Душа. Що таке душа і чи вона існує?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 28 гру 2009.

1. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Ната-к, я страшенно люблю Антуана Сент-Екзюпері. В своїй повісті "Військовій льотчик" він описує такий епізод. Французське військо відступає. Повна розруха з військом і країною.
    Ескадрилья в якій служить Сент-Екзюпері зупинилась в одного фермера.
    Ось він вирішив показати фермеру літак і всі складні механізми.
    Привів в кабіну і показує фермеру всі кнопки. Фермер довго дивився, помовчав і сказав. "Одної кнопки бракує". Якої, запитав Сент-Екзюпері.
    А тої, відповів фермер, яка була б здатна виграти війну.
    Ось так і наука. Можете назвати, що вона зробила в практичному плані на протязі, скажімо, останніх 20 років? Як казав мій добрий знайомий, професор анатомії місцевого університету, 90% наукових публікацій дуже добрі... для розпалювання барбекю.

---------- Додано в 12:02 ---------- Попередній допис був написаний в 11:58 ----------

Василю, кожної секунди гинуть тисячі клітин в нашому тілі... Але я думаю, що я ще живий.

• Подобається Подобається x 3
  2. Василь

Василь Well-Known Member

Отож навіть, коли гинуть тисячі клітин, ми ще живі! Лише, коли загинуть всі клітини, настає смерть.

3. Pedro

І знову-таки ні! Адже після смерті ще деякі клітини функціонують. Росте борода... Ростуть нігті...
    Таємниця, Василю. Я закінчив медучилище, мед інститут в Львові і університет в Австралії і не перестаю дивуватись. Чим більше дістаю інформації тим більше розумію, що знаю дуже мало...

4. Василь

Василь Well-Known Member

Головне в тім, що описані випадки не є випадками життя після смерти.

5. Pedro

Ось тут ми підійшли трохи ближче... Отже, якщо якісь частини тіла живі, це ще не означає, що жива людина. В таких випадках кажуть - мозок мертвий. Але ж він не мертвий! Нічого не помирає - людина формально живе, органи функціонують. Але ж це не людина! Так що таке людина?
    Це коли "душа" тобто власне людина перебуває в тілі.

6. Василь

Василь Well-Known Member

Про те, що таке живе тіло, я вже написав тут. Відтак, душа є конденсатом електронно-іонних пар.

7. Pedro

Можливо, Василь. Як і інший нематеріальний світ. Адже цього "нематеріального" світу є набагато більше ніж матеріального. Порівняй - 95%:5%!

8. nata-k

nata-k Well-Known Member

Педро, ви знов багато говорите, але не слухаєте співрозмовника. Це дуже шкода.
    Чи я десь ідеалізувала науку, почитайте ще раз мій передостанній допис. Уважно.
    А практичних відкриттів було дуже багато і вони продовжують поповнюватись. Вся справа у тому, що ніхто наперед не знає, що саме стане "практичним". Бо науковці не бізнесмени, науковцем рухає жага пізнання. І нічого більше.

Тут я ще раз хочу сказати, не ототожнюйте невігластво і духовність. Це не те саме. Якщо душу не можливо людині осягнути, то не приплітайте науку.

І вже, нарешті, припиніть фантазувати щодо визначення смерті - смерть це відмирання клітин мозку. При цьому клітини інших органів можуть лишатись живими. На цьому базується практика трансплантації органів.

9. Pedro

Ви впевнені, що люди які роками знаходяться на штучному диханні мають некроз мозкових клітин?
    Недавно прочитав в Le Figaro, що людина знаходилася 20 років в комі, тобто лікарі константували brain death.
    Людина "проснулась" і живе нормальнитм життям.

10. nata-k

nata-k Well-Known Member

Педро! Кома - це не смерть мозку!!! Кома - це пригнічення мозкової діяльності. Але клітини мозку залишаються живими.
    Саме тому тих, хто в комі не вважають мертвими.

• Подобається Подобається x 2
  11. Pedro

Не завжди, Ната. Чому ж тоді відключають апарати? Бо переважна більшість таких людей ніколи не повертаються до життя.

12. nata-k

nata-k Well-Known Member

Педро, та в кінці кінців, ви мали б краще розумітись на медичній термінологіїї......

Пригнічення діяльності мозку під час коми викликане тим, що є відмерлими певні клітини мозку. Але не всі! Саме це дає можливість сподіватись, що людина прийде до тями. Але, як ви правильно зауважили, це буває вкрай рідко. І тут рішення за родичами. І це вже медично-юридичний аспект смерті.

13. Василь

Василь Well-Known Member

Неточність! Йдеться про невидиму матерію та енергію, а не про нематеріальний світ. Невидимість матерії означає, що вона знаходиться в основному стані, а тому не випромінює. Для речовини цей стан відповідає абсолютному нулю температури. Але тут йдеться про квантовий конденсат або про вакуумний стан матерії.

14. Pedro

Ната, я вже писав, що я дуже довго в медицині... І чим довше, тим більшим скептиком роблюся.
    Хотілося б вірити що ви з вашим ентузіазмом повалите хоч одну, невеличку стіну. А може і до Нобеля дійдете. Я не жартую, все можливе.
    Тільки... я теж колись був невилікованим оптимістом.

15. Svjato

Svjato Well-Known Member

Думаю для того, щоб відчути добро і зло та визначитись, чи готова вона це терпіти. Якщо так - книга життя. Ні - шеол.

16. nata-k

nata-k Well-Known Member

Дякую, за добрі побажання. Та, тільки не знаю де і в чому ви оптимізм побачили :dntknw:.
    Я лиш прошу або визнати, що душа не наукове поняття і лишитись того ровера. Або у дискусії дотримуватись грамотного викладення наукових понять.

17. Pedro

Я вже писав, що коли я вчився в середній школі, слово генетика було не тільки ненаукове, а антинаукове. Більше того, раніше Вавілов заплатив життям.
    Так що, never say never...

18. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

Думаєте демони не відрізняють добра від зла?

19. Pedro

Ось цього ніхто не знає. Єдине, що відомо, що вони не можуть покаятись і бути прощеними.

20. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

В цьому я з вами не можу не погодитися.

а де твій аватар? :)