Двомовність. 2-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Дальневосточник, 10 чер 2011.

Статус теми:
Закрита.
  1. Luna

Luna змИючка - сокровище :)

Зачем? Не обобщайте, пожалуйста. Вам нужен, уважаю Ваше мнение. Мне - нет.

Вариативно) Болгары, поляки, евреи, молдоване и иже с ними считают, что не всем.

• Подобається Подобається x 1
  2. LANA

LANA Well-Known Member

1 Надо не только мнение уважать но права этнического народа, который высказывает мнение.
    2 Вариативно - региональный язык в местах компактного проживания.

---------- Додано в 09:47 ---------- Попередній допис був написаний в 09:42 ----------

Это как? Все украиноязычные откажутся от своего родного языка?
    Вы можете представить себе что Львов перестанет говорить на мове? НЕТ. Так для чего лишать прав миллионы граждан.
    Донбасс - будет частью Россиии? Запреты это ускорят.

3. iso

iso Well-Known Member

А Ви не розумієте? Тупістю назвати це не можу, не маю підстав. Лишається - лицемірство

4. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Вам - ні, так і не користуйтесь російською у державних справах, а ось інша громадянка України, а саме пані Лана, хоче робити і державні справи Російською, а скільки таких громадян? Впевнений, що декілька мільонів є точно!

5. iso

iso Well-Known Member

І на здоров"я. А хто їм це боронить.

6. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Із задоволенням доповнюю: чомусь ;) хтось ;) кожного разу не цітує до кінця: умови для розвитку мов меншин, що ним загрожує вимирання. Приблизно так. А російська в Україні - як пташеня зозулі у гнізді.

---------- Додано в 13:12 ---------- Попередній допис був написаний в 13:06 ----------

Вам не відомо, що на Сході і Півдні отримати довідку не російською, а українською не так просто? На цьому форумі навіть була гілка, де обговорювалося: мій земляк аж судився через це?

• Подобається Подобається x 2
  7. -Erebus-

Тобто довідку дають мовою, яка є черговою і звичайною мовою нацменшин України? Дивно все це...

8. Luna

1. Я к нему отношусь - к этому , как Вы выразились, этническому народу ( я так понимаю, речь идет о русскоязычном населении Украины). Поэтому и прошу не обобщать - ВАМ нужен гос - добивайтесь, мне нет. И права у нас с Вами совершенно идентичны, ну..как у этнического народа;)
    2. Поддерживаю. Русскому нужен региональный статус в местах нашего с Вами компактного проживания)

---------- Додано в 19:13 ---------- Попередній допис був написаний в 19:10 ----------

А пани Злата хочет на польском, а пани Ида - на иврите, мадам Софико - на грузинском...Чиновники наши лопнут столько языков знать, но что поделаешь..права.
    Тот, кто хочет вершить Государственные дела, должен для этого обладать определенным уровнем интеллекта, что подразумевает способность выучить язык страны, в которой живешь. Если ж е речь о собственных делах в гос. учреждениях - то тут я пани Лану поддерживаю и считаю, что региональный статус позволит их вершить в наших регионах на русском.

---------- Додано в 19:15 ---------- Попередній допис був написаний в 19:13 ----------

Удивлена. Мне такое неведомо.

9. -Erebus-

На ціх мовах не буде і пари відсотків, а російську використають мільони!

10. Luna

Кількість російськомовних громадян України не робить їхні права "правее прав" носіїв інших мов. Але! Доречним буде зробити регіональною російську у тих місцевостях, де російську використають мільони!.
    До речі, якщо Вам зручніше на російській - я із задоволенням:)

11. -Erebus-

Тобто майже по всій Україні, а значить логічніше вже її зробити Державною!
    Але кількість впливає на вирішення яким саме робити статус російської. Тим більш, шо грузини в Україні теж користуються російською - був у Одесі, сам бачив!

12. Luna

Хіба кількість є визначальною? Ми ж з Вами не можемо собі дозволити поверхневих суджень, чи не так? Необхідно зважувати і на інші фактори, серед яких важливість укріплення та розвитку функціонування української для нашої державності. Втратити мову - безглуздя, а в деяких регіонах двох слів зв"язати молодь свого часу не могла. Якщо друга державна заважатиме першій, а вона заважатиме, бо щезне мотивація для вивчення - вважаю, що ризик не виправдовується потребами російськомовного населення. Тим більше. що ці потреби цілком задовольнятиме регіональний статус.

В разі проведення референдуму - так.
    Так і сказали? При зустрічі? "Привіт, росіянин, я грузин і розмовляю російською"?)))
    Ну звичайно, мова, яку зробили свого часу універсальною в усіх "15 республік - 15 сестер, одна старша, іншим яблучко" є варіантом спілкування для їх колишніх мешканців. Ну і добре. Але на мій погляд, російська вже мала безліч можливостей для укріплення своїх позицій, тому зараз питання розширення меж її впливу особисто мені здається...цікавим лише для політиків. Певного кола політиків. Народу, російськомовному, було б потрібно мати можливість користуватись рідною мовою в усіх галузях свого життя - а для цього державний статус не обов"язковий.

13. iso

iso Well-Known Member

А хіба так не є?

14. Luna

Судочинство виключно українською - це як приклад.

15. katu

katu Member

А мне нравится украинский...

16. -Erebus-

І мені теж...
    Хіба тут хтось проти українського щось говорить?

17. katu

katu Member

Конечно приятно, когда не говорят против, а то эти противопоставления восток-запад, русский-украинский, напрягают, а точнее противны.

18. iso

iso Well-Known Member

Стосовно ведення документації - українська мова. А усе решта - без проблем.
    Ст.15 КОДЕКС АДМІНІСТРАТИВНОГО СУДОЧИНСТВА УКРАЇНИ гласить:
    1. Адміністративне судочинство здійснюється державною мовою.
    2. Особи, які беруть участь у справі та не володіють або недостатньо володіють державною мовою, мають право користуватися рідною мовою або мовою, якою вони володіють, а також послугами
    перекладача в порядку, встановленому цим Кодексом.
    Так що не так уже все погано

19. Real

Real Well-Known Member

А разве нет? Ну хорошо, региональная , а не державная. И тогда в Одессе интересы русскоговорящих не ущемлены, а во Львове ущемлены, потому как "кількість є визначальною" !
    Ваши задовильняет? Мои - нет.
    Например я хочу, чтобы чмо с лычками сержанта (прапорщика, генерала) и полосатой палкой в руках было ОБЯЗАНО перейти на тот язык, при общении со мной, который мне наиболее комфортен. Да хотя бы потому, что я плачу налоги, и не малые, к слову сказать суммы.

Ну Вам в Одессе быть может и не обязателен, а мне во Львове - обязателен, т.к. шансов что русский станет тут региональным - нет.
    Как-то Вы странно рассуждаете: мне тут хорошо, а как там остальным русским - меня не касается. Одна из самых худших черт славянских народов, кстати.

20. iso

iso Well-Known Member

Увы! :nea: За матюкання при виконанні обовязків і личок можна потім не дорахуватися.:scratch_one-s_head:

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)