Душа. Що таке душа і чи вона існує?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 28 гру 2009.

1. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

І ним керує. Ви собі подумайте, ми можемо себе примусити думати про щось чи не думати. Мозок - це інструмент, як і інші частини тіла.
    Ми можемо заставити мозок працювати. І хто ці "ми"? Мозок?
    До речі, оці всі досліди над людьми, що пережили клінічну смерть і були "поза тілом" показують, що людина чудово обходиться без тіла і почуває себе незрівняно краще. Тоді питання постає, навіщо людині тіло?

• Подобається Подобається x 3
  2. vov66

vov66 Well-Known Member

Тільки у фізичному тілі душа може продовжити еволюцію (а дехто деградацію). Тільки при споживанні їжі, всі тіла сутності (душі) насичуються відповідними матеріями...

3. Pedro

Швидше, деградацію;). Це надзвичайно складне питання, чому саме так ми створені. Віддалено це може нагадувати питання, для чого метелику стадія гусениці?

4. Василь

Василь Well-Known Member

Тіло людині потрібне лише для однієї однісінької справи: щоб людина могла повірити, що існує така собі душа, яка може вічно собі жити й без тіла. А після того, як людина повірить, тіло їй взагалі не потрібне. Їй залишається лише дочекатись смерти - і вічне життя настане!

Блаженні віруючі, бо їхнє є царство небесне!

5. Pedro

Хоча в Біблії такого нема, але то правда. Бо нещасні марксисти-ленінці на кшталт тебе. Бо бачу тебе абсолютно нічого не цікавить крім отруювати людей атеїстичним непотрібством. Хоч ти і молодий, але бачу в тебе особисте життя на позначці нуль.
    Пошукав би гарного спеціаліста. Або екзорциста...

6. Василь

Василь Well-Known Member

Да, тяжко жити на світі віруючим: і власне тіло жити заважає, а й марксизм-ленінізм все з голови не вилазить!

7. Мих

Мих Дуже важлива персона

Більше того. Я чомусь думаю, що мозок, інші частини тіла у певному розумінні є наші обмеження, як і все тіло. Саме завдяки тілу ми маємо гравітацію. Тіло не може існувати без повітря, без відповідного атмосфоерного тиску, температури. Мозок - не виключення. Я думаю, що якби не тіло, умовно будь-які знання були б доступні, а мозок інфрмацію черпає лише через органи чуття. Все це обмежує людину.
    Людина у тілі, як у клітці.

---------- Додано в 12:43 ---------- Попередній допис був написаний в 12:32 ----------

важко, зате є надія, в атеїстів її нема.

• Подобається Подобається x 5
  8. Pedro

Думаю, первісні люди, Адам і Єва до гріхопадіння якраз і мали досконалі тіла, можливо, до деякої міри не обмежені часом і простором.
    А після гріхопадіння, "маємо те що маємо".
    До речі, оце ще один факт проти еволюції. Якби еволюція мала місце, то людське тіло перетворилося б в досконалий інструмент, без хвороб, без злочинності, і кілька сотень років життя. А так...:sad:

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

От що до гріха.

Гріх ніяка еволюція не викорінить. То як епідемія, носієм якої є людина. Є хвороба тіла, а гріх - хвороба душі, яка заразила все людство. І подолати оту хворобу душі можна ніяк інакше, як платою безневинної душі. Отже у тому світі є за все своя платня... свій кошт.

• Подобається Подобається x 2
  10. Василь

Василь Well-Known Member

А що таке гріх? Чи бажання жити вільно є гріхом?

11. консультант

консультант Дуже важлива персона

У Святому Письмі гріх — це зазіхання людини на повну автономію від Бога та на самочинне вирішення того, що є добре та зле. Йдеться про моральну та екзистенційну автономію (яку не можна плутати з автономією оперативною, що має іконічний характер) та розрив усякого стосунку з Богом, який Він зі своєї творчої та спасительної ініціятиви встановив із людиною.
    http://old.ugcc.org.ua/ukr/library/moral/6/
    Декому пора робити висновки на рухунок автономії.:)

• Подобається Подобається x 1
  12. Василь

Василь Well-Known Member

Дякую! Я, однак, не зрозумів, що таке екзистенційна автономія. Чи бажання жити вільно є гріхом?

13. консультант

Погугліть, там все є.
    Залежно, що Ви маєте на увазі - жити вільно?:)

14. Василь

Василь Well-Known Member

Жити вільно означає будувати свої стосунки з іншими людьми на засадах добровільности та конституційної одностайности. Такі стосунки виключають владу одних людей над іншими людьми. Це гріх чи ні?

15. консультант

Не гріх, якщо при цьому Ви приналежні до якоїсь віри: християнство, мусульманство, буддизм і т.д..

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

Справа в тому, що саме гріх робить людину невільником. Позбавившись гріха, людина якраз стає вільною.
    Якщо людина є в грісі, вона є невільником гріха.

---------- Додано в 15:29 ---------- Попередній допис був написаний в 15:18 ----------

Консультанте, перепрошую, але для мене ваші думки просто, як відкриття Америки.

• Подобається Подобається x 3
  17. Pedro

А чому ви ігноруєте інші релігії індуїзм, анімізм, марксизм...:)))

18. Василь

Василь Well-Known Member

А социзм можна чи ні?

19. Мих

Мих Дуже важлива персона

# Від Івана 8:34
    Відповів їм Ісус: Поправді, поправді кажу вам, що кожен, хто чинить гріх, той раб гріха.

20. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Вже було про це, але я так і не зрозуміла - кому йде платня безневинною душею? В чий "гаманець"?

а де твій аватар? :)