українську мову?

10. VasMT

Ні. Не причина. Знати чи не знати мову - справа виключно громадянина. І жодна держава не зобов"яже свого громадянина вивчати, спілкуватись чи розмовляти тією чи іншою мовою. Держава має право вимагати знання мови тільки там, де вона за це платить. Хто платить, той і заказує музику (с). Натомість особиста справа гомадянина знати якусь одну мову, дві чи більше. І громадянин свідомо вибирає ту чи іншу, чи і ту і інші мови для вивчення і спілкування.

• Подобається Подобається x 4
  11. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Ну можете поїхати жити в Аргентину і ходити принципово по-шведськи всюди базарити. Це ж ваш особистий вибір як громадянина.

12. Picasso

Picasso Німий фільозоф :)

Це багатокутове питання. По-перше, незнання мови, будь-якої, багато в чому обмежує. Читати теж потрібно вміти. І розуміти, що читаєш. Жестові мови (принаймі ті, з якими я мав справу: українська, російська, польська, німецька) все таки відрізняються. Багато назв дактилюються буквами, або окремими жестами. Відрізняються навіть українська калькована і українська побутова жестова (хто знає побутову, той розуміє кальковану, але не завжди навпаки). Так що не все просто.
    Ще один гострий кут мовного питання в Україні, це те, що багато часу на певних територіях (та що там, навіть до сьогоднішнього часу в деяких головах те ж саме) українська мова вважалась нижчого сорту. Після розвалу союзу утворилась держава Україна де, логічно, була державною українська. Мова почала потроху відроджуватись. Думаю, за два покоління мова би стала "на ноги", і можна було б спокійно вводити регіональні, оскільки вимирання їм не загрожували і потреби в поспішності не видно було. Але вдало вкинута провокація з мовами, яка мала на меті лише розділити електорат, і аж ніяк не допомогти бабусям читати нотації до ліків (щось більше схиляюсь, що провокаторам, як би то пом'якше виразитись, насрати на тих бабусь в повсякденні), збільшила напругу в суспільстві. І тому питання можна розглядати як під кутом чи можна прожити без знання мов, так і під кутом чи може бути українська мова однією з ідентифікацій національності в Україні без принижень. А то, що багато людей памятають, яке було (повторюсь, а в деяких головах є до сих пір) відношення до мови, і не хочуть щоб це повторювалось, то й нема чому дивуватись, що захищають, правда, хто як вміє.
    З.І. Уф і простинь вивісив :) Простіше не вийшло. То нічо? :)))

• Подобається Подобається x 5
  13. ADMIRAL

ADMIRAL Well-Known Member

О том, что я не могу сделать вам приятное...хотя нет...попробую... [​IMG]
    Выбирайте, вам какой больше нравится:

И самое интересное!!!

14. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

ADMIRAL, шо вас так геральдика захопила? Мене український тризуб влаштовує на всі 100. Це автентичний знак, ні в кого немає нічого подібного, безкінечні орли, леви і автомати Калашникова. А обрамляти його козаками, чи вінками - то уже перебір.

15. VasMT

Все вірно. І ніхто не зможе мене заставити говорити аргентинською :)))
    Вірно!
    Тому людина і обирає ту, чи іншу мову для вивчення і спілкування, аби це якимось чином полегшило її життя, чи надало додаткових вигод в роботі.
    І тут я погоджусь. Але дактилюються вже поняття, котрих немає в загальній мові жестів. Тобто такі, як географічні назви, імена, специфічні терміни тощо.
    О! Отут ми і дійшли до сокровенного.
    Отож, враховуючи мною сказане вище я хотів би зробити висновок:, -
    Справа держави - ствоювати умови для вивчення і вдосконалення саме державної мови. Це її, держави, право і обов"язок. Не забороняти інші, а саме зробити попит на свою, державну мову. І, повернемось до початку, коли незнання державної мови буде обмежувати громадянина, створить йому перешкоди в кар"єрному чи професійному рості, заважати в інших аспектах його життя, отоді громадянин СВІДОМО вибере для себе мову вивчення, спілкування та ведення справ.

Якраз добре :good:

• Подобається Подобається x 4
  16. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Ну ясна справа. Ви навіть можете принципово ходити кожен день у складі гей-парадів з пір'ям на голові, або навіть і на роботу. Головне щоб це не напрягало ні вас, ні оточуючих.

17. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

Великий герб: містить зображення герба, увінчаного срібною міською короною, яка символізує м.Львів як обласний центр. Обабіч щит підтримують два щитотримачі — лев у короні (символ Галицько-волинської держави) та давньоруський ратник, які мають відображати епоху заснування м.Львова Данилом Галицьким та становлення його як стольного міста. Знизу герб доповнює стрічка у національних синьо-жовтих барвах та загальноукраїнський герб Тризуб як символи Соборності України.

18. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Та ні, вам же пояснюють, то російський визволитель.

19. VasMT

Вірно. На цьому і базується свобода і права людини.
    Ви ж, я не беру особисто Вас, а об"єдную всіх крикунів, натомість намагаєтесь поставити мене в стійло, натягнути на мене хомут і заставити мене тягнути один вам відомий віз в одному вам відомому напрямку. Не вийде... ;)

• Подобається Подобається x 3
  20. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

навіть на форумі зробили спробу популяризувати українську мову, але отримали шалений спротив частини форумлян, а зробити так в межах держави, це вже війна почнеться

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)