Двомовність. 2-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Дальневосточник, 10 чер 2011.

Статус теми:
Закрита.
  1. Luna

Luna змИючка - сокровище :)

Практических ограничений минимум, в том-то и дело. Скорее речь не об ограничении возможностей русского - на нем сейчас можно получать образование, читать прессу, смотреть театральные представления и т.д. Речь о преимуществе украинского, собственно...вы так и предлагали:)
    Да, не запрещают. И практически не печатают на этих языках газет и журналов. Почти...как и на украинском - все больше угнетенный русский)

Эхх...Живу в русскоязычном городе и свободно общаюсь на родном языке практически во всех сферах своей жизни и не подозреваю, что что-то где-то красноречиво и т.д.))
    Перечислите, пожалуйста, аргументы ЗА второй гос и увидите, что практически все они либо уже реализованы, либо могут быть реализованы с помощью регионального статуса.

А кто кого спрашивал? Я Вам больше скажу, и правильно, что пока не спрашивали. Ибо решение народ сейчас примет неосознанно...

• Подобається Подобається x 3
  2. Полковник

Полковник миється в бані

Слушайте!
    Вы ведь умная женщина!
    Зачем пургу несёте?

• Подобається Подобається x 2
  3. forester

forester Well-Known Member

И каким, на Ваш взгляд, будет это решение?

4. Luna

:) Могу себе позволить, Полковник.
    Давайте попробуем смоделировать ситуацию: русскоязычный регион, дети поступают в ВУЗ, надо мову учить...А если проголосовать "за" и крикнуть "дайош!" - можно не напрягаться. Ни детям, ни родителям. Аргумент за второй гос? Безусловно. Разумный? В ущерб украинскому.
    Проблем сегодня в наших странах с головой. Достаточно поднести спичку. "Мы хотим и нам не дают" - чем не фитиль?
    А решения такого рода должны приниматься только с холодной головой, ИМХО. Нужно расширить права русскоязычного населения? Скажу Вам на примере Одессы - для этого и статус не нужен, Программа поддержки русского функционирует и процветает. Вы не знали, пан Форестер?

---------- Додано в 22:04 ---------- Попередній допис був написаний в 22:02 ----------

Не знаю. Думаю, за второй гос, и не потому, что он нужен большей части страны. А потому, что из него делают некое "послабление - конфетку" для народа.
    Я не против референдума. Но считаю, что перед такими опросами необходимо провести разъяснительную работу и четко озвучить людям правовые последствия их выбора - любого. Тогда все будет честно.

5. Hyligan

Hyligan Іронічний

Ну я так розумію якщо двомовність то кожен громадянин повинен знати дві мови.........ну а чиновники то просто зобов'язані ;)

• Подобається Подобається x 1
  6. Luna

:)Не заздрю тоді російським чиновникам. У них державних мов багато.

7. forester

forester Well-Known Member

Нет. И с какой эффективностью эта программа фунукционирует? Она позволяет учиться в вузах или хотя бы общаться с органами власти на русском?

8. Luna

Погуглите и почитайте, программа позволяет выбирать язык обучения в любой школе города, расширяет границы изучаемых произведений русских классиков, финансирует закупку русскоязычной литературы для школ и садов и многое другое.
    Насчет органов власти, ну..ребята, откройте официальные сайты городов и посмотрите.
    Эта программа не аргумент против второго госа, это иллюстрация угнетенности русского:)

9. KLIBERN

KLIBERN Status Quo

Складається таке враження, що деякі чиновники спочатку одержують посаду, а потім починають вчити українську мову...:pardon:

10. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

11. KLIBERN

KLIBERN Status Quo

12. kozhuk

kozhuk New Member

Ця тема досить тонка. Я зустрічала російськомовних людей, які толерантно, навіть із симпатією ставляться до носіїв української мови. Мені здається (я за фахом філолог), що дуже небагато в світі знайдеться людей, які в повній мірі володіють кількома мовами, так, щоб уміти мислити ними всіма по черзі, а не перекладати внутрішньо на свою питому. Якщо чесно, взагалі мало собі це уявляю. Якийсь сюрр. Перші пів року після переходу на українську були дуже складними для нас із чоловіком. Все ж таки велику частину свідомого життя ми провели на Сході України. Перші місяці я його постійно виправляла. Але він не заперечував (перехід – наше спільне рішення), тож поступово стало налагоджуватися. Заввага: лається за кермом все ж таки російською, як радистка Кет). Проте і нині іноді зазираю у словник. Легко спілкуватися на вулиці, в черзі за продуктами, аптеці, а от коли спілкуєшся, наприклад, про літературу, чи про модель голографічного всесвіту – іноді слів бракує. Отже, все має ціну. Та я не жалкую, адже життя триває. Помітила, що внутрішнє мовленнєве переналаштування – це хороший поштовх для саморозвитку.
    З другого боку, є люди, яких ми з вами бачимо такими літературно-українськомовними" на екрані ТБ. Але відомо, що для них це – частина роботи. Вдома, з рідними-друзями, з усіма вони суто російськомовні. Хіба ж це дорожче за тих, хто прагне хоча б дітей своїх навчити мові, яку викорінювала влада так довго?

13. iso

iso Well-Known Member

Якщо жити в різнорідному мовному середовищі - без проблем. Скажімо, перемикаю мислення укр-рос автоматично. В прикордонних районах, на Закарпатті напр. мадярська-рос-укр. Інша справа, якщо знання мови пасивне. Що переважно зустрічається у російськомовних стосовно української.

Останнє редагування: 11 лют 2012
  14. zherech

zherech Well-Known Member

:good:Я,як російськомовна людина,більш того громадянин РФ, абсолютно толерантно ставлюсь до носіїв украінської мови. Серед тих самих носіїв маю багато знайомих та друзів дитинства.

15. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

ТАК і що я бачу... знову же: "російської не можна давати статус другої державної в Україні, бо це мова окупантів, і якщо такий статус їй дати, то українська загине..." І що друга державна в Україні (яка власно буде корисною сме громадянам України) - це на користь Росії (Росії проблеми України зараз не цікави - своїх вистачає).

А ось це:
    взагалі повна марення, Якщо ЗУ і центральна так можуть сказати, то Східна Україна колонією у повному сенсі цього слова не була, а була радше повноправною частиною Імперії і разом з Російською Імперією українці приєднали нові земли...
    І зрозумило що більше за 300 років спільного життя - російська мова на Сході і півдні тільки поширювалась!
    А аби хотіли українську знищити, то невже би укараїнська взагалі би дожила до наших дней?

16. Luna

Те, що хочеться:) Що зручно)

17. KLIBERN

KLIBERN Status Quo

Ви бачите, те що хочете бачити...:mocking:
    Це не моя цитата.:nea:
    Цілком вірно, Росії проблеми України зараз не цікаві. Тому що Україна сама стала для Росії проблемою...:yes:
    В повному сенсі, не вповному... Яка принципова різниця? І чого то я маю ділити Україну?:dntknw:
    Знищити не знищили, але рОсійську поширювали.Самі ж пишете...:)))

18. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Та ну? Яким чином?

---------- Додано в 16:39 ---------- Попередній допис був написаний в 16:38 ----------

Але більше поширювали її Гоголь, Пушкін, Достоєвскій...

19. Полковник

Полковник миється в бані

Пан из Израиля переоценивает Украину?

20. iso

iso Well-Known Member

В повному сенсі-це коли б довелося добиратися в Україну за три-девять земель? Є ж везучі кололонії:scratch_one-s_head:

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)