Двомовність. 2-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Дальневосточник, 10 чер 2011.

Статус теми:
Закрита.
  1. Luna

Luna змИючка - сокровище :)

2. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

А я рахую гроші, зірки на небі та впевнений, що ті, хто на кожному кроці волає про захист української мови, цієї мови не знає, не володіє нею та пише слово "мир" з трьома помилками...

• Подобається Подобається x 1
  3. Luna

А я вважаю, що людині, яка багато років не живе в україномовному середовищі, можна б було підказати десь у репутації;) І нічого смертельного нема - помилки всі роблять.

• Подобається Подобається x 6
  4. sandrastoun

sandrastoun Well-Known Member

Киянин пересічний з неба не звалився, за незалежність голосував (95 відсотків не з закордону прийшли), мав би подумати, що с того вийде. Мовне середовище треба створювати, що і робиться ци 20 років.
    Треба знати, треба любити і поважати. А як що ні, нащо було відокремлюватися. Це ж ми, украінці, своім голосуванням за незалежність Союз розвалили. А як що держава, так і признаки держави мають бути. Не треба змушувати вчити окремих громадян,
    не треба тиснути на пересічну людину. Але створювати умови для того, щоб він був змушений це зробити - треба. Державна мовна політіка мае бути, в іншому разі навіщо держава, станьмо ще одною губернією Росіі і розмовляйте хто як хоче.
    Чого так? Чоловік помер, хата перейшла до його сестри, мусіла поіхати.

5. Luna

або - або...

Змусити любити неможливо. Те, до чого примушють, люблять тільки садомазохісти...Українська гідна того, щоб бути престижною та популярною. Це єдиний шлях до її розповсюдження.

• Подобається Подобається x 6
  6. VasMT

Моя рідна мова - російська. З 47-ми прожитих мною років, сім пройшло в Казахстані (дитячий садок, перший клас школи, мова російська), наступні дев"ять в Стрию (мова українська), наступні тринадцять - Росія у різних проявах (РРФСР, РФ). З дев"яносто четвертого року хоч і живу в Україні, але спілкуюсь переважно російською. Але не зважаючи на це , вважаю неприпустимим розмовляти українською аби як. Тим більше з отими "банєками, цьвоками, цукорками" та іншими знущаннями над рідною мовою...

• Подобається Подобається x 3
  7. Luna

І моя російська. Але то знущання має наукову назву "діалект";) Звичайно, я теж проти того, щоб його вживали по ТБ, в пресі та т.п. Але в розмові він припустимий, бо кожен з нас "таки имеет шо добавить к литературному базару"))

• Подобається Подобається x 3
  8. VasMT

Носители этого т.н. "диалекта" диалектируют не только в быту, но и переносят его на бумагу... Более того, пытаются реанимировать язык начала прошлого века, не смотря на то, что язык-то уже не тот, изменился язык... Не мне судить в лучшую сторону или в худшую, но принудительный возврат к "членкиням", "мацальцям", та "далекочуям" по меньшей мере нелогичен.
    Сорьте...

9. Luna

та лЁгко)
    Не знаю, где ЭТО приживется, пока вызывает только смех.

10. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

.......
    Га? :)

11. Luna

Хто тут?)))))

А чесно...що це - мацальці? Звучить якось...ммм...)

12. sandrastoun

У мене не написано "Змусити любити". Навіщо з'еднувати то, що я не з'еднувала. Ви зміст перекрутили. Дитинка народилася, іі виховують, а не кажуть "роби, що забагнеться". Мудрі батьки створюють умови виховання, виховують повагу до держави, гідні риси у дитини, а не тиснуть на дитину. Я не пропоную змушувати, я пропоную створювати умови для української мови. И пропоную тим, хто любить і поважає, пропогувати цю любов і повагу.

• Подобається Подобається x 5
  13. Luna

Якщо так - це ненавмисне...Але мешкаючи у російськомовному місті, якраз зустрічаю спроби "примусити любити". Не у Вашому дописі справа...у безглуздих діях. Російська - рідна для великої кількості людей, вони не зобов"язані любити іншу мову. Але можуть...для цього не так багато потрібно: 1. Повага до їхньої рідної, розум н езмішувати російську мову з комуністичною владою, 2. Популяризація української через мистецтво, ЗМІ та т.п., 3. Наявнсть ВИБОРУ - як не дивно. Але для нього держаний статус не потрібний.

14. VasMT

Фільм такий по СТБ рекламували... Про величезного спрута, восьминога... Ну а у спрута є що...? Правильно, за версією СТБ - мацальця... :)))
    Ну а далекочуй це ще простіше... Телефонний апарат мобільного звязку. Але не плутати зі слухавкою... :))) Це різні речі...

• Подобається Подобається x 4
  15. Luna

Це жарти типу "лямпобляму"?) Ще студентами сміялися з жартівливого словника, а потім на Одеському його хтось як серйозний аргумент за другу державну викладав)

16. sandrastoun

До речи, чим я зараз і займаюся. Я Народний майстер Молдови і член Благодійного фонду "Відродження" допомоги українским майстрам і художникам, проживаючим у Молдові. Ми влаштовуємо виставкі у Молдові майстрів з України, і навпаки. Працюємо у українських лицеях у Кишиньові з майстер-классами на український мові. Приймаемо участь і долучуємо людей до шевченковських днів, слов'яеського тижня, етнічного фестивалю у Молдові. Не буду утомлювати шановне товариство переліком усього, що робиться у нашій діаспорі. Але діти наші зростають у іншому мовному середовіщі(наприклад моя молодша дитина поїхала з України у 4 місяці), але ми научуемо їх і повазі до мови і держави, і самій мові

• Подобається Подобається x 4
  17. VasMT

На жаль ні...
    На сайті СТБ є форум, а на ньому тема про знущання з української мови цим каналом... Маєте бажання, гляньте... Взнаєте багато нового і цікавого...

• Подобається Подобається x 2
  18. Luna

Вся країна в курсі словникових експериментів СТБ...саме СТБ) Можу й не дивитись- я їх СЛУХАЮ іноді.

---------- Додано в 16:34 ---------- Попередній допис був написаний в 16:33 ----------

Даремно, це цікаво. До речі, шлях саме той...через мистецтво та науку. А одними "папірцями" та законами любові не досягнеш...

19. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Щоразу, коли у росіян закінчуються аргументи на користь державної російської мови, вони починають тицяти пальцем на канал СТБ. При цьому вони мовну фішку ОДНОГО ІЗ ДЕСЯТКІВ українських телеканалів весь час намагаються представити як втілення мовної політики держави. Насправді ж будь-яка нормальна людина розуміє, що всі ці словечка - це всього лише фішка СТБ. Вони не змушують нас з вами ці слова використовувати, вони не переконують нікого, що саме так правильно, вони не кажуть, що це українська націоналістична влада змусила їх саме так розмовляти... І це навіть не знущання з української мови. Це просто їх фішка, яка вирізняє їх з-поміж інших телеканалів, це продовження їх дизайну, фірмового стилю, не більше. Ось в "Лайфу" частиною фірмового стилю є смайлик : ), а в СТБ - етер і мацальця. Чому ви не кажете, що той смайлик - то згубний наслідок мовної політики націоналістів? І з якого переляку ви приплітаєте до дискусії про державну мову фірмовий стиль телеканалу СТБ, а не, скажімо 1+1 чи Інтер?

• Подобається Подобається x 5
  20. sandrastoun

[/COLOR]
    Даремно, це цікаво. До речі, шлях саме той...через мистецтво та науку. А одними "папірцями" та законами любові не досягнеш...[/QUOTE]
    Як що цікаво, то коли вже мені можна буде теми створювати, я вже у певній темі розкажу про наші подіі, наших митьців та майстрів.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)