Душа. Що таке душа і чи вона існує?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Василь, 28 гру 2009.

1. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Може всеж напишите? Невелика підказка - розділеня клітин може бути на різних стадіях

2. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

Це не заперечує Ісусової викупної жертви за нас. А лише стверджує що після смерті і до воскресіння людина не перебуває в жодному мислячому і свідомому стані. Якщо людина померла і Бог її не воскресить, то їй не буде частки ніколи і ні в чому.
    Воскреслі також матимуть тілесну природу, пам'ятатимуть своє грішне життя і будуть свідомими своїх дій.
    Смерть душі лише заперечує існування Пекла, як місця вічних мук, бо не буде кому мучетися. Грішники будуть раз і на завжди знищені.

3. nata-k

nata-k Well-Known Member

Дійсно, якщо не складно, дайте хоч лінк почитати. Цікаво як же цей момент пояснюють.

4. Василь

Василь Well-Known Member

Нічого вони не пояснюють! Хіба в біблії якось згадуються клітини?

5. ABDURAKHMAN

Хіба наука здатна дати розумне пояснення створення Всесвіту і зародження життя на Землі?

6. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Тіло не пропадає (переходить у прах - але ж переходить), енергія не пропадає, то чому душа має "пропасти" якщо вона є?

7. ABDURAKHMAN

Якщо вона є то так. Але чи вона є насправді?

8. vov66

vov66 Well-Known Member

Може дати!!!
    Читати тут http://www.vov66.com/page.php?32

9. Василь

Василь Well-Known Member

Тому що душею називається живе, а не мертве! Яка у мертвого душа?

10. nata-k

nata-k Well-Known Member

Ну, а все ж таки, мене дуже зацікавило. Як церква пояснює душу у однояйцевих близнюків?

Ясно, що в біблії того нема :). Якби у біблії було про все, а головне - якби було все однозначно - то не було б стільки думок і стільки релігій.

11. lyubchick

lyubchick Member

Доброго дня шановні форумчани

Вчення про душу напряму пов'язане з вченням про воскресіння. Якщо після смерті нічого не залишається, то воскресіння відбудеться у формі наново створення людини, і відновлення її пам'яті (так власне вірять Свідки Єгови, Бог наново створить людей, і поверне їм пам'ять і це вважається воскресінням).

Проте варто задуматися - навіщо Бог буде робити мою копію, а потім буде судити її за те що робив я? І чому мені або будь-кому іншому слід боятися суду, який відбудеться над моєю копією, коли мене насправді давно небуде на світі?

• Подобається Подобається x 2
  12. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Ледь більше року тому експериментально була здійснена квантова телепортація стану іона на відстань в 1 метр. Поки-що, ні енергія, ні матерія таким способом не передавалась. Але уявімо собі, що це сталося. Уявімо собі, що в майбутньому людина зайде в щось типу ліфту, там пристрій просканує стан, кількість та тип атомів її організму, передасть все це по каналу зв"язку на тисячі чи мільйони кілометрів, і інший пристрій, в місці прибуття, відновить людину, встановивши всі атоми в те саме положення і в той самий енергетичний стан, що на старті.
    Чи буде передана душа? :)

13. Зануда

Зануда така зануда

Звичайно, що цей момент нікому крім Бога прослідкувати не під силу. Церква вважає, беручи за основу наукові дослідження у цій галузі, що душа (яку, згідно вчення Церкви створює Бог для кожного індивідуально) дається другому із близнюків у момент завершення його формування на клітинному рівні, коли завершується процес поділу клітин і стає відомо, що це не частина тіла одного організму, а окремий організм. Відповідно, окрема особа, окрема душа.
    П. С. Нажаль, не можу подати внятних лінків доступною мовою. Не знайшла інформації ані російською, ані українською.

• Подобається Подобається x 1
  14. nata-k

nata-k Well-Known Member

Так, нема першого і другого близнюка ;). Є розвиток до стадії 4-8, або навіть 16 клітин, як однієї істоти. А потім раз, розділяється і розвиваються два організми. Вони рівні.

15. Зануда

Зануда така зануда

Та ви можете скільки завгодно придиратись до слів, суті то не змінить. :)

Оце ви слушно зауважили - вони абсолютно рівні і кожен має власну душу, а не одну на двох.

16. nata-k

nata-k Well-Known Member

Занудо, повірте, до слів я не чіпляюсь. Я пробую зрозуміти логіку (або точніше, зрозуміти чи логіка є:).)

Я лише підкреслила Вашу помилку у розумінні. Ви ж думали так, спочатку один утворився і отримав свою душу, потім другий "завершив формування" і отримав свою.
    А це не так.
    І якщо душа дається у момент запліднення (так само, як генотип, до речі :) ), то як пояснити наявність двох душ у однояйцевих близнюків?

З.І. До речі, я навіть ні на хвилину не сумніваюсь, що вони обоє є рівними, окремими особистостями, які можуть значно відрізнятись між собою, не дивлячись на ідентичність геному.

17. Зануда

Зануда така зануда

Я не біолог і не медик, і вже тимбільше не генетик. Я можу висловлюватись не зовсім чітко, але справа у тому, що жодна із згаданих мною наук не є в стані визначити той момент, коли ж з"являється душа. Це теологія - не генетика. І навіть теологія має з цього приводу лише думку, а не чітко зафіксований факт, бо людині, навіть враховуючи всі сучасні технології та можливості, не під силу зафіксувати момент, коли ж Господь дає душу, яку САМ створює для кожного індивідуально.
    Але прислухаючись наукових досліджень, беручи до уваги знання та відкриття сучасної науки - Церква все ж схиляється, що людина, повноцінну особистість якої складає як тіло так і душа, є особою від початку свого існування, отже від моменту зачаття. Оскільки ж існує такий феномен, як однояйцеві близнюки, які хоч і були від початку одним цілим, все ж в результаті стають окремими особистостями, значить кожен з них має свою власну душу. Припускається, що натуральний(природній) клон отримує власну душу у момент завершення формування поділу клітин, з початком формування його, як окремого організму.

18. Мих

Мих Дуже важлива персона

Абсолютна правильна думка.
    Якщо все померло і нічого після смерті нема, то постає логічне запитання: яке відношення матиме теперішня людина, яка померла до тої людини, яка буде воскрешена? Жодної!!! Ця теорія просто не тримається купи.

19. ABDURAKHMAN

Зате тримається купи теорія про Люблячого Батька який нешадно мучетиме своїх дітей, і до того ж це тиватиме вічно.
    Бог є Справедливість. Хіба ж буде справедливо карати ГРІШНУ і НЕ досконалу людину повік-віку за те що вона вчинила за своє мізерне життя.
    Якщо так, то скажіть з якою метою Бог на створював, якщо Він наперед передбачав можливий розвиток подій?
    Щоб ми ВІЧНО горіли в АДУ?
    Однозначно *люблячий* Батько...

20. Мих

Мих Дуже важлива персона

А що таке справедливість? Невже справедливість - це вбивство, гвалтування, гроші і за все це нічого не буде, просто не воскресне людина... а зараз - жий та веселися?

Годування себе безкарністю - то багатіти думкою. І люди ведуться на то, бо так легше і веселіше жити. Народ любить не правду, а зручність релігії. Шукає те, що комфортно і яка кара за гріх може бути? Максимум - то не воскреснеш. Кіко того життя, нє?

---------- Додано в 14:40 ---------- Попередній допис був написаний в 14:38 ----------

Отець - люблячий батько для тих, хто визнає Отця і Сина, а хто не визнає, то хто такому є батько?

---------- Додано в 14:45 ---------- Попередній допис був написаний в 14:40 ----------

А церкві й нема великої потреби пояснювати шось там на клітинному рівні.
    Пригадую, як т.з. учені у радянські часи з усмішкою говорили про свячену воду, а зараз вжедивляться на це зовсім серйозно, виявляється, вода може бути хорошою і поганою при одинаковому хімічному аналізі. Так що клітини - то хай вчені вчать і досліджують і доводять те, що церквою давно прийнято на віру.

• Подобається Подобається x 1
а де твій аватар? :)