Двомовність. 2-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Дальневосточник, 10 чер 2011.

Статус теми:
Закрита.
  1. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Послухайте, як розмовляють на Костромщине, Ярославщине і Рязанщині... Я думаю наслідком була все ж російська, а фонетика української пішла в інший бік розвітку.

2. Іспанка

Іспанка Чарівна білка:) Команда форуму

Фоксі, це те саме, якби я приїхала в Іспанію і кричала - Не заставляйте мене вчити іспанську, це не моя рідна мова, давайте зробимо регіональною мовою Екстрамадури українську, бо тут багато наших заробітчан. Про що тут говорять вже енну кількість сторінок - якщо ти живеш на території держави Україна, де державна мова українська, ти ЗОБОВ"ЯЗАНИЙ нею володіти, якщо ти громадянин цієї держави. Які ще можуть бути дискусії? якщо ти громадянин України - будь ласкавий, вчи мову. Чому китайці, японці, іспанці, араби, які приїжджають до нас вчитися, українську вивчити можуть, а люди, які тут живуть із народження - ні?

• Подобається Подобається x 2
  3. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Українська нікуди не йшла, вона тут була віками і тут все ще є. Просто ті, хто пішли на північ, змішалися з північними народами і відповідно модифікувалася їх мова. Гарна мова вийшла. Але в нас є своя.

• Подобається Подобається x 1
  4. zenyk

zenyk Well-Known Member

А Ви з висоти польоту своєї юридичної обізнаності українського законодавства гляньте: загальний військовий обов'язок, мова збройних сил України, мова діловодства відповідно до закону про мови і дайте аналіз ;)

5. OldMan

OldMan Well-Known Member

Очень правильно.
    Вы такие жаркие дискуссии ведёте, только скажите, ради Бога, с кем?
    Кто тут с Вами не согласен?
    Кто Вам столь же жарко оппонирует?

6. redfox

redfox Well-Known Member

Испанка, я и раньше говорила, что речь идет не о тех, кто приехал и кучкуется, а о тех, кто исторически живет на территории той или иной современной страны. в той же самой испании есть чудесная область - так и называется страна басков - у них там и язык, и газеты и и документы, и все на свете - просто исторически сложилось что теперь они живут в современном государстве испания, но почему они обязаны учить тот язык, который им родным не является, и если такой баск поедет в мадрид, конечно он будет говорить на испанском общепринятом, но если все его вопросы решаются на уровне его области - зачем ему учить в принципе не особо ему нужный язык? что в принципе и происходит

---------- Додано в 16:10 ---------- Попередній допис був написаний в 16:08 ----------

алаверды - что вам мешает сделать двуязычный документ? если вы торгуете например в одной области где все население говорит на польском - зачем им документ на украинском? или тогда делать дубляж - закон есть закон - его нужно уважать, но не нужно забывать и про население, собственно для которого этот самый закон и пишется

7. OldMan

OldMan Well-Known Member

Дивно. Може він давно вже виїхав з Білорусі?
    В мене швагер з сім'єю мешкає в Білорусі. Він, звісно, білоруську лише розуміє, невістка знає так-сяк, а от їхні діти чудово володіють білоруською.
    Сам був здивований ставленням моїх небожів до білоруської, не очікував. Майже все навколо російською.
    Отакє.

• Подобається Подобається x 3
  8. -Erebus-

Багато російськомовних українців не приїхали в Україну, а жили в неї все життя! До речі в Іспанії є регіональни мови: каталанська і баскська.

9. Dzintars

Dzintars Well-Known Member

Він там живе останні 20 років. Йому 21 зараз. Я сама була шокована, коли він визнав, що не знає білоруської :sad: Це ж така гарна мова...

10. -Erebus-

Немає такого закону...
    Особливо якщо не ведеш суспільне життя...

11. Іспанка

Фоксі, з басками то взагалі окрема історія, яку не варто порівнювати з нинішньою ситуацією в Україні. А взагалі мені виносить мозок фраза "не особо нужный язык". Як так можна казати про державну мову.. Якщо людина з діда - прадіда живе тут, то в чому проблема? Мовне середовище просто спонукає до розуміння і спілкування мовою. Отак "необо"язковість" виникає тільки тому, що людина просто ігнорує те середовище.

12. zenyk

zenyk Well-Known Member

звідки дані? знов з "неупереджених" власних вражень?;)

13. redfox

redfox Well-Known Member

вот именно если они столько лет живут и общаются на не украинском языке? еще раз приведу пример татар - они и живут давно и говорят на своем языке, если бы не необходимость общения с туристами, а думаю в некоторых селах так и есть - им и не нужен язык, на котором они не говорят

14. Іспанка

Тим більше. Якщо людина живе все життя, то як не вивчити мову? хоча б на рівні розуміння? В Іспанії взагалі 4 мови співіснують - кастильська, каталонська, баскська та галісійська. Але в нас дискусія зараз не про Іспанію, а про Україну.

15. redfox

redfox Well-Known Member

вот именно потому, что государственным языком является один язык, который не затрагивает интересы целых групп населения, почему нельзя учитавать интересы всех более-менее сложившихся диаспор? а обязательно насаждать свое?

16. yasam

yasam Well-Known Member

помилка в самому вислові: враження завжди упереджені

17. Іспанка

Не висмикуй слів із контексту. Вони живуть і общаються не українською , тому що так їм вигідно. Тому що більшість на сході не вважають для себе необхідним спілкування державною мовою. Ніхто не забороняє спілкуватися вдома, з друзями, в колі сім"ї рідною мовою. Але на роботі чи на навчанні володіння державною мовою має бути обов"язковим.

---------- Додано в 15:30 ---------- Попередній допис був написаний в 15:29 ----------

Чогось ні татари, ні поляки, ні угорці криків не піднімають. Тільки рускоязичним в нас зле

18. yasam

yasam Well-Known Member

от ви пані часто заходите просити допомоги сюди, на український форум. Вам відповідають здебільшого українською мовою. Ви дякуєте за поради. І виходить що ви це робите лицемірно, бо хочете щоб українці, які знають відповіді на ваші питання відповідали вам російською мовою. А ви ніколи не думали що українці саме тому і знають віповіді на ті питання бо думають саме українською мовою. Може у цьому наш секрет.

19. -Erebus-

Та можна і в ЗМІ знайти та і власні враження в мене ТАКі само.

20. yasam

yasam Well-Known Member

тоді чому ПР боїться провести референдум відносно цього питання?

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)