Двомовність. 2-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Дальневосточник, 10 чер 2011.

Статус теми:
Закрита.
  1. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Одне питання, Ярема! Ви в магазині як говорите: - "Дайте мне пол-кило сахару" чи "Дайте мені пів-кілограми цукру"?

• Подобається Подобається x 1
  2. Yarema

Yarema Дуже важлива персона

Останнім часом зустрічаємо все більше і більше україномовних робітників на будівництві об'єктів Євро 2012...Ось недавно спілкувались з шляхобудівниками-механізаторами і жодних незручностей не відчував...Мені легше розмовляти російською (розмовною українською мовою майже не володію), вони розмовляли українською...Жодних проблем і непорозуміння, пане Чорнобильцю;)...

---------- Додано в 17:41 ---------- Попередній допис був написаний в 17:29 ----------

Пане Василю, котрий раз наголошую: "Аз єсмь русскоязичний гражданін"...;) Далі пояснювати? Але впевнений, що, навіть запитавши українською мовою, отримав би те чого просив...Бо не китайською ж питаю, врешті решт:))). І навіть в Донецьку мало таких, хто не розуміє української... А це дозволяє з оптимізмом дивитись на перспективи української мови за умови, що уряд України буде проводити послідовну і наполегливу політику підвищення престижу і статусу української мови...Не за Вашої яничарської влади, звичайно;)...

• Подобається Подобається x 3
  3. Luna

Luna змИючка - сокровище :)

Ход мысли понятен, но...сейчас НЕТ никаких затруднений, связанных с языком, в трудоустройстве...Поэтому мотивировать этим любой статус русскому не приходится.

• Подобається Подобається x 2
  4. VasMT

Тобто володіння українською, а рівно державною мовою населенням України є неспростовний факт. То в чому проблема, не можу зрозуміти? Товчете воду в ступі вже двадцять років...
    Цікаво, а як уряд Швейцарії наполегливо підвищує престиж і статус швейцарської мови? А уряд Австрії з австрійською мовою...?

5. Yarema

От Ваше пересмикування дійсно є неспростованим фактом;)...А щодо володіння державною, відповім... Чи розуміють? Так! Чи володіють? Ні, на жаль..:sad:
    Какой такой павлін-мавлін!?о_О Ніколи нічого не чув про швейцарську мову...:dntknw:
    Скільки століть Австрія була метрополією могутньої імперії? Скільки десятиліть Австрія є незалежною національною державою? Вона ніколи не була нічиєю колонією, а навпаки була метрополією...Як можна становище німецької мови, яка завжди була панівною і використовувалась як механізм онімечення, з становищем української, яку до 1917 року взагалі вважали зіпсованою "вєлікорусскою"!?о_О Тщатєльнєє треба аргументи підпирати, пане, тщатєльнєє;)...

6. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

А чем вы мотивируете при поддержке позиции дать русскому языку статус регионального?

7. Чернобылец

Чернобылец Well-Known Member

90% - это еще от СССР, не сразу образование перестроили...Но про право не владеть понятно..Не владейте, кто хочет не владеть...Зачем заставлять?

---------- Додано в 23:17 ---------- Попередній допис був написаний в 23:13 ----------

Чтобы понять о чем вы тут говорите надо посмотреть национальный состав данных специальностей и уровень зарплат других категорий специальностей на тех же дорогах и их национальный состав при строительстве дорог в Европе и России. И сравнить....
    Найдете место.

8. Yarema

Як можна примусити людину не вивчати мову, якщо їй цього хочеться!?о_О Інше питання, чи багато буде бажаючих вивчати російську мову, якщо вона стане необов'язковою;)? Саме перспектива стискання російськомовних теренів і турбує москаликів, бо чомусь їх страшенно лякає перспектива перетворитись в звичайну національну державу:dntknw:...
    На фіга козє баян!?о_О
    Яке місце? Ми здається говорили про проблеми, що виникають при використанні української мови в промисловості і про проблеми, що начебто виникнуть при переході на українську мову?

9. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Як так нет? На форумі була десь пів року тому гарна кобіта, яка саме розказала про то, що у Львові так і не змогла знайти роботу через не дуже добре знання українській. Так ще 2 року у Москві працювала, про це як взнавали ледве не одразу гнали геть!
    Ось лінк на її перше повідомлення, якщо цікаво почитайте і далі. :)

• Подобається Подобається x 5
  10. Bambook

Bambook Persona non grata

А смисл, якщо той перший пост відразу починається з брехні.
    У нас в офісному будинку російськомовних десь 50/50. Як тих російськомовних понабирали на роботу - не знаю. Ніби не приховують російськомовності.
    Та й загалом, з того, що людина повиписувала, очевидно, що вона у Львові навіть проїздом не була.
    Жіночка з тієї ж опери, що й Чорнобилець: якщо у вас немає проблем, то ми вам їм вигадаємо. Або "нє чітал, но осуждаю"...

• Подобається Подобається x 6
  11. VasMT

Відколи то російська стала обов"язковою в Україні? о_О
    Можливо я щось прогавив? Якийсь Закон, Директиву, Указ...
    За двадцять років незалежності вже мавпа би вивчила українську... Звісно при бажанні...А якщо не вміє розмовляти державною мовою, не навчилась, то або нездара, або, відповідно, не бажала цього робити... Так Ярёма?
    Максименко Н.А. Австрійський та швейцарський варіанти німецької літературної мови

• Подобається Подобається x 4
  12. -Erebus-

Була у Львові точно ;), я з нею багато спілкувався і досі спілкуюсь поза форумом. І вона не бреше про свої проблеми, і що змушена була повернутися до Донбасу через проблеми про які писала.
    То може звісно їй так просто не щастило і вона постійно потрапляла на "лютих націоналистов"... А ось Ваші російськомовні українською без акценту розмовляють?

13. аксакал

аксакал Дуже важлива персона

Особисто знаю, розмовляв і з німцями, і з австрійцями. Літературна мова така сама, як у Німеччині. Не вірите - порівняйте сайти з Німеччини, особливо південної, і Австрії. Розмовна - вона навіть у Німеччині має купу діалектів. Власне, на цьому Гітлер будував обґрунтування аншлюсу.

14. TesTanya

TesTanya Well-Known Member

Та і не дивно, коли з таким упередженням ставитись до мови:
    то співрозмовники це і будуть відчувати, і будуть з осторогою брати на роботу, бо який би не був висококласний спеціаліст, якщо він не може вжитися в колективі, то йому грош ціна...
    І взагалі те, що не брали, бо колись працювала у Москві - то взагалі "притягнуто за вуха".
    Щодо "наших російськомовних", то мені такі не траплялися, що демонстративно заявляли подібні речі, як та "пані" - ваша знайома.

15. Yarema

Дійсно, Ваша правда. В українських школах російська вивчається в вигляді факультатива, але в Донецьку переважають російські школи і більше за це, чомусь напередодні навчального року влада переважно чомусь намагалась закрити саме українські школи, немовби через брак учнів...

А де тут саме про швейцарську мову?о_О Німецьку бачу, швейцарської катма:)...

16. NorthWind

NorthWind Дуже важлива персона

Российскомовному заговорить ураиннською при постоянном общении - дело одного-двух месяцев. Я, помню, по-латышски за два месяца научился на бытовом уровне общаться, когда в Риге оказался. Другое дело, что стихов писать по-украински я никогда не смогу и диссертацию не защищу. Думаю, простите. Вам своих хватит. А на уровне магазина-библиотеки-поликлиники - да легко! С написанием первое время может случиться УПС! Но и этому учатся.
    Ни о чём ваша тема.

17. VasMT

Сподіваюсь це буде останній закид свідомітів у бік неукраїнців, щодо неволодіння державною...
    А про мавпу я взяв у нацюкотосвідомінутих... Це їхні слова. Я, а також ті, хто мене тут, на ЛФ, підтримує, такого не говорив(ли) і не думав(ли). Навпаки...
    Так що, Ерёма - "Кто другому яму роет, сам в нее и попадет!" (народна мудрість).

• Подобається Подобається x 4
  18. -Erebus-

Та якщо подумати Ви маєте рацію ! Але тут основне питання все ж йде про "офіційний" статус російської. А хтось чомусь боїться цього, як вогня! Чому?

• Подобається Подобається x 5
  19. Yarema

Помиляєтесь, "бєссознатєльний"... Неукраїнцям дають всі можливості вивчати українську мову в Україні з першого класу. Було б бажання...А я вимушений був вивчати українську мову лише на уроках укр.мови і літератури з другого по восьмий класи...Всі інші предмети тільки російською...І зауважте, вибору не було, як не було і українських шкіл в Донецьку:sad:.

Що, починати заново втовкмачувати Вам те саме?о_О Читайте тему. Там все є...

20. -Erebus-

Та я ще начитався попередньої теми - і там не знайшов 100% аргументів проти офіційного статуса російській!

Просто я можу сказати, як я дивлюсь на цю проблему зі свого боку: наприклад мені, якби Російська влада раптом вирішила визначити наприклад Татарську другою державною, то це було би у цілому байдуже, особливо якщо профінансувалось все це не з Держбюджету а за приватні гроші.
    Невже мене якось заважатиме, що буде бланк у держорганізації продубльований татарською і є можливість його татарською заповняти. Я як користувався російською, так і далі користуватимусь!
    Інша справа, що в Україні немає зайвих грошей на повноцінну другу державну, а якщо і є - то шкода! І тому її лише і використовують політики у своїх цілях!

• Подобається Подобається x 3
Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)