Двомовність. 3-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем NorthWind, 1 сер 2012.

Статус теми:
Закрита.
  1. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Не позортесь Миху... Кріпацтво сягає коріннями у дохмельницький час.

• Подобається Подобається x 1
  2. Мих

Мих Дуже важлива персона

Крайньо спірне питання, але коли Катерина вводила кріпацтво, кріпацтва давно вже не було.

• Подобається Подобається x 2
  3. - ну а если "да", то какой к шутам "российский народ поработил украинский"?

"почти не было", "было да не совсем", короче, я так понимаю, Вам вообще всё равно, что говорить, лишь бы обвинительное...

4. VasMT

Нічого спірного. все однозначно..
    Хіба що ні Галичина, ні Полісся, ні Поділля... та й зрештою ні сам Київ не являється Україною. Тоді так...
    Пригадуєте, за що різав Хмельницький ляхів?

• Подобається Подобається x 4
  5. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

6. серега-очкарик

серега-очкарик миється в бані

Странно , Мазепа вроде до Екатерины был

• Подобається Подобається x 3
  7. VasMT

Вам все равно не поверят. Как и мне и любому, который сможет ткнуть носом...
    Сделают вид, что не заметили, обмолвились, промахнулись...
    Но пройдет месяц-два и эту же хрень, еще с большим энтузиазмом будут штыркАть куда не попадя, с каждым разом все больше и больше возводя ее в ранг истины, уверывая в свою и ее, хрени, непогрешимость.
    Так что не усердствуйте особо:)

8. серега-очкарик

серега-очкарик миється в бані

Не буду .

9. kitana

kitana Banned

Любомир Гузар.

“Немає поділу між Сходом і Заходом України. Поділ є між тими, хто любить Україну і хто її не любить. А це не є локальним чи регіональним явищем. Це є різниця між тими, хто каже: “Любіть Україну!” і тими, хто каже: “Люблю Україну”, – наголосив Гузар.

Крім того, відповідаючи на запитання, як сьогодні українцям слід боронити свою мову, єпископ УГКЦ зазначив, що народ має відкрито заявити, чого він бажає і хоче.
    “Ми є свобідна держава. У нас немає диктатури нацистської чи більшовицької. Народ має недвозначно спільним мирним виступом — не войовничим — заявити владі, яка є його воля. І влада мусить з нею рахуватись”, – сказав він.

На його думку, чинна влада в Україні дуже ризикує, займаючи позицію, якою підштовхує до протистояння різномовних людей. За словами Гузара, україномовних в Україні, а найголовніше тих, хто любить українську мову, набагато більше.
    “Навіть якщо вони говорять російською, все одно заявляють виразно, що люблять Україну і не хочуть робити нічого, що було б наперекір і проти інтересів нашої держави”, – додав Гузар.

10. OldMan

OldMan Well-Known Member

Мой плюс Гузару.

11. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Багато в чому я можу погодитись з паном Гузаром. І в вищесказаному він очевидно навіть не помітив, як він близько до істини. Так, на жаль влада в мовному питанні рахується з народом. Пригадайте яке одне з основних передвиборних гасел було Януковича і ПР. Правильно, російська друга державна мова! І з цим гаслом чи радше завдяки цьому гаслу і Янукович виграв вибори і ПР виграє вибори в жовтні. Так що тут робити закиди ПР не приходиться. Вони це могли зробити і в масштабах усієї України.
    Щодо іншого твердження що російськомовні хоч і не хочуть вчити української але є патріотами України - не можу погодитися. Як вже казав, не зустрічав англійця який є патріотом Англії але відмовляється вчити англійську. Чи француза...

12. OldMan

OldMan Well-Known Member

Как Вы можете не соглашаться с тем, что Гузар не говорил?
    Он сказал: "Навіть якщо вони говорять російською, ..."
    Надо читать и понимать так, как он сказал, а не, по привычке, подменить слово и выражать несогласие с перевранной фразой.
    Согласны, мой дорогой антипод Пэдро? :)

13. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Pedro, трохи не так.
    Я знаю певну кількість російськомовних справжніх патріотів України. І всі вони беззастережно "за" єдину державну мову - Українську. Мову вони знають, але "будують" речення (подумки) російською, а "вголос" перекладають слово у слово.
    Зазвичай я кажу таким людям - "не напружуйся, говори російською, так я краще зрозумію твою думку".
    Діти таких людей володіють українською досить добре.

14. Pedro

Згідний, Борисе. Але такі не вимагають другої державної чи навіть регіональної.

15. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Я тут раніш писав про дочку мого колеги: батько - киянин, українською розмовляє з помилками. Мати - росіянка зі ставропільського краю. Дочка (школярка) посіла 2 місце на всецкраїнській олімпіаді з української мови, потім 2-ге за рейтингом число балів на незалежному тестуванні з української мови та історії, легко вступила на бюджетне відділення журналістики і на першому курсі мала персональнну стипендію від Ющенка.
    Мати згаданої дівчинки певний час працювала в нашій фірмі, я трохи підтягнув її мову, але відмінювання власних імен та прізвищ вона так і не засвоїла.
    Довелося скласти табличку з ПІБ усіх її кореспондентів. :)

16. Pedro

А ось волиняки молодці! Додумалися як з вигодою використати закон ківалова. Чому б іншим українським (я маю на увазі УКРАЇНСЬКИМ) областям не використати цю ідею? Агов, галичани!!!

У Луцьку хочуть закрити російськомовні класи
    Міськрада обговорить це питання на сесії
    Наталія МАЛІМОН, «День», Луцьк

Питання про це буде винесено на сесію Луцької міської ради, навіть не зважаючи на те, що його не підтримала профільна депутатська комісія з питань освіти, науки, культури і мови. Положення «Про особливості навчання регіональними мовами або мовами меншин у комунальних навчальних закладах міста Луцька», яке передбачає скорочення вивчення російської мови й літератури в освітніх закладах міста, підготував депутат міської ради, журналіст Андрій Калахан.

Раніше в обласному центрі Волині було аж три загальноосвітні школи з російською мовою навчання, нині залишилося лише кілька класів у 5-й школі та декілька груп в інших. Цим питанням Андрій Калахан зацікавився, вивчивши положення Закону «Про засади державної мовної політики». Адже нині в місті кількість носіїв російської мови значно менша, ніж десять відсотків. У Луцьку російську рідною визнали лише 6,9% мешканців. Проте з міського бюджету на функціонування російськомовних класів і груп витрачають чималі гроші. Положення колеги депутатська комісія не підтримала. Були аргументи на зразок того, що Закон «Про засади державної мовної політики» на території Луцька не діятиме, що заборонами російської мови українську не порятуєш, і навіть зауваги на кшталт «У мене дружина — росіянка».

Андрій КАЛАХАН:

— Із законом Ківалова — Колесніченка можна боротися різними методами. До його ухвалення Луцька міська рада чотири (!) рази зверталася до вищих органів влади, щоб цей закон не вступив у дію. Стільки ж разів нашу думку проігнорували. Можна ще енну кількість разів використовувати пафосні фрази про те, що цей закон поганий. Тільки чи дасть це результат? Я вирішив піти іншим шляхом, на перший погляд — парадоксальним, шляхом банального застосування норм закону Ківалова — Колесніченка, що вже набув чинності. Чому? Уважно прочитайте цей закон. Там є низка положень, які дозволяють погіршити нинішнє становище мовних меншин на територіях, де вони становлять менше десяти відсотків від загальної кількості мешканців. Зокрема і у сфері освіти.

На основі цих положень я і розробив відповідний проект рішення Луцької міської ради. Навіть якщо мої колеги не приймуть його, це не скасовує самого закону! Якщо на Сході за надуманій основі зменшують кількість українськомовних класів, то чому на Заході не можна зробити цього з російськомовними? Підкреслюю: на цілком законних підставах, згідно з тим, що запропонували Ківалов і Колесніченко. Між іншим, функціонування цих класів і викладання російської мови фінансують із місцевих бюджетів. То чому таким чином не зекономити, якщо державний бюджет навіть не дає повністю коштів на зарплату вчителям?

Якщо центральна влада не чує голосів українськомовних щодо скасування цього абсурдного закону, то, можливо, почує російськомовних?

17. kitana

kitana Banned

Основне законодавство європейських держав ґрунтується на правових засадах, де захист прав людини гарантується виконанням законів і міцною судовою системою.

А якщо Ви розглядаєте якусь статтю Конституції відокремлено від її загального змісту і духу, то йой, пардоньте, в мене більше до Вас по цій темі немає відповідей. :pardon:

---------- Додано в 11:59 ---------- Попередній допис був написаний в 11:53 ----------

В чому молодці? В тому, що хочуть використати ситуативний ідіотський закон проти волинських російськомовних громадян України? Проти людей, які не мають до нього ніякого відношення?

18. Hatrexis

Hatrexis Well-Known Member

iвано франковська область порушила закон

нещодавно спильнота iвано франковщини вiдмовилась виконувати закон про мову на той пiдставi що вона "виконуэ тiльки конституцiйнi закони"
    Хотiлося це б обсудить. я про що: вони врiшили что можуть ВИРIШУВАТИ що конституцiйно а що нi? взагалi то це теж функцiя влади!

А то так: я не виконав закон тому що вирiшив що вiн незаконний. Алеж на те вiн i закон що ВЖЕ законний раз ЗАКОН i найголовнiше що це вирiшуэ центр а не на мiсцях!!! чи не так? Товарищi, прошу - висловлюватись!

19. kitana

kitana Banned

20. Hatrexis

Hatrexis Well-Known Member

оце розумiетэ - проблема с легитiмнiстю вспливае - коли влада прийшла до влади шляхом перевороту и т.д.
    коли були вибори - у кого не спитаю - усi за регiони в результатi чесно перемогли - о якiй нелегетимностi може бути мова?

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)