Двомовність. 2-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Дальневосточник, 10 чер 2011.

Статус теми:
Закрита.
  1. - надо же, а я от тех, кто за двуязычие, слышал, что любой здравомыслящий человек "должен" (и они тоже не уточняли, кому должен) понимать, что двуязычие не поставит под угрозу существование украинского языка, т.к. существуют густонаселённые регионы с почти полностью украиноязычным населением.

• Подобається Подобається x 1
  2. KLIBERN

KLIBERN Status Quo

Сегодня это ещё экзотика, но следующее поколение армян со следующим поколением украинцев с большой долей вероятности будет говорить по-английски.:pardon:

• Подобається Подобається x 2
  3. iso

iso Well-Known Member

"а я от тех, кто за двуязычие" чув, що українська мова - "наречие руссконо". Зрештою, я про здравомислячих

4. kozhuk

kozhuk New Member

Я виросла у Дніпропетровську. Мама переїхала туди з Київщини після навчання за розподілом. Вчилася я у виші за спеціальністю "Українська мова та літ-ра", але в побуті користувалася російською. Так говорили батьки, так говорили всі довкола. Заговориш українською - робляться такі очі, ніби ти з іншої планети. Зізнаюся, у мене просто на той час не вистачало мовної стійкості: якщо до мене українською зверталися, то і я так відповідала, а в решті випадків користувалася російською. Тільки після створення моєї сім'ї і народження сина ми з чоловіком прийняли рішення про перехід на українську. Звичайно, бувають виключення, коли людина просто не розуміє українську (скажімо, якщо вона з Польщі - їх теж вчили російської у школі). Але, як показав 5-річний досвід, українську в Україні розуміють майже всі. До речі, коли ми стали говорити українською, частина з оточення просто стала з нами рідше спілкуватися або ж поступово припинила стосунки. Але не найближчі друзі. Є ті, хто не вміє говорити українською, тому відповідає російською. Але ми цілком повноцінно спілкуємося в такому двомовному режимі. Такі наші друзі навіть намагаються приводити своїх малюків до нашого малого, аби вони попрактикувалися в мовленні українською.

• Подобається Подобається x 6
  5. KLIBERN

KLIBERN Status Quo

В Ізраїлю воліють вивчати англійську...:pardon:

6. те, кто за двуязычие - тоже про здравомыслящих (фанаты единомовности, обс...ющие русский язык, тут не редкость, но о них грешно всерьёз), вот ведь оказия какая. И множества эти ваши явно не пересекаются. Может, терминологию поменять, не? :)

Впрочем, договариваются только те, кто хочет договориться.

7. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Нагадало анекдот:
    Хто які мови вивчає у Ізраїлі?
    - Оптимісти - івріт, кар'єристи - англійську, пессимісти - арабську...
    -А реалісти?
    -Реалісти вивчаються плавати. :)

8. iso

iso Well-Known Member

Це нормально щодо державної мови? Почитайте, яу у демократичній Франції дбають за державну мову і порівняйте, як у націоналістичній (мало не фашистській) Україні
    http://dt.ua/POLITICS/movne_zakonod...ni_u_frantsiyi_poglyad_kriz_viki-1-87153.html
    http://dt.ua/POLITICS/movne_zakonod...ni_u_frantsiyi_poglyad_kriz_viki-2-87189.html
    Цікаво, що означають схалення під дописом kozhuk?
    Невстранец (Нині), Полковник (Нині)

9. zherech

zherech Well-Known Member

Не знаю,насчет армян,но в том же Львове есть буквально штук 5-6 школ ,где обучение анлийскому языку идет на должном уровне.Я заканчивал в свое время 45-ую школу,поэтому представляю о чем говорю.

10. - Вы предлагаете друзей принуждать общаться с Вами (на державной) через полицию? :)))

11. iso

iso Well-Known Member

12. Luna

Luna змИючка - сокровище :)

Я так розумію, щодо іншого у Вас заперечень не буде?
    Я теж не пригадую, щоб хоч словом торкнулась офіційних заявлень Росії. "Сусіди" - це ми з Вами, пане:)

13. KLIBERN

KLIBERN Status Quo

А ось в Росії реалісти вивчають коран на китайській мові.:mocking:

14. Luna

Как говорит наш ректор Юракадемии : "Говорите и вы". И в этой теме неоднократно выкладывались рассуждения по этому поводу. В общем-то, думаю Вы с iso согласитесь, что никто никому ничего н е должен - но рассуждая логически ясно, что угроза украинскому от второго госа очевидна (не буду повторяться, Вы легко найдете , в чем она заключается).

15. -Erebus-

Так а згадайте Совєтські часи? Російська була державною - і що померла мелодійна?
    Зовсім ні!
    Та і "нащадкі окупантів" вивчали Українську у школі, і часто ще краще за Українців іспити складали!

16. Luna

Не зовсім ні. Вірніше - зовсім ні у ЗУ, і не зовсім ні у південній Україні, яка (не беремо у розрахунки Крим) має величезну кількість україномовних куточків, синам якої надійно пояснювали, що до ВНЗ вступати вони будуть, використовуючи російську.
    Мовчу про зневажливе ставлення як до взірця селюковості, вибачте за таке слово.
    А Полковник не найкращий приклад. Розумієте, чому.

17. -Erebus-

Я не вивчаю китайську. Радше українську... тут на форумі!

Коран не читав, але читав книгу ПРО коран!

18. - от второго госа "очевидна" угроза только статусу украинского "как единственного госа". Всё остальное совершенно неочевидно, Вы так скоро вслед за iso начнёте на "здравомыслящих" ссылаться :)))
    - Вы имеете в виду, что iso со мной согласится? Не, он не согласился.

- орлы иначе не умеют! :good:

19. Luna

Вот когда начну, не используя другие аргументы, тогда и упрекнете;)
    Не очевидно - грустно, но переживем, в любом случае повторять нет смысла, об этом уже говорили.

А где Пан Полковник учился? Не на ЗУ , случайно?

20. KLIBERN

KLIBERN Status Quo

Судя по всему украинский в ней преподавали ещё хуже, чем английский...:sad:

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)