Душа. Що таке душа і чи вона існує?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 28 гру 2009.

1. talavoda

talavoda Well-Known Member

Прочитала запитання і майже відразу натрапила на відповідь...
    "you don't have a soul. you are a soul. you have a body." c.s. lewis
    "у тебе немає душі. ти є душею. в тебе є тіло". К.С. Льюїс

такі несподівані короткі відповіді.

• Подобається Подобається x 5
  2. ovod

ovod Well-Known Member

а по-моєму, то здатність запам'ятовувати і відповідно порвінювати старіше з новішим....тобто розум+память....

цікаво.....

3. Kats

Kats Романтик

Я так не думаю... але все може бути))))
    P.S. Око за око?))) Ну я не те, щоб аж настільки просто не терпітиму від патріЙотів нахабних висловів))) Сподіваюся Ви зрозуміли про що я)))

• Подобається Подобається x 1
  4. Romko

Romko Дуже важлива персона

5. ovod

ovod Well-Known Member

звідки ви визначаєте, що ви так не думаєте? без пам'яті ви б цього не могли б зробити.....
    і припущення, що все може бути робите чим? те чим ви вчилися...тобто інтелектом.....
    п.с. тут виходимо трохи за межі теми про спостереження часу.....але це логічно...зміни часу можна тільки пам'ятати....тіло(очі, нюх, слух цього не мають....точніше, коли вони здорові....якщо відбувається запам'ятовування то це в кращому випадку галюцинація або захворювання...)
    про душу я поки що нічого не говорю....це так....щоб не було двозначності....

6. Romko

Romko Дуже важлива персона

Трохи довша....

• Подобається Подобається x 2
  7. Kats

Kats Романтик

Інтуіція і життєвий досвід))) Але можливо і Ви праві))) Взагалі тема в якій сказати щось ствердно важко)))

8. ovod

ovod Well-Known Member

я не можливо правий....я точно неправий.....:)...

але можна від чогось відштовхуючись щось нове отримувати....

9. D.M.

D.M. Well-Known Member

Уже вдалось, і маю цікаву інформацію! Існує принаймні одне науковофантастичне оповідання, в якому висловлюється саме ця ідея (а значить, також і ідея про можливість реінкарнації до минулого). Автор - Andy Weir, назва оповідання - "Яйце". Ось воно в оригіналі:
    http://www.galactanet.com/oneoff/theegg_mod.html
    А ось у перекладі російською:
    http://www.galactanet.com/oneoff/theegg_ru.html

10. Forpost

Forpost Стоїк

матриця-4 аднако...

11. Nerto

Nerto Well-Known Member

Мабуть усе ж таки душа є складовою частиною свідомості разом з розумом, пам’яттю, характером, вірою, підсвідомістю та іншими її компонентами.

12. ovod

ovod Well-Known Member

може й так...

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

можна пофілософствувати?

Так от. Моя думка.

Ми кажемо, що розум говорить про те, наскільки людина розвинута. Наш мозок, чим більше розвинутий, тим більше розуму. Але я думаю, що наш мозок обмежує нас в розумі. Дивно звучить... Так от, коли людина втрачає тіло і мозок в тому числі, але не розум. Мало того, людина тоді розуміє всі мови, у неї знань значно більше, непотрібно калькулятора і т.д. Тобто знання є, але фізичний мозок ще тре тренувати, щоб він їх сприйняв. Отже фізичний мозок обмежує нас у знаннях.

14. ovod

ovod Well-Known Member

ну так в чому проблема...навчіться виходити з тіла....і живіть в ті моменти без обмежень....для цього є відповідні практики...якщо є бажання...
    але тут, на мою думку, справа в тому, що при знятті фізичних обмежень включаються додаткові процеси, які сильно стимулюють будь-яку діяльність....шось типу сильного стресу або стану афекту...
    але і тут через деякий час, коли звикнути виникне проблема та ж сама....
    якраз зворотня....обмеженість нашого розуму....є те...за межі чого він рідко коли виходить....уявіть собі що ви проходите в двоє дверей одночасно...станьте фотоном...який проходить через дві щілини одночасно....це виходить за межі розуму....або уявіть що ви породили дітей, які породили вас....
    розум поки що двохзначний(так-ні, добро-зло і тд), лінійний(логічне слідуваня, наслідок, причина,від гіршого до кращого, вище, швидше, глибше і тд.)....і відповідно обмежений....

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

до чого тут це? нащо воно мені?

16. ovod

ovod Well-Known Member

ну а до чого ви писали свій попередній допис? щоб просто написати?

17. Jony

Jony Member

18. D.M.

D.M. Well-Known Member

І нарешті, ще одне доповнення до того, що я писав у повідомленнях 1438 і 1449. Виявляється, концепція, яку можна трактувати як визнання реінкарнації єдиної душі до всіх істот, відома під назвою "відкритий індивідуалізм". Це поняття описано в російській Вікіпедії значно детальніше, ніж в англійській:
    http://ru.wikipedia.org/wiki/Открытый_индивидуализм

19. Forpost

Forpost Стоїк

мля тепер Hennessy можна на халяву пити

20. Василь

Василь Well-Known Member

Мабуть, що не так, бо свідомість - це не якась субстанція, а функція психіки.

а де твій аватар? :)