Драматичність старого заповіту чи Легенда?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем Svjato, 5 бер 2011.

1. Levko

Levko Well-Known Member

Думаю, що можна.
    Я, до прикладу, щасливий своєю сім"єю, хоча ніколи не мав до того іншої сім"ї з якою би був нещасний...
    Або я щасливий, що маю очі, руки, ноги, вуха..., хоча ніколи не відчував як то бути без цих частин тіла...

Так і є!
    Людина "є вінцем і вершиною всього створеного Господом"!!!!
    А в чому сумніви, Ромку?
    Я, особисто, просто приймаю цю тезу згідно того що написано чорним по білому.
    Було би немудро не погоджуватися з тим, про що говорить Сам Творець.:)

• Подобається Подобається x 5
  2. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Давайте зайдемо з іншого боку. Що таке може людина, чого не може тварина? Чого людина не може пояснити тварині?
    Можливо, тварина не може рефлексувати (дивитися і оцінювати саму себе), міркувати над абстрактними і відносними поняттями, мислити про Творця і причини всього сущого, про Життя і Смерть?..

Я довго ставила собі ті ж самі питання, що і Ви, і дійшла висновку, що "раєм" було існування людини в джунглях природи нарівні з іншими тваринами: коли ні спосіб виживання, ні народження, ні смерть не аналізувалися нею - так як тварини не аналізують мети, сенсу свого наодження чи смерті, не думають про себе і не ставлять собі запитань - а просто живуть інстинктами чи - у випадку домашніх тварин - "виховуються" дещо інакше, розвиваючи складнішу емоційну діяльність, під впливом сусіднього виду живих мислячих істот (господарів-людей).
    Людина не знала сумнівів, думок, мук совісті - у неї її не було, як немає "совісті" у диких тварин.

Але втративши "рай", бездумність існування - людина втратила свою безгрішність через незнання.. вона стала ЗНАТИ, відчувати що таке мораль, внутрішній закон, що таке гідні і негідні засоби досягнення мети і інші складнощі.. стала знати що є добро, а є зло. В різний час поняття про них були різними і залежали від рівня розвитку суспільства. (Спочатку можна було рубати руки за крадіжки, тепер- навіть маньякам смертну кару замінили на довічне ув'язнення, спочатку "око за око", потім - "підстав щоку", спочатку з оголеними руками влітку ходити жінці - гріх-сором, камінням закидають, тепер літнє скромне плаття - нормальний негрішний одяг, і т.і.)
    Тобто, поняття гріха теж дещо змінюється.. і зараз відрубування руки - гріх. Колись - не був. Поняття Добра і Зла еволюціонують. ІМХО.

• Подобається Подобається x 4
  3. ovod

ovod Well-Known Member

як гадаєте, якщо людину змалку лишити серед звірів, то по ідеї вона буде такою ж як і в раю, то чому люди так не роблять?
    А може із збільшенням народу в раю і стало можливим те що людина виховується в суспільстві і стає такою людиною як зараз, а поза ним не може?
    так що краще: бути людиною в грісі чи твариною без гріхів?

4. Svjato

Svjato Well-Known Member

Може Бог закрив рай на реконструкцію, а людей та звірів вигнав. Дерево життя приховав. Адже можна було їсти з дерева життя. Тварини теж могли їсти. То і були безсмертні... А хто сказав, що леви їли листя? Може вони жили в дикому світі а не в раю... Адже сад і земля (куди вигнав Бог людей) це трошка різні речі...

5. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Якось Mike (один із найдавніших старожилів форуму) сказав приблизно так (перекладаю з російської): "якщо облишити природу у спокої - вона самоочищується, стає чистішою і кращою. Якщо ж людину - та дичавіє і брудниться.. і яким космічним вітром нас занесло на цю планету?" :) Мені ця фраза запам'яталася..
    Справді, на практиці виходить що людину роблять людиною (духовною людиною, милосердною і приблизно відчуваючою межу добрих і злих вчинків) лише люди, у дитинстві. Якщо залишити дитину з тваринами без без батьків з народження - вона перейматиме їх спосіб життя і неписані природні моральні кодекси (взаємодопомога, між іншим, теж сюди входить).

Але ж закладено такий потужний резерв, потенціал у ній, у людині (для найвищої святості, милосердя, совісливості, самозречення, почуття краси, гармонії, малювання, скульптури, науки і т.і.) - не соціумом.. а Богом. Навіть якщо Еволюція=Бог=Життя, які б назви не давалися - але ЩОСЬ рухає процес з "нічого" у "щось", з хаосу - в гармонію..

Бачите, тут неможливо поєднувати філософію/теорію еволюціонування всього сущого і релігію, саме в цій точці.. Бо релігія каже що було все досконалим, БУЛО ДОБРЕ, досконало - і враз "зіпсувалося", стало гірше.. А з погляду еволюціонування немає оцінювання як такого - було краще чи гірше: є постійні неперервні зміни ВСЬОГО. І людини теж.
    ..та і як можливо щось оцінити коли ти сам знаходишся в системі яку оцінюєш.. лише той хто "запустив" процес може його результати оцінити напевне. :)

• Подобається Подобається x 2
  6. ovod

ovod Well-Known Member

тобто стає твариною .... які ж тоді до неї претензії?

але ж без соціуму цей потенціал не розкриється....

вона просто ще не встигла набратися від дорослих правильних істин....

а ви за шо: за релігію чи за еволюцію?

знач з боку релігії тварини кращі....

а еволюції ні... бо має бути еволюція від примітивного до складного....

може й так...

---------- Додано в 18:47 ---------- Попередній допис був написаний в 18:44 ----------

дехто каже, що це взагалі стан буття, а не фізичне місце...

• Подобається Подобається x 1
  7. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

Не все так просто.. є речі непояснювані впливом оточення: вроджені таланти, обдарування, людину з дитинства "тягне" до чогось (в тому числі до праведності чи жорстокості), є спадковий "голос роду" теж - і дитина пігмея чи аборигена з Амазонки буде трошки інакше себе виявляти з самого народження у іншому, чожерідному її середовищі ніж, наприклад, маленький француз. ІМХО. не в плані "краще-гірше", ні, просто "ментальність" не виховується "разово" - це напрацювання тисяч поколінь десь у генах, а, можливо, у енергетичній, духовній складовій організму, тіла людини.

Я вірю в те що одне іншому не суперечить. :)
    Наявність законів природи, Світу - не суперечить наявності Творця Світу, Творчої Сили, яка стурктурує хаос у гармонію (а це і є, по суті, еволюція).
    Я теж так думаю. Все духовне життя відбувається в душах людей - отже, напевне там і є їх рай і пекло, щастя і нещасність. Просто описати це все без "тілесних" порівнянь неможливо, бо все що ми можемо оповісти словами мусить спиратися на земні аналогії.
    Тому і Христос так часто використовував притчі про земні події - щоб пояснити духовні.

• Подобається Подобається x 4
  8. Svjato

Svjato Well-Known Member

Ще одні правильно поставлені питання (з сайту політіко...)

---------- Додано в 23:50 ---------- Попередній допис був написаний в 23:41 ----------

А взагалі - класна тема...

9. plastic

plastic Well-Known Member

0/ Бо Бог вибрав саме Авраама і його нащадків-Ісака і Якова.
    2, До потопа кліфмат на землі був інший-було тепліше і дощів ще не було-земля орошалася паром. Можливо всі тварини жили в тій землі, де жив Ной.
    3.Можливо наявність рас пішло від 3 синів Ноя.

10. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

вавилон, брате, вавилон... (с).

11. Василь

Василь Well-Known Member

Чи можна налякати смертю людину, яка сама не бачила смерти? Те, що Єгова лякав Адама та Єву смертю, означає, що вони були смертними і бачили цю смерть як реальну загрозу своєму життю. Твердження, що вони не були смертними, є повністю невірними.

12. Svjato

Svjato Well-Known Member

І дав історію тільки одного народу...

Як би я написав можливо - мене би вже всі заклювали...

Знову це саме можливо...

1. Тобто планета жила своїм життям - жиди мали лише свою історію і якась катаклізма описана світовим потопом...
    2. Старий заповіт - більшість творів - це чисто історія близькосхідних народів...
    3. На планеті жили інші народи і мали власну історію і власних пращурів...

---------- Додано в 14:30 ---------- Попередній допис був написаний в 14:28 ----------

Вікіпедія, брате, вікіпедія...

Чому люди можуть вивчити мову інших?
    Чому біблія пише, що усі слова придумані людьми???

• Подобається Подобається x 2
  13. plastic

Історія того народу-повчання для нас. В старому заповіті написано не тільки про Ізраїль по плоті, але і про Бога. Про Його довготерпіння і любов до людей. к довго Він терпів відступництво Ізраїля і Юдеї. Про те, що хоч Ізраїль був вибраним народом, його всерівно досягли кари і розпорошення і прокляття закону-бо вони покинули Бога і почали поклонятися ідолам, потім служили Богу по людським традиціям, а не так як хотів Бог. А потім розіпяли Сина Божого.
    Але апостол Павло пише, що Бог все рівно не залишив Свій народ. З нього Він зберіг залишок, як під час служіння Іллі-були люди, що не вклонилися Ваалу,під час тодішнього ідолопоклонства. А про віруючих Апостол сказав-що вони суть сини Авраама.

14. Svjato

Svjato Well-Known Member

Може для вас, але історія цього народу це суцільне гріхопадіння без просвіту на виправлення. Одні переможні оспівані війни - це все що пропагується.
    Ісус ніколи не закликав поширювати знання про війни Ізраїлю.
    Якщо Біблія така повчаюча планувалася, то чого з неї не вилучили твори, що пропагують фашизм?

А людство??? Це фашизм чистої води...
    Gott mit uns

Як би це було для всіх народів, там би згадувалося про індійських богів, рун-вірців, богів ацтеків, тощо.
    Всі решта невіруючі? Невірні? Меншоварти?...
    Старий завіт не має жодного відношення до Ацтеків, наприклад. Жиди про них ніц не знали, і в свою історію їх вписати не могли. Якщо знайдуться рукописи, що древніші від старожидівських книг - що це означатиме? Християнство та іудейство - вигадані релігії? Не є першими, а отже зовсім не від Бога?
    Я постійно задаю фанатикам питання і задам Вам -
    Як би ви вродилися в сім'ї Черокі - ви би були зараз християнином?

15. ovod

ovod Well-Known Member

думаю, що якщо б була вибрана інша релігія...її б так само підтримували в нас....

от власне....

16. plastic

А хіба історія нашого народу іде без гріха? Чи всі такі праведні і святі? Доречі гріхопадіння було в Едемі, коли не було національностей. А євреями стали називатися діти Якова. У Авраама було багато синів, і як Бог обіцяв, від нього пішло багато народів.
    А в війнах Ізраїль перемагав тоді, коли вони займали Землю обітовану, яку 400 років тому Бог пообіцяв Аврааму. Коли ж вони завоювали землю в них почалося ідолопоклонство-тоді і Бог допустив, що на них багато раз нападали і філімстимляни і асирійці і вавілоняни.

---------- Додано в 08:10 ---------- Попередній допис був написаний в 08:08 ----------

Христос помер не тільки за євреїв, але за кожного-
    16. Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне.17. Бо Бог не послав Свого Сина на світ, щоб Він світ засудив, але щоб через Нього світ спасся.
    18. Хто вірує в Нього, не буде засуджений; хто ж не вірує, той вже засуджений, що не повірив в Ім'я Однородженого Сина Божого.(ів 3/16)

---------- Додано в 08:13 ---------- Попередній допис був написаний в 08:10 ----------

9 Скорбь и теснота всякой душе человека, делающего злое, во-первых, Иудея, потом и Еллина!
    10 Напротив, слава и честь и мир всякому, делающему доброе, во-первых, Иудею, потом и Еллину!
    11 Ибо нет лицеприятия у Бога.
    12 Те, которые, не имея закона, согрешили, вне закона и погибнут; а те, которые под законом согрешили, по закону осудятся
    13 (потому что не слушатели закона праведны пред Богом, но исполнители закона оправданы будут,
    14 ибо когда язычники, не имеющие закона, по природе законное делают, то, не имея закона, они сами себе закон:
    15 они показывают, что дело закона у них написано в сердцах, о чем свидетельствует совесть их и мысли их, то обвиняющие, то оправдывающие одна другую )

16 в день, когда, по благовествованию моему, Бог будет судить тайные дела человеков через Иисуса Христа. (Римл 2)

---------- Додано в 08:15 ---------- Попередній допис був написаний в 08:13 ----------

Я народилася в сімї атеїстів. Але Господь знайшов дорогу і до мене.

17. Locke

Locke невиправний реаліст

Ага, і отримували вказівки вбивати всіх чоловіків, хлопчиків і жінок, які пізнали мужа, а дівчаток залишати собі. Що ж тут скажеш, справжня любов і заповідь "Не убий".

• Подобається Подобається x 3
  18. Svjato

Svjato Well-Known Member

Ви цим хотіли щось сказати, чи просто черговий раз принизити себе?
    По темі - є багато історичних (можливо і натхненних Богом творів) творів, які не менш повчальні а часто і більш корисні.

Ви взяли погане порівняння. Вмерти заради когось і вмерти в ім'я чогось - це зовсім різні речі. Христос ніколи не казав, що вмирає заради когось. Це собі придумали люди, а ви повторили (збрехали). Якби Ісус таке заявив - він став би егоїстом. він навіть не говорив, що він Христос - він лише питав інших - "Що про мене говорять?"

Цим все сказано. Якщо Бог турбується про птаха, то чи не потурбується про людину?
    Думаєте Бог кинув інші народи на поталу?

Ви не відповіли на питання!

19. Locke

Locke невиправний реаліст

Не розумію тільки, чому п. Levko не сподобалася правда. ЇЇ треба сприймати такою, як вона є. Це ж я не з пальця висмоктав.

20. Svjato

Svjato Well-Known Member

За крок до фашизму... чи то до самознищення

а де твій аватар? :)