Двомовність. 3-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем NorthWind, 1 сер 2012.

Статус теми:
Закрита.
  1. Fedir Vygovskiy

Fedir Vygovskiy Well-Known Member

Тобто по 24 датам несила коментувати русифікацію в Україні чи як?:)))

2. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Чи не краще зробити навпаки? Захистити рідною мовою дисертанта, а потім перекласти на будь-яку? Самі знаєте, при кожному перекладі мимоволі починаються перекручення.

Fedir Vygovskiy
    Якщо попускати "мовним качальщикам прав", то згодом вони вимагатимуть, щоби їхньою мовою наша держава називалася Малороссія.

• Подобається Подобається x 2
  3. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

А якщо така ситуація: в комисії сидять казах, латиш і татарин, які українську ніяк не розуміють? А знайти трьох перекладачив, які б ще в темі дисера розбиралися - не таке просте завдання, та і дійсно копія для реєстра все одне потрібна російською мовою, ТАК що російською всяко робити треба було. Не думаю, що написати спочатку російською або зробитти переклад було проблемою для працівників науки тим більш в Україні!

---------- Додано в 16:05 ---------- Попередній допис був написаний в 16:03 ----------

А РФ - Великороссія? :))) Якась маргінальна ідея, якщо чесно! :)

4. Fedir Vygovskiy

За пана(господина) дякую. В Європі живемо.
    Залишилося не 23 , а 24 наведених опонентом офіційних нормативних документа царської Росії та СРСР щодо примусової русифікації України.Отже треба спростувати ще 24 щоб довести що царат та СРСР, видаючи їх, діяли виключно в інтересах України та українців.
    Амнезія це спадкове захворювання російсько-радянської буденності.Немає минулого не буде майбутнього. Бо ж всі ці циркуляри та нормативні документі стосуються майбутнього нас, наших дітей і онуків хоч і ухвалювались вони 150 років тому.
    Розмовляймо українською!!!Дякую.:yahoo:

---------- Додано в 15:22 ---------- Попередній допис був написаний в 15:13 ----------

А якщо сьогодні за офіційною статистикою в Німеччині мешкає 5 млн. турків і в комісії сидять...
    Не бажаєш вчити мови держави в якій офіційно проживаєш чи тимчасово за посвідкою, гуд-бай май лав, як у Деміса Русіса. Вдома де живут твої носії мови захистися.

• Подобається Подобається x 3
  5. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Повтрою во второй раз - не покупайте мусор. Все. Точка.
    А если покупаете - не кричите тогда на весь мир. :)

Я?!? Опять - с начала?
    Укажите, пожалуйста, статьи Законов Украины - обязывающие меня - гражданина Украины - использовать какой-бы то ни было язык. Не важно какой - вообще любой.

А это, простите, каким боком?!? Если бы я сошел с ума - то стал бы, к примеру, утверждать, что - вот как перестал русский язык быть языком межнационального общения - ТАК в Украине и вымерло людей в 2 раза больше, чем при голодоморе. Ваш пассаж - из этой серии. :)

А что - кто-то запрещает помнить? Дело ведь - не в том - помним или нет, а в том, что вы пытаетесь подтянуть под свои сегодняшние желания базу из прошлого! При этом - пытаясь говорить никак не меньше - чем от имени всех. Вы - поближе к телу (т.е. к себе). А что до общества - оно должно само дать ответ - на референдуме. Вот это и будет однозначно и точно. :)

Я вам не позволяю этого?!? Или - кто не позволяет? :hi:

6. Fedir Vygovskiy

Тобто Ви теж підтверджуєте що невзмозі спростувати всі 24 офіційні документи царату та СРСР щодо примусової русифікації українців в Україні(Малоросії, УРСР чи як ще там "друзі" її називають)?:))):)))

• Подобається Подобається x 1
  7. -Erebus-

Пане, хто Вам десь стверждувал, що СРСР діяв виключно на користь українців?
    Тоді була русіфикація україномовних жителів, зараз - навпаки. Але методи ж однакові! :)
    Невже немає фантазії, щоб винайти інші. Чи зрозуміти, що примусово не змусити вчити будь-яку мову - тут повинен діяти "ринок" :

8. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Можу, але не маю бажання. І не бачу сенсу.
    Я показав брехливість двох, достатньо... Бо навіть якби воскресити всіх отих царів, валуєвих і генсеків, і щоби вони привселюдно поклялись, що такого не було, все одно щиросвідома публіка кричатиме про 350 років русифікації...

9. -Erebus-

Пане, що за маренню Ви почали нести?
    Мова йшла про СРСР і обов'язок робити дисери російською (тобто загальнодержавною мовою Союзу) - до чого тут Німеччина і турки?

10. Fedir Vygovskiy

Не персонфікуймо. Дехто на сторінках форуму вже наводив за приклад австрійську мовну модель(мови сусідньої держави)..:dntknw:Ті хто звужує сферу застосування державної мови порушують і Конституцію і закон "Про засади державної мовної політики". Отже уважно прочитайте ст.ст 6,7 закону і залишайтеся в Україні. Для "соседнего государства" ми з Вами все одно люди другого сорту, про це пишуть всі солідні і бульварні газети та кажуть люди, які живуть чи жили там. Розмовляймо державною, думаймо по-Європейськи!!:yahoo:

11. Boris_Kiev

Я, на відміну від Вас, і не купую. Останній раз вмикав FM приймач в автосалоні. Проте бачу російське мілітаристське лайно, яке лежить на розкладках і яке розносять глухонімі у потягах.

Стаття 10. Державною мовою в Україні є українська мова.
    {Офіційне тлумачення частини першої статті 10 див. в Рішенні Конституційного Суду № 10-рп/99 від 14.12.99}
    Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

Тобто будь-якому громадянину достатньо володіти однією - державною мовою і не заморочуватися іншомовним "шумом".
    І якщо будь-який клерк (включаючи касирів Укрзалізниці) неспроможний обслужити клієнта Державною мовою - то такого клерка треба перевести у двірники. Крапка.

12. Fedir Vygovskiy

Якщо В.І.Лєнін в своїй роботі декларував що в"у нас все нации равны" то й захист дисертації мав би відбуватись на мові "братньої республіки" за місцем захисту.. Не змінюйте акценту , а прокоментуйте 24 заборони царату та срСР щодо вільного використання українцями рідної мовив України, або визнайте що це була примусова російсько-більшовицька русифікація українців на своїй споконвічній землі. Ви так браво почали коментувати 1979, 1881, 1887р.р... :yahoo:

13. -Erebus-

В теорії однією, а на практиці треба знати і рос і укр!
    ТАК, двірником можна, бо: лопата = лопата, мєтла = мітла, совок = совок, веник = віник! Порозуміється якось! )

14. Fedir Vygovskiy

Тобто Ви погоджуєтесь що факт примусової русифікації в Україні з боку Росії та СРСР був?:yes:

15. -Erebus-

Я ж вже написав, що це звичайна Імперська політика. В Австро-Угорщині та Великої Британії діяли майже так само. В СРСР просто була деяка уніфикація, але цілеспрямованої політики знищення в тому не варто бачити, якби така політика була, то була б повна заборона на викладання українською і жодної книги на солов'ній мові не видавали би!

Написав же - що комісія з Москви могла складатися з людей різних національностей, яких в Союзі було багато, то Ви пропонуєте для кожного перекласти на його рідну мову? Але логічно було, зробити мовою наукового світу саме російську, бо все ж росіян точніше російськомовних ;) там була більшість!

16. Boris_Kiev

Пане -Erebus-
    Вас тут більшість форумлян поважає. Ви берете участь у певних політичних процесах Росії, але не треба з тамтешніх реалій переностити кальки на процеси в Україні.

На практиці іноді корисно знати хоч кілька десятків слів іншими мовами, але слово "треба" щодо російської мови тут не котить.
    Українську - треба. Гагаузьку, угорську, румунську теж "треба"? Подумайте над цим.
    До речі, я знаю назви кольорів угорською, а також "вхід, вихід, увімкнути, вимкнути, правий, лівий". Бо це свого часу було мені потрібно. Коли працював з угорською апаратурою.

17. -Erebus-

"Треба" не за законами, я не це мав на увазі, "треба" знати, щоб не мати жодних проблем. Адже не дуже хороше знання української, наприклад, в Криму в деяких людей вже є - я теж вважаю, що це якось неправильно, бо вивчити державну мову на рівні побутового спілкування не так і важко і це зобов'язан будь-який працівник сфери послуг або державних закладів.
    І Ви ж самі якось писали, що той, хто української не знає, той отримує в Вас менше грошей - це ринок, головний стимул вивчити мову! Так само і російська на ринку праці все ж має попит!

18. Fedir Vygovskiy

Українське питання в Україні це не базар і не ринок. Це підвалини держави.Як і будь-якої іншої держави -мовне питання-підвалини(основа).Це Вам скаже пан Далекосхідник ..Немає мови,немає держави і немає захисту її громадян. Як дехто називає населення. Ви бадьоро почали спростовувати одразу три нормативних документи Росії та СРСР, щодо примусової русифікації в Україні. Доказували що нібито це вимушені дії урядів царату та комуністів. Тепер переходите на загальні фрази разом з однодумниками. Навіщо торкались тоді циркулярів, яких вже неможливо спростувати ні Вам ні мені ні будь - кому. Бо відомо скільки українців знищено тільки за те що розмовляв українською і святкували українські свята? Де і в чому можна побачити аналогію сьогодні в Україні стосовно російськомовного наслелення? Українець сьогодні часто і густо стидається в голос висловититсь українською в громадському місці в УКРАЇНІ!? Бо якщо розмовляє українською-Бандера. Якщо святкує релігійні та світські українські свята, але при цьому ігнорує гріховні свята - пиятики павших імперій- штунда. Чи це не совкові штампи? Отже або продовжуйте спростовувати 24 наведені нормативи, або зізнайтесь що це був державний терор з боку двух імперій стосовно українців на українській землі.:yahoo:

---------- Додано в 16:41 ---------- Попередній допис був написаний в 16:25 ----------

Тобто розкласти 24 норми Росії та СРСР щодо звуження сфери застосування української мови в україні(Малоросії тощо) Ви вже невзмозі та переходите до фраз "уніфікація", "звичайна імперська політика.." А мені було б соромно за таке. Чи могли б собі Габсбурги дозволити масово знищувати сотні тисяч людей тільки за мовними ознаками.До відома, Магдебурзьке право поширювалось на етнічних українських землях Європи практично до націстсько-комуністиної агресії. На підрадянської теріторії до 1918 року.. Царат привніс і узаконив кріпосне рабство(право) та мовну дискримінацію на українські землі.:yahoo:

19. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

ЯІ погоджуюсь, що найбільші брехуни - це крикуни про багатовіковий гніт.

---------- Додано в 16:46 ---------- Попередній допис був написаний в 16:43 ----------

Бідним американцям це розкажіть, бо вони видно не в курсі... :)))

20. -Erebus-

Ох... я більше за 6 років на цьому форумі вже багато разів бачив всі ті "норми", особливо любять наводити так званий "Емський указ". Що Ви хочете, щоб я написав?

---------- Додано в 17:48 ---------- Попередній допис був написаний в 17:46 ----------

В США немає державної мови, але держава є. Що про це скажете? :)

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)