Двомовність. 3-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем NorthWind, 1 сер 2012.

Статус теми:
Закрита.
  1. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Сучасні ізраїльтяни, для яких Іврит - рідна мова (або вивчена і відшліфована десятиліттями) кривлятсья, якщо наш турист намагається щось запитати на Ідиш. Дехто з ізраїльтян каже "давайте краще поспілкуємося англійською, ніж тим базарним сленгом".
    І тільки старі євреї з Росії іноді бравують "я не намерен учить этот верблюжий язык!"

2. серега-очкарик

серега-очкарик миється в бані

Всё же точнее будет "из СССР". ИМХО

• Подобається Подобається x 2
  3. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Именно на это я и стараюсь указать. Нет прямой и однозначной связи между этносом и языком, на котором они говорят.
    Поэтому у меня не вызывает удивления и неприятия определение - русскоязычный украинец. :)
    Что, собственно, и важно для нас в этой дискусси. :)

• Подобається Подобається x 1
  4. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

нічого дивного
    російськомовний українець - це русифікований українець, який втратив, забув мову своєї землі
    а німецькомовний австрієць - це просто звичайний австрієць

• Подобається Подобається x 3
  5. Дальневосточник

Русскоговорящий украинец - не стал "меньше" украинцем. А ТАК и остался - украинцем.
    Все остальное - досужие выдумки, поскольку немецкий язык не сделал из австрийцев немцев. :tongue:

6. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

рускоговорящій не став, а той, що втратив рідну мову - таки став
    перечитайте тему вище, там йшлося про те, що австрійської мови не існує, тому аналогія абсолютно не доречна

• Подобається Подобається x 2
  7. mrochkizm

mrochkizm Безсмертне поні Команда форуму

В тому контексті, що етнос може узагалі не мати своєї мови й послуговуватися мовою іншого етносу, безперечно, нічого поганого нема. Австрійці нам це довели :)
    Але ще раз кажу, українці як етнос мали і мають свою мову. Тому для нас зв'язок існує. Це вже інший аспект питання.
    І в мене не викликає, бо російськомовних українців в нас дуже багато є. Головне - розуміти причини, чому вони використовують в побуті російську. Але все одно мова побутового спілкування нікого з громадян України не звільняє від обов'язку знати українську як державну.

8. kjk

kjk Дуже важлива персона

Чим він відрізняється від росіянина з українським громадянством?

9. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Невже? А я кажу, що звільняє. Докажіть протилежне без своїх особистих логічних викладок. На основі законів.
    А чим він повинен відрізнятись? Дзвіночком у носі?

10. kjk

kjk Дуже важлива персона

Значить нічим :)))

11. Fedir Vygovskiy

Fedir Vygovskiy Well-Known Member

Панове Дальневосточник и VaSmT не ухиляймося від питання Вами ж порушеного.:)
    Отже чи є прийнятним для України мовний варіант, який існує в п"яти країнах наведених паном VasMt + Австрія, якщо так, то в чому? Дякую:)

12. серега-очкарик

серега-очкарик миється в бані

Стоп , я правильно понимаю , что любая кассирша там должна понимать и разговаривать на обоих языках?

13. Дальневосточник

А кто ТАК решил? Вы? Что-то я не слышу стенаний от "зрусiфiкованих", зато прекрасно слышу стоны профессиональных украинцев. :)
    Еще раз - на бис - нет прямого соответствия язык-происхождение. И нельзя потерять (или - приобрести) происхождение в зависимости от языка. ТАК - понятно? :)

Замечу - нет такой обязанности у гражданина Украины - знать какой-бы то ни было язык. Как нет обязанности говорить. Можете молчать по-украински, а можете молчать по-русски. :)

Происхождением.
    Гражданин Украины. Происхождение - украинец.
    Или
    Гражданин Украины. Происхождение - русский.
    Они абсолютно равны - вне зависимости от того, какой язык у них - родной. У русского это может быть украинский, у украинца - русский. Однако сие не изменит их происхождения. :)

14. kjk

kjk Дуже важлива персона

Тобто фактично нічим. Культурних відмінностей у них жодних. Єдиний критерій по якому можна визначити хто з них хто по національності - місце народження в паспорті, чи національність батьків. Дякую, зрозумів.

15. Дальневосточник

Да пожалуйста! Я только не понял смысл сего действа - узнавать, кто какого происхождения по внешним признакам. :)))
    Я работаю в международной компании. Можно, конечно, ходить на работиу в красных шароварах - широких як Чорне море - с оселедцем на головi - но есть ли в этом смысл? Оценка работника призводится совершенно по другим критериям. :)

16. kjk

kjk Дуже важлива персона

Професійні якості цього питання не стосуються. Можна бути кваліфікованим спеціалістом і в шароварах, і в джинсах, і в кілті. Питання в тому чи може вважатися українцем людина без жодних національно-культурних ознак.

17. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Почнемо знову?
    Ніхто від питання не ухиляється. Сотні разів це питання підіймалось, і сотні разів на ного відповідалось.
    Україна, як держава, складається із територій об"єднаних в одну країну різними історичними подіями. Були приєднані Крим і Галичину, Бессарабію і Буковину...
    Населення України етнічно і мовно неоднорідне. Як і ряд наведених мною країн.
    Виходячи з цього повинна бути мова, яка їх об"єднує. В Україні це українська, яка являється і державною, і офіційною.
    Але не зважаючи на це, законодавство за Законом України "Промовець може виступати іншою мовою. Переклад його виступу на державну мову, у разі необхідності, забезпечує Апарат Верховної Ради України".
    Йдемо далі.
    Державна мова - мова, що виконує інтеграційну функцію в рамках даної держави в політичній, соціальній та культурній сферах, виступаючий в якості символу даної держави.
    Офіційна мова - мова державного управління, законодавства, судочинства.
    Крапка.
    Тепер до початку (Ви знову забули з чого все почалося :mocking:)
    Так зрозуміло?

---------- Додано в 10:52 ---------- Попередній допис був написаний в 10:50 ----------

Я які це ознаки?

18. mrochkizm

mrochkizm Безсмертне поні Команда форуму

Напевне, з точки зору закону, в нас українську зобов'язаний знати лише:
    а) професійний суддя - п.2 ст.14 Закону про мови
    б) той, хто складає слідчі та судові документи - п.2 ст.14 цього ж Закону
    в) військові - ст. 29
    г) нотаріуси - ст.16

З точки зору закону, справді, майже ніхто не має ніяких мовних обов'язків, напевно, це Вас порадує.
    З точки зору життя в державі та поваги до держави...але ок, це ж справді "мої особисті логічні викладки".

19. kjk

kjk Дуже важлива персона

Будь-що що відрізняє її від інших національностей. Мова, традиції, сприйняття історії. По такому критерію - 90% населення сходу просто люди без національності. Добрий приклад - люди які в 1989 на переписі вказали себе росіянами, а 2001-го - українцями. Це також люди без національності, зденаціоналізовані. Якщо в них присутній радянський світогляд - то вони скоріше мабудь просто 'радянської' національності.

20. Дальневосточник

Ким саме вважатись? Самою людиною? Спитайте в неї самої!
    Чи ви будете опитувати професiйних українцiв - щоб вони визначали - хто тут українець - а хто - нi?

Что за бред?!?
    На Востоке отсутствуют традиции, восприятие истории?!?
    Что за шовинизм?!?

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)