Двомовність. 3-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем NorthWind, 1 сер 2012.

Статус теми:
Закрита.
  1. Siggwar

Siggwar Well-Known Member

Дуже дякую!

Зараз дещо змінилося. Харків зараз настільки багатонаціональний, що стає незручно у ньому жити))) Араби, в"єтнамці..... Вузів забагато, тому до Харкова приїзджає багато студентів їз україномовних регіонів також. Це я знаю напевно, тому що живу неподалік від студмістечка і часто чую українську мову з характерною такою західною вимовою. Так ось, ніхто їх не ображає і в магазинах обслуговують на рівні з усіма. І розмвляють з ними, як можуть, українською.))) В очі не плюють, як то кажуть. ))) А ось серед багатьох місцевих мешканців, які не зважились ще з"їздити до Львова існує така думка, що якщо вони такі туда поїдуть і не дай боже заговорять російською, то їх неодмінно у Львові вб"ють:). Ну якщо не вб"ють, то в магазині точно не будуть обслуовувати. Жартую, але такі думки, може трошки мною прикращені, існують

Останнє редагування: 16 сер 2012
  2. kagan

kagan Well-Known Member

думаєш опиратимуться? хапатимуться з останніх сил, кінчиками пальців за нас западенців?

3. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Я имел в виду - это -
    Я помню это - еще с тех пор,

• Подобається Подобається x 3
  4. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

5. Siggwar

Siggwar Well-Known Member

Я бачу зараз модні такі статі-клони. Ось наприклад:
    В Харькове родители предпочитают отдавать детей в украинские классы

А знаєте, на мою думку, чому це відбувається? Не тому що вони всі дуже полюбили україньку мову та в одночас зненавиділи російську, а тому що розуміють, що у майбутньому, з такою "українізацією" як у нас, їх дітям буде важко й просто бажають полегшити життя своїм дітям.

6. MARTINI

Я гадаю, вони просто пам"ятають, як їх русифікували їхні батьки, тепер таким же чином вони українізують своїх дітей. Це називається відновлення історичної справедливості

• Подобається Подобається x 1
  7. Дальневосточник

Одессу? руссифицировали????
    Чего только не узнаешь... Жду известий о "руссификации: Луганска. :)

• Подобається Подобається x 2
  8. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

9. MARTINI

не Одесу, а мешканців. Українці приїжджали до міста і русифікувалися. В принципі, цей процес і досі триває. Але такі новини, про те, що батьки вибирають для дітей українські школи (якщо це дійсно правда) вселяють оптимізм.

10. Дальневосточник

Находившаяся у власти в последние годы Партия регионов ничего не сделала для того, чтобы остановить украинизацию даже в своей вотчине – Донецкой области.
    Об этом в эфире «5 канала» заявила профессор Людмила Кудрявцева, глава Украинской ассоциации преподавателей русского языка и литературы.
    Она напомнила, что в 1989 году в Донецкой области было только 2,8% дошкольных учреждений с украинским языком воспитания, однако уже в 2010 их доля повысилась до 75%.
    Стремительно возросло и число украинских школ – с 8,9% до 78%. Причем, происходило это путем закрытия русских школ и переквалификации их в украинские.
    «Это происходило даже в середине учебного года, а им объявляли: с сегодняшнего дня школа украиноязычная», – сказала Кудрявцева.
    «Стремительная и насильственная украинизация», – добавила она.
    «Я не довольна, что Партия регионов только сегодня вспомнила о своих обещаниях. Это нужно было сделать еще 2 года назад», – подчеркнула Кудрявцева.

11. MARTINI

12. - Вы считаете, что лучше бы наоборот?

13. MARTINI

звичайно, російську і так всі українці знають

14. - речь не об учебниках русского, а об учебниках на русском. Может, там и учебники испанского попадаются? ;)
    Ведь

15. MARTINI

я думаю що то смає сенс тільки для тих, хто планує працювати в Росії. Бо якщо спеціаліста вчити тільки російською мовою, то він після навчання не зможе повноцінно комунікувати зі своїми колегами, які навчалися українською мовою. Так вибудовується мовний бар"єр. Роботодавець не буде наймати на роботу інженера, якому додатково потрібно наймати ще й перекладача.

16. - А раньше что, все одним языком обучались? Или барьер уже есть, или его появление не так уж неизбежно, Вы определитесь :)

17. MARTINI

в основному так
    ось же ваш молодший брат щойно цитував

18. -
    - ну, Украина и раньше не только из Донецкой области состояла. Но если брать именно эту информацию за отправную точку, выходит, что строить языковой барьер начали "исторические справедливцы", не?

И к тому же, не очень себе представляю, чем помешает двум специалистам по испанскому языку общаться между собой то, что испанский они учили по учебникам с разным языком подачи материала. А мы сейчас обсуждаем конкретный тираж учебников за определённый год и возмущение пани Испанки, что вместо этого (она так не говорила, я как раз у неё уточнял, когда Вы любезно ответили) лучше бы издали учебники испанского.

19. OldMan

OldMan Well-Known Member

Занятно выглядит историческая справедливость, если в такой последовательности поставить посты.
    Правда, из логики выпадает "тепер таким же чином".
    Но разве это единственное, что выпадает из логики?

П.С. Надо будет у Пэдро спросить когда у него в планах стоит восстановление исторической справедливости в Девоне.
    Он же туда уже приехал.

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Партія Регіонів - російські нацики.

ПР: Тільки російська мова може бути регіональною
    Дата публікації 16.08.2012 | Автор NewsMarket

Новини України. 16 серпня. Регіонали не бачать необхідності надавати статус регіональної жодній мові національних меншин, окрім російської.

Російська нічим не повинна відрізнятися від інших мов меншин

Про це заявив заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов, зазначивши, що для інших мов час прийде пізніше.

Тільки українська та російська мови поки вимагають особливого статусу на території України, заявив заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов, передає Цензор.НЕТ.

«46 мільйонів людей розуміють дві мови: російську та українську. Не болгарську мову, не угорську мову, не румунську, не єврейську мову, ідиш, чи іврит, я не знаю як там. Ці мови розуміє лише жменька людей. Ми говоримо про дві мови, які розуміє весь народ», - сказав Чечетов.

За словами депутата, закон «Про основи мовної державної політики», авторства регіоналів Вадима Колесніченка та Сергія Ківалова відповідає вимогам Європейської хартії щодо захисту регіональних та міноритарних мов.

Інший член фракції Партії регіонів Сергій Головатий заявив, що не можна надавати статус регіональної ні російській, ні іншим мовам національних меншин, оскільки це суперечить Європейській хартії.

«Всі мови меншин, починаючи з російської не можуть мати в Україні юридичного статусу. Держава може визначити тільки заходи, які необхідно прийняти для порятунку цієї мови, або підтвердження. Раз і назавжди потрібно запам'ятати єдиний статус української мови, як головної мови України», - зазначив Головатий.

Отже, Сергій Головатий зареєстрував у парламенті законопроект «Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні». Головними відмінностями цього документа від закону Ківалова-Колесніченко є те, що діловодство та освіта можуть відбуватися на мові національної меншини тільки на території села, селища чи міста, якщо на цій території не менше 50 відсотків населення становлять представники цієї меншини.

Законопроект Головатого також дозволяє чиновникам вживати мову меншини тільки разом з державною, а не вибирати одне з двох, як це передбачено чинним мовним законом. Це відповідає нормам української Конституції, та Європейської хартії, але регіонал запізнився зі своєю ініціативою, вважає депутат від НУ-НС Ксенія Ляпіна.

«Верховна Рада якось дуже швидко і яскраво перестала бути місцем для дискусій. І Головатий якось пізно помітив. Від того, що він зареєстрував законопроект, який, напевно, ближче до Європейської хартії, нікому не стане ні тепло, ні холодно. Нічого регіоналами переглянуте не буде», - зазначила Ляпіна.

На думку Сергія Головатого, в Україні підтримки і захисту на державному рівні вимагають 18 мов національних меншин. Про таку ж кількість говориться і в підписаному Президентом мовному законі.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)