Двомовність. 3-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем NorthWind, 1 сер 2012.

Статус теми:
Закрита.
  1. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

2. Мих

Мих Дуже важлива персона

Останнє редагування: 17 сер 2012
    • Подобається Подобається x 1
  3. OldMan

OldMan Well-Known Member

Финляндия. 5% населения - шведы. Два государственных - финский и шведский.
    А, ну да, 5% это не 10%, не так ли? :)

4. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Причим знати шведський не обов'язково. :)

5. kitana

kitana Banned

Пані очевидно не розуміє, про що мова. :)

Поясню на Вашому ж прикладі.
    Вони між собою розмовляють татарською, і їм пофіг, розумієте Ви їх чи ні, вони не з Вами розмовляють.
    Але для Вас головне, щоб вони Вас розуміли, коли Ви говорите російською, а не щоб Ви їх розуміли, коли вони говорять татарською.

І Вам це розуміння з їхнього боку забезпечується державною політикою РФ. Російська мова є державною мовою і мовою міжнаціонального і міжрегіонального спілкування. Тому Вам не потрібно знати будь-яку іншу мову, якщо Ваша побутова мова є державною. А представникам інших національностей, які розмовляють своєю мовою, потрібно знати російську.

В Україні це не забезпечено в силу історичних обставин, оскільки лише два десятки років тому в Україні державною мовою була мова Радянського Союзу - російська.
    Україна лише йде в цьому напрямку, вводячи українські класи і школи, розширюючи застосування державної мови у різних сферах життя, на офіційному, освітньому і культурному рівні. Але наразі значна частина українців не володіє державною мовою.
    Тому, коли той же львів'янин їде у Крим, він вимушений знати російську, бо якщо він і розмовлятиме там українською мовою, відповідати йому будуть російською. Те ж саме у Донецьку чи Луганську.

Спробуйте поспілкуватись із татарами хоча б у такому форматі - Ви їм російською, а вони Вам татарською. Порозумієтесь, якщо Ви татарської не знаєте?

І от цей процес об'єднання громадян однієї країни навколо державної мови намагаються зупинити, і більше того - підсунути іншу мову як загальнодержавну.

Такі пани як Дальневосточник, тут ще парканадцять сторінок спишуть про те, що права окремо взятого дяді Васі важливіші за інтереси нації і суспільства, але це все пустозвонство, і говорить лише про їх інфантильність.
    У світі виживають сильніші. Це правило стосується і націй і держав.

А щодо "мовного закону", то ось простий приклад (і вже не перший):
    була вчора в банку, поряд чоловік брав кредит, і питає - "а почему договор не по-русски?" По обличчю дівчини, що оформлювала йому той кредит, можна було зрозуміти, що її подібні питання вже ізрядно задовбали.
    Люди поняття не мають, що це за закон, вони знають одне - тепер все має бути на російський, і будуть компостувати мізки працівникам банків, страхових компаній, аптекарям, нотаріусам і так далі...
    Дівчина відповіла - "если хотите, мьі закажем перевод, но тогда кредит Вьі получите через неделю". Більше він її ні про що не запитував. :)

• Подобається Подобається x 6
  6. iso

iso Well-Known Member

А татари на яких ролях у вас служили?
    І коралі шкляні ? Нє?
    Вичерпна характеристика ПР. Додати важко щось

7. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

!!!
    Років 7 тому встановити ми у Львові деяке обладнання. Я зробив красивий переклад мануалу з англійської на українську, з картинками і коментами для "початківців" (фахівців старшого покоління).
    Згодом цим обладнанням зацікавився Крим. І пішов плач - "і прєдмєт нє понімаєм, и по-українскі нє понімаєм!". При тому, що англійський оригінал був у комплекті.
    Ну "нє понімаєтє" - то ми самі взялися керувати обладнанням дистанційно.
    Одного разу знадобилося ручне втручання на місці. Чергував на вузлі літній кримський татарин (росіяни казали - рівень ПТУ, його взяли тільки за національною квотою).
    Поговорив з ним, попросив потицькати кнопки, він тут же вхопив суть. Потім він сказав, що читав мій мануал, попросив дещо пояснити. І я до глибокої ночі тренував його через Remote Admin. Він вперше взяв у руку мишку!
    Наступного дня я дав йому пароль локального адміністратора і написав головному інженеру, що пан М. склав мені залік і я рекомендую його для навчання іншого персоналу.
    Ото був шок у кримського керівництва!
    А пан М. "піднявся" в очах колег і кілька років був нашим незмінним помічником.

• Подобається Подобається x 7
  8. Mattilainen

Mattilainen Well-Known Member

"Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави".

Конституція України, ст. 3

Какая-то инфантильная статья, про какого-то дядю Васю. Где там про интересы нации, хз. :pardon:
    Пустозвонство одно.

Останнє редагування: 18 сер 2012
  9. Мих

Мих Дуже важлива персона

Я думаю, що рИгіональна мова якраз для партії рИгіонів.

Важко зеківський сленг передати українською.

10. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Что и требовалось доказать

Рускі нацюки мали в носі інші нації, вони прийняли мовний закон тільки для себе

http://www.rbc.ua/ukr/top/show/gors...trivat-vopros-o-predostavlenii-18082012121900

• Подобається Подобається x 3
  11. OldMan

OldMan Well-Known Member

:) Кому доказать? Лично я этому всё равно не поверил. А Вам и доказывать не надо. :)

Однако есть и хорошие новости:
    http://www.rbc.ua/rus/top/show/tern...nal-deystvie-yazykovogo-zakona-16082012221500
    Всё же, думаю, немного они поспешили. Надо было расширить список законов Украины, которые не действуют на территории области.
    Налоговый кодекс, например. Куда как выгоднее было бы.
    Та мало ли в Украине законов, без которых жизнь лучше.

• Подобається Подобається x 2
  12. Мих

Мих Дуже важлива персона

Думаю, національні меншини це їм пригадають на виборах до ВР.

І взагалі цікаво, крім російської де-небудь якась мова стане регіональною?

13. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

маю дужий сумнів шо так буде

14. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Давайте зробимо де-небудь регіональною ... фінську!
    Для цього треба зібрати підписи кількох тисяч фін-інспекторів і Фін-кельштейнів. (персонажі анекдоту 50-х років. Сподіваюся, пан М. не образиться).

15. MARTINI

Вибачте, прочитав цей ваш пост і вирішив, що ви підтримуєте закон КаКа. Біс попутав

16. Mattilainen

Извините, но как там было реагировать иначе? Ибо когда кто-то ставит какие-то абстрактные "интересы нации" выше прав и свобод человека, то меня это всегда по меньшей мере настораживает.

И мне всегда очень грустно, когда кто-то не понимает, что у украинской нации один приоритетный интерес - это человек (в том числе и отдельно взятый дядя Вася), его жизнь и здоровье, честь и достоинство, неприкосновенность и безопасность, утверждение и обеспечение его прав и свобод. (см. Конституцию)

Причём тут закон КК и моё к нему отношение, мне не понятно. :dntknw:

17. kitana

kitana Banned

Про інтереси нації - преамбула і ст. 11 Конституції.

Нація, яка є слабкою, має слабку державу. А слабка держава не може забезпечити виконання ст. 3 Конституції.

Ця стаття є декларативною, вона є напрямком, і не наповнена реальною дією. Але вона постійно використовується для спекуляцій, коли це потрібно.

Щоб держава забезпечила захист окремого дяді Васі, треба розбудувати державу, яка в змозі це робити.
    І от тут ми як раз і підходимо до інтересів нації.

Невже не зрозуміло?

18. MARTINI

То чому б нам не звільнити всіх дядь Вась від сплати податків? Або від армійської повинності... Адже це держава для Васі а не Вася для держави. Вася державі нічого не винен! Така ваша позиція?

19. Siggwar

Siggwar Well-Known Member

Згоден, Курська область як порівняння не є дуже вдалим з мого боку.
    Але ж і цей Ваш висновок
    є не коректним.
    Так, мені відомо (думаю краще ніж Вам) те , що "Слобожанщина" - це також частково теріторії, які зараз входять до складу Росії і що там є села де розмовляють суржиком, який є неминучою формою мови у прикордонних областях будь-яких держав.
    Лікбез Вам влаштовувати не збираюся. Ось Вам карта, яка ілюструє розповсюдження діалектів української мови по теріторії України та суміжних з нею теріторій.

А стосовно того, чому Ваша теза "етнічна українська територія(Слобожанщина)" не є коректною...

Якщо стисло.

І зараз, виходячи з цього, є помилковими будь-які спроби визначення цих теріторій етнічно українськими.

Що стосується цього:
    То я дуже сумніваюся в тому, що вони зовсім не знають російську мову. Інакше як би вони могли жити так довго на теріторії Росії (Курська та Бєлгородська області) невміючи спілкуватися з іншим, російськомовним населенням країни? Це перебільшення, я так вважаю.

Останнє редагування: 19 сер 2012
  20. Mattilainen

Я статтю 3 мав на увазі, а не Конституцію загалом.

Авжеж. Звичайно декларативною. Всі базові декларації ООН, на чому зараз грунтується основне законодавство європейських держав, носять сутто декларативний характер. За виначенням. На те вони і декларації. :) І адже постійно ними спекулюють, от жеж! :)

Звичайно зрозуміло.
    І якщо Ви вважаєте, що головним обов'язком держави є, наприклад, сприяння державою консолідації та розвиткові української нації (ст.11, теж, до речі, цілком декларативна), а не утвердження і забезпечення прав і свобод людини (мов, най дядя Вася почекає, не до нього зараз, треба поперш посприяти націю консолідувати), тоді йой, пардоньте, в мене більш до Вас по цієї темі питань нема. :pardon:

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)