Двомовність. 3-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем NorthWind, 1 сер 2012.

Статус теми:
Закрита.
  1. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

"Дура лекс" - а як щодо того, хто намагається підмінювати ЗАКОНИ своїми вигадками?
    Нагадую, мій земляк ВИГРАВ СПРАВУ У СУДІ, коли вимагав відповіді в ощадкасі відповісти державною мовою. Якусь компенсацію йому виплатили.
    "1. Під державною мовою розуміється мова, якій державою надано правовий статус обов'язкового засобу спілкування у публічних сферах суспільного життя.
    Державною мовою в Україні є українська мова...
    4. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, об'єднання громадян, установи, організації, а також усі суб'єкти власності і господарювання зобов'язані створювати необхідні умови для користування громадянами України державною мовою...
    6. Володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування є обов'язковою умовою для прийняття до громадянства України. Ця умова не поширюється на осіб, які мають психічні, фізичні вади (сліпих, глухих, німих та інших осіб)...
    Стаття 21. Мова обслуговування населення
    1. Мовою обслуговування населення підприємствами, установами та організаціями зв'язку, транспорту, охорони здоров'я, соціального захисту населення, торгівельними та іншими підприємствами, установами та організаціями, що діють у сфері обслуговування, є державна мова.
    2. У місцевостях, де більшість населення становлять громадяни, які належать до національних меншин України, обслуговування громадян може здійснюватися поряд з державною мовою також мовою відповідної національної меншини."
    http://prosvitjanyn.org.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=252&Itemid=89

Останнє редагування: 22 бер 2013
    • Подобається Подобається x 2
  2. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Шановний аксакале!
    Ви привели статтi зi старого Закона.
    Оце i є - пiдмiна своїми вигадками. :sorry:

• Подобається Подобається x 1
  3. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Хто дура? Тьотя Бася чи тьотя Сура, яка вільно трактує закони?

Тобто тьотя Бася може обслужити і на ідиш. Замість цукерок відпустити цукєр.

4. Capitoshechka

Capitoshechka Наймоскальніший москаль

Дядьку, Ви шо - з дуба впали? Чи чимось обдовбалися? Тоді приведіть мені статтю закона де написано що китайська, англійська, корейська мова - іноземні. Мова будь-якої іншої країни є іноземною і не важливо - чи ця країна знаходиться за 5 км від Вас чи за 5000. Скажіть мені будь ласка, чому російська література в школі включена до категорії ЗАРУБІЖНОЇ? Ви не вкурсі?
    А українська мова і фінська в Росії - вважаються іноземними чи ні?
    Російська мова є головною державною мовою Росії, і це зазначено в нормативних документах Росії. Скажіть мені, чому державна мова іншої країни для мене не повинна бути іноземною?

• Подобається Подобається x 4
  5. Дальневосточник

Племiнничку! Не хамiть, будь ласка. А ТАКож не пишить дурню про iншi держави - бо яким ви боком будете прикладати їх до України? Чим бикувати - краще почитайте Закон. Знайдiть нарештi там визначення "росiйська мова в Українi". :hi:

6. Boris_Kiev

Ну і шо там? Перша позиція у списку "додаткових, обмежено дозволених"?
    Ніхто не забороняє певним громадам скинутися, винайняти вчителів та навчати діток будь-яким мовам. Тільки нефіг тягнути на це державні гроші.

7. Capitoshechka

Тобто якщо я Вас правильно зрозумів - російська мова по відношенню до інших держав, в тому числі і до України, не іноземна?

За Вашою логікою німецька також не відноситься до іноземних?

8. Дальневосточник

До чого тут "логiка"? До чого недолугi "приклади" з iнших держав?
    Шо каже закон? :hi:

9. Capitoshechka

Для тих хто на бронепотязі - я з закону статтю вкинув. І реквізити закону також написав. І німецька мова має такий самий статус як і російська. І решта мов, які там перераховані - аналогічно.
    Тому повторю запитання: чому німецька мова відноситься до іноземної, а російська ні (і звідки ви це взяли)?

10. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Нічого тут пропагувати македонський суржик. Назви місяців - і то з латиниці стибзили. Ганьба, а не країна, зборище злодюг, які гребуть під себе все шо тільки можна.

11. серега-очкарик

серега-очкарик миється в бані

Вот интересно , как касаемо украинских школ в России , так совсем другую песню заводите .

12. Дальневосточник

От бачите - знайшли ТАКи! І всі, я сподіваюсь, прочитали - і зрозуміли, що а також вільно використовуються російська. А тепер повернемось до початку - незаконних вимог павіана з "свободи" до касирши. Як ви бачите - в Законі нема обв'язку переходити на державну. Ось і все, що я мав на увазі.
    Дякую. :hi:

Логіка тут нідочго. Є закон, яким статус мови в Україні і визначається.
    Читаємо і намагаємось зрозуміти. :)

• Подобається Подобається x 2
  13. Capitoshechka

От блін... ти йому сси мизи очі, а він каже "ДОЩ ІДЕ". В даному випадку я у Вас запитав - чому російська не іноземна?

Поясніть мені - ЧОМУ РОСІЙСЬКА МОВА НЕ ПІДПАДАЄ ПІД ІНОЗЕМНУ на Вашу думку? І які мови підпадають, якщо такі є?

14. Boris_Kiev

Ви спеціально ігноруєте те, що процитував Аксакал? Він навів також і виключення з Закону. :)

15. mrochkizm

mrochkizm Безсмертне поні Команда форуму

Ситуація:
    а якщо людина не розуміє російської? :) І касирка відмовляється перейти на українську, що тоді? :)

16. Boris_Kiev

Касирку - у прибиральниці. Нехай пише листи щастя Азарову. :)

17. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Фарион предложила сажать в тюрьму за пренебрежение украинским языком

Нардепы от "Свободы" Ирина Фарион и Юрий Михальчишин предлагают ввести наказание в виде лишения свободы за публичное пренебрежение украинским языком как государственным.

Соответствующий законопроект №2601, авторами которого являются политики, зарегистрирован в парламенте 21 марта, сообщают "Украинские новости".

Свободовцы, в частности, предложили дополнить соответствующей нормой Уголовный кодекс и установить, что публичное пренебрежение или унижение государственного языка, которое нанесло существенный вред национальным интересам или несет реальную угрозу национальной безопасности Украины, наказываются ограничением свободы на срок до 3 лет или лишением свободы на тот же срок.
    Такое же наказание предлагается ввести за сознательные действия, совершенные с целью вытеснения государственного языка из информационного пространства, сужения сферы его функционирования.

Кроме того, предлагается ввести уголовную ответственность за запрет или ограничение прав на свободное использование украинского языка, за создание искусственных условий для доминирования иностранного языка в сфере коммуникаций, информационных систем, информационной собственности, в государственных и коммунальных дошкольных учреждениях, общеобразовательных учреждениях, средних специальных и высших учебных заведениях.

За эти же действия, совершенные госчиновником или повторно, или организованной группой, или с использованием СМИ, связанные с разжиганием национальной или религиозной вражды, или соединенные с насилием, либо же угрозами, законопроект предполагает наказание в виде ограничения свободы на срок от 3 до 5 лет или лишения свободы на этот же срок.

Если эти действия повлекли тяжкие последствия, предлагается наказание в виде лишения свободы на срок от 5 до 7 лет.

Согласно пояснительной записке, принятие законопроекта позволит прекратить антиукраинскую деятельность лиц и групп, стремящихся нанести ущерб конституционным основам Украины, а также даст правовую возможность правоохранительным органам проводить защиту украинского языка как одного из основных государственных символов.

18. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Правильно! Визнати, що це є відвертим хамством! Якщо людина не має довідку про хворобу Дауна и т.п., вона МОЖЕ хоча би так-сяк опанувати державну мову. Особливо, якщо (повертаючись до початку розмови) пнеться у сферу обслуговування.

19. Capitoshechka

За так-сяк хай шурують бичкам хвости крутити, а не штани у ВР протирати. Тим більше що в країні дефіцит ВРХ - більше толку буде.

20. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Цікаво, що нам дасть Росія сьогодні? Вже й складати нікуди, а вони все дають і дають. Вже сало з салом їмо, а не з хлібом, а Росія все ублажає і ублажає.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)