Двомовність. 3-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем NorthWind, 1 сер 2012.

Статус теми:
Закрита.
  1. серега-очкарик

серега-очкарик миється в бані

До 11 лет свободно , потому что рос в двуязычной среде , в Дрогобыче.Сейчас нет , т.к. с 76-го года не имел практики общения.Увы

---------- Додано в 00:55 ---------- Попередній допис був написаний в 00:54 ----------

Вот в этом полностью с вами согласен.

2. Capitoshechka

Capitoshechka Наймоскальніший москаль

Ну це кому як...
    Якщо, скажімо, рівнятись на нашого "госпідара Азірова", то тут не допоможе ні медицина, ні Господь...

• Подобається Подобається x 1
  3. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Як же так, я думав тевтонці тупо змішали сермяжну російську мову з польською, щоб розділити братні народи.

---------- Додано в 23:00 ---------- Попередній допис був написаний в 22:59 ----------

Пощастило Серьожа, не застав звірств бендерівських.

4. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Касирка була біла і пухнаста? Чи (скоріш за все) розкрила рота як на базарі чи в совковому гастрономі. Отож таких мавп за прилавками і треба вчити. Хто вона така? Фукнціонал з наперед зазначеним інтерфейсом. Отож нехай функціонує і не огризається. Напевне вилетіла вже з вовчим квитком, нє?

Мій шеф (єврей; вчився в українській школі) штрафує (в тому числі євреїв) за фрази типу "макет на наших мікросхемах":
    - На Кристалівських (Київських)? Чи на Єрусалимських? Ага, на Новосибірських? Ви впевнені, що там "наші" працюють?

Ось так і вибиває совок зі свідомості людей.

5. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Я - не азаров. Чесне слово! :yes:

6. серега-очкарик

Мне казалось , правило форума не коверкать ники форумлян только дебилы не понимают.А если уж захотели ко мне по имени обратиться , то будьте любезны обращаться по полной , тоб то Сергей Анатольевич.

• Подобається Подобається x 2
  7. mrochkizm

mrochkizm Безсмертне поні Команда форуму

Пане Борисе, я прекрасно знаю, що не моніторила. Мене зацікавив юридичний аспект, тому я і підкреслила саме це слово, оскільки мовне питання для мене теж дуже важливе.

Я вам охоче вірю, оскільки прекрасно знаю, що в Східній та Південній Україні багато де, переважно в сільській місцевості, розмовляють саме українською, хоч і не надто чистою. Я бувала на Півдні, спілкувалася виключно українською, відповіді отримувала або російською, або українською (майже літературною в деяких випадках, в інших - ламаною). І всього лише раз почула "разгаварівайтє па русскі, ето русская зємля". Цій людині я не відповіла нічого - то був старий дядько без ніг на інвалідному кріслі. Може, я і вчинила неправильно, що змовчала, але я не змогла взагалі нічого відповісти цій людині просто з жалю. А одна жінка десь з Маріуполя то мало не по п'ятах за мною ходила і просила "говоріть ще, у Вас така чиста мова!".

Ясна річ, що з точки зору логіки це дивно. Візьмемо, для прикладу, супермаркет десь у Закарпатті. Відпочивала я колись в Солотвино. Зайшла в магазин. Там і продавщиця, і відсотків 90 народу в черзі між собою спілкувалися румунською. В румунській я ні бум-бум :) А тепер уявімо, що ні продавщиця, ні люди в черзі не знають української. І я тоді не зможу купити шоколадку у власній державі. Абсурд? Абсурд. Шоколадку я купила, хоч і говорила українською. Ясна річ, що російська набагато зрозуміліша, аніж румунська, але, думаю, паралель зрозуміла.

Взагалі, я дотримуюся тої позиції, що підтримка регіональних мов не має бути на шкоду мові державній. Це раз. Державну мову мають знати усі (це ж очевидна річ), і навіть якщо в місцях компактного проживання представників якоїсь національності спілкування здійснюється цією мовою, в т.ч. і в супермаркетах, то на звернення клієнта державною мовою відповідь має бути дана також державною мовою. Хоч того і не прописує закон, але це ж логічно очевидно. (Я зараз не про випадок з свободівцем та касиркою, а про власну позицію в тому питанні). Я не буду записувати у вороги народу касирку, яка до мене чи після мене обслуговуватиме покупця російською, ні. Але я волію, аби в громадських закладах, торгових точках і т.п. мені відповідали українською, якщо я звертаюся до них українською.
    Так само вважаю, що інтернет-сайти всіх компаній, які працюють в Україні або створюють свою версію сайту саме для України, мають мати українську версію. Тобто сайт може бути перекладений хоч на тридцять мов, але українська версія там конче має бути.

А ще я думаю, що українську треба популяризувати. Щоб нею говорили не тому, що так треба, а тому, що це модно, що українська - це красива мова і що є чітка ідентифікації української з державною мовою сильної та успішної країни.

Залишилася "дрібничка" - побудувати ту сильну та успішну країну.

8. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

9. серега-очкарик

+1000 Вот именно , что популяризировать! А не силком.

10. Дальневосточник

Бачите яка річ - діло не в "купити" або "зрозуміти" - а саме - відпоівідати.
    Мирошниченко жадав саме щоб з ним спілкувалися сам державною!
    Ще раз скажу - я не маю в своєму житті прикладів, колиб чоловік був не в змозі домовитись. Я не хочу казати поганого про Україну - але у Чехії - де ні українска ні російська не має значення - можно домовитись без істеріки - з повним задоволенням сторін.

11. mrochkizm

mrochkizm Безсмертне поні Команда форуму

Та ясно, що домовитися можна, навіть жестами. Але коли мова йде про громадське місце у власній державі - то це трошки не той випадок.
    Я вже детально описала вище свою позицію в цьому питанні. Звертання в супермаркеті державною - відповідь державною, це ж абсолютно нормальна та логічна річ. Звертання будь-якою іншою мовою - будь ласка, нема питань, відповідь тією ж мовою, якщо касир її знає (кажу "касир", бо взяли за основу ситуацію в супермаркеті).

Інша річ - це реакція депутата на відповідь йому російською. Шкода, що немає відео, а лише декілька рядків у ЗМІ. Може бути, що касирка йому нахамила. Може бути, що він і сам їй нахамив у процесі того інциденту. А швидше за все, то просто використав ту ситуацію як піар. Не вірю, що до того моменту Мірошниченка не обслуговували російською.
    Мені не дуже подобається, коли береться одиничний випадок, без належного висвітлення всіх деталей, і це подається як боротьба за мову чи обстоювання мови. Погоджуюся з написаним, що перш за все потрібно звертатися до власників супермаркетів, з проханнями пояснити мовну політику їх торгових точок, з скаргами, з клопотаннями про забезпечення якості обслуговування в усіх аспектах, в тому числі й мовному. Просто такий вид діяльності потребує часу, зусиль, вміння вести діалог - а головне, він залишається за кадром. На ньому не пропіаришся.
    І, повторюся, мову треба популяризувати. Тоді люди заговорять нею самі.

12. forester

forester Well-Known Member

13. Hyligan

Hyligan Іронічний

Цікаво як відреагували б чехи на те що касир "абщається" російською...ну або німецькою, я чув там з німецьку теж колись пхали в другу державну.

14. Fedir Vygovskiy

Fedir Vygovskiy Well-Known Member

---------- Додано в 16:44 ---------- Попередній допис був написаний в 16:38 ----------

Останнє редагування: 23 бер 2013
  15. Fedir Vygovskiy

---------- Додано в 17:37 ---------- Попередній допис був написаний в 17:16 ----------

Нічого дивного. В Луганську в"єтнамки задають тон щодо вивчення державної:)

16. серега-очкарик

Дякую, врахую на майбутнє

17. Fedir Vygovskiy

:drinks:

18. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Перемогла громадянка України, яка народилась і виросла в Україні. В місті Ровеньки Луганської області.
    Чергова казочка для свідомінутих.
    Принимая во внимание, с одной стороны, настоящее тревожное положение общества, волнуемого политическими событиями, а с другой стороны имея в виду, что вопрос об обучении грамотности на местных наречиях не получил еще окончательного разрешения в законодательном порядке, министр внутренних дел признал необходимым, впредь до соглашения с министром народного просвещения, обер-прокурором св.синода и шефом жандармов относительно печатания книг на малороссийском языке, сделать по цензурному ведомству распоряжение, чтобы к печати дозволялись только такие произведения на этом языке, которые принадлежат к области изящной литературы; пропуском же книг на малороссийском языке как духовного содержания, так учебных и вообще назначаемых для первоначального чтения народа, приостановиться.

Белетристика (від франц.(французький) belles lettres — витончена словесність), в широкому сенсі — художня література взагалі. У вужчому і більш споживаному сенсі — художня проза, на відміну від поезії і драматургії. Інколи під Би. мають на увазі ідейно і художньо недосконалу літературу. Широко поширено поняття беллетрізация, яким позначають прагнення багатьох авторів наукових і науково-художніх книг в цілях цікавості сполучати документальний матеріал з елементами художнього оповідання.
    В США на сешеанській, в Канаді на канадійській, в Швейцарії на швейцарській, в Люксембурзі на люксембурзькій, в Ватікані на ватіканській...

19. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Василь остаточно очманів від теоріх змови. Василю, ви метрики піднімали? Може ви не Василь?

20. Дальневосточник

Есть для профессиональных украинцев пример просто чудовищного свойства - Австрия.
    Там говорят на языке соседнего государства!!!
    Как наши "свiдомi" еще не открыли австриякам глаза на этот ужас?!? :)))

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)