Двомовність. 2-й раунд

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем Дальневосточник, 10 чер 2011.

Статус теми:
Закрита.
  1. zenyk

zenyk Well-Known Member

сталінська конституція, доречі, також визначала, що державною мовою УРСР є - українська
    і не встановлювала жодного статусу для російської чи інших

і тоді ніяких "двомовностей" формально не було

---------- Додано в 17:55 ---------- Попередній допис був написаний в 17:53 ----------

може інформація особиста, але якщо не утаємничуєтесь - скажіть: якої Ви національності?

2. Salata

Salata Well-Known Member

Да, следовало уточнить: автобусы были из Краснодара и Новороссийска, в массе это были отдыхающие россияне (лето).

---------- Додано в 18:17 ---------- Попередній допис був написаний в 18:16 ----------

Да ну. А государственного языка в СССР тоже не было? Когда это законы республики были выше законов государства?

• Подобається Подобається x 2
  3. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Брехня, шановний...
    От Конституція Української СРР 29-го року
    20. Мови всіх національностей, що живуть на території
    Української соціялістичної радянської республіки, рівноправні й
    кожному громаднинові, незалежно від його національної
    приналежности, забезпечується цілковиту можливість в його
    зносинах з державними органами і у зносинах державних органів з
    ним, у всіх прилюдних виступах, а також у всьому громадянському
    житті - вживати рідної мови

От Конституція Української РСР 37-го.
    Тут взагалі про мову ні слова. Хіба що оце
    Стаття 109. Судочинство в УРСР провадиться українською мовою, в Молдавській АРСР—молдавською або українською мовою, залежно від національного складу більшості населення району, з забезпеченням для осіб, які неволодіюгь мовою більшості,- цілковитого ознайомлення з матеріалами справи через перекладача, а також права виступати на суді рідною мовою.

і оце
    Це право забезпечується загальнообов'язковою початковою освітою, безплатністю освіти, включаючи вищу освіту, системою державних стипендій величезній більшості тих, що вчаться у вищій школі, навчанням у школах рідною мовою, організацією на заводах, в радгоспах, машинно-тракторних станціях і колгоспах безплатного виробничого, технічного й агрономічною навчання трудящих.
    Так що, шановний, краще мовчіть...

• Подобається Подобається x 5
  4. zenyk

zenyk Well-Known Member

так. як мінімум конституція 77-го року державної мови не визначала. В СССР як і зараз росіяни своєю нахабністю перемагали мови будь-якої іншої нації.
    так в конституціях 29-го і 37-го року державної мови не встановлено. Помилився. В конституції 78-го - ця норма вже є. З роком помилився :)

• Подобається Подобається x 1
  5. BlameTruth

BlameTruth Well-Known Member

Украинец. Отец и мать родом из Днепропетровской области, дедушки-бабушки - Херсонская и Днепропетровская области, соответственно. Предвосхищаю реакцию некоторых здесь: Днепр -де-факто и не Украина, схидняки-пидмоскальники.

6. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

відколи це? я шось пропустив?
    чи самі придумали?

7. BlameTruth

Неоднократно натыкался на такие выпады (не от Вас, Карабин, а от других форумчан), мол, Донбасс, Днепр, Крым - это фактически не Украина, а так, российская губерния и т.д.

8. zenyk

zenyk Well-Known Member

реакція насправді буде. але не така.
    Адже не тільки Дніпропетровськ - це українські землі. Українськими є також землі, які зараз знаходяться зе межами юридичних кордонів України: Західна Галичина, Холмщина, частина Буковини, Кубань.

Реакція інша: Ви українець тільки за ознакою національності батьків?

А вшанувати Ваших батьків, бабу, діда - підтримати українську культуру, мову? Донести українську культуру не тільки своїм дітям а й внукам не треба?

---------- Додано в 10:45 ---------- Попередній допис був написаний в 10:42 ----------

припускаю, що це було сказано мешканцям цих регіонів України на докір їх неукраїнської поведінки, з метою спонукати їх таки шанувати Україну, її неповторну культуру.

9. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

і де ви так наткнулись?
    приклад наведіть

10. BlameTruth

Вибачаюся за власні дописи російською - забув, що сьогодні п'ятниця.
    Ви спитали про мою національність - я вам відповів. Я народився в цій країні, тут живуть мої батьки, бабусі-дідусі.
    Я її шаную та поважаю, більше того, мої бабусі та дід розмовляють українською, так само як і більшість населення сіл та невеликих міст нашої країни. Сам же виріс у російськомовному середовищі на Донбасі, тому російська мені звична, хоча навчався у школі з поглибленним вивченням української мови і вищу освіту також отримав на рідній мові (і це в Донецьку!), але усе моє оточення розмовляло виключно російською і не тому, що цуралося і соромилося рідної мови, а тому, що застосувати її було просто ніде. Ніхто у нас нікого не примушував і не привчав до російської, це був особистий вибір кожного. Був хлопець із Вінничини, так от він спілкувався виключно українською, що йому аж ніяк не заважало. Ніякої ворожості не було.
    От цього я ніколи не зрозумію: яка така "неукраїнська поведінка"?
    Не спонукали ці люди, а намагалися примусити ("ти повинен, ти маєш, інакше - все, москаль, сталініст, агент КДБ та ін.''). Це різні речі.
    Якщо вам так цікаво, то самі і пошукайте. Гілку форума я не памя'таю, але таке дійсно було

• Подобається Подобається x 3
  11. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Підтверджую. Це російські губернії.

12. zenyk

zenyk Well-Known Member

...так, мені знайомий цей парадокс: 10 українців і 1 росіянин - всі розмовляють російською. Українську застосувати в таких умовах ніде.
    Не подумайте, я не стебусь, я просто згадав своє дитинство і двір біля багатоквартирного будинку в радянські часи. Таке незрозуміле явище тоді і у Львові було.
    Яка природа цього? я зрозуміти не можу...

---------- Додано в 14:56 ---------- Попередній допис був написаний в 12:57 ----------

ми сьогодні маємо байкот зі сторони наших братів-росіян...

неприємно...

• Подобається Подобається x 7
  13. -Erebus-

-Erebus- Звичний росіянин

Нє, Не маєте! Просто роботи багато у п'ятницю було...

14. Salata

Salata Well-Known Member

Начинайте с Канады. Там, как и на Кубани всего лишь много переселенцев с территории Украины (даже не государства еще). Вот никакой масштабности, учи вас тут))

А вот в Португалии много переселенцев из государства Украина, то вообще уже область, никак иначе))

• Подобається Подобається x 5
  15. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Неприємно? Мені кривдно і незрозуміло.

Мені, котра навіть на цьому форумі новеньким російськомовним відповідала російською, незрозуміло, чому "свої" форумчани нездатні один день в тижні дарувати "моїй" мові.

16. iso

iso Well-Known Member

І даремно. Що Вам незрозуміло? Що штук шість російськомовних нациків тупо випендрюються? Роблять антиукраїнську погоду? Для яких усе українське як кістка в горлі? І для яких Україна з москалями і хохлами совкового пошиву як частина "русского мира" - вершина їх мрій.

• Подобається Подобається x 6
  17. NorthWind

NorthWind Дуже важлива персона

А ось це прикро і не зрозуміло.
    Російський націоналіст сказав.
    Спокійної всім ночі.

18. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Справа в тому, що Ви не бажаєте зробити рівний дарунок і іншим форумчанам, подарувати їм один день "їхньої" мови. Хоча це не основне.
    Основне - це спротив примусу. Принаймі з моєї сторони...

19. iso

iso Well-Known Member

NorthWind. Мені також прикро, якщо я Вас чимось образив. Ви ж знаєте, що це не до Вас відноситься. Ви російський націоналіст. Хочете бачити Росію російською. Ваше право. Я також хочу бачити Україну українською, хоча до націоналістів себе не відношу. Але вживаючи "нацики", я мав на увазі тих росіян, а тим більше тих російськомовних українців, які хочуть бачити Україну російською, із зневагою ставляться до українського, і в першу чергу - до галицького. Для них ідеалом є російськомовна з російською культурою Україна в єдиному прорсторі Русского мира. І якась-там українська резервація в Галичині.

20. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

їм відведено цілих 6 днів на спілкування язиком

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)