Душа. Що таке душа і чи вона існує?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 28 гру 2009.

1. Мих

Мих Дуже важлива персона

Знову ж таки вискажу свою власну думку.

Я уявляю собі так, що Бог створив певні закони. То є закони фізичного світу і світу духовного. Скажімо закони всього видимого і невидимого. На законі тримається все буття всього всесвіту. Зламати закон - зламати всесвіт.

Отже, в чий гаманець воно йде? Воне не йде у чийсь гаманець, це є просто дія Божого закону. Скажімо таке питання: хіба Отець вимушений був посилати Свого Сина на страждання через гріх людини? Адже Він Всемогутній і міг би то питання вирішити не так болісно. Напевно міг, але тоді треба було б міняти закон, на якому тримається всесвіт, тобто руйнувати все створене. Так само гріх. Є Закон, гріх можна "вбити" певним способом і все.

• Подобається Подобається x 2
  2. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Згодна, але тоді термін "жертва" по-хорошому, варто було б відкинути.. Бо він - загалом є язичницьким терміном, адже в кожному примітивному віруванні кожні примітивні жерці кажуть що богам потрібні жертви, щоб вони зробили людям щось добре (дали врожай, дощ, здоров'я, безсмертя, прощення гріхів тощо). І ці жертви - приносяться без питань чому це так працює, бо - "такий закон"... тільки у християнстві і мета і сутність принесеної жертви стали менш земними і фізіологічними:забита тварина чи людина у ацтеків на жертовнику - щоб пішов дощ,
    а більш духовні: розіп"ятий Син божий - щоб відчинилися для людей у потойбіччі двері у безсмертя, рятуючи їхні душі від загибелі чи то пак, від вічної геєни? (якщо я правильно формулюю, підправте коли ні).

...шкода якось, що "принцип" все той же як у язичництві: дайте жертву - отримаєте результат... Але відмінність є, і кардинальна: для "отримання" якихось благ від Бога у житті щоденному потрібно приносити йому не тварин, не їжу, а - любов до нього і до ближнього. Це вже зовсім інший рівень стосунків.. правда, як і у язичництві, гарантій що Бог виконає прохання, небагато: може так а може ні (бо варіант "в цьому світі чуда не буде і власне житло, квартиру ти за свою середньостатистичну зарплату чесно, без гріха не заробиш, зате на тому світі буде краще" - не рахується :) )

3. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ну чому... слово "жертва" є слово, а вже до чого воно відноситься - то таке.
    У правдивого Бога нема людських жертв. Тварини жертвувались. А потім вже й Сам Син Божий себе віддав добровільно у жертву.
    Жертва. Що це таке? Адже те, що ми бачимо у старому завіті, то спалення тварин і більше нічого. У духовному світі, звичайно, спалене мясо нікому непотрібне. А саме духовне значення має зміст. Хтось матеріальний, дає жертву комусь духовному. Отут важливе оте жертовне приношення, давання. Якщо ти щось взяв, то ти повинен віддати. Такий закон. Чому, наприклад, самогубство є гріх, чи вбивство є гріх? Я думаю, причина проста і вона криється у законі. Людина отримала життя не по своїй волі, чи по своєму бажанні, чи старанні. Їй життя дано. Тому вона немає права його знищити, навіть, якщо воно є ніби "власне", і не може забрати в іншого, бо вона не давала життя тому іншому. Все воно виходить так, ніби повинно мати рівновагу. Забрав - віддай, не ставив - не бери. Заподіяв комусь зло і воно висить і не стирається з часом. Воно живе повіки. Загнівався і воно є назавжди. Отут би слід було згадати про роль Ісуса Христа. Він є вийняток з Закону(нехай то буде чисто моя думка).
    Прослідкуємо ще раз механізм того всього.
    Людина зробила комусь зло - вкрала у когось. На мій погляд, від того моменту витікають по меншій мірі дві речі.
    1. ти зробив зло ближньому.
    2. порушив заповідь - не вкради.
    Ти пішов і вибачився перед ближнім і віддав краджене. Все. Гріх залишився? Допустим ближній пробачив і ти перед ним чистий, але факт кражі залишився і в духовному світі ти є той, хто порушив закон. До Христа все так і залишалося. Що нам принесла жертва в особі безгрішного Христа? А те, що ми, перепросивши ближнього, маємо можливість попросити Бога за прощення і, зауважте, незважаючи на закон, дякуючи жертві Ісуса Христа, наш гріх стирається. І ми стаємо чисті.
    Ось такий механізм. Знову повторю, то є чисто моя думка.

4. vov66

vov66 Well-Known Member

Правильніше сказати - Ісуса Христа принесли в жертву!!!

5. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Правильніше сказати, що Бог-Отець послав свого Сина для того щоб той добровільно (?) приніс, віддав себе в жертву Богові-Отцеві... хоча бог є триєдиним (Отець, Син і Святий Дух) і це важко уявити.

6. vov66

vov66 Well-Known Member

Бог послав сина, щоб той добровільно приніс себе в жертву йому же !!!!
    Вам не смішно?!!! По друге, що значить добровільно? Він мав покінчити самогубством по-Вашому? Якщо це зробили інші - то його ніхто не питав, чи хоче він померти чи жити. А логічний висновок такий - його все-таки принесли в жертву. В жертву його принесли первосвященники, це Ви тоже напевно знаєте?

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

власне з ваших слів і смішно, якщо це можна назвати смішно.

---------- Додано в 21:17 ---------- Попередній допис був написаний в 21:16 ----------

чому по-нашому? То по-вашому.

---------- Додано в 21:18 ---------- Попередній допис був написаний в 21:17 ----------

Доведіть, хіба ті, що розпинали, вважали Його жертвою?

• Подобається Подобається x 1
  8. vov66

vov66 Well-Known Member

Миху, Ви не бачите абсурдності в цій фразі?
    Коли людина свідомо позбавляє себе життя - це самогубство.
    А коли це роблять інші люди - це вбивство. Де Ваша логіка?
    Чи може Ісус сам наказав себе розпнути?

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

а ви читали мій допис 861 на поточній сторінці?

---------- Додано в 21:50 ---------- Попередній допис був написаний в 21:40 ----------

позбавляє себе? Він наклав на себе руки?

10. vov66

vov66 Well-Known Member

Цитую з Тори:
    1. Всё, что Я ЗАПОВЕДАЮ Вам, СТРОГО ИСПОЛНЯЙТЕ; НЕ ПРИБАВЛЯЙ К ЭТОМУ НИЧЕГО и НИЧЕГО НЕ УБАВЛЯЙ ОТ ЭТОГО.
    2. Если ВОССТАНЕТ в среде твоей ПРОРОК или СНОВИДЕЦ и ДАСТ ТЕБЕ ЗНАМЕНИЕ или ЧУДО.
    3. И ПОЯВИТСЯ ЗНАМЕНИЕ и ЧУДО, о котором ОН ГОВОРИЛ, чтобы СКАЗАТЬ: «ПОЙДЁМ ЗА БОГАМИ ИНЫМИ, которых ты НЕ ЗНАЛ, и БУДЕМ СЛУЖИТЬ ИМ».
    4. То НЕ СЛУШАЙ СЛОВ ПРОРОКА ЭТОГО или СНОВИДЦА ЭТОГО, ИБО ИСПЫТЫВАЕТ ВАС БОГ, ВСЕСИЛЬНЫЙ ВАШ, ЧТОБЫ УЗНАТЬ, ЛЮБИТЕ ЛИ ВЫ БОГА, ВСЕСИЛЬНОГО ВАШЕГО, всем сердцем Вашим и всей душой Вашей.
    5. За Богом, Всесильным Вашим, идите, и его бойтесь, и заповеди его соблюдайте, и его голоса слушайтесь. И ему служите, и к нему прилепитесь.
    6. А ПРОРОК тот или СНОВИДЕЦ тот СМЕРТИ должен быть ПРЕДАН за то, что ГОВОРИЛ ОН ПРЕСТУПНОЕ ПРОТИВ ВСЕСИЛЬНОГО БОГА ВАШЕГО, который вывел Вас из страны Египетской и избавил тебя из дома рабства, — чтобы СБИТЬ ТЕБЯ С ПУТИ, ПО КОТОРОМУ ПОВЕЛЕЛ ТЕБЕ БОГ, ВСЕСИЛЬНЫЙ ТВОЙ, ИДТИ; ИСКОРЕНИ ЖЕ ЗЛО ИЗ СРЕДЫ ТВОЕЙ .

---------- Додано в 22:13 ---------- Попередній допис був написаний в 21:53 ----------

І те, що Ісус Христос "...ГОВОРИЛ ОН ПРЕСТУПНОЕ ПРОТИВ ВСЕСИЛЬНОГО БОГА ВАШЕГО" є підтвердження в Євангеліїї від Іоана:
    44. Ваш отец ДИАВОЛ; и вы хотите исполнять похоти отца вашего. Он был человекоубийца от начала и не устоял в истине, ибо нет в нем истины; когда говорит он ложь, говорит свое, ибо он лжец и отец лжи. А как Я истину говорю, то не верите Мне.

---------- Додано в 22:20 ---------- Попередній допис був написаний в 22:13 ----------

Миху, уважно читайте
    Коли людина свідомо позбавляє себе життя - це самогубство.
    Я Вам спеціально виділив...

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

Вперше веду дискусію з юдеєм, наскільки я правильно зрозумів.

Ваш витяг з тори жодним чином не доводить ваші слова. Чому?
    По-перше Ісус Христос не є ні сновидець, ні пророк.

по-друге, Він говорив не про всесильного Бога, а про фарисеїв. Відчуваєте різницю?

---------- Додано в 22:36 ---------- Попередній допис був написаний в 22:34 ----------

Давайте зупинемося на словах: "позбавляє себе". Як Ісус позбавляв Себе?

12. vov66

vov66 Well-Known Member

Миху, Ви мене розсмішили:) З чого ви це взяли? Вмру зі сміху!!!

---------- Додано в 22:55 ---------- Попередній допис був написаний в 22:45 ----------

Його стратили як Лжепророка.
    Говорив саме так про фарисеїв і про їхнього отця Єгову...
    Для Вас людина і Ісус Христос синоніми?

Ви собі уявіть картину: вбили поважну особу, а його вбивці кажуть, що це він сам приніс себе в жертву за Ваші гріхи.
    Ви, Миху, напевно плюнули би вбивцям межи очі... чи може б... підставили другу щоку?

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ну бо рідко хто дає посилання на Тору.
    Сорі....

---------- Додано в 23:00 ---------- Попередній допис був написаний в 22:57 ----------

Звідки у вас таке переконання?

Він нічого не пророкував перед фарисеями.

---------- Додано в 23:02 ---------- Попередній допис був написаний в 23:00 ----------

Говорив так, бо вони з"їхали у своїй вірі до нуля. Піддалися дияволу. Так і сказав: диявол ваш батько і ніяк інакше.

---------- Додано в 23:04 ---------- Попередній допис був написаний в 23:02 ----------

думаю, що це питання некоректне, бо немає однознчної відповіді так, або ні.

14. Svjato

Svjato Well-Known Member

Тварини теж згрішили?

---------- Додано в 23:06 ---------- Попередній допис був написаний в 23:04 ----------

15. Мих

Мих Дуже важлива персона

??????????????????? вбивці просто виконували наказ і нічого не казали.

16. vov66

vov66 Well-Known Member

Правильно, Миху, Отець у вірі - це бог. Чи не так?

17. Svjato

Svjato Well-Known Member

Це не правильно бо
    І ще - Богові боже, кубове Кубу...

18. vov66

vov66 Well-Known Member

Ну не можна бути таким наївним, Миху! Значить, мають бути слова Ісуса Христа, що він приносить себе в жертву. Нє?
    Правильно, Ви зауважили, виконували наказ - згідно Тори, приведений вище, п.6

19. Svjato

Svjato Well-Known Member

Думаю - камінь в город людському сумлінню :)

---------- Додано в 23:14 ---------- Попередній допис був написаний в 23:12 ----------

Нехай звучить подаяння... (так краще?) Або відкуп, або ... (якесь красиве слово)

---------- Додано в 23:16 ---------- Попередній допис був написаний в 23:14 ----------

Необхідно було, щоб людство зупинилося і задумалося. Як би вбили б простого царя - ніхто б на це уваги не звернув...

---------- Додано в 23:24 ---------- Попередній допис був написаний в 23:16 ----------

Гарна думка...:)

20. Lady Vesna

Lady Vesna Батярка

Хм,слово жертва має не одне значення,як на мене.Тут є нюанси:
    1)жертва,яку хтось приніс своєму богу;
    2)жертва заради когось-можна пожертвувати(віддати) комусь свій спокій,можна пожертвувати щастям заради когось,-або й життям.
    Думаю,у цьому обговоренні застосовується слово "жертва" саме в другому значенні,тому не варто чогось вишукувати.

а де твій аватар? :)