Душа. Що таке душа і чи вона існує?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 28 гру 2009.

1. SemperTiro

SemperTiro Well-Known Member

Василю, кілька зауважень:
    1) чому ви вважаєте, що нема науки, яка вивчала б душу? Якщо ви такої науки не знаєте, то є ваш клопіт... Особисто я знаю науковця, який досліджує в тому числі й душу. Якщо бажаєте, напишу у приваті його контактні дані, причому то не якийсь шарлатан, а серйозний експерт :)
    2) біда не в незнанні, а в небажанні знати. Всі ми народжуємося без знання (усвідомленого), але насправді ми знаємо все... в тому числі і про душу знаємо. Наприклад, Сократ свій метод навчання називав саме "згадуванням", і на прикладах своїх учнів доводив, що в душі міститься вся інформація про всесвіт, просто людина не пам"ятає це, оскільки віддала активну пам"ять у розпорядження розуму.
    3) я поки говорити про структуру, вигляд, функції і.т.п. компетентно не можу, але скажу однозначно: ці всі речі описані й інформацію можна знайти ПРИ БАЖАННІ. Можу сказати тільки таке: душа складається з основного тіла і часточки Бога в цьому тілі (так би мовити Його представництво). Коли ми кажемо, що "болить душа", то в більшості випадків саме оце "представництво Бога" дає про себе знати з різних причин (у східній філософії розрізняють поняття АТМА і ПАРАМАТМА, у нас прийнято казати ДУША і СОВІСТЬ)
    4) коли на наше невігластво накладається лінь та бажання отримати все розжованим на тарілочці, то залишається фантазувати. :)

от вам приклад: живе у забитому селі вуйко, який лише і знав, що город копати, гноєм удобрювати, бухати і жінку (бо всі ж женяться, от і він, як усі) в морду товкти... Він ледве закінчив 9 клясів і вміє ставити свій підпис, коли треба, а остання книжка, яку він читав, була "Колобок". От коли ви йому спробуєте пояснити структуру молекули, функціонування атомів, покажете фотографію атома, то максимум, на що можете розраховувати - 15 хвилин уваги (час концентрації розумових зусиль у молодших класах), а потім він вам розкаже, що про то всьо думає... Отже, для того, щоб зрозуміти речі такого штибу, треба добре провчитися у школі, пройти університет і присвятити хоча б якусь частину свого життя тій науці... (приблизно це більше 10 років систематичних занять)
    так само і для того, щоб побачити душу, зрозуміти її будову, функції і мету приходу сюди, треба пройти нелегкий шлях навчання... а ви хочете ось так "винь да палож"? такого не буває :)
    пе.се. Одна людина сказала, що таємні знання - це не заховані знання, а ті, які людина не розуміє :))

• Подобається Подобається x 4
  2. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

Ага ще ви забули ска3ати пр0 реінкарнацію, переселення душ і про пекло, яке так хвацько зображали сократус і платонус.

• Подобається Подобається x 1
  3. Василь

Василь Well-Known Member

Непорозуміння в тім, що вважати наукою. Те, що якийсь науковець досліджує душу, не означає, що існує наука про душу. Бо, щоб існувала наука, потрібен існувати предмет її дослідження, а не якісь людські уяви про нього. Ви спочатку дізнайтесь, що таке душа, бо поки що вона є лише продуктом людської фантазії.

4. Мих

Мих Дуже важлива персона

Хіба науковці не досліджують таємничий космос і рух планет, яких не видно, зірок, які вийнайшли на папері?

5. Василь

Василь Well-Known Member

Чому це планет і зірок не видно? Їх якраз видно!

6. Мих

Мих Дуже важлива персона

ага... читайте більше літературу, тоді пишіть.

7. Василь

Василь Well-Known Member

Ага, знайшли дурня!

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

тоді не читайте....:haha:

9. nata-k

nata-k Well-Known Member

Дуже цікаво. То може назвете ту науку і науковця? Чи він під прикриттям працює? Чому це таємниця?

Миху, я ваш допис с іншої теми тут процитую. Не заперечуєте?
    Поясніть ще, будь ласка, як нематеріальна душа пов"язана із матеріальним тілом?

10. ovod

ovod Well-Known Member

Свідо́мість - це вища форма відображення дійсності, котра властива лише людям і пов'язана з їх психікою, абстрактним мисленням, світоглядом, самосвідомістю, самоконтролем своєї поведінки і діяльності та передбачування результатів останньої. Свідомість людини - складне і багатогранне явище. вікіпедія

Це досить абстрактне визначення, але за допомогою нього можна знайти в себе відповідні стани і процеси "сукупність" яких називають свідомістю.

за допомогою свідомості ми можемо при дії на нас зовнішніх факторів зробити вибір свідомо, а не інстинктами. Тобто це своєрідний "процес обробки інформації" за допомогою мозку.

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

Незнаю. Знаю, що так воно є... а як... безпоняття.

12. Василь

Василь Well-Known Member

Звідки випливає, що душа тут нідочого. Ніякою частиною души свідомість не є!

13. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

Звідки ви знаєте? Людський мозок нездатний це осягнути!:haha:

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

Чому не здатний? Мій мозок - то не мозок всіх людей. Комусь дано більше, комусь менше.
    Я знаю, що моєму компі є процесор, а що там і як ... не знаю....

15. Romko

Romko Дуже важлива персона

Бо людський мозок фунциклює на 5-6 відсотків...:russian_ru:
    Наука довела,о...:preved:
    А шо відбувається в решті мозку...:scratch_one-s_head:
    Але ж щось там відбуваєцця,їті!!!:ireful1:
    Та й так...:sorry:

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

решту мозгу - то НЗ напевно, на всякій случай... або для інсульту (няй го качка копне)... жартую.

17. ovod

ovod Well-Known Member

Якщо на хвилину припустити, що душа існує, то чим вона буде без свідомості після смерті тіла? Наявність свідомості можуть підтвердити ті в кого свідомість чи душа разом зі свідомістю виходила з тіла, вони усвідомлювали те що з ними відбувається. Тобто якщо свідомість і душа не одне і те саме, то принаймі пов'язані між собою.

18. Lika20

Lika20 Well-Known Member

Так само як Iд (iнстинкти) чи лiбiдо(сексуальна енергiя) з Супер Его ( совiсть).
    (матерiльне тiло) (нематерiальна душа)
    А мiж ними ЕГО - яке приймае рiшення.Це основа з основ,яку вчать ще на першому курсi.

---------- Додано в 18:27 ---------- Попередній допис був написаний в 18:24 ----------

Менi важко читати:good: але в кiнцi я з Вами повнiстю згiдна:)

19. Василь

Василь Well-Known Member

Нема смерти тіла, а є смерть життя.

20. Svjato

Svjato Well-Known Member

Свою душу відчуваю, значить вона є. І в більшості їй по барабану чи я взагалі щось думаю чи згадую...

а де твій аватар? :)