Двомовність. 2-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Дальневосточник, 10 чер 2011.

Статус теми:
Закрита.
  1. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Ви про бажаючих?

Чи про бажання?

Якби було виконане - не обговорювалось би...

• Подобається Подобається x 1
  2. iso

iso Well-Known Member

Аж тепер зауважив...:blush: А так якби не сказали Бо ж розмовляв я з Дальнєвосточником ...:scratch_one-s_head:

Різницю вловлюєте7:)

3. - разница в том, что Вы опять пана Дальневосточника перепутали, на этот раз с пани Un.Known? Да, последней нужно, чтобы в госконторах исторической родины во время посещений к ней обращались только по-украински, ей так символично. А пану Дальневосточнику нужно, чтобы на родине, в которой он живёт, гражданином которой является и платит налоги, к нему обращались в госконторах на том же языке, на котором он (и почти всё население его города) говорит. Я вот это уловил. Наверное, не то... ;)

• Подобається Подобається x 2
  4. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

5. iso

iso Well-Known Member

6. Un.Known

Я б на Вашому місці не ризикувала настільки впевнено розкидуватись, як "ей" - так чи не так, і з яких причин.

7. iso

iso Well-Known Member

Може я Вас здивую, але мені також цього треба. І навіть якщо звернулися на іншій, то повинні (тут-повинні) одразу перейти на українську.
    А хіба Дальневосточник цього не має о_О Чи Ви про яку родину?

8. - правильно, и в Луганске в том числе. Вы ведь гражданин страны, а не "исторической области".

- может, я Вас удивлю, но нет, не мае. Если обратился по-русски, никто не ОБЯЗАН перейти на русский. Могут перейти, если захотят, а могут не перейти. А Вы разве этого не знали? о_О

Если же Вы конкретно про мою цитату:
    - то и тут мимо. На Родине - это и в Киеве, и во Львове, и в Стрыю. И кто там к нему обратится в госучреждении по-русски? Да и не должны бы обращаться. Но не должны и перейти.

9. iso

iso Well-Known Member

Тоді простий аналіз - Дальневосточник говорить по-російськи (Луганськ?), і майже усе населення його міста говорить по-російськи. І йому хочеться, щоб в усіх держконторах з ним говорили на недержавній мові - по-російськи. Логічне бажання в україномовного, щоб в усіх держконтрах з ним говорили по-українськи. Питання. Чиї інтереси в цьому випадку краще захищені, в російськомовного, чи в україномовного?

---------- Додано в 17:37 ---------- Попередній допис був написаний в 17:33 ----------

Хоча уся ця розмова почалася з того, що я заперечив відверту неправду:

10. -Erebus-

Україномовного - бо його мова є державною. І в держзакладах обов'язани відповідати на неї. А російською можуть відповісти, а можуть і послати зі словами "я розмовляю тільки державною!" (ніяких гарантій)!

11. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Забувши при цьому, що вчора відзначався Міжнародний день рідної мови...

12. Un.Known

До дня мови, статус Гаськи Шиян.

13. iso

iso Well-Known Member

Зобовязані - не значить відповідають.
    Ви знаєте про такі випадки?
    Із Закону про мови:
    " Службові особи державних, партійних, громадських органів,
    установ і організацій повинні володіти українською і російською
    мовами, а в разі необхідності - і іншою національною мовою в
    обсязі, необхідному для виконання службових обов'язків.
    Громадянин вправі звертатися до державних, партійних,
    громадських органів, підприємств, установ і організацій
    українською чи іншою мовою їх роботи, російською мовою або мовою,
    прийнятою для сторін.
    Відмова службової особи прийняти і розглянути звернення
    громадянина з посиланням на незнання мови його звернення тягне за
    собою відповідальність за чинним законодавством."
    Поясніть, будьте добрі, чого ще бракує російськомовним, а тим паче заїжджим росіянам, до повного щастя?:)

14. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Плакату з написом "Нехай щастить!"
    Вам всім не набридло товкти воду в ступі? :)))

15. KLIBERN

KLIBERN Status Quo

Штампу у паспорті... :mocking:

16. - по 101-му разу уже пояснять? Зачем Вам право на жизнь в конституции, если и так обычно никто не убивает, а ежели что - родственники отомстят? Зачем право на медицинское обслуживание, образование, если за всё платить приходится? Зачем Вам вообще законы? Если знаете ответ - то сами и ответите про гарантии для языка.

17. -Erebus-

100500 разів вже писали - щоб мати Гарантії!
    Бо як було при Ющенко - взяли і заборонили показувати кіно російською, на Сході така новина була сприйнята більшостю громадян негативно.
    Так і зараз.
    Сьогодні все гаразд з російською, а завтра вже будуть якийсь заборони!

18. Un.Known

І що пропонуєте?
    Власне.

Де вони, гарантії для мови, якщо мені в Україні відповідають не українською?

Це, власне, і до Вас, Еребусе, питання.

19. KLIBERN

KLIBERN Status Quo

Гарантії прав національних меньшин прописані у Конституції Украіни, шановний. Якщо їх будь хто, незалежно від посади порушає, треба звертатися до Конституційного суду.

20. - вопросы и претензии к исполнительной власти, если не обеспечена возможность, через судебную, раз нарушено право.

У украиномовного гражданина есть право обратиться в суд, если нарушено его право общаться с государством на его языке. Если Вы этим правом не пользуетесь - это Ваше дело. Раз гражданство сохранили - приезжайте, настаивайте. А у русскоязычных в стране, из которой они никуда и не уезжали, такого права нет.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)