Душа. Що таке душа і чи вона існує?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 28 гру 2009.

1. Василь

Василь Well-Known Member

Хто зважив, як зважив, і де опубліковані результати? Процитуйте, будь ласка!

2. консультант

консультант Дуже важлива персона

Доктор Дункан Мак-Дугалл в 1906 році провів ряд експериментів з вивчення зміни ваги тіла в момент смерті. Він припустив, що душа людини має вагу і, коли вона покидає тіло в момент смерті, то вага фізичного тіла повинен зменшитися. Різниця у вазі тіла до смерті і після смерті – вага самої душі. Він зареєстрував різницю в декількох випадках від 12 до 45 грам. Доктор природничих наук Еугенюс Кугіс з Інституту напівпровідників Академії наук Литви провів ряд досліджень.Зафіксовані вимірювання показали, що в момент смерті людина втрачає від 3 до 7 грам ваги, які, ймовірно, вважали «вагою душі, що покидає тіло». Подальші дослідження зміни спектру біополя показали, що людська душа має не тільки вагу, але і форму, і колір. Вчений Л. Уотсон з Нью – Йоркського університету визначив вагу душі в діапазоні від 2,5 до 6,5 грам.

Де ж знаходиться душа у людини? Психіатр Пол Пірселл у своїй книзі «Код серця» приходить до висновку: душа знаходиться в серці. У Старому Завіті Біблії зазначено, що кров – це душа. Ескімоси вірили: місце розташування душі – шия. У стародавньому Вавілоні душу визначали у вуха. Східні релігії вказують на сонячне сплетіння і живіт. Російське слово – живіт, походить від слова живіт, тобто життя.
    «Не шкодувати живота свого за Царя-батечка», – з такими словами вмирали на війнах солдати і офіцери російської імперії до 1917 року, не знаючи, як будуть вмирати і виживати, на уламках тієї імперії, їх правнуки та правнучки в Росії 21 століття, третього тисячоліття.
    http://siliil7.wordpress.com/2011/04/01/досвід-поза-тілом-моєї-душі-чи-вихід-ду/

3. Василь

Василь Well-Known Member

Де знаходиться душа людини?

Дякую! Сформульоване Вами запитання має й повністю наукову відповідь, а саме: душа людини зосереджена в основному в її психіці.

4. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Існує звичайно. Єдина сутність, яка вас пов'язує з безкінечністю, бо тіло і розум смертні. Єдине велике запитання - чому людина створена такою недосконалою що розум в неї бореться з душею, душа з тілом, тіло з розумом і т.д. Як погано зібраний компьютер, в якого комплектуючі не оприділяють одне одного.

5. Василь

Василь Well-Known Member

З безкінечністю нас пов'язувати не треба, бо це лише математична величина, а ми є фізичними істотами.

6. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Я кажу душа - безсмертна.

• Подобається Подобається x 1
  7. Василь

Василь Well-Known Member

Кажіть, це нічого не міняє! Я кажу, що слово "безсмертна" не має фізичного сенсу.

8. консультант

Ви знову помиляєтесь.:) Слово "безсмертна" складається з голосних та приголосних звуків. Якщо є звук, значить і є звукове коливання відповідної величини іх відповідною довжиною хвилі. Якщо продовжувати дальше аналізувати суть звуку, то він однозначно має фізичний сенс.:)

9. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Думаю це не принципово в даному випадку.

10. Василь

Василь Well-Known Member

Звичайно, що не принципово, якщо Ви не цікавитесь сенсом того, що пишете. А для мене принципово, бо для мене важливі не самі слова, а їхній сенс.

11. консультант

А що, бувають слова без сенсу?:mocking:

12. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

В іншій гілці я писав що кожне явище можна пояснити двома способами - науковим і ненауковим (обидва визначення дуже відносні). Справа тільки в тому до якого обгрунтування лежить вам душа.

13. Василь

Василь Well-Known Member

Я читав. Можна писати й віршами. Але проблема в тім, що неможливо в науковому поясненні вживати поняття, які мають фізичний сенс, поруч зі словами, які фізичного сенсу не мають. Наукового пояснення безсмертя Ви не навели, тому Ваша теза, що існують два види пояснення, не є вірною!

14. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Хіба я намагався це зробити? Я просто констатував.

15. Василь

Василь Well-Known Member

Я теж констатував, що Ви не навели підтвердження своєї тези.

16. консультант

А Ви взагалі не спростували жодне з моїх питань в той час, як інших звинувачуєте в тому, в чому винні Ви.:)

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

писок джерело, нє?

а де твій аватар? :)