Душа. Що таке душа і чи вона існує?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 28 гру 2009.

1. Romko

Romko Дуже важлива персона

Аргумент єден.
    І то жилізобетонний.
    Гагарін в космос літав і Бога не видів.

• Подобається Подобається x 2
  2. D.M.

D.M. Well-Known Member

Чому ж нема? Мабуть, я справді розумію поняття "відчуття" якось по-іншому, ніж Ви. Поясніть мені, що Ви розумієте під відчуттям, так, щоб з цього випливало, що в роботів не може бути відчуттів.

А мені здалося, що Ви зрозуміли, що я розумію під реальними відчуттями, коли Ви вжили для їх сукупності слово "свідомість". Можете скрізь надалі замінювати моє слово "душа" словом "свідомість", щоб уникнути невизначеності. Але мені здається, що все одно залишаться якісь розбіжності між моїм і Вашим розумінням цього поняття, які, власне, й варто надалі обговорювати.

Ну, а свідомість до смерті існує? Як Ви доведете, що вона зникає в момент смерті? (Може, і зникає, я допускаю таку гіпотезу, але зовсім не впевнений у цьому.)

3. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Душа не воскресає ніколи, бо в цьому нема потреби. Вона не помирає!
    Воскреснути може тільки тіло. Коли Христос помер на хресті, він помер тільки тілом, його нематеріальна особа (яку він мав до втілення) ніколи не помирала. На третій день він воскрес В ТІЛІ!

---------- Додано в 22:29 ---------- Попередній допис був написаний в 22:25 ----------

Василь, ти прочитав оце що ти написав??? То називається, на городі бузина а в Києві дядько. Я перепрошую, але дитина 10 років може написати щось більш логічніше і розумніше...

4. Svjato

Svjato Well-Known Member

Легко!

Коли щось болить і жодні ліки не допомагають...

• Подобається Подобається x 1
  5. Василь

Василь Well-Known Member

Навпаки, суть теми в тім, що для пояснення життя-буття людини ніяка душа не потрібна! А те, що Ви намагаєтесь перекручувати, притягуючи сюди за вуха свою улюблену душу, є лише Вашою проблемою, а не проблемою теми. З темою якраз все в порядку: з точки зору філософії людини ніяка душа не потрібна! Якщо Вас така суть теми чимось ображає, то можете її просто покинути, бо ніяких аргументів по-суті у Вас все-рівно немає.

6. Asmodeus

Asmodeus Well-Known Member

Спостерігачі та ідейні вчені в науці колись бували - це генії, які змінювали мислення цілих поколінь.... сподіваюсь при моєму житті я ще почую про когось такого.)

Бо це чистий суб"єктивізм, думати навіть про одну і ту саму білу стіну кожен може по-різному і в цій справі дійти до істинності якихось понять майже неможливо.

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

Не зрозумів вашого пояснення.

8. Svjato

Svjato Well-Known Member

Просто. Питали про відчутя, які в роботі запрограмувати неможливо.
    Я і описав...(Нехай хтось запрограмує біль в грудях... Всі мікросхеми поплавляться...)

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

То і є ваш "аргумент"?

При чому тут я? Ви знову зїхали з теми, бо аргументів у вас просто нема.:dancer:

10. Василь

Василь Well-Known Member

Відчуття звуку є психічний образ, а не його фізична модель. А у роботів ніякої психіки немає - одні мікросхеми!

Я зрозумів, що Ви розумієте під реальними відчуттями, але Ваше розуміння є хибним, бо свідомість не є самостійною реальністю, а лише моментом чи рівнем психіки. Реальністю є психіка, а не свідомість!

Свідомість існує, поки існує психіка, бо свідомість є станом, моментом чи рівнем психіки. Після смерти психіка зникає, а з нею зникає і свідомість, причому безповоротно. Йдеться про фізичну, а не про так звану клінічну смерть.

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

Робот може відчувати звуки і навіть аналізувати їх, так що ваш аргумент знову порожній.

---------- Додано в 01:03 ---------- Попередній допис був написаний в 00:55 ----------

Думаєте, що люди з одинаковим рівнем психіки мають одинакову свідомість?

12. Pedro

Ось вам і логіка! 5-и річної дитини. Ти зрозумів, Василю, що ти нічого не сказав? Нема і все! Бо твій недалекий розумець чогось не може збагнути.
    Памятаєте, хто трохи старший, головний аргумент комуністичних неуків - єтава нєт патаму шта єтава нє можєт біть нікада!
    Маленький приклад. Ось ти сидиш, Василю, а тебе пронизують мільйони радіо- і інших електромагнітних і ще хто знає яких хвиль. І щоб їх виявити, потрібне радіо чи інший пристрій.
    І ось якийсь тупий олух може також твердити, що нема ніц! Бо він в це не вірить... Нема і все...

13. Василь

Василь Well-Known Member

Сприйняття звуку та його аналіз є його фізичним моделюванням, а не створенням його психічного образу. Без психіки немає психічного образу, тобто немає відчуття. А у робота ніякої психіки немає, а отже і ніякого відчуття звуку не може бути.

---------- Додано в 00:10 ---------- Попередній допис був написаний в 00:07 ----------

Ні, я не думаю, що існують люди з однаковим рівнем психіки. Психіка є строго індивідуальною, як неповторною є і кожна особистість.

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

У вас нота "ля" створює психічний образ? гм... цікаво...

15. Василь

Василь Well-Known Member

У нас все цікаво!

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

тоді що таке рівень психіки, якщо він є у всіх різний?

---------- Додано в 01:21 ---------- Попередній допис був написаний в 01:20 ----------

Я то бачу.

17. Василь

Василь Well-Known Member

У кожного рівня є багато підрівнів, а у кожного підрівня є свої підрівні і так далі. Тому неможливо ототожнити різні рівні, бо, крім рівнів, існують ще й "траєкторії" та історії осягнення певного рівня психіки. Відтак психіка є абсолютно індивідуальною.

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

наприклад........

19. Pedro

Осягнення єдності. Деякі клієнти Кульпаркова вже осягнули... Так трапляються випадки, в одному пацієнті мирно поєднується, скажімо, Ленін і Сталін або Ільф і Петров чи Кирило і Мефодій.
    Цікаво, що в Василі поєднується? І чи він досяг рівня вищенаведених добродіїв...

20. Василь

Василь Well-Known Member

Наприклад, дві траєкторії мають дві спільні точки. В цих точках маємо вроді два однакові рівні, але, бачимо, що це дві зовсім різні траєкторії!

а де твій аватар? :)