Душа. Що таке душа і чи вона існує?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 28 гру 2009.

1. Blessed

Blessed Well-Known Member

То ви і є той самий Мегамозг??:))) Приємно познайомитись, а то я все уявляла як той пан що все знає виглядає?

Людина має дух,душу і тіло. Створене з праху тіло туди і повернеться.
    ---------------------------------------------------------------------------
    Библия учит о том, что Бог сотворил человека по образу Своему из праха земного, а потом вдохнул в его ноздри дыхание жизни, и в этот момент человек СТАЛ живой душой: "И создал Господь Бог человека из праха земного, и вдунул в лице его дыхание жизни, и стал человек душею живою" (Быт 2:7).
    под духом подразумевается разум и знание человека. Душа, с другой стороны, это чувства и похоть. "Но мы приняли не духа мира сего, а Духа от Бога, дабы знать дарованное нам от Бога, что и возвещаем не от человеческой мудрости изученными словами, но изученными от Духа Святаго, соображая духовное с духовным. Душевный человек не принимает того, что от Духа Божия, потому что он почитает это безумием; и не может разуметь, потому что о сем надобно судить духовно. Но духовный судит о всем, а о нем судить никто не может. Ибо кто познал ум Господень, чтобы мог судить его? А мы имеем ум Христов" (1Кор 2:12-16). Душа в данном случае олицетворяет греховные наклонности, а дух - праведные побуждения.

То же самое мы видим и в других текстах: "Это не есть мудрость, нисходящая свыше, но земная, душевная, бесовская, ибо где зависть и сварливость, там неустройство и все худое" (Иак 3:15,16). "Они говорили вам, что в последнее время появятся ругатели, поступающие по своим нечестивым похотям. Это люди, отделяющие себя (от единства веры), душевные, не имеющие духа" ( Иуды 1:18,19).

Как видите, оказывается душа и дух могут быть несовместимыми в человеке. И это верно, если мы понимаем их не как составляющие человека, а как его состояние: "сеется тело душевное, восстает тело духовное. Есть тело душевное, есть тело и духовное" (1Кор 15:44). "Никто не может служить двум господам: ибо или одного будет ненавидеть, а другого любить; или одному станет усердствовать, а о другом нерадеть. Не можете служить Богу и маммоне" (Мф 6:24).
    "И когда выходила из нее душа, ибо она умирала, то нарекла ему имя: Бенони" (Быт 35:18) - Единственный текст в Библии, говорящий о "выходе" души из человека во время смерти. Но при тщательном анализе оказывается, что это просто означает окончание жизни, а не отделение некоей субстанции.

"А человек умирает и распадается; отошел, и где он?" (Иов 14:10). "Если бы Он обратил сердце Свое к Себе и взял к Себе дух ее и дыхание ее, - вдруг погибла бы всякая плоть, и человек возвратился бы в прах" (Иов 34:14,15). "Выходит дух его, и он возвращается в землю свою: в тот день исчезают все помышления его" (Пс 145:4). "отнимешь дух их - умирают и в персть свою возвращаются; пошлешь дух Твой - созидаются" (Пс 103:29,30).

Эти тексты еще раз показывают, что к Богу возвращается не душа, а дух, то есть дыхание. А душа, то есть разум, чувства, мысли – умирает и исчезает.

• Подобається Подобається x 1
  2. Мих

Мих Дуже важлива персона

Яссссно. Якщо явище є, але його неможна описати, значить явища нема.:haha::haha::haha:

---------- Додано в 11:46 ---------- Попередній допис був написаний в 11:38 ----------

Яскравий приклад того, коли людина спершу пише аксіому, а потім намагається підтасувати Святе Письмо.

Зверніть увагу на виділене і тепер на вашу ж цитату:

якщо б дух був дихання, то чого написано "взял к Себе дух ее и дыхание ее", якщо то все одно?

---------- Додано в 11:53 ---------- Попередній допис був написаний в 11:46 ----------

То вам Бруклін повів?

• Подобається Подобається x 2
  3. Василь

Василь Well-Known Member

Це Ви про що? Про яке явище Ви згадуєте?

4. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

1. Muxy, вітаю ви зрозуміли як вцементовувалися догми вашої "апостольської" церкви
    2. Дух - це тіко віддих, але й енергія - котра перетворює неживу матерію в живу.
    3. Миху, у вас манія переслідування, чи що?
    Бруклін - це район НьюЙорка.

5. vov66

vov66 Well-Known Member

Дуже цікаво... Поясніть це на прикладі вірусу.

6. ABDURAKHMAN

Як кажуть попи - це за межею нашого розуміння...

Але скажу вірус живий поки в нього не пошкоджена днк/рнк.
    якщо зашкварити його ультрафіолетом, то йому буде капець, й він стане "по-проще" - неорганікою.

А суть біблійної концепції вскресіння полягає в тому що з хім.елем. буде сформоване вже нове тіло, яке буде мати свідомість тої людини котра була воскрешена.

Процес руйнацій - денатурація білка (людям підвлаДна), а от
    Процес відновлення - натурації денатурованого білка - підвлаДне тільки БОГу.

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

без 100 гр. важко ту фразу зрозуміти.

8. ABDURAKHMAN

Допис від ABDURAKHMAN
    2. Дух - це НЕ тіко віддих, але й енергія - котра перетворює неживу матерію в живу.

9. Nadan

Nadan Well-Known Member

А як ви думаєте, коли підєднати до жабячої ніжки електроди і пустити енергію електричного струму, тоді вона почне рухатись. Чи буде вона живою?

10. Василь

Василь Well-Known Member

Тут справа зовсім не в енергії, а в тім, що живе тіло є принципово іншим станом системи електронів та ядер в порівнянні з неживою системою. Я про це вже писав тут.

11. Blessed

Ні, то ви самі, преподобний,написали , ось наводжу ще раз, непомітно було написано? до речі, що таке бруклін? то той дятько відун з "Файна юкрайна"?

---------- Додано в 17:24 ---------- Попередній допис був написаний в 17:09 ----------

І взагалі,
    Знаєте я все розумію, мегамозг нам тяжко осягнути, але дайте відповідь на моє питання: між вашим розумінням Писання і моїм є певні розбіжності в питаннях язичництва, сектанства і таких подібних речей, бо в цому православ"я/католицизм і протестанство має різне тлумачення.
    Але ж стосовно такого поняття як "Дух,душа і тіло" це той Божий образ по якому створив Творець людину, як і Він "Отець,Син,Святий дух". Тут тлумачення абсолютно одинакові між деномінаціями, а ви знов пробуєте бути дотепним, гострим на слово, а все чому? тому що в іншому ми були опонентами? це вже ярлик? мовляв,"не наша,не з нашої церкви значить СЄ(як ви любите писати"...от і виходить Миху, що я переконуюсь щоразу ви спекулюєте в кожній темі видаючи свої переконяння в тому світлі яке вам в тій чи іншій ситуаціїї більш підходить.
    Ну не знаєте, ну запитайте в свого батюшки в церкві, ну чи духовного наставника (вашої деномінації), впевнена Церква це трактує так само.

12. Мих

Мих Дуже важлива персона

пізно, я вже взяв 100 гр.

---------- Додано в 21:01 ---------- Попередній допис був написаний в 20:51 ----------

Та я вас прошу... які опоненти? який ярлик? у вас 9 дописів, три з яких привернули мою увагу.

а про Бруклін - не ображайтеся, не я ж на вас наскочив з мегамозгами, а ви на мене, до того перші, до того ж витягнувши епізод від якоїсь моєї думки.
    Тому я й не сильно заглиблювався у ваші дописи... а для чого? Коли людина три дні на форумі, і зразу з притензіями. Тому який привіт, такий отвіт.

Чи ви може клон? Бо модератори того не люблять...

13. D.M.

D.M. Well-Known Member

Ну, просто воно пов'язане з психікою.

14. Blessed

Якщо ми вже подружились з вами то це тішить. Насправді мою увагу привернула одна тема , я її перечитала і ваші доводи мене вражали все більше.
    А 3 дні чи 3 роки на форумі не має значення. я маю свою думку і хочу її висловлювати.
    не ображайтесь, я дійсно довго сміялась з того як ви про себе висловились.

15. Василь

Василь Well-Known Member

Так, але не тільки! Бо свідомість, хоч і є автономною системою, яка оперує лише психічними образами, а не фізичними, обробкою яких займається саме психіка; але свідомість не може бути без цих психічних образів, тобто без психіки. Відтак, свідомість лише увінчує усю сукупність функціональних систем живого організму і не може функціювати, коли ці інші системи, які підтримують це її увінчення, не функціонують. Можна й інші висновки зробити...

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та які образи? Мені приносить радість, коли кому весело.

Скажу відверто, дуже часто приходиться в суперечках притримуватись стилю і пізнання опонента, інакше не розуміє, тому не беріть все буквально у моїх дописах близько до серця.

---------- Додано в 00:23 ---------- Попередній допис був написаний в 00:16 ----------

Ви абсолютно не зрозуміли того, що я хотів сказати.

17. ABDURAKHMAN

Не те, лише Бог може оживити мертве й "кликати неіснуюче як існуюче".

18. Nadan

Nadan Well-Known Member

Ну як же, підєднуємо електроди, пукаємо дух - електрику, нога рухається, отже є життя?

19. ABDURAKHMAN

Я кілька раз те читав. Навіть намагавя осягнунти... Але нічого з того не вийшло.
    Простий прилад:
    нікчемна насінина по своїй функціональній, анатомічній й морфологічній будові є шедевром гармонії й досконалості.
    (Зробите з C,N,H,O насінину - матимете Нобелівську премію)
    Якщо притримуватися Вашої теорії, то САМОВІЛЬНЕ і БЕЗКОНТРОЛЬНЕ виникнення є вкрай важким завданням.
    Ну, але знайшлися віповідні умови, пройшло 10^20років життя почало вдосконалюватися (природний відбір, мінливісь)...
    Ще пройшло 10^15років, Ланка за ланкою, нехай...

Але одне єдине питання:
    Чому ніхто з вчених не довів на досліді створення живого найпростішого організму за ідеальних умов, за наявності будь-яких потрібних вихідних хімічних елементів, каталізаторів і на кінець РОЗУМУ науковця котрий тим процесом керує.
    Я веду до того що життя може зародитися лише з Живого організму, і аж ніяк не самовільно, а тим більше з окремих хім.елем.

Можливо Ви вірно описуєте саму відмінність між живою і не живою матерією на квантовому рівні, проте це не підтверджує відсутність Творця.
    Те що хтось зрозумів алгоритм виконання якоїсь задачі не означає, що дія виконалася сама.

20. Василь

Василь Well-Known Member

Все вірно: поки клітини не відімруть, відірвана від жаби лапа залишається живою. Правда, це вже не жаба з лапою, отже й лапа вже не є тією лапою, якою вона була до того, як її відрізали.

а де твій аватар? :)