Душа. Що таке душа і чи вона існує?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 28 гру 2009.

1. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

я сказав, а хіба не видно, за аватаром чи нікнеймом?

2. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Абдурахман, серйозно, коли ви хочете щось полемізувати на тему терміну душа, то, по-перше, візьміть словник (бажано кількох мов, але думаю, ви знаєте тільки українську), перевірте всі значення слова "душа". Їх десь більше 5, в англійській навіть більше.
    По-друге, прочитайте вислови Ісуса Христа. Він кілька разів говорив про безсмертя, скажімо так, нематеріальної частини людини.
    І ви ніде не знайдете, що він сказав про цілковиту смерть людини.
    Якщо знайдете таке, а також що він не згадував про пекло, поінформуйте мене.

3. ABDURAKHMAN

Мені відомі значення душі. Але біда в тому що в Біблії немає жодного натяку на те що "душа" - це нематеріяльна частинка людини. Під словом душа там розуміється життя, або ж людина вцілому (або тварина). А софістичне трактування терміну душа мене не цікавить.
    Безсмертя - як надію на вічне життя (після воскресіння).
    В Біблії описується стан померлої людини (яка спустилася в шеол чи ад)
    Ек 9:5-10
    Іс 38:17-19
    Пс 6:6
    Йова 14:13(Йов молив Бога аби тільки попасти в пекло?!)
    Пс 16:10
    Пс 146:3-4
    Ек 12:7 (дух - життева сила)
    Пекло це місце небутя в якому людина перебуває в несвідомому стані.
    А в кінці кінців пекло і смерть будуть остаточно знищені:
    Об'явлення 20:13-15.

• Подобається Подобається x 1
  4. underground

underground миється в бані

naspravdi, dushi v rozuminni yakois' duhovnoi chastinki vidokremlenoi vid tila - ne isnue!
    Ce vigadka Platona.

5. Оленa

Оленa Well-Known Member

Якщо ви уважно почитаєте Буття, то побачите рiзницю мiж душею тварин i людей: душу людини створив Господь, а душу тварин i риб - земля i вода. Отже людина - образ i подоба Божа, тому порiвнювати ii з твариною некоректно.

6. Pedro

19 ¶ Один чоловік був багатий, і зодягався в порфіру й віссон, і щоденно розкішно бенкетував.
    20 Був і вбогий один, на ім'я йому Лазар, що лежав у воріт його, струпами вкритий,
    21 і бажав годуватися кришками, що зо столу багатого падали; пси ж приходили й рани лизали йому...
    22 Та ось сталось, що вбогий умер, і на Авраамове лоно віднесли його Анголи. Умер же й багатий, і його поховали.
    23 І, терплячи муки в аду, звів він очі свої, та й побачив здаля Авраама та Лазаря на лоні його.
    24 І він закричав та сказав: Змилуйся, отче Аврааме, надо мною, і пошли мені Лазаря, нехай умочить у воду кінця свого пальця, і мого язика прохолодить, бо я мучуся в полум'ї цім!...
    25 Авраам же промовив: Згадай, сину, що ти вже прийняв за життя свого добре своє, а Лазар так само лихе; тепер він тут тішиться, а ти мучишся.

Єв від Луки,16

7. plastic

plastic Well-Known Member

Ви наводите один приклад з Біблії, причому з притчі.
    А ми наводимо багато прикладів- і зкниги Притч, Еклесіаста, Обявлення і т.д., А ви не вірите.

8. Pedro

21 Бо для мене життя то Христос, а смерть то надбання.
    22 А коли життя в тілі то для мене плід діла, то не знаю, що вибрати.
    23 Тягнуть мене одне й друге, хоч я маю бажання померти та бути з Христом, бо це значно ліпше.
    24 А щоб полишатися в тілі, то це потрібніш ради вас.

Ап Павла до Филипян,1

9. plastic

plastic Well-Known Member

Це говорить про те, що Павло не може вибрати, чи залишитися живим на землі, і далі свідчити про Христа, щоб більше людей було спасених, і утверджених в вірі.
    Чи вмерти-щоб його страждання на землі закінчилися і закінчилася його боротьба з гріхом, тілом і ворогами. І коли "наступної миті" після смерті( Як ми лягаємо спати вечером і ранком відкриваємо очі-для нас сон-це мить) він відкриє очі(при воскресінні) то буде вже з Христом.

10. Pedro

Це говорить про те що говорить. І не треба робити неправдомовців ні з Ісуса, ні з Апостолів Павла, Петра чи Івана (можу дальше цитати приводити). Читайте Євангеліє таким яким воно є і без перекручення.
    Я просив Абдурахмана привести хоч одне слово Христа в підтвердження теорії його вождів. Він знову за своє.
    До речі, ви десь знайшли, що історія про багача і Лазара - це притча?
    А навіть якби Христос сказав що це притча, ви можете знайти що він щось в інших притчах говорив про неіснуючі речі?

11. ABDURAKHMAN

Числа 31:28
    І принесеш данину для Господа від військових, що входять до війська, одну ДУШУ від п'яти сотень від людини й від великої худоби, і від ослів, і від худоби дрібної.
    Буття 2:7
    І створив Господь Бог людину з пороху земного. І дихання життя вдихнув у ніздрі її, - і СТАЛА людина живою душею. (живі створіння названі душами)
    Буття 1:24-25
    І сказав Бог: "Нехай видасть земля живу ДУШУ за родом її, худобу й плазуюче, і земну звірину за родом її". І сталотя так.
    І вчинив Бог земну звірину за родом її, і худобу за родом її, і все земне плазуюче за родом його. І бачив Бог, що добре воно.
    Душа має кров:
    і навіть на полах одежі твоєї знаходиться кров душ убогих невинних, яких не зловила на вчинку гарячому...[Єремії 2:34]
    бо душа тіла в крові вона, а Я дав їі для вас на жертівника для очищення за душі ваші, бо кров та - вона очищує душу. [Левит 17:11]
    Душа померає:
    Тож усі душі Мої: як душа батькова, так і душа синова - Мої вони!
    Душа, що грішить, - вона ПОМРЕ.[Єзекії 18:4]

12. Мих

Мих Дуже важлива персона

Абдурахмане, а як вяжеться ваша теорія з:

Матв. 10:28: «Не лякайтеся тих, хто тіло вбиває, а душі [або «життя»] вбити не може; але бійтеся більше того, хто може й душу*, і тіло вам занапастити в геєнні». (*У грецькому тексті тут вжито психе у знахідному відмінку. Хоменко, Куліш, Деркач, Філарет, Бачиньський — усі перекладають його як «душа»).

Як то тіло може вбити, а душу - ні? Шось воно не вяжеться з догмами Вартової Башти, нє?

13. ABDURAKHMAN

Людська влада не в змозі відібрати вічне життя, яке їй приготував Бог. А от земне життя забрати їм підсилу.

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

ШВИДЕНЬКО ВИ МАНІПУЛЮЄТЕ ПОНЯТТЯМ.
    ТО ВИ КАЗАЛИ, ЩО ДУША - ТО ЖИТТЯ, А ТЕПЕР ВЖЕ СТВЕРДЖУЄТЕ, ЩО ДУША - ТО ВІЧНЕ ЖИТТЯ.

ГМ,,,,,

15. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Бог справді спроможній відновити життя людини. Таке відновленявідбудеться в майбутньому до вічного життя. Тому підміни понять в дописі Абдурахмана немає.

16. Мих

Мих Дуже важлива персона

Замість загальних слів, краще напишіть:

1) душа = "життя".

2) душа = "вічне життя".

Бо Абдурахман в попередніх дописах був прихильником першого поняття, а в останньому сказав - друге.
    То ж у чому він правий?

17. Сергій аспірант

Поняття душа включає в себе як життя так і вчне життя, а також особливості людии повязані з проявом життя

А душі тварин теж безсмертні?

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та????????

тоді чого душа вмирає разом з тілом, якщо вона вічна?

19. Сергій аспірант

вічне життя в майбутньому-)))))

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

:crazy::crazy::crazy:

Звідси висновок: СЄ - завжди праві.:haha:

а де твій аватар? :)