Двомовність. 3-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем NorthWind, 1 сер 2012.

Статус теми:
Закрита.
  1. Sman

Sman Well-Known Member

Я би так дико не сміявся з того, бо по-перше, не "вишиванці", а вишиванку, а по-друге, уявіть собі, забороняли. Мій дід розказував, що був другий день Паски (понеділок) і мусив він йти до роботи до колгоспу. А так, як то було ще свято, то баба йому дала вишиту сорочку вбратися, хоча не саму святочну. Так собі вишивка була "покидана", як то називали старі люди, трохи на манжетах, на комірі і на грудях. То на другий день визвали діда до кантори і давай його парторг пісочити, що мовляв, ви що, Григорій Степанович, націоналізмом захворіли, обстановку накаляєте? А дідо спокійно так питає, в чому ж його націоналізм, сорочку вишиту вбрався, бо свято. На що дістав відповідь, то ви ще поговоріть багато! Вишиту сорочку свою сховайте в сундук, або в музей здайте і не заігруйте з політикою, як не хочете проблем! От так! Їм вишита сорочка була політикою і проблемою!

• Подобається Подобається x 5
  2. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Типа "Мы, советские работницы, осуждаем Пастернака и Солженицына и требуем свободы Анжеле Девис и Луису Корвалану!"

• Подобається Подобається x 1
  3. Gron

Gron тафгай

• Подобається Подобається x 2
  4. Sman

Sman Well-Known Member

Українська мова існує на завдяки ( благодаря) російській імперії, а наперекір ( вопреки) їй. Бо чим більше гноблення, тим більший спротив! Запам"ятайте це.

5. NorthWind

NorthWind Дуже важлива персона

Чем в сей раз я Вам не угодил?
    У меня есть замечательные врачи, Вы, главное, меньше волнуйтесь, рука на красную кнопку иногда нечаянно ложится. Не переживайте так. Минусы можно, Торонто (не был), а Одеса - сказка.
    Минусните, а то не спится!

---------- Додано в 19:14 ---------- Попередній допис був написаний в 19:11 ----------

Сегодня не пятница.
    Я люблю украинский язык.
    Я не люблю уродов.
    Простите.

• Подобається Подобається x 3
  6. Gron

Gron тафгай

7. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Я якої національності була та людина у конторі, яка забороняла осити сорочку?
    Може українець і був!
    То радше за все свавілля на місцях, у СРСР такого вистачало!

8. NorthWind

Возможно, что познакомивишь, даже бы подружились. Варианты случались. Разные. Никогда не говорите "никогда". Буду опять в вашем прекрасном городе, созвонимся, спишемся, Бог располагает, а чертей толкает.

Не отталкивайте никого.
    Всякое бывает.

9. Sman

Sman Well-Known Member

Мав прізвище Дяков Геннадій Сергійович. Добре його пам"ятаю. Певно, що був москалем. :) Парторгами місцеві українці не були тоді. ;)

10. Bambook

Bambook Persona non grata

Микола Рябчук: Собаки Павлова

• Подобається Подобається x 4
  11. Sman

Sman Well-Known Member

-Erebus-, то не було свавілля на місцях. То була повільна планова політика на знищення всього національного. Якщо би зараз пошукати в архівах, то би знайшлося підтвердження цьому. А показово партія влаштовувала Дні української культури в Україні, так, то було. Чи демонстративно показували, що є в СРСР свобода релігії, а католицька церква була заборонена, а протестанські були гонимими. То є давно вже розсекречено, а ви ще досі заперечуєте. ;)

12. NorthWind

Запрещена? Упс!
    А как же я? В лютеранстве крещеный?

13. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Добре, це Київ, який на 100% русифікований. Але було (і є) набагато гірше. В 70-х працював в такому собі СМТ Колки, що на Волині в Маневицькому районі. Вся особиста переписка (не службова) між медсестрами чи лікарями велася на російській мові. Дівчата, які можливо приїхали з глухих поліських сіл і толком тої російської мови не знали, в записках одна до одної писали російською. І це на Волині, яка була під російською окупацією всього кілька десятиліть...

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

15. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

16. Oxid

Oxid Well-Known Member

Так проходить московщення українців на сході України...
    Галина Опришко - Як українців роблять російськомовними. Способи обробки системи "ніпель".
    Тобто на східній Україні мова стає елементом соціальної ролі... Але українці від того не стають московитами...На щастя, в західній Україні з таким не зустрічався... :)

17. - так можно было бы сказать, если бы у русских на территории Малороссии было больше прав, чем у украинцев. Во всех империях так бывало. И в римской, и в британской и т.д. - но не в Российской. Народ будущей Украины покорился царю (добровольно или нет - можно обсуждать, но сути это не меняет), а впоследствии как и другие народы Российской империи, в т.ч. (велико)русский был покорен её императору. Перед императором они были равны. Это что-то новое в истории для Вас?

18. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

19. OldMan

OldMan Well-Known Member

Значит Вас не существует. Что непонятно?
    :)

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ну да... в гноївці всі в одинакових умовах. Пригадую, Катерина ввела в Україні кріпосне право, в країні, де кріпосного права ніколи не було...

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)