Душа. Що таке душа і чи вона існує?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 28 гру 2009.

1. Василь

Василь Well-Known Member

А звідки Ви знаєте, що відчуваєте свою душу, а не свої емоції?

• Подобається Подобається x 1
  2. Svjato

Svjato Well-Known Member

Емоції формуються в результаті аналізу, а почуття непідконтрольні...

3. Василь

Василь Well-Known Member

Тобто душа є форма непідконтрольного відчуття? А звідки випливає, що це саме душа?

4. SemperTiro

SemperTiro Well-Known Member

ще 200 років тому про атоми ніхто не знав... то було плодом людської фантазії :)

5. Василь

Василь Well-Known Member

А чому душа й досі є лише плодом людської фантазії? Аджеж всі люди так прагнуть про неї дізнатись!

6. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

Для чого людині тіло якщо душа може існувати і без нього?
    Духовні істоти є досконалішими за тілесні. Тож для чого створювати людину, що має менш досконале тіло, після смерті якого мала би відєднатись од нього досконаліша душа.

7. Romko

Romko Дуже важлива персона

А до кого питання?
    В Бога питайтесь,може і відповість..для чого...

8. SemperTiro

ну ставите такі питання, як дітвак, чесне слово :)
    првильно, всі люди прагнуть дізнатися, але не всі прагнуть вкладати зусилля у правильному напрямку. Я вже вам наводив приклад вуйка зі села... він же також прагне та то всьо подивитися і на атоми, і на душу, але ніц не робить для того, щоб розвинути свій розум для осягнення цих понять :) можна прагнути і далі, але ні на цинтіметр не просунутися далі прагнення.
    Я знаю людей, для яких "душа", то як для нас табличка множення, але вони не будуть аби з ким навіть говорити на ті теми (аргумент один - доростеш - зрозумієш, а якщо ні - то не судилося). для них СВЯТІСТЬ - це не просто слово з набором лексичних та граматичних значень.

9. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

До авудиторії...

10. SemperTiro

у людському тілі душа перебуває ніби у в"язниці. Душа може жити без тіла, але вона без тіла в цьому матеріальному житті не може діяти.
    на решту питань, якщо не грати вар"ята, мені важко відповісти, але думав над цим. Думаю, душі притаманні бажання, одне з бажань було спробувати подіяти в матерії, але таким чином ми відриваємося від прямого контакту з Богом. А от навіщо існує матерія, якщо духовна субстанція більш досконала (душа могла б не знати про матерію, якби її не було), це справді питання до Господа.

11. nata-k

nata-k Well-Known Member

Ну, то все. Тему можна закрити. Виявляється всі питання до Бога. То що ж людям обговорювати?

Тільки давайте, може, домовимось - згадуючи про душу і намагаючись щось довести про неї як про нематеріальне поняття- не приплітати науку. Згода? :)

Богові - боже, а науці - наукове.

12. Romko

Romko Дуже важлива персона

А наука вупше змогла пояснити хоч щось?

13. nata-k

nata-k Well-Known Member

Так, Ромку, змогла. Яке питання - така відповідь :)

14. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Ромку, нічого. Абсолютно нічого. Якби вони щось змогли, то хоч трошки допомогли б Зоряні. Хоч би діагноз правильно поставили.
    А так... ви самі бачите. На чорта така наука...

15. nata-k

nata-k Well-Known Member

Як не соромно.....

Пояснити - то лише знати причину. Наприклад, при генетичних захворюванях ми можемо зрозуміти причину їх виникнення, але усунути не можемо.

Науковці не прагнуть ставати богами...... Навпаки, як ніхто інший розуміють недосконалість людини.

16. Василь

Василь Well-Known Member

А чому тей вуйко відкрити атоми та молекули не заважає, а відкрити душу заважає?

17. Pedro

Василь, не в атомах справа. А в нашому незнанні. Я тобі приведу маленький приклад. Нас пронизують безліч електромагнітних хвиль, і ми б не знали про це поки хтось не винайшов пристрій як приміром радіо і почав вловлювати ці хвилі.
    А скільки подібного ми не можемо "вловити"?
    Якщо хочеш, можеш познайомитися зі слідуючим матеріалом.
    Це написано православним ієромонахом і я не дуже поділяю православний світогляд. То ж що стосується релігії, можеш відкинути.
    Але познайомся...
    http://www.pravoslavie.ru/put/shagi/rose_sad01.htm

18. Василь

Василь Well-Known Member

Підміна понять

В матеріалі описується досвід клінічної смерти, який видається прихильниками души як досвід після смерти. Відомо, що клінічна смерть є не смертю, а лише зупинкою функціювання органів. Отже ці переживання ніяким чином не свідчать про існування души після смерти!

19. Pedro

Смерть, Василю, є смерть. Тобто припинення функціонування всіх органів. Коли над головою хворого прилади показують суцільну лінію.
    Це смерть. І життя не повертається. В деяких випадках, так. Це може статися через 5 хвилин, через 10, годину і більше...
    Василь, багато років тому я також був матеріалістом-атеїстом.
    Але через розуміння нематеріального світу я прийшов до віри в Бога.

20. Василь

Василь Well-Known Member

Ні, смерть настає лише тоді, коли гинуть клітини, а не тоді, коли призупиняються органи!

а де твій аватар? :)