Душа. Що таке душа і чи вона існує?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 28 гру 2009.

1. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

А для Вас особисто що більше подобається: заснути-відключитися, втратити свідомість і не прокинутися більше (померти) чи мучитися (зубним болем, болем як при проходженні ниркових чи печінкових камінців тощо) довго, або й - вічно?.. В деяких випадках смерть - то благо, якщо вона припиняє муки. ІМХО.
    Щодо Адама, то я не знаю де зараз є його душа, в Біблії про це, здається, нічого не сказано.. і взагалі якось важко зрозуміти що було з душами тих, хто помер ДО воскресіння Христа, і що змінилося для них відтоді.
    А щодо "безесмертної душі" - то фраз про "вкидання душі в геєнну вогнену" після смерті і про наслідування Царства Божого праведниками (розбійником на хресті та іншими) є чимало. Якщо душа не вмирає після смерті - то чому вона має померти в геєні або в Царстві Божому? там що, теж є свої цвинтарі?..
    Ніде не сказано ні зо душа ТАМ житиме вічно (в пеклі або Царстві), але не сказано що вона там помре колись.

2. majolika

majolika Well-Known Member

Одне другому не заважає. Бог і є любов, але Бог є і порядок (Закон). А то єрунда виходить - хочу слухаюсь, хочу не слухаюсь (і заважаю жити іншим), а Твоя (Боже) справа - прощай. І плювати на інших.

---------- Додано в 19:29 ---------- Попередній допис був написаний в 19:27 ----------

Просте і логічне пояснення. Я теж так вважаю

• Подобається Подобається x 2
  3. Мих

Мих Дуже важлива персона

Смерть душі - це перебування її в пеклі. У Царстві Божому нема смерті. Душа ніколи не вмирає. Сказано - піде вічні муки, то і є смерть.

Фрезіє, спеціально для Вас. Він не католик напевно, але його свдчення, думаю, правдиві:

http://www.youtube.com/watch?v=sD1ZHiffJO8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=94u80b7NkwY&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=r_paSuRvZKA&feature=related

можете глянути і робити висновки.

Останнє редагування: 10 вер 2010
  4. Svjato

Svjato Well-Known Member

Нагадало - ІСУС сказав до розбійника - будеш зі мною ще сьогодні. (де? чому? ...) Тобто доля розбійника вже визначена - ніякого воскресіння з усіма, ніяких воєн і т.п....?

5. ovod

ovod Well-Known Member

по суті тіло не болить, а є провідником для реакції на біль, а от болить можна сказати що душа - правда напевне це переживання, а не фізичний біль.
    п.с. я чось думав, що католики не вірять в пекло.

6. Мих

Мих Дуже важлива персона

У пекло не вірять СЄ. Вони вважають, що людина померла і все - чорний екран. А потім Бог кого хоче - воскресить.

7. ovod

ovod Well-Known Member

а як же чистилище і перехід в рай за Аквіносом?

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

Тому пастору було показане пекло і не більше.

9. Василь

Василь Well-Known Member

Міняє те, що Ви розгорнули свою тезу, спираючись на певний закон, а потім відразу відмовляєтесь від свого закону. Відтак, Ваша теза сама себе спростовує!

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

Гра слів............

11. majolika

Думаю, той пастор не вигадав це видіння. Але ми не знаєме, хто це йому показав, і які цілі цей хтось переслідує...

Я не вірю в пекло, не вірю в муки людини після смерті за провини в житті. Бо вони просто не співрозмірні!!! Існування пекла було би найбільшою несправедливістю, яку тільки можна собі уявити. У кращому випадку 80 років сумнівних провин по грішній природі - і вічні муки...
    Хіба ви не знаєте Бога? Як кажуть: цього не може бути - бо не може бути ніколи...

• Подобається Подобається x 1
  12. Huru

Huru Well-Known Member

Дивлюсь це відео і згадую "Бардо Тодол" - тибетську книгу мертвих. В ній описано що може побачити людина після смерті, якщо не з'єднається з єдиним світлом. Але до всіх жахів і демонів дається пояснення - це все лише продукт свідомості, який не має нічого спільного з об'єктивною реальністю.:yes:

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ну добре. Людина у своїй більшості вірить у те, у що їй більше подобається вірити, ніж в істину.
    А як же тоді розповідь Ісуса бідного Лазаря і багача, який мучився в пеклі і хотів попередити про муки своїх родичів?

---------- Додано в 23:41 ---------- Попередній допис був написаний в 23:39 ----------

Ех, Гуру... А що таке об"єктивна реальність? То все фізично-тілесне, що ми бачимо?
    А все, що не бачимо - суб"єктивна реальність і продукт свідомості?

14. Василь

Василь Well-Known Member

Чому? Звідки це випливає?

15. majolika

Дійсно цікаве місце. У мене теж виникає це питання, але до предстваників традиційної церкви, що сьогодні (ніби вже не підтримують існування вогняного пекла) твердять - пекло, це стан існування душі без Бога, що страждає не від мук, завданих стороннім втручанням, а від усвідомлення вічної відірваності від Бога. Згадайте пана Аквінаса.
    А яка ваша думка з цього питання?

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

Я думаю, що найбільша мука - то бути без Бога, але у пеклі, це не єдина мука.
    Я ніколи не чув, щоб у традиційній церкві говорили про те, що інших мук, крім відсутності Бога, не буде.

Крім того, у літературі католицької церкви є чимало свідчень людей, яким було показано пекло. Так що видіння цього пастора не є перше, чи абсолютно унікальне.

17. Svjato

Svjato Well-Known Member

Глянув я одним оком то відео і скажу таке:
    Людська свідомість може вигадати ще не таке...

---------- Додано в 00:45 ---------- Попередній допис був написаний в 00:44 ----------

Хіба Ісус не говорив завжди притчами?

---------- Додано в 00:48 ---------- Попередній допис був написаний в 00:45 ----------

Я думаю, що якщо я більше не побачу (милих мені дюдей) то ця думка може бути найстрашнішою...

18. ovod

ovod Well-Known Member

majolika, в темряві людина, яка боїться може що побачити? Та те що вона боїться, відповідно в кожного жахи свої і свої демони. Достатньо перестати боятися і в темряві можна побачити вже щось інше.
    Після смерті думаю так само, бо появиться дуже страшне і стано дуже страшно тим хто боїться нового. А в новому знову почнемо шукати всі свої страхи( почнеться пекло, а коли людина вірить в те що "бачить", то для неї це буде насправді). Хто зможе вирватися(але той хто зміг підготуватися або був майже готовий(пройде чистилище)) піде дальше по новому(рай).

19. Мих

Мих Дуже важлива персона

А хіба притча=неправда?

Візьміть будь-яку притчу Ісуса Христа. Хіба вони побудовані на неправдивих даних?

Ну добре, давайте з іншої сторони підійдемо до того питання. Розберемо ту притчу. Адже у притчі шось одне символізує шось інше. Що символізує пекло, вічні муки у тій притчі?

У Святому Письмі про пекло говориться, як про місце "скреготу зубів". Якщо там нема мук, то що означає скрегіт зубів? Кабінет дантиста?

20. Svjato

Svjato Well-Known Member

Гаразд. Давайте розберемося. Що для вищої особи є страшнішим - фізичний біль(відколи вищі сили знають що таке фізичний біль) чи забуття (На подобі душевного болю) ?

---------- Додано в 13:00 ---------- Попередній допис був написаний в 12:59 ----------

Намагаюся вести дискусію в руслі питання про пекло...

а де твій аватар? :)