Душа. Що таке душа і чи вона існує?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 28 гру 2009.

1. nata-k

nata-k Well-Known Member

Так от, Ви, Педро, нажаль, намагаєтесь наслідувати тих науковців свого дитинства, які заперечували генетику. Їм був не "закон" доведені наукові факти, вони ішли "своім путьом". І ви чомусь прагнете того ж :sad:.

Не забувайте, наукові гіпотези і теорії потребують об"єктивного обгрунтування. От все, про що я прошу не забувати, згадуючи науку.

• Подобається Подобається x 1
  2. Svjato

Svjato Well-Known Member

Де їм до нас. Ми новіша версія у Бога...

3. Мих

Мих Дуже важлива персона

Нато, а по-моєму, ви крутите голову Педро.:haha:

4. Василь

Василь Well-Known Member

Молець! Ви це вірно підмітили. Але, по-суті, це у Вас голова закрутилась.

5. Romko

Romko Дуже важлива персона

Василю...от натрапив...зразу про вас згадав...

Атеист

Вячеслав Кирсанов

Не верует он в Разум Высший,
    А верит в то, что рядом с ним.
    Молитвой к Господу не дышит,
    Так как живёт совсем иным.
    Он рассуждает по земному,
    В критерий возводя лишь «Я»,
    В грехах ничтожных вязнет снова,
    Чтоб в них оправдывать себя.
    Считает – вера лишь для слабых,
    Для тех, кто боязно поник.
    В себе уверен он
    и правду
    Свою доказывать привык.
    Дни прожигает он без смысла,
    Погряз в разврате.
    И долгах –
    Пред совестью своей нечистой.
    И где же он – тот Божий страх?

Душе так надобно молиться…
    Его молитва есть порок –
    Меняет лица как страницы.
    А может быть уже он бог?

Гордыня? Слепота?
    Незнанье –
    Пожалуй что, всему виной.
    А может быть, и наказанье
    За любование собой.

Но сколь верёвочке ни виться,
    Всему на свете есть свой срок.
    Он застигает атеиста,
    Как водится, всегда врасплох.

И где он, где тот «царь» природы,
    Кто во всё горло славил «Я»?
    Предстал, как все, он перед Богом.
    Но что представил из себя?
    Где та холёная гордыня –
    Той, что неведом компромисс?
    Исчезла всё.
    Лишь только имя
    Одно осталось – аТЕИСТ.

6. SemperTiro

SemperTiro Well-Known Member

гарне питання зачепили трохи вище - смерть клітин.
    Одна людина доводить, що наявність душі зрозуміти дуже просто, якщо проаналізувати власне життя. У тілі постійно відмирають клітини й утворюються нові. Цикл повного оновлення клітин організму тримає 7 років (якщо не помиляюсь).
    Але наше Я не міняється. За матеріалістичними законами, кожні 7 років ми мали би змінюватися, але якщо поринути у спогади, то МИ зараз такі ж, як були раніше (просто більше знаємо фактів, подій, дат, цифр...).
    Саме душа не змінюється.

7. Svjato

Svjato Well-Known Member

Не задумувались, чому душа реагує на музику? Одна присипає почуття, інша розпалює...

8. Василь

Василь Well-Known Member

Білогічна основа незмінности

Знову, душа тут нідочого! Причина незмінности особистости є в тім, що нейрони та зв"язки між ними не оновлюються. З другого боку, зміни особистости відбуваються внаслідок зміни нейронних зв"язків.

9. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

І клітини головного мозку теж оновлюються? Я десь чув що вони тільки відрмерають.:haha:

10. nata-k

nata-k Well-Known Member

Ви помиляєтесь. У нас є багато тканин і органів (наприклад нервова система), для яких неприпустима заміна клітин.
    Музику сприймає ваш орган слуху, надсилає сигнал у мозок, а мозок аналізує його і формує реакцію, яка залежить і від ваших вроджених здібностей (наприклад, музичний слух) і від вашого особистого досвіду.

11. Svjato

Svjato Well-Known Member

Та про генетику цієї справи я знаю. Питання в іншому. При храмах часто будують музичні інструменти - органи і таке інше. Чи то для нейронів важить, чи для таки для душі має значення. Бо можна б було кавалок рельси вчіпити та й все. Але ж то і зомбують музикою, транс та інше. Мозок дає збій? Чи тут ключ до струн душі? (по делитантськи кажучи)

12. Мих

Мих Дуже важлива персона

і мозок стає що раз меншим і меншим........

13. ABDURAKHMAN

Деградуєм потихеньку...
    :haha:

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ну так, а який висновок можна ше зробити?
    То сі називає, мозок всихає....:haha:

• Подобається Подобається x 2
  15. SemperTiro

SemperTiro Well-Known Member

1) то не я помиляюся (якщо це взагалі помилка), читайте уважніше! то є думка іншої людини, яку я просто виношу на обговорення.
    2) а що з тими клітинами відбувається? вони розпухають із часом чи як вони змінюють свою масу? (думаю, у 7 років ваша вага була меншою, ніж зараз. Назвіть хоча б один Орган, у якому клітини не змінюються... я не медик, але все з радістю готовий пізнавати)
    3) так звана "класична" наука знає купу речей, але ніяк не може дати людині найголовнішого - щастя, навіть у тих випадках, коли виліковує хвороби. Думаю, ви також зустрічали людей, у яких в медичній книжці записи тільки про щеплення, а людина мучиться в житті, спокою не знаходить. Що її болить? зв"язки між нейронами? а що таке той "зв"язок"?
    4) справді хочете дізнатися щось про душу? причому не чиюсь, а про свою? поїдьте на Франківщину до діда Нечая або до якогось менш "розкрученого" мольфара! отоді, коли ви не зможете пояснити будь-якою логікою, будь-якою фізикою і фізіологією його зання про вас, то це може стати початком вашого пошуку душі не шляхом препарування тварини чи людини.
    прошу пробачення, якщо щось не так, але поняття душі не можна розглядати з точки зору сучасної класичної науки (тим більше анатомії чи медицини!), бо сучасна наука тільки-тільки доходить до поняття біополя людини і тонкого тіла.

"Споконвіку було Слово, а Слово в Бога було, і Бог було Слово" (Ів. 1:1).
    цю фразу дехто пояснює у фізичному розрізі: слово - це вібрація, хвиля. Окремі фізики стверджують, що наш Всесвіт має хвильову природу. Музичні інструменти призначені для того, щоб вивести душу на певну вібрацію. В індуїстів і буддистів ця теорія розвинена дуже сильно. Вони взагалі стверджують, що словом, із якого постав наш Всесвіт, було "ОМ" (інтерпритаця - "АУМ"). Але є багато інших хвиль, за допомогою яких можна налаштувати душу на певний настрій, певний вид діяльності. Тому зранку слухають одні звуки, ввечері - інші (детальніше не знаю).

Останнє редагування: 4 січ 2010
    • Подобається Подобається x 2
  16. Василь

Василь Well-Known Member

При депресії, наприклад, велике значення має недостатня кількість нейромедіаторів, зокрема серотоніну. Зв"язки між нейронами найчастіше здійснюються шляхом обміну нейромедіаторів в синапсах, які є переходами між двома нейронами.

Вірно, поняття души, біополя та тонкого тіла не є науковими поняттями, бо зовсім невідомо, що вони означають фізично.

Хвилі теж матеріальні: звукові хвилі є розповсюдженням коливань атомів та молекул, а електромагнітні хвилі є розповсюдженням коливань електричного та магнітного полів.

17. ABDURAKHMAN

ми примітивніша демо версія...
    :haha:

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

а гіпноз існує? чи фізика того не дослідила, тому його нема?

19. Василь

Василь Well-Known Member

Гіпноз існує. Він є психічним ефектом. Психіка теж існує. Тільки души немає.

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та я поняв, що у вас душі не існує, питання в іншому, як передається гіпноз від однієї людині - іншій?

а де твій аватар? :)