Двомовність. 2-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Дальневосточник, 10 чер 2011.

Статус теми:
Закрита.
  1. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Я призываю к проведению референдума - а не камлаю о "попрании мови" - при этом как черт ладана боясь референдума... :)

• Подобається Подобається x 1
  2. Yarema

Yarema Дуже важлива персона

Пане Далекосхідник! Ось Вам закон про мови, що досі діє в Україні.

З А К О Н
    УКРАЇНСЬКОЇ РАДЯНСЬКОЇ СОЦІАЛІСТИЧНОЇ РЕСПУБЛІКИ

Про мови в Українській РСР

http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=8312-11

Що Вас в ньому не влаштовує? Чому Ви вимагаєте російську зробити державною?

---------- Додано в 14:36 ---------- Попередній допис був написаний в 14:33 ----------

Навіщо Вам референдум? Що Вас не влаштовує в Луганську на сьогодні? Засилля україномовних? Чи необхідність для дітей навчатись в школі українською мовою? Вас же це вже необходить, діти ж вже повиростали...Думаю і в Росію подались. Нє?;)

• Подобається Подобається x 4
  3. Дальневосточник

Не. Вы меня с некоим мистером путаете, что из-за колбасы сбежал с Родины. А теперь льёт крокодиловы слезы - мол, засилье "москалей"... :haha:
    Луганск - моя Родина. Тут лежат мои деды, родители. Тут - мое место. И я - не уеду. Не надейтесь. :)
    Я - в отличие от многих тут пишущих - ничего и не у кого - не требую. Я - призываю, предлагаю. И не более того. :)

4. Yarema

Та не Ви...Старого дуба не викорчуєш...Я про дітей Ваших питаю...Чи не подались до Росії?
    А навіщо закликаєте і пропонуєте? Що Вам муляє? Що Вас в Луганську не влаштовує? Ну в мовному питанні, звичайно...;)

• Подобається Подобається x 2
  5. Nevermind

Nevermind Просто персона

Дальневосточник, Вам не кажется, что у Вас несколько эгоистичный взгляд?

У Вас мир заканчивается на Вас и Ваших собственных детях?

Вы не думаете о том, как будут сдавать эти экзамены двумя языками дети других людей?

Вы не думаете, как будут учиться Ваши собственные внуки?

• Подобається Подобається x 5
  6. Дальневосточник

Спасибо, уважаемая! :)
    Когда ребенок живет в русскоязычной среде, учиться в русской школе - а экзамены "повинен" cдавать по-украински - это, действительно - никуда не годиться! :)
    И - не потому, что он не знает украинский язык. А потому, что в специальных дисциплинах - физике, математике, химии - свои, специфические термины. Кто - из яростных "тiлькидержавною!" об этом думает? Никто! Выпучив глаза, заткнув уши вопят - "державна - i крапка!!!!!!"
    Вот почему - референдум.
    Народ скаже - як зав'яже. :)
    И это - не русская народная мудрость. :)

P.S. меня - совершенно и полностью устроит - региональная. Я - не навязываю своё видение другим регионам. Но - этого же ожидаю от них.

7. Mahnovetc

Mahnovetc Well-Known Member

QUOTE='Дальневосточник;896873']привели бы эти самые "обязанности" знать державну[/QUOTE]
    Як можна поважати державну мову, якщо її не знаєш?
    Чи поважають українську мову ті, хто говорять: ми українську не знаємо і знати не хочемо
    Де тут повага? Зайдіть на сайт колесніченка, де навіть за українську мову банять, як за мат, і почитайте, що там пишуть про українську мову взагалі. Якщо викинути лайливі слова, то вони намагаються довести, що української мови не існує взагалі, є польсько-російський суржик, тому треба вводити державною російку мову.
    Я в першу чергу проти такої постановки питання. Я проти того, коли другої державної російської вимагають студентики, яким українську мову не хочеться вчити, або коли рос. державної буде вимагати одеський жлоб-даішник з відомого відео.
    От вони кажуть : не знаю українську і не хочу вчити, де тут повага до української мови?
    Ну є люди, яким в 30, 40, 50 важко вчити ще одну мову, але коли політизують молодь, для якої є всі умови вчитись і вчити і українську і російську - ось це проблема.
    Знаєте, щодо того поважати=знати, батькам платити аліменти(не всі батьки будуть цього добиватись через суд) - мені не треба, щоб це було прописано в законі чи Конституції, це має бути в серці. Є речі загальної людської моралі і взаєморозуміння.
    Скажіть, от в Конституції не прописано, що не можна бити жінку, ну або того, хто слабший за тебе - це моральні засади. Так, за побиття є стаття в законі, але з дитинства і юнацтва ми знаємо, що дівчат і слабших не можна бити. І не з закону -просто тому, що це буде не правильно. Так от моя думка.
    І щодо мов - ви за кордом звертали увагу, як приємно місцевим, коли їх скажеш "дякую" і "будь-ласка" їх рідною мовою. І угорцям, і португальцям, і чехам.
    Я не знаю, чи то так прийнято в Луганську, кождну норму поведінки вивчати - чи закріплена виконодавчо, і тільки тоді дотримуватись.
    За вашою логігою, в Конституції і в законі не прописано, що треба бути ввічливим, що треба співчувати, допомагати безпорадним, мати друзів, кохати когось, не брехати, відповідати за свої слова - так що, цього тепер не треба робити ?
    Бо ви так запекло доводите, що громадянам України не потрібно знати українську(саме знати і розуміти, а не розмовляти в побут) . Хоча сама ця теза звучить як нонсенс.
    Почнемо з того, що ви голословно мене то в хамських висловлюваннях щодо руськомовних звинуватите, то неіснуючу цитату мені вліпите, так що може варто пошукати спочатку у себе, а не іншим дорікати соломинкою?
    А вас батьки культурі спілкування вчили? Це ТАК в Луганську прийнято "огульно" і неправдиво звинувачувати малознайомих людей?
    Чому вас "батенька" вас так зачепило, якщо ви старший, то могли б годитись за віком в батьки, але якщо я ваш ровесник, то тоді "батенька" дійсно недоречно.
    P.S. щодо піетету і культури спілкування - так я вам не тикаю і непарламентарської лексики не вживаю, якщо вам здається одне лиш слово батенька зневажливим і образливим - вам в житті пощастило, а ви в транспорті чи в магазині наступіть на ногу якомусь "реальному пацану", тоді напевно зрозумієте, що слово батенька зовсім-то і не лайливе.
    P. P. S.
    Я вам казав, треба намагатись зрозуміти і поважати один одного, а ви якось відчайдушно намагаєтесь розпочати суперечку, чому б не пошукати щось спільне в поглядах, чи ви згодін зі мною?
    Чи ви згодні з тим, що деяким товаришам на Сході не треба робити вигляд, що вони не розуміють українську, так чи ні?
    Щодо термінології :
    молодша сестричка навчалась в російській гімназії - єдиній, де були місця при оформленні в серпні. З 8 класу математик задавав їм задачі зі Сканаві - а якою мовою був Сканаві - то було не суттєво, крім того, навмисне диктував їм умови задач з українських підручників, щоб при вступі вони не розгубились через термінологію. І фізичка з хімічкою так само. Тому при вступі у неї, випускниці гімназіїї з навчанням російською, не було жодних проблем.
    Може варто взяти досвід цієї гімназії на озбрєння.
    Та і Корольов, здається, сказав: "Хто хоче - шукає можливості, хто не хоче - шукає виправдання.
    Хто хоче вчитись - буде вчитись і українською, і російською. Хто не хоче - тому укранська мова заважає, ну як паганому танцюристу, пардон, ... фаберже.

Останнє редагування: 1 лип 2011
  8. Nevermind

Nevermind Просто персона

Дальневосточник, чтобы показать, насколько Вы заблуждаетесь, я взяла как пример 70 элементов из Таблицы Менделеева и перевела на украинский язык, выделив жирненьким те элементы, произношение которых действительно различно в украинском и русском.

6 элементов из 70. Это менее десяти процентов.

Дальневосточник, Вы считаете, что дети - такие дебилы, что не смогут заучить 6 слов на двух языках?

• Подобається Подобається x 6
  9. Mahnovetc

Ви абсолютно праві, і в математиці і фізиці ситуація приблизно така ж,

• Подобається Подобається x 3
  10. Nevermind

Nevermind Просто персона

Про математику я взагалі мовчу. Яка різниця, якою мовою розв'язувати системи рівнянь або інтеграли? :)))

11. Дальневосточник

Есть. Однако - я обратил ваше внимание, что имеются законные основания - помимо морали. Именно на это я указываю. Гражданин Украины не обязан вообще говорить - если на то пошло. Он может молчать на любом языке. :)

По моей логике - требовать ( а вы - именно требуете!) от других к примеру - иметь друзей - как-то странно? Вы можете - просить, убеждать, призывать. Но - не требовать.
    Моя позиция - достаточно понятна? :)
    Вы - у меня спрашиваете? По-вашему - я делаю вид, что не понимаю???? Однако... :haha:

Свое мнение об обучении я изложил немного раньше. Добавлю к написанному, что меня трогает забота о молодых луганчанах из дали дальной... Можно подумать, вы собрались переехать к нам - и готовите себе среду для комфортного общения...Видимо по-русски - не комильфо... :)

Плюсик вам - за труды! :)
    Видите - как много общего! ТАК в чем проблема давать образование по-русски тем, кто хочет? Разница-то - незначительна. Вы это превосходно доказали! :)

12. Nevermind

Nevermind Просто персона

А если я вдруг хочу образование на польском или на хорватском? Там тоже разница небольшая. Делайте для меня учебники по химии на польском! :)))

Тут проблема скорее материальная. Надо затратить больше средств на учебники, методические пособия и т.д., если их издавать на разных языках. Дешевле, если это все будет унифицировано на одном языке, тем более, термины практически не отличаются. :)

• Подобається Подобається x 6
  13. Дальневосточник

Ах, панi iронiя! Как только наберется - хотя бы размером с Луганск - город, говорящий на польском или хорватском в Украине - без проблем! :)

Имея в виду огромное количество русскоязычной учебной и справочной литературы, академических изданий - я даже боюсь предположить, что вы имеете в виду... :)

14. Nevermind

Nevermind Просто персона

Возможно, сейчас напряженки с учебниками действительно нет... :)

Я просто училась в школе еще в тот период в 90-е гг., когда учебников не хватало.

Например, по физике в каком-то году были только новенькие украинские учебники (русских не было, а старые совдеповские уже не соответствовали программе).

Мы были русскоязычным классом, но как-то учили физику по украинским учебникам - и ничего. :pardon:

• Подобається Подобається x 7
  15. Andr

Andr Well-Known Member

Уважаемый, у вас даже в такое замечательное предложение проскользнуло украинское слово "годиться". Вот хохлы довели :)))

16. Дальневосточник

А я разве отрицаю наличие во мне украинской крови? :)
    Отсюда - и присущее упрямство (стрижене-кошене!)...
    Да если принять во внимание, что один из моих дедов был Трохим Козленко - картина, думаю, получиться полная... :good:

17. Mahnovetc

Чому у вас це питаю? Ви просто забули, що полеміка почалась після тогоЮ, як Дисбатя сказав, що не треба робити вигляд, що на Україні не розуміють російську, в цьому я зним погоджусь, але це тільки одна сторона медалі, так само не слід
    в Україні робити вигляд, що не розуміють української.:haha:
    Чому саме ця моя теза вас обурила, досі не зрозуміло чи такі хоч в цьому зі мною погоджуєтесь?:)
    Далекосхіднику, вам же за вашими словами, все одно на тих абітурієнтів і студентів,яким після введення 2 державної мови треба буде здавати 2 іспити чи можн іспити двома мовами(і таке не виключене), то має є хтось і потурбуватись і про луганських абітурієнтів, чи вас дивує те, що мені хотілось, щоб діти нормально вчились і в Києві, і в Луганську, і в Тернополі. НЕвже звичайна доброзичливість, звичайна людська якість, викликає у вас незадоволення і скепсис? Повторюю, як ви до людей, такі люди до вас, де ж ваше "Not war, make love"?
    Взагалі то не збираюсь, якось поки що більше ваших луганчан їде в Київ, але навіть якби збирався переїхати - що з того, ніби Луганськ таке саме місто, як і всі інші на землі. Щодо середовища про комфортне спілкування - ви ж запльовували очі, що україномовним в Луганську комфортно і їх там всі зрозуміють, а тепер кажете, протилежне.
    Ви до речі так і не відповіли, от як буду в Луганську, йтиму собі в вишиванці по вулиці і українською мовою запитаю у когось, наприклад у вас, де пошта, то мене зрозуміють?
    Ну взагалі-то я закінчив школу з російською мовою навчання в Києві і розмовляю обома мовами на пристойному рівні, але мені приємніше розмовляти українською.
    До речі, може вам розмовляти українською некомільфо, так чи ні?

18. Yarema

Господи, та хіба в математиці термін головне? Ну називай ти множення "умноженієм", а ділення "дєлєнієм", хіба рішення задачі зміниться? Або називай лужний розчин "щєлочним", або прискорення "ускорєнієм"...Хіба це змінить фізичні чи хімічні закони і процеси?! Та я, якщо треба, ці терміни вивчу за тиждень навіть білоруською, хоч її і не вивчав ніколи...
    Ви, шановна, просто знищили аргументацію Далекосхідника...Далі суперечку можна припиняти;)...
    Ось тоді йому не потрібна жодна державна мова...:)
    Таку освіту діти отримують в російськомовних регіонах...Проте і українською мовою оволодівають...Що в цьому поганого?
    А! Так у нас всі рівні, але є дехто рівніший за інших?
    То і нехай будуть! Хто не розуміє російської мови?

19. Дальневосточник

Вопрос не в согласии с вами, а в том, что вы вообще задаете этот вопрос. Если вы считаете, что украинский - не понимают - кому вы его адресуете? А если - понимают ( тот-же господин Дисбатя) - то зачем вы его задаете?
    Никуда. Все- на месте. Только не надо изобретать "украинский велосипед". Посмотрите, как устроена система образования - в той-же Канаде. Чем не пример для нас? Если тернопольчанин решил учиться и работать на родине - как и луганчанин - в чем проблема? А если их горизонт шире - welcome! изучайте глубоко и усердно русский (тернопольчанин) - и украинский (луганчанин)... Что в этом неправильно? :)

Я отвечу за себя - за остальных меня "сенат" не уполномочил :)
    У меня самого есть вышиванка - правда - старенькая... Мама мне ее подарила еще в начале 80-х. Украинскую речь - услышать у нас можно редко - но это не вызывает всплеска интереса - север области (сельскохозяйственный) - практически весь украиноязычный. Поэтому на базаре - нормальное общение русский-украинский. Кому как удобнее. :)
    Я полагаю, что комильфо - это говорить на том языке, на котором тебе легче и полнее можно выразить свои мысли. Еще раз скажу о себе - проблем с пониманием украинского языка - не имею.И не имею привычки принуждать людей изменять удобный им язык общения. Не имею привычку рассуждать о "преимуществах" или "достоинствах" того или иного языка. Вообще - язык - это инструмент общения. Объявлять инструмент - чем-то сакральным - на мой взгляд - просто глупо. :)

20. Mahnovetc

:diablo:Ви таки точно забули, з чого почалась полеміка. Ну не переказувати мені ж свої і ваші пости на останніх двох сторінках.
    коли Дисбатя (яка на нього, бідного, гикавка, напевно напала) писав, що некрасиво прикидатись, що не розумієш російську, він що мав на увазі тих, хто на форумі? Напевно він мав на увазі тих, хто це робить на всій території України.
    Цікаво, як ви його ви зрозуміли,якщо не розумієте мене. Я ж так само маю на увазі не форумчан, а громадян України, які роблять вигляд, що не розуміють української.
    А особливо дратує, коли починають гундосити "гаварите са мной по-руски, а то я вашей мови не понимаю"
    Наведу приклад, ваша, Далекосхіднику, землячка, ну не зосім, вона з Луганської області, з якогось селища, порадувала. Заходжу в магазин під домом, беру овочі, жіночці на вагах кажу, зважте будь-ласка, овочі - відповідь: " а можно нормально сказать, а то я ваще 7 лет в Москве прожила, токо нормально могу говорить, токо по русски". (І, до речі, вона не в російськомовному регіоні, в Києві приблизно 50/50 розмовляють українською і рсійською, якщо білінгвістів не виводити в окрему мовну групу)
    Ну перетипитую - а ти ж откуда - виявилось, з Луганщини. НЕ витримав, кажу, добряче тебе життям помотало, якщо українську вже не розумієш.
    От таких заявок від таких панянок я не розумію і не схвалюю.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)