Душа. Що таке душа і чи вона існує?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 28 гру 2009.

1. Василь

Василь Well-Known Member

Це якась відмазка чи що? Тобто відправите мені листівочку з раю чи ні?

• Подобається Подобається x 1
  2. Василь

Василь Well-Known Member

Отже не виключено, що Ісус міг вірити в безсмертну душу?!

3. Svjato

Svjato Well-Known Member

Що болить, коли душа болить?

4. Василь

Василь Well-Known Member

Якщо довго не спати, то психіка виснажиться і з"явиться відчуття тривоги. Це стосується й усіх відчуттів, коли напруження перевищить певну межу. Називається це по-іншому сенсибілізацією.

5. Svjato

Svjato Well-Known Member

А коли сил нема і як там - сенсибілізація вже не працює, а в грудях ще щось є?
    Чи виснаження повинно бути кінцевим і неповоротнім?

6. Василь

Василь Well-Known Member

Виснаження не повинно бути безповоротним, якщо воно не є хронічним. А першого питання не зрозумів...

7. Svjato

Svjato Well-Known Member

Мав на увазі, коли духовне перемагає фізичне.
    Ось розуму вже не хватає піднятися і продовжити жити (ну, не вірить мозок в це...)
    Але іноді в такому стані приходить почуття і всупереч розуму заставляє рухатися вперед. (це можна пояснити розумом?)
    Веду до того, що тілом рухає далеко не розум і не якась генетична програма, а щось інше. щось таке, без якого - тіло нічим рід робота (біоробота) не відрізняється...

В темі інше хотів спитати - нагадайте чіткіше фразу:
    Як захочеш зберегти тіло - загубиш і душу, ...щось таке. Як там вона звучить?

8. Василь

Василь Well-Known Member

Це інше називається потягом до життя. У робота потяг до життя відсутній.

9. Svjato

Svjato Well-Known Member

А як називається людина, в якої потяг до життя відсутній?

10. Василь

Василь Well-Known Member

Напевно, шахідом...

11. vov66

vov66 Well-Known Member

Дещо з посиденьок:

"...Вона мені ще до 3 років заявила, що жила в животику, їй було темно і страшно, а потім були якісь білі сходи, світло. Зараз час від часу ревить, що не справляється зі злом (вона називає "таке чорне") в собі. Але то в перемішку з такими вибриками і цирками, що ми все списуємо на її фантазію. Але зараз діти інтуїтивно відчувають брехню..." Взяв тут

"...мій малий якому майже 6, частенько щось розказуе але починае з того "Коли я був старий" а далі різні історії. А ще якось розговорився і розказав, звичайно по дитячому, що він був на небі, був прозорий, там літав, і тут його заставили летіти на землю працювати, і аж просльозився що не дали йому відпочити! А ще каже що він нас вибрав за батьків, і частенько каже "ну чому ми тата такого не чемного вибрали?" бо наш тато в відрядженнях часто... І нормально відноситься до смерті, каже що ми всі постарієм і помрем, але знов народимось..." Взяв тут

12. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

постарієм, помрем, перетворимся в прості органічні речовини, далі в прості неорганічні,,,,,

в кінцевому етапі ми отримуєми СО2 Н2О N2

Скажіть що із перерахованого вище являється переродженою людиною?

13. mirawoo

mirawoo Well-Known Member

Не дізнаєтесь, поки не перевірите :)

14. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

не}{ай первірить той }{то вірить в те, що смерть це не кінець.......:pardon:

А я передчасно й безслідно зникати не збираюсь.

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

достойне запитання достойного матеріаліста-атеїста.

16. mirawoo

mirawoo Well-Known Member

:) так і буде .....майбуть....

17. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Фраза дійсно цікава.. але розуміння її дуже залежить від перекладу слова "душа".
    Переклад Огієнка:

А до всіх Він промовив: Коли хоче хто йти вслід за Мною, хай зречеться самого себе, і хай візьме щоденно свого хреста, та й за Мною йде.
    Бо хто хоче душу свою зберегти, той погубить її, а хто ради Мене згубить душу свою, той її збереже.
    Яка ж користь людині, що здобуде ввесь світ, але занапастить чи згубить себе?
    Бо хто буде Мене та Моєї науки соромитися, того посоромиться також Син Людський, як прийде у славі Своїй, і Отчій, і святих Анголів.
    Правдиво ж кажу вам, що деякі з тут-о приявних не скуштують смерти, аж поки не побачать Царства Божого.
    (Лк 9:23-27)

Душа=життя у тій, давній мові, на якій писалися перші Євангелії. Але, можливо, малося на увазі тодішнє "душа"= теперішнє "життя+душа" чи "тіло+душа", чи що саме точно?

• Подобається Подобається x 2
  18. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Під душею розуміли людину. її теперішнє життя, у Новому завіті додається також значення майбутнього вічного життя. Для поглядів євреїв дихотомія тіло-душа не була характерною.

19. Мих

Мих Дуже важлива персона

А хочете я вам наведу приклад з Біблії, тобто цитату, де, якщо слово "душа" замінити на слово "людина", вийде абсурдна нісенітниця?

20. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Виходить, факт існування "душі" як такої неочевидний.., бо є теперішнє фукнціонування організму - життя, "душа", яка живе тут і зараз, а є майбутнє вічне життя - майбутня "душа".. не факт що це одне і те ж.

а де твій аватар? :)