Душа. Що таке душа і чи вона існує?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 28 гру 2009.

1. Мих

Мих Дуже важлива персона

Тим більше! Значить Бог говорив про тілесну смерть.

• Подобається Подобається x 2
  2. Nadan

Nadan Well-Known Member

Не перекладайте з хворої голови на здорову, бо ситуація якраз протилежна. Сатана правий якщо душі немає, бо Адам не помер тілом в той же день! В той же день померла душа Адама! Тому ви свідки говорите точно так як тоді сказав сатана і робите Бога брехуном!

3. Svjato

Svjato Well-Known Member

Випадкова реакція - не реакція. На що буде орієнтуватися робот?

Фільм не дуже, але вашої теми стосується чи не наряму! :) Вас дуже зацікавить, бо там ваша теорія в дії...

---------- Додано в 13:49 ---------- Попередній допис був написаний в 13:35 ----------

Чим раз приходжу до думки, що душа лише спостерігач. Оцінює дії тіла і розуму і працює як суддя. Кому той суддя сильно мішає, то він його не слухає і відправляє куди по далі. Тоді за справу береться тільки розум, якому здавна відомо - як вигідніше і по барабану чи правильно...

• Подобається Подобається x 1
  4. L e o

L e o Well-Known Member

Аргументи є, що в Адама хоч якесь поняття було про душу?
    Біблія говорить, що і тварини є "душами". Таке ж говориться і про людину.
    Буття 1:20 І сказав Бог: Нехай вода вироїть дрібні істоти, душу живу, і птаство, що літає над землею під небесною твердю. 21 І створив Бог риби великі, і всяку душу живу плазуючу, що її вода вироїла за їх родом, і всяку пташину крилату за родом її
    Буття 2:7 І створив Господь Бог людину з пороху земного. І дихання життя вдихнув у ніздрі її, і стала людина живою душею.

5. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

В вас особисто, як і в усіх "світків" є велика проблема - ви буквоїди. Причому чіпляєтесь до будь-якого слова. причому не в контексті. Щодо перекладу. Шкода, що ви не знаєте англійської мови. Бо ви могли б взяти словник, і відшукати слово take і побачити, що значень цього слова по крайній мірі на сторінку.
    Так і зі словом душа. Воно може вживатися в значенні нематеріальної частини людини, в значенні життя і т.д. До речі, в англійських перекладах стоять слова soul або life.
    Чому вашому брукліну так хочеться поставити людину на рівень тварини невідомо. Колись я візьмуся і за цей феномен.
    Щодо Адама, то коли Бог сказав в день коли ти вкусиш плід - смертю помреш, швидше всього малося на увазі щось інше ніж тілесна смерть, а смерть душі, що значить, відділення, розлучення з Богом.
    Скільки разів Ісус сказав - ви мертві в гріхах ваших. Задумайтесь, яку смерть мав на увазі Ісус?

6. Nadan

Nadan Well-Known Member

Ви хочете, щоб Адам в Біблії прямо говорив: " Я маю душу"? Відповім у вашому ж стилі. А є аргументи, що апостоли ходили в туалет? В Біблії про це ні слова, значить не ходили?
    Душу має все живе, не тільки людина, але й тварини, рослини і навіть мікроби, бо без душі - все мертва матерія! Тільки в кожної істоти душа є різна, людська душа має вільну волю, розум і мудрість, в тварин і рослин - ні.

7. L e o

L e o Well-Known Member

Терплячі ж вони були!

---------- Додано в 16:51 ---------- Попередній допис був написаний в 16:48 ----------

Pedro, я знаю достатньо англійську. Але не англійською писалася Біблія.
    І взагалі, можна утриматися від оцінок інших думок? Я ж теж можу "стару платівку" поставити. Але тоді не обговорення буде, а холі вар.

8. Svjato

Svjato Well-Known Member

Значить в людини є ще щось крім душі...
    Шо?

9. L e o

L e o Well-Known Member

Бачиш, Ендрю ;), значить небуває однозначного трактування слова "душа".

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

Дух............

11. vov66

vov66 Well-Known Member

Що собою представляє дух?

12. D.M.

D.M. Well-Known Member

Це вже інша тема - про долю та вибір. Мабуть, десь на цьому форумі така тема є і я там висловлювався. А тут я пишу зовсім про інше: чи є відчуття реальними; це не залежить від того, чи можна їх наперед прорахувати; це зовсім інше питання.

Що ж до гри "Життя", то гра дуже цікава; у підлітковому віці я читав про неї в певній книзі М. Гарднера, і мені дуже подобалася ця інформація. Але проблем, про які Ви пишете, в цій грі нема: там правила чіткі, і при заданій початковій конфігурації її майбутнє легко прораховується (ну, звичайно, людиною прораховуються, а не тими клітинками, які присутні в цій грі; у них там розуму не передбачено). Проте згадка про цю гру наводить на ще деякі думки. Штучне створення розумних істот можна уявити не тільки як створення потужних роботів чи комп'ютерів, а і як створення комп'ютерної гри, в якій віртуальні створіння (юніти) здатні до розумних дій. Існує навіть така теорія, що наш світ цілком може бути такого роду віртуальним світом. Так от, у мене виникає важливе питання: в цих віртуальних світах відчуття істот реальні чи ні? Відповіді нема.

---------- Додано в 22:58 ---------- Попередній допис був написаний в 22:51 ----------

Про свої відчуття знаю, що вони реальні. Про всі інші - це туманне питання. А особливо туманними є окремі питання, згадані в тексті; напр., у яких саме істот відчуття реальні, чи можуть бути реальними відчуття роботів тощо. Крім того, туманним є питання про те, що відбувається з душею після смерті її носія (що теж обговорюється в тексті).

---------- Додано в 23:18 ---------- Попередній допис був написаний в 22:58 ----------

То яка ж в усьому цьому проблема? Можна робити різних роботів, як і різних людей. А от чи будуть відчуття роботів реальними, все одно неясно.

13. ovod

ovod Well-Known Member

14. Nadan

Nadan Well-Known Member

Людина складається з тіла, душі і духа. Дух це те, що Бог вдихнув в людину коли створив її. Завдяки цьому людина має розум, вільну волю і здатність творити, що робить її образом Божим.

15. Romko

Romko Дуже важлива персона

дурна тема...
    дурна гілка...
    душа є... і вона болить....жоден фізичний біль з тим не зрівняється....

16. Василь

Василь Well-Known Member

З таким же самим успіхом можна сказати, що існують психічні захворювання і жоден фізичний біль з депресією не зрівняється! Відтак, ніякої души немає, а є психіка, яка може бути здоровою і хворою.

---------- Додано в 03:30 ---------- Попередній допис був написаний в 03:22 ----------

Думаю, що Ви вживаєте хибні поняття відчуттів. Немає питання, чи реальними є відчуття роботів, бо у роботів немає відчуттів! Мені здалося, що Ви погодились, що немає души, а є психіка. Тому після смерти з душею нічого не відбувається, бо її взагалі не існує - ні до смерти, ні після смерти!

17. Romko

Василю,я не можу забрати у вас бажання бути нелюдом і потворою.
    І не зможу переконати вас у зворотньому.
    Це питанні віри.
    Я вірю,що я людина.
    Не з найкращих.Але людина.

18. Василь

Василь Well-Known Member

І що з того, що Ви вірите? До чого тут психіка та відчуття болю?

19. Romko

Я вірю,що я людина.
    І створений Господом.
    І в мені є Його частка...атом...кварк...Його.
    І цей кварк і є душею.

20. Василь

Василь Well-Known Member

Це називається водичка: якщо у Вас є частка чогось іншого, то Ви не є людиною, а чимсь іншим, ніж людина, бо люди не складаються ні з яких частинок, а є особистостями, які живуть своїм власним особистим життям.

а де твій аватар? :)