Душа. Що таке душа і чи вона існує?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 28 гру 2009.

1. Василь

Василь Well-Known Member

З допомогою слів, або жестів, які сприймаються психікою як сигнал перейти в стан гіпнозу. Крім того, не всі люди в одинаковій мірі підлягають гіпнозу.

2. Мих

Мих Дуже важлива персона

а просто очима, нє?

3. Василь

Василь Well-Known Member

Є багато способів.

4. Svjato

Svjato Well-Known Member

А коли сон сниться, то душа де? Особливо коли дуже реальний сон і ще знаєш в сні, що це сон? Відчуття правда якісь не реальні,якісь навіяні...

5. nata-k

nata-k Well-Known Member

Глухому буде байдуже - чи грає музика Баха у храмі, чи хтось по рейці бабахає. Без органу слуху до душі нема дороги. Правда? ;)
    Залежить про яку тканину і про який конкретно орган іде мова. Так, є такі які ростуть і оновлюються шляхом поділу клітин (шкіра, наприклад). Є такі, у яких кількість клітин ніколи не змінюється, змінюється лише розмір (жирова тканина). А є такі (нервова система, мозок), для яких поділ клітин є причиною лише серйозних патологій.
    Відчуття щастя - це складова психічного здоров"я людини.
    Я якраз і закликаю - не приплутуйте науку до подібної дискусії. Будь ласка :). Але ви чомусь наводити якісь, як вам здається, наукові факти, які, як вам здається, доводять щось.

• Подобається Подобається x 2
  6. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та декому і при присутньому слуху хоть рельсою по чолі... ніяк не поможе...

незавжди... от хто вколеться і думає, що то щастя, а хтось напється і має щастя, а хтось від тієї випивки має горе і шо цікаво, клітини у всіх ніби не різні...

ви так повідаєте, ніби наука - то ваша влвсність, або те, що було наукою ЗАВЖДИ було непомильне. Сьогодні фантастика - завтра наука, сьогодні наука, а завтра -"не тим шляхом пішли".

• Подобається Подобається x 1
  7. SemperTiro

SemperTiro Well-Known Member

а звідки ви знаєте, що психіка існує? чим її фіксують? можливо, є тільки хімічні процеси обміну речовин? я не зустрічав психометра :)

стоп! питання було не про КІЛЬКІСТЬ! а про ОНОВЛЕННЯ. є в організмі людини клітини, які не оновлюються ніколи?

видно, ми не дуже розібралися в термінах. а що таке НАУКА? Не все ж можна пізнати амперметром, скальпелем і кислотою. Наскільки я розумію, з вашої точки зору наука - то є всьо, що можна зареєструвати приладами й довести експериментально?
    От про психіку заговорили, але ж її нема, з точки зору матеріаліста :) є хімічні процеси. а щастя для матеріаліста - це вапше ніяка не складова психіки, а наявність ендорфіну у крові; так що рецепт щастя простий: вколовся - і всьо :)
    саме таким путьом іде сучасна американська психологія: є розлади, проблеми, незадоволення - пий таблєтки і не переймайся, просто приходь час від часу до психолога.

наскільки мені відомо, сни бувають різні. коли сняться дуже реальні сни, то душа перебуває не в тілі, вона може побувати у себе "вдома" (так мені то пояснили, причому дім у кожного різний).
    Душа може виходити з тіла і не під час сну. Східна філософія і релігія стверджує, що процес виходу душі із тіла у стані медитації називається СОМАДХІ (або СОМАТІ). Причому в такому стані тіло "консервується" щшляхом переходу води у клітинах організму в так званий 4 стан (щось на зразок каменя). Оптимальні фізичні умови для цього - +4 градуси за цельсієм. Я про це читав у Мулдашева (але треба критично ставитися до його статей, бо то типовий вчений, який хтів зі скальпелем у руках подосліджувати те, що є дуже серйозною святинею. в принципі, він і сам описує, як напоровся на цілу стіну несприйняття)

• Подобається Подобається x 3
  8. Полковник

Полковник миється в бані

Почитал немного.
    Не, не моя темка.
    Давайте, Мих, боритесь!

9. Василь

Василь Well-Known Member

Є ще й нервові імпульси, що передаються від нейрона до нейрона. ЕЕГ Вам не вимірювали?

Є ще й психотерапія!

Це Ви про що? Що це за "дім" такий у тих, в кого "не всі дома"?

10. SemperTiro

правильно! нервові імпульси існують, але це лише імпульси, а ніякої психіки нема. Будь-який фізик вам так скаже.
    відповідно, якщо ви стверджуєте навпаки, то визнаєте, що існує щось, окрім фізичних процесів. ви вже визначайтесь.
    Слава Богу, мені ніц не вимірювали :)

то псевдонаука, придумана однією "хитрою нацією" для викачування грошей "за балаканину" :) з Вашої ж точки зору, ліпше відновити баланс обмінних процесів в організмі та налагодити наявність необхідних речовин і всьо буде в ажурі :)

то я не для Вас, прошу пана :) а взагалі Галілея також усі психом вважали.
    до речі, як Ви пояснюєте, з точки зору матеріаліста, наявність віщих снів? Є факти, свідчення. це також самонавіювання?

11. Василь

Василь Well-Known Member

Крім імпульсів є ще й когерентний стан всієї нервової системи, який і називається психічним станом людини.

Психотерапія не є псевдонаукою, а клінічною практикою!

Наявність віщих снів я пояснюю так, як і наявність невіщих снів - психічними процесами уві сні.

12. nata-k

nata-k Well-Known Member

Ви говорили про оновлення поділом. Так? А я вам сказала, що є клітини, які ніколи не діляться. Тобто, скільки їх заклалось у ембріональному періоді - стільки і має людина на ціле життя. Такими є, наприклад, клітини серцевого м"яза, кришталика ока, нейрони.

То може ви не визначились із термінами? Раджу вам визначитись і не вигадувати велосипед там, де вже космічний корабель вигадали. Що таке наука визначено давно.
    Не плутайте з політикою, як це зробив Мих, у свому останньому дописі.

От ця частина допису показує, яка "каша" у вас в голові.
    Психіка існує, психічні процеси є предметом наукового вивчення.
    Психологи не займаються медикаментозним лікуванням.

Те, що певні хімічні речовини викликають певні емоції - це незаперечний факт. Більше того, цей факт не залежить від волі чи бажань людини.

• Подобається Подобається x 3
  13. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

В медецині давно відомо що пошкодження певних ділянок мозку може призводити до кардинальних і необоротних змін особистості.
    більшість психічних хворіб мможуть і не скпроводжуватись анатомічними чи гістологічними змінами мозку, але ці зміни є на рівні клітин кожен нейрон утворюэ велечезну кылькысть синапсів і сьогодні у нас немає методів для анадізу надзвичайно складних нейронних мереж мозку що залишає поле для псевдонаукових і псевдобіблійних спекуляцій на тему існування окремої від тіла мислячої субстанції.
    Наша особистіфть є продуктом взаємодії матеріального мозку з матеріальним зовнішнім світом і це аж ніяк не применшує наших можливостей і нашої цінності.

14. SemperTiro

ви преакрасно дискутуєте самі з собою. я ще раз уважно перечитав свій допис і там я писав тільки про процес ОНОВЛЕННЯ клітин. я не писав про поділ. я не медик й опирався в цій тезі на думку медика - Торсунова Олега Геннадійовича.

на жаль, просто фізично не можу аргументувати кожну вашу думку,
    але все одно дивно виходить: психіка існує (хоча ніхто її не бачив), а душа ні. Якщо ви кажете про гармонійні зв"язки між клітинами нервової системи, про гарну взаємодію між ними, то так і пишіть.

до речі, той же доктор Торсунов стверджує, що душа є і в дорогоцінних (природних) каменях. Він є автором кількох патентів і прекрасно лікує камінням. Приклад: за 12 секунд нормалізує тиск пацієнта розкладанням певних каменів на певних точках тіла. Усе це експериментально доведено і зафіксовано.

---------- Додано в 01:29 ---------- Попередній допис був написаний в 01:02 ----------

угу, а мама - це просто самка істоти певного біологічного виду, яка виносила у собі кавалок пов"язаних між собою молекул.
    а натхнення - це домінація у крові певного роду хімічних речовин, а віра - це самонавіювання, а смерть близької людини - це процес порушення роботи організму, що спричиняє смерть і подальшу руйнацію клітин.
    ви мене майже переконали :) але я все одно впевнений, що душа є... я її відчуваю. Я не можу вам показати ті відчуття, дати їх дослідити, розрізати, з"ясувати їх природу.
    Я не можу вам довести (так само, як і ви не зможете заперечити) наявність в організмі людини іди, пінгали і сушумни, але фактом є те, що люди, які правильно займаються роботою з цими енергетичними каналами, почуваються прекрасно і їм не треба ходити до дохторів.
    До речі, чому б вам, матеріалістам, не зробити собі клонів коханих людей і жити з ними. ви взагалі закохані (любите?) чи просто аналізуєте наявність у крові певних хімічних речовин?

15. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

Истинно глаголите син мой.
    Ето есть всьо химия.:haha:
    Фенилетиламин всего то навсего. Кстати можна синтезировать штучно.

16. nata-k

nata-k Well-Known Member

Гаразд. Давайте таки внесемо ясність :). Ось Ваш допис.
    Клітини не можуть "утворюватись" з нічого. Правда? Нові клітини утворюються або шляхом поділу. Або відмерлі клітини заміняються стовбуровими. Але є такі, які не діляться і не заміняються стовбуровими.
    Тобто ваша теорія про повну зміну "матеріального тіла" - це фантазія.

Взагалі то все, що ви описали в цій частині допису є характеристикою пам"яті. А пам"ять (а отже і досвід, і погляди і переконання і, зрештою, сама особистість) можливі саме тому, що нейрони не дяляться і не заміняються;). Можуть лише утворюватись нові зв"язки між нейронами.
    А хіба тільки ці люди почуваються прекрасно? Очевидно, що - ні. Правда? То може справа не в цих "енергетичних потоках", а таки у чомусь іншому ;)
    Розуміння природи виникнення почуття не зменшує його цінності :dntknw:

17. SemperTiro

віроючою людина стає з кількох причин (в тому числі приходить віра в душу і бажання її врятувати):
    1) милість Бога
    2) екзистенційна ситуація (яка також є милістю Бога :) )
    У літаку, в якого відмовили мотори на висоті 11 тис. метрів, атеїстів і матеріалістів нема. Тоді чомусь усі звертають свої думки до Наддуші :)
    Бажаю вам усім прокинутися раніше, до екзистенційної ситуації. Як казав один хірург, друг мого знайомого: я 10 років просто різав, а потім почав задумуватися.

Останнє редагування: 6 січ 2010
  18. Сергій аспірант

віра в Бога і віра у безсмертну душу різні речі.
    Наприклад євреїли вірили в бога аде уявлення про безсмертну душу у них не було.

19. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

А ви впевнені, що в Старому Заповіті ніде не згадується за те що людина була живою після смерті?
    ПС Євреї вірили в Бога. З великої літери, Сергію.
    Судячи з того, як ви і ваша братія підтримує атеїстів, думаю в вас з ними бог той же.

20. Сергій аспірант

впевнений і доказиц ього вже наводив

а де твій аватар? :)