Душа. Що таке душа і чи вона існує?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 28 гру 2009.

1. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

гм.. але ж і християни, не СЄ, теж вірять що хоч би людські кістки зотліли і все видиме зчезло - колись всі воскреснуть і буде Суд: той хто дбав лише про тіло - той втратить свою душу (тобто, вона воскресне - але її не буде?.. ), а той хто віддав душу/життя? за "ближнього свого" - той врятує її для життя вічного.
    ЯК це відбудеться - і християни не СЄ теж не знають, тайна це є.

Бо вони буквально розуміють деякі фрагменти Слова божого, де "душа" означає або життя тілесне, або життя після воскресіння. Їх можна зрозуміти.. за холодною логікою значення конкретного слова вони все правильно розуміють, ІМХО.
    ..ось до чого призводить відхід від "язичницького", від споконвічного відчуття (наприклад, Духів предків), того що інтуїтивно відчувають всі примітивні і складні народи всіх часів.. до чого призводить керівництво лише абзацами і цитатами зі священних книг... ІМХО.
    :) згодна.
    Але ж це теж людська мудрість: батьки, дитина.. це ж дуже людське, пов"язане із інтимністю тілесною, актом народження, батьківським інстинктом, притаманним, між іншим, практично всім вищим живим істотам...
    Хоч ми і психічно тонше організовані за всі живі форми на землі, але не знаємо іншої мурості крім земної. імхо.

• Подобається Подобається x 1
  2. Мих

Мих Дуже важлива персона

Це говорить про те, що слово "душа" у Біблії має багато значень, а не просто - людина.

---------- Додано в 15:26 ---------- Попередній допис був написаний в 15:24 ----------

Ні, Фрезіє. Християни вірять у те, що після смерті душа залишається живою.

---------- Додано в 15:29 ---------- Попередній допис був написаний в 15:26 ----------

душа є вічна, а смерть душі - це коли вона залишиться без Бога.

3. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Я теж вірю - але незалежно від того що каже Новий чи Старий заповіт. Але якщо читати як написано - то не завжди виходить очевидним такий висновок.. витлумачити можна як завгодно. імхо.

хто хоче душу свою зберегти, той погубить її, а хто ради Мене згубить душу свою, той її збереже.
    Яка ж користь людині, що здобуде ввесь світ, але занапастить чи згубить себе?
    (Лк 9:23-27)

Якщо душу можна зберегти, а можна втратити.. то хіба у всіх вона буде жива після смерті? - виходить, тільки у тих хто зберіг.

4. ovod

ovod Well-Known Member

швидше це не пояснення, а опис, бо що таке?

---------- Додано в 16:51 ---------- Попередній допис був написаний в 16:36 ----------

так свідки по-моєму теж, тільки в них треба замінити душу на людину, а дух на душу
    і тоді все таке саме....
    помираючи, людина лишається з безсмертною душею...

---------- Додано в 16:54 ---------- Попередній допис був написаний в 16:51 ----------

тобто без Бога?

---------- Додано в 16:55 ---------- Попередній допис був написаний в 16:54 ----------

якщо йти прямо по тексту то так і получається....

але завжди можна пояснити і по іншому..

• Подобається Подобається x 2
  5. Мих

Мих Дуже важлива персона

\Отут, Фрезіє слово душа, якщо мені не змінює память, означає слово "життя", а не в буквальному смислі.

---------- Додано в 16:08 ---------- Попередній допис був написаний в 16:07 ----------

Ні, СЄ кажуть: після смерті лиш тіло, що розкладається і нічого більше.

6. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Вірніше, один раз - означає життя, а другий (там де "її") - душу.

"Хто хоче життя своє зберегти, той погубить її/душу?, а хто ради мене загубить життя своє, той її/душу? збереже, так?..

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

так.
    У Біблії смерть, загибель душі означає відкинення її в ад, пекло, шеол, місце скреготу зубів.

8. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Але ж це не смерть... смерть - то небуття, не перебування у Москві чи Нью-Йорку, а взагалі - ніде.
    Якщо душа живе не в раю, а в пеклі - вона все одно живе, існує.. вона не вмерла якщо бути точним..
    Хоча, наприклад, якщо людина помирає - то теж тільки в одній площині: для земного світу. Може, так і тут: душа помирає, але помирає для Божого світу.
    p.s.(гм.. а що, пекло не Бог сотворив, це "диявольський світ", який сотворив його "автор проекту"?.. )

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

ризикну пояснити це так, як я розумію.

У Біблії часто поняття життя і смерть має значення не таке, як ми звикли розуміти.
    Тобто... Що ми розуміємо під словом смерть? Людина померла, відвезли, закопали і все. У біблії інколи поняття смерті мається наувазі гибель душі, а не тіла. Пригадую таку фразу: "...НАВІТЬ ВМЕРШИ, ВСЕ ОДНО ЖИТИМЕ".

А тепер вернемося до слів Ісуса, слово "життя" підходить у всіх чотирьох місцях.

10. ovod

ovod Well-Known Member

може й так, але якщо дух вертається до Бога...може той відпечаток духа в людині і є аналогом душі?

• Подобається Подобається x 2
  11. Мих

Мих Дуже важлива персона

як вважаєте, я думаю, що смерть - це буття без Бога, і тут можу додати: життя без Бога - то небуття.

---------- Додано в 16:27 ---------- Попередній допис був написаний в 16:25 ----------

я не знаю що таке "відпечаток душі", в Біблії про це нічого не сказано.

---------- Додано в 16:29 ---------- Попередній допис був написаний в 16:27 ----------

вона просто існує і нічого не може.

12. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

То значить, люди, які живуть без Бога у фізичному тілі - теж мертві, але можуть народитися?.. (десь у біблії є слова про увірування - як народження до нового життя).
    Шкода, що в Писанні точно не вказаний вік, від якого "мертві" можуть ожити, якщо "прийдуть до Бога" (3 роки, 5 років, 7 років життя - для дітей)..

Тоді яка віра є "народженням" справді, а яка все ще маленька для того щоб душа вважалася живою?..
    Чи питання життя=смерті для душі може ставитися винятково після смерті людського тіла? - тоді виходить, СЄ не так уже й нелогічно мислять коли кажуть що тільки після смерті буде душа - жива ,з Богом, або помре - перейде до шеолу, де немає Бога.

13. ovod

ovod Well-Known Member

ну душа спочатку чиста нібито, а в процесі життя стає трохи іншою... заповненішою чи що...
    так як відбиток людини....
    в мене питання: душі людей в момент початку життя однакові чи вже тоді є якась відмінність?
    хтось вже колись питав, але я не пам'ятаю відповіді...

---------- Додано в 17:55 ---------- Попередній допис був написаний в 17:53 ----------

то грішники і атеїсти і буддисти і індуїсти зараз з Богом?

---------- Додано в 17:57 ---------- Попередній допис був написаний в 17:55 ----------

уточніть чи тут смерть це смерть тіла також чи ні? якщо ні то уточняйте своє, бо путаюся..

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

так точно!

---------- Додано в 16:59 ---------- Попередній допис був написаний в 16:58 ----------

церква знає.

15. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

виходить, не кожна душа залишається живою після смерті - а лише тих, чиї душі при житті були живими (з Богом, тобто).

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

На мою думку, така, яка не дає право сумніватися.

---------- Додано в 17:05 ---------- Попередній допис був написаний в 17:01 ----------

необовязково, людина може бути мертвою ще до фіз. смерті, але до фіз. смерті людина має надію, шанс, а там...

---------- Додано в 17:06 ---------- Попередній допис був написаний в 17:05 ----------

різняться.

---------- Додано в 17:12 ---------- Попередній допис був написаний в 17:06 ----------

Так.

Кожна людина своїми діями або зближується, або віддаляється від Бога.

---------- Додано в 17:16 ---------- Попередній допис був написаний в 17:12 ----------

не зрозумів запитання.

17. Svjato

Svjato Well-Known Member

Завше казав - ангелам ніколи не допетрати, що таке земні муки... Думаю, Богу теж дещо по барабану...

18. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

А там що вже всьо?

То що святий, непорочний, безгрішний й непомильний папа помилився коли продавав індулігенції родичам вже померлих людей??

одним розмахом пера переводив душі з чистилища до раю....

Папа був не правий?

19. Svjato

Svjato Well-Known Member

---------- Додано в 19:31 ---------- Попередній допис був написаний в 19:30 ----------

А хто такий церква?

---------- Додано в 19:33 ---------- Попередній допис був написаний в 19:31 ----------

Таке було? :scratch_one-s_head:

20. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

1) смерть це кінець будь-якого життя.
    2) Точно!
    3) У біблії немає дихотомічного поділу людини.
    4) а коли житимете, випадково, не пригадуєте?

а де твій аватар? :)