Двомовність. 3-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем NorthWind, 1 сер 2012.

Статус теми:
Закрита.
  1. Siggwar

Siggwar Well-Known Member

Той кому допис адресований, з Вологди (Подалі буде ніж 40 км). Гадаю, що якщо б він був, хоча б з Бєлгорода, то такого не написав би.

"Двуязычие" написано в лапках. Формально - двомовність. Фактично -була війна української з російською.

Для них "українське" (знов в лапках) - це далека екзотика, для нас -сувора дійсність.

Не треба "ля-ля".
    Вона існує не завдяки, а всупереч. Якщо б російськомовних було трошки меньше, а українізаторам дали більш волі. Все було б інакше.

Останнє редагування: 28 сер 2012
    • Подобається Подобається x 1
  2. Bambook

Bambook Persona non grata

Так от ви й перестаньте
    а) брати українське в лапки.
    б) сприймати його як "сувору" дійсність.

Сприймайте просто як дійсність. Живемо в Україні, довкола є українське - як на мене, доречно і гармонійно. Хіба ні?

Налаштуйтеся на позитив, а не на негатив, може, все трошки по іншому зможете сприйняти? ;)

3. Siggwar

Треба враховувати неоднорідність українського суспільства, якщо це врахувати,то все стане
    Хто ж проти?

• Подобається Подобається x 2
  4. Bambook

Ну так це ж ви вважаєте "суворою" дійсністю українське. Це не ознака того, що ви проти?

5. Полковник

Полковник миється в бані

Если б в топоре не плена, так бы и не та ему цена.
    Если бы не мороз, то овес бы до неба дорос.

Кабы бабушка не бабушка, так была б она дедушкой.
    Кабы ведал, у чужого б не обедал.
    Кабы ведали да знали, что нас живьем закопали.
    Кабы знал да ведал, всего бы отведал.
    Кабы знал, где упасть, так бы соломки подостлал.
    Кабы знать, да ведать, где нынче обедать.
    Кабы знать, что станет рукой хватать, так бы пику с ножами держать (казачья; вдоль ратовища кладется лезвие).
    Кабы знатье, что у кума питье, так и детей бы привел.
    Кабы Иван Великий был маленький, а карман у меня большой, я б его туда посадил.
    Кабы Иван Великий был маленький, я бы его в карман посадил.
    Кабы на добра коня не спотычка, и цены 6 ему не было.
    Кабы на дятла да не свой носок, никто бы его не нашел.
    Кабы на сойку (на сороку) не свой язычок.
    Кабы на Тарасовой голове да капуста росла, так был бы огород, а не плешь.
    Кабы на хмель (на крапиву, на горох) не мороз, так бы тын перерос (до неба дорос).
    Кабы нашему сидню да ноги!
    Кабы не буки-еры (бы), да не люди-аз — ла, далеко бы увезла.
    Кабы не выронил пера, не знал бы и двора (говор. тесть о зяте).
    Кабы не деньги, так был бы в полденьги.
    Кабы не зубы да губы, так бы и душа вон.
    Кабы не кабы да не но, то был бы генералом давно.
    Кабы не кабы, стала б кобыла мерином.
    Кабы не кабы, так бы Ивана Великого в бутылку спрятал.
    Кабы не кабы, так было б море, не пруды.
    Кабы не кабы, так жил бы, не помер, а помер — не погнил.
    Кабы не кабы, так и мы б были цари.
    Кабы не обвысил, так бы прямо в лоб.
    Кабы не обнизил, так бы не быть пуле в земле.
    Кабы не плешь, так бы и не голо.
    Кабы ноги не раздвоились у человека, так что б было?
    Кабы соловому мерину черную гриву, был бы буланый.
    Кабы ты была пила, то бы ты была железная.
    Кабы у этого коня да не лысина во лбу, ему б и цены не было.
    Кабы хвост да грива, так бы цела кобыла.
    Коли б жил покойничек, так бы и не помер.

• Подобається Подобається x 3
  6. Bambook

Вона існує не завдяки, і не всупереч. Тобто не тільки завдяки і не тільки всупереч. Там чорт ногу зломить, "всеперечів" більше чи "завдяків". Тому краще зупинитися на тому, що вона просто по факту існує.
    І взагалі - які б не були причини, але факт існування двомовності є, і тупізм боротьби за те, що і так існує не перестає бути тупізмом.

Точно такий же тупізм - коли кандидат іде на вибори у Львові, маючи одне єдине гасло: "Єдина державна мова". Так, ніби у Львові в цьому треба когось переконувати. Ти краще скажи виборцям, як ти економіку з болота плануєш витягувати.

• Подобається Подобається x 5
  7. ADMIRAL

ADMIRAL Well-Known Member

Так бесплатно же...на шару...

Табачник сказал "спасибо" России за развитие украинского образования.

Украина благодарит каждоое государство, которое оказывает бесплатную помощь в развитии образования.
    Такое заявление сделал министр образования и науки, молодежи и спорта Украины Дмитрий Табачник.
    "Любое иностранное государство, которое оказывает бесплатную помощь в развитии украинского образования, заслуживает уважения", - пояснил он.
    Табачник, в частности, напомнил о России.
    "Если посольство Российской Федерации передает около 2 тысяч комплектов классики русской литературы, то мы за это очень благодарны", - подчеркнул политик.
    Он также добавил, что сейчас в Киеве разрабатывают программу сотрудничества с Россией в гуманитарной сфере на 2013-2014 годы.

• Подобається Подобається x 4
  8. vseprav

vseprav Well-Known Member

українцям треба мати більше гордості і ні які мовні закони нам не страшні будуть
    я виріс на східній Україні і ніколи не користувався російською, можу сказати, що російську знаю погано і вчити не збираюсь, вона просто не потрібна мені
    хай регіональна меншість вчить українську

9. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

А хіба зараз не вчить?
    Наскільки я знаю, щоб отримати атестат всі зобов'язані скласти іспит з української мови.
    Треба більше робити україномовного, щоб людина завжди мала можливість отримати потрібну інформацію тощо на українській мові. Ну і звісно відповідної якості! Бо "мода" на українську нині і ТАК є.

Ось і гарно! :)
    Ось і правильно! :ThankYou:

• Подобається Подобається x 5
  10. Siggwar

Сувора дійсність, на мою думку-це коли одна мова утискає іншу, які б ці мови не були. Не можна розвивати одну мову за рахунок іншої. Якщо враховувати те, що на сході, півдні, заході та півночі люди по своєй ментальності і знанню тих чи інших мов відрізняються, то тоді - "хто ж проти". Також, особисто я, розділяю "українське" і українське.

---------- Додано в 10:15 ---------- Попередній допис був написаний в 10:04 ----------

Ну добре, що хоч ви це розумієте. Тому, що гасла "захистимо українську мову, Україну" на тлі боротьби з російською мовою, згідно з вашими словами - це також "тупізм". Яка шкода може загрожувати україномовним областям України (які на 99% україномовні) від того, що наприклад, у Херсоні буде регіональна російська? Хіба до того, коли її там не було у якості регіональної (на папері), вона там не існувала? Або люди які там живуть, якісніше й жвавіще вивчали українську мову ніж зараз, коли там прийняли російську у якості регіональної?

---------- Додано в 10:32 ---------- Попередній допис був написаний в 10:15 ----------

"Українізаторам" цього замало, вони сплять та бачать, як всі російськомовні водночас забули рідну (для них) російську і перейшли, у спілкуванні між собою, виключно на українську.

11. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

ага, спочатку вам Херсон віддай, потім Вінницю, Хмельницьк, а звідти вже скільки того Тернополя, 100 км до Львова :) Ваш план Барбаросса розкрито :)

12. Siggwar

Ну це таке... аби щось ляпнути усупереч.:)

---------- Додано в 10:42 ---------- Попередній допис був написаний в 10:38 ----------

Доречі, Херсон не ваш, він в першу чергу належить його жителям, які там живуть. І, вибачте, вони в першу чергу повинні вирішувати (згідно з діючими законами) як їм там жити.

13. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

А з чого Ви зробили такий висновок? Де і які дії Ви можете привести у якості прикладу? Ви самі з цим стикались? Я - ні...А я - російськомовний.

14. -Erebus-

Ось таке було.

15. Picasso

Picasso Німий фільозоф :)

до фрази потрібно дописувати "... в фантазіях запаленних мізків" :))). А ще колись були американські валянки і наколоті апельсинки..., теж в тих фантазіх тих же мізків :)))

16. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

-Erebus- вірить всьому шо пишуть на парканах і показують на пєрвом

17. Bambook

Фу, вже давно відомо, що це фейк...

---------- Додано в 14:10 ---------- Попередній допис був написаний в 14:07 ----------

А ви спробуйте не маніпулювати зі знаком лапок та іншими знаками - хоча би наодинці з собою. Ви ж самі себе дурите, а потім на основі того і аргументи будуєте фальшиві.

Українське - воно і є українське, хоч і різне. Комусь одне краще, комусь інше - все це відносно і субєктивно, як субєктивними є ваші лапки. Тому й кажу: для початку просто сприйміть українське як факт, без оцінки. Може, далі буде легше порозумітися?
    І де ж йому, українському - різному - бути, як не в Україні?

---------- Додано в 14:16 ---------- Попередній допис був написаний в 14:10 ----------

Не перекручуйте мої слова.
    Фрази про "боротьбу з російською" - це такий же тупізм. Ніхто з вашою російською реально не боровся. Боротьба за українську, боротьба проти російської, боротьба за російську - це все мітингові гасла. Єдина більш-менш вагома зміна в мовній політиці за останніх років 15 - це закон Колєсніченка-Ківалова, та й його вагомість перебільшена, як на мене. Все інше - це спосіб задурювати мізки перед виборами. Шкода, що з вами цей фокус пройшов. Ви справляли враження мислячого субєкта :sad:

18. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

Там маленькими літерами: Опубліковано 4.07 , а сьгодні 29.08 . Но комент.

19. -Erebus-

Але новина ж була - я це мав на увазі! Звідти і вітер віє...

20. Bambook

Думаю, у вас цілком вистачає розуму, аби здогадатися, що вигадали її явно не захисники української мови, а люди, які хотіли їх очорнити... Чи не так?

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)